Има пари,а се стиска за едно кафе - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Има пари,а се стиска за едно кафе
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 2573 пъти
Здравейте! Може някой да ме оплюе, че това не е моя работа, но все пак исках да споделя някъде, защото на моменти доста се дразня. Така, най близката ми приятелка е заможна. Аз не разполагам дори и с 1/5 от месечния и доход. И въпреки това е толкова стисната, че понякога направо ми става лошо. Пълна е с пари и вечно все си забравяла портмонето като излезем някъде, или тръгвала с малко пари или каквото и да е и вечно аз и давам уж назаем. Днес левче, утре 2, вече не знам колко са се натрупали, няма и да си ги видя повече, защото не вярвам да ми ги върне. Въпреки, че аз живея от заплата до заплата и понякога взимам заеми, за да доизкарам месеца и тя го знае, се прави на ударена и си мълчи за всички пари, които са се натрупали с времето и които трябва да ми върне. Веднъж седнахме в едно заведение и докато се чудех какво да си поръчам си избрах един коктейл, който струваше около 3-4 лева, нещо от сорта. Тъкмо си бях взела заплатата и си казах, че ще се поглезя малко с един коктейл. Тя като видя колко пари е, та като започна да се мае и да се вайка, как съм била способна да дам за 1 такова 4 лева. После си поръча една газирана вода, понеже от безалкохолните напитки май тя беше най-евтината и накрая аз минах с 4, тя мина с 1 лев. Вечно, когато съм и поискала заем, вечно ми отговаря, че нямала пари и не може да ми даде. Как е възможно точно в същия месец да има пари да си купи телефон за над 1000 лева и рокля за 150, а аз че я моля за едни 100 лева да си платя сметките, защото го закъсах яко и тя да ми казва, че няма. Когато вървим по пътя и тя види на земята 1 или 2 стотинки се навежда, взима ги и си ги прибира в портмонето. И това си били пари, как така ще ги оставела на пътя. На просяци най-редовно давам, тя се стиска за 20 стотинки, че ще вземе да обеднее без тях. Веднъж ми се случи да обърна целия си апартамент за 4 стотинки, за да ги наглася да си купя хляб, до толкова ми беше зле положението. И въпреки това давам и на нея и на другите. За рождения си ден купих хубави бонбони да почерпя колегите и приятелите, тя за нейния купила най-евтините, които е намерила, марципанови. Знам, че живота си е неин и парите са си нейни, но просто всичко ми идва в повече. Да разполагаш с толкова пари и да се стискаш да си купиш 1 кафе като излезеш някъде... не знам, просто не проумявам подобно скъперничество!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: 349c5a743e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И само по телефона за 1000 лв. ли разбра, че е богата? Както си го описала на мен ми изглежда, че тя пести, за да си изпълни мечтите - да си купи нещо по-луксозно, а ти си прахосваш парите по дребни глезоти и раздаване. И двете сте еднакви, с единствената разлика, че тя ги прахосва на едро за себе си, а ти на дребно за себе си и за другите. Освен това каква приятелка ти е, щом не ти помага при нужда? Явно не искаш да останеш сама и търпиш такива безочливци само и само да не останеш без внимание и компания.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 80f597d6da
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Всъщност това всичко е до манталитет! Аз примерно съм същия като приятелката ти, с изключение, че никога не искам назаем. Просто си преценявам дали нещото (коктейла например) струва толкова пари, и ако не смятам, че струва толкова не го купувам. Поставям си някакви цели и събирам за тях пари-кола, телефон, някаква мебел и т. н. Като свивам всички останали разходи, ако може до нула. Момче на 23г., работещ студент (заплата ~700-800лв. )

