Мразя името си! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Мразя името си!
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 2813 пъти
Здравейте. Моето не смятам, че е поредната прищявка на някоя разглезена тийнейджърка. Момиче на 19 съм и името ми е Върбана. Ненавиждам го, но нашите са ме кръстили на моята баба, която е била много добра жена, и заради това ме е гузно да си го сменя. Всичките ми приятели ме наричат Вера и във всякакви социални мрежи и т. н. ме знаят като Вера, но не ми дава мира това противно име. Завиждам на момичетата с красиви имена като Вероника, Виктория, Мария, Елена, дори красивите чужди имена. Никъде няма да ме вземат на сериозно. Дали не трябва да си сменя името официално? И ако да, ще ми обясните ли по-подробно за процедурата?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: 2131a498ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ще ти отговоря на въпроса с въпрос. Истинското име на Преслава е Петя и още други певици ползват псевдоними. Според теб дали са си ги сменили и на документ? :))

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: d7a701765f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Щом толкова те драсни-смени го. Пишеш за баба си в минало време, т. е. е починала и няма да я наскърбиш ако си смениш името, за това не виждам какъв е проблемът. Името се смени чрез съда. Не знам точно каква е процедурата, но трябва да си над 18 години. Най-добри си говори с адвокат и потърси в интернет.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 8df0cde801
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Може да станеш чалга певица, те всички са със селски имена. Преслава е Пенка и така нататък.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: ec396eb341
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Става само през съда и то не безплатно. Трябва да се докаже, че по някакъв начин името ти е пречка в живота, че те засрамва и тем подобни, но мисля че в днешно време по-лесно разрешават, защото просто гледат да вземат парите.

Обаче имай предвид, че после ще трябва да си сменящ и всички документи, акт за раждане, дипломи и т. н. Във всички случаи ще е свързано с разходи и нерви.

Ако наистина не си го харесваш, мисля че правилно ще направиш да го смениш. Не мисля, че това е неуважение към баба ти или че има за какво да се чувстваш виновна.

По принцип аз смятам, че е глупаво децата да се кръщават на баби и дядовци, най-малкото защото името се дава с цел отделният човек да се различава от другите а не като говориш за него или като го викнеш да не знаеш за кой от двамата става дума.

Обясни спокойно на родителите си как се чувстваш и мисля, че ще те разберат. А ако някога решиш да имаш деца, не повтаряй тяхната грешка и мисли много кое име би било хубаво и би красило детето ти.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 0ce8dfd25a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   щом искрено се дразниш от името си, смени го. една приятелка, кръстена Недялка, си смени името на Нели като обществено известна с това име. Само съдът може да ти смени името, така че се подава молба и се описват аргументите за това. Разбира се, трябва да си смениш и документите.
Ж45

 
  ...


...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 37619068fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Еми ти си знаеш, но пък на мен са ми много по-смешни чуждите имена. Джон, какъв джон бе? Звучи ми като Винету. Вероника пък веднага ми прави асоциация с веро, къде, каде е по-добре да си кръстен на дърво Върба, пред това на почистващ препарат за чинии. Като се сетя за поп фолк дивата ДЖЕНА, смях, смях.. веднага ми идва "Джена телепорт"/това е от един филм "Седморката на Блейк"/ Или пък друга поп дива си бе кръстила дъщерята Марая, 100 пъти по-смешно име от твоето. Българина, трябва да си цени българското. Когато слушам наши изпълнители в ЮТуб, в коментарите отдоло англичаните веднага питат какъв е този език? Като им напише някой български и ония казват, че звучи страхотно, други пък питаха Поли Генова, защо е пяла на английски песента си за Евровизия. Чужденците масово споделят, че Българския език звучи много секси и омайващо. Казват, че това е най-красивия славянски език. За нас обаче е гаден, грозен и къде, къде ни се вижда по-омаен английския. Носи името си достойно и не се кръщавай на Веро или някоя кралица Виктория. Много се кефя на Кубрат и Тервел Пулеви. Рядко се срещат такива прабългарски имена сред Българите, което си е кофти.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: af21d63cbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Ами смени го. Ще ти излезе около 1000 лева за адвокат и разходи и още 1000-2000 за рушвета, защото иначе семправят на ударени.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: fd7a6c4ccc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Да. Трябва!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 3b0280afa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Подай молба в съда. Това че всички те наричат Вера е достатъчен мотив пред съда за смяна на името. За съжаление в България не е чак толкова лесно да си смениш името като в някои други страни, но опитай. Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 48a6ed09e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   Еми кво да ти кажа смени го

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c345060745
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Моето име е Витоша. Това е, заради простотията на родителите ми. Дори не си осъзнават грешката. Пък една позната, техните я кръстили Говнянка, на някакво цвете.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c238543afe
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Имаш много хубаво име. Върбата е дърво, което символизира красотата.
Навремето в училище се учеше следното стихотворение:

У НЕДИНИ СЛЪНЦЕ ГРЕЕ

У Недини слънце грее,
върбо ле, върбо, върбице!
То не било ясно слънце,
на ми била сама Неда -
с черни очи еленови,
с дълги клепки босилкови,
с бели зъби бисерови,
с тънка снага самодивска.
Събрале се малки моми
да играят по тревица,
да си берат жълто цвете,
а Неда им тихом дума:
- Ей ви вазе, малки моми,
поиграйте се на слънчице,
дорде не е прегорело,
дорде не е подухнала,
върла зима в чужда къща. -
Израсла е тънка върба
в Недините равни двори;
тя не била тънка върба,
на е била сама Неда,
с бели ръце засукани,
с жълто чело навъсено,
с черни очи нажалени.
Събрале се ергенете,
да си кършат тънки върби,
а Неда им тихом дума:
- Ей ви вазе, триста души,
се ергене, се юнаци,
хем кършете, хем ломете,
а по-много меришете,
дорде върба мъзга пуща,
дорде листе зеленеят,
дорде Неда хубост има.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: de20d71fbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Сменяй си го. Човек не трябва да става жертва на ексцентричните прищявки на родителите си. Трябва по закон всеки да има право да си избере ново и ли да си остави старото името бързо и безплатно при навършване на 18 години. Иначе в момента трябва да подадеш молба за промяна на името в районния съд по адресна регистрация. В нея трябва да изброиш причините за смяна и да се позовеш на някой член от закона, за да има някаква тежест. Може и чрез адвокат, вероятно ще стане по-бързо, ако цената не е от значение.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: b9458c2567
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Името ти е прекрасно! Рядко срещано, звучно и сериозно. Имаш имен ден на Цветница, какво по-хубаво от това! Вера е хубаво име, но се среща често. Не разбирам защо искаш да те наричат Вера, а не Бени, примерно, от Върбана. Трябва да си горда с това уникално име и да му се радваш, а не да се срамуваш от него.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: fa58f0cbc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   И аз си мразя името Йорданка, макар, че всички ми казват Дани или Данче. Виж от мен един съвет, моята пра баба все ми казваше, чадо недей си сменя името ще видиш, ще ти носи късмет в тоя живот.
Все и виках бабо ти си стара, това са глупости, бабини дивитини, еди какво си...
Баба преди доста години почина и мислех също са си сменя и аз името, обаче един ден започна да ми носи късмет.
От 18 годишна, взех си изпита по кормуване, благодарение на името.
Изпитващия ми каза, ти си със старобългарско име, рядко срещано, уважавам тези хора, няма да те скъсам и ми даде изпита.
После си търсех работа, отново ме взеха заради името ми, защото изглеждало някак по отговорно от другите, не помня точно обяснението на жената с, която разговарях, беше отдавна.
Мъжа ми, когато още се запознахме, каза, че много харесва името ми, защото се отличава. И все вика ако те изгубя като кажа Йорданка, няма друга, все ще те намеря.. :D
Та не знам дали хващаш накъде бия, името ти е късмета в живота, не знаеш кога ще ти потрябва и помогне, затова не си го сменяй! :)

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c4979fbdf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Приеми нещата каквито са и толкова. Хората ще те взимат насериозно ако правиш нещата както трябва. Името не ги вълнува хората.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 87a8d00958
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   На мен пък фамилията ми е гадна, всеки втори циганин е със същата, но какво да се прави. Стой си с твоето име, не го сменяй, а като ти е толкова неприятно просто се представяй като Вера. Пък и Върбана не е толкова ужасно, аз познавам едни, които си кръстиха бебето Цонка. Това не е ли по-лошо?

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: f121ff612d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Съдбата на човека е свързана с името му. Променяйки своето ще промениш и съдбата си. Готова ли си да рискуваш при положение, че не знаеш каква е съдбата ти кодирана в името Върбана

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: ec9c5e8578
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Аз се казвам Стойчо. Кръстен съм на "баща си" ( в кавички е, защото го мразя). Но мразя него, от него ме е срам, а не от името ми. Не идва от "стоя и нищо не правя". Когато е върлувала чумата, хората започнали да си кръщават децата " Стойо" и " Стойчо"( да ми остане, да ми е живо). Това е смисълът на името. Няма нищо странно в твото, просто решение на родителите. Познавам човек на име Матанчо.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 362def4e79
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   И аз искам да си го сменя, защото не е български и звучи много тъпо да имам американско име. Нашите ми казват че е защото в бъдеще ако замина в друга държава всички знаят английски и името ми щяло да им е познато не да се чудят как да го изговорят. На мен не ми харесва, казвам се Джейсън и ми викат Джеси, бих искал да го сменя примерно на Даниел или Диян.

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 206e96a47b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   Щом ти създава емоционален дискомфорт - сменяй го!

Всичко, което не ти харесва, но можеш да го промениш - действай! Не се примирявай и недей да търпиш!

Пази си емоциите свежи за истински трудности!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 48c76112ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Смени си името, не можеш да живееш цял ден с този "товар", това не е каприз. Не се дразни