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 577892a6bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   А ти от къде си сигурна, че има пари. Това, че си е купила телефон за 1000 лева не означава нищо, той може да е на изплащане. По описанието, което й направи, останах с впечатление, че тя няма пари.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: e8102eadab
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Виж, аз я упреквам само в едно нещо - че взима пари от теб и може би от други хора. Ти реално не знаеш тя как е с парите, но просто спри да ѝ услужваш с пари. Ако щеш като излизаш с нея носи в портнонето си само толкова, колкото смяташ да изхарчиш за себе си и като няма тя пари да си плати сметката, да се оправя - със сигурност има дебитна карта, да плати с нея или да ходи да тегли пари!
Забрави си и ти протмонето следващия път!
И най-вече не се занимавай с хора, които те дразнят.
По принцип обаче и твоето поведение е селско и ограничено - нямаш пари за хляб, но пиеш коктейли и купуваш скъпи бонбони? И после те е яд на хората, които си правя сметката и могат да си позволят хубав телефон примерно.
Не ти казвам да се стискаш ако пиеш коктейли, но не гледай другите какво поръчават, а себе си!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: d1e5052185
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Подкрепям номер4.
Аз също съм като твоята приятелка с разликата, че не искам пари от никого.
Просто от дете съм възпитана да ценя парите, а не да ги харча без да влагам разум.

 
  ...


...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 29c6887540
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Спри да правиш на другите сметка или си смени приятелите. Като нямаш пари отказваш заеми и толкова. Има банки, бързи кредити и т.н

Просяците са мафия, не виждам защо трябва да им се дават пари баш на тях.

П.С. Истинските марципанови бонбони са по-скъпи от шоколадовите, защото марципанът се прави от бадеми, а не е имитация на шоколад.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 4bdfbd8cb2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Може и да не е богата и просто да спестява, за да има спестявания за спешни случаи. Виж не и давай пари, а ако ти се направи ще я попиташ кога последно тя ти е дала пари назаем, когато си и поискала. Не се впрягай за нейните финанси, все пак са нейни. Гледай себе си авторке.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 33e8cd44e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Да, наистина, единственото, което дразни е, че взима пари от теб. Другото не е твоя работа. Всеки е свободен да си прави сметките. Имал съм колеги, с които сме били на една и съща заплата. Те едва изкарваха месеца, а аз обзаведох цял апартамент междувременно. Този месец едно, другия - друго и ей го на, обзаведох го. Предпочитам така, отколкото да изям и изпия всичко, а после да оставя само и единствено една кафява диря.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 1abfa8be95
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Виж, какво, аз също не обичам такива хора като нея, но си ги има и това е факт, не мисля, че е работа на който и да било да съди как трябва да си харчи парите. Единствената й грешка е, че наистина взима от теб пари, не връща, а пък самата тя не би ти дала в нужда. Но тогава защо по дяволите я наричаш най-близка приятелка? Зарежи я! Знаеш ли, че във времето, в което учех, живеех при най-добрата ми приятелка и въпреки че аз държах да плащам някои сметки, тя винаги отказваше и буквално се карахме, защото тя искаше да живея напълно безплатно (сметки, храна, излизания - всичко тя да плаща), а аз исках обратното. При вас е съвсем друга история... не знам просто. Бих ти казала да си намериш други приятели/приятелки и да понамалите излизанията и взаимоотношенията като цяло след като не ти харесва като човек!

ELSA

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: d9f66832df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Това си е нейна работа, не можеш да промениш хората. Просто сложи регламент в отношенията, гледай винаги да имаш дребни пари и си плащай сметката Ти, тя да си плаща нейната. За да няма такива недоразумения, даваш и 2 лв., после и казваш да ти ги върне, защото иначе така ще се увъртите, че утре ще си развалите отношенията, та вие вече почти това сте направили де. Всеки е свободен да прави каквото иска.

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 236a4f4511
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Не знам тя колко е стисната, но ти направо цепиш стотинката, истински чичо Скрюч си. Само пари са ти в главата, за тебе това са най важното нещо на света, а те са просто хартийки, нужни ни да пазаруваме. До такава степен са те обсебили, че са те превърнали в цинцар. Когато имаш, ти ще даваш, когато нямаш, ще чакаш да те почерпят, това е живота, важно е приятелство да има!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 2cff2667d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Авторке според мен тя не ти е приятелка. Аз също имам такава позната. Не мога да кажа, че е богата, но разполага с пари и въпреки това никога не ме е черпила. Имам и една супер богата колежка, която всеки път като се прибираме отнякъде иска да сме с едно такси - първо ходим до нас после то я закарва до тях. И аз и давам 5-10 лева и тя никога не ми е връщала въпреки, че съм и казвала дори защото съм студентка и наистина не ми стигат парите. Има такива хора. Това е до човека. Явно е много много стисната. Но ти не се притеснявай да и казваш когато има да ти връща пари, защото така тя си казва, че може да те използва и че ти и се връзваш. Приказката, че тези които имат най-много се скъпят и най-много се оплакват че нямат е вярна. Виждам, че отношенията ти с нея те изнервят. Съветвам те да ограничиш контактите ти с нея и ще видиш че ще ти е по-добре сред нови хора. Казвам ти го от личен опит. Хората не се променят. Щом нейното поведение те дразни просто прекарвай по-малко време с нея и така освен че ще си местиш нерви може тя да се усети че има нещо което те дразни в нея и да се промени. Желая ти успех.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 8c8369bce8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   С риск да те изненадам именно хората, които не харчат пари като луди забогатяват по-лесно. Ако е налице и инвестиране в нещо с добра доходност, тогава нещата са Гаранция-Франция! А щом я познаваш каква е защо излизате заедно на такива места? Чакаш да промени характера си и да те почерпи? Или просто се самонавиваш колко е лоша? Какво те спира още на влизане в заведението да кажеш, че си без пари и чакаш заплата или друго и по-нелепо оправдание пък да видим дали въобще ще влезете или ще я навиеш да те почерпи? Всичко опира до това, че очакваш друг да харчи пари така, както ти искаш, а като бонус да те черпят кафета (т. е. да има изгода и за теб). Е, кой е длъжен да го прави? Би могла да го направи, но не е длъжна. Същото важи и за връщане на парите, които си й дала. Ти предупреди ли я ясно още в началото, че ще си искаш парите или просто чакаш някой ден тухла да я удари по главата и да предизвика пълна промяна на личността й, в следствие на която да ти ги върне? Тук ми звучиш като онзи виц, който завършва с "Ами пусни един фиш де!!! " А за това, че даваш на просяци: да си давала на един, който "днес става на 50 години, а няма с какво да се почерпи за рождения ден" (или нещо подобно беше финала след 50-те години)? Да, този човек е просяк и той става на 50 години от повече от година, а вероятно и повече от 2. Ето такива хора храниш ти, а се оплакваш, че тя не го прави! Все едно аз да мрънкам, че ти не си вложила парите си в хотел Хранков навремето, а други са. :)

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 850317687f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   От заглавието си мислех, че става дума за заможен мъж, който никога не черпи приятелката си, а то какво излезе. Нито нейното е нормално, нито твоето. Странни отношения за между две жени уж приятелки. Че и най-близки. Това нито е нормално, нито е приятелство.
Ж28

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c936ac4e3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Преди да коментирате, четете!
"Аз не разполагам дори и с 1/5 от месечния и доход. "

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 67b0bbb6d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

28.   Хора, на всички ни е ясно, че си е нейна работа дали пести или не, но да й плащат други хора сметките в заведенията... Е, това е всичко друго, но не и нормално. Направо си е грозно, ако ме питате мен. На всеки му се е случвало да няма или да си забрави парите, но ако е тенденциозно, е... Доста е неприятно за отсрещния човек. Авторке, абсолютно те разбирам. Това е едно от нещата, които определено ненавиждам у един човек - да е дребнав. Има разлика между дребнав, стиснат човек и такъв, който си прави сметката. Аз също си правя сметката и имам спестявания, но не цепя стотинката на две и със сигурност не правя театри със забравено портмоне, за да ми плащат хората кафетата. Според мен я отрежи един път завинаги, без да се карате естествено, не си заслужава. Кажи й, че нямаш пари и ти, и край. В крайна сметка, щом сама не се усеща, някой трябва да й го каже. Както има една приказка - приятелството си е приятелство, ама сиренето е с пари. Хайде успех и бъди по-твърда! Понякога се налага. :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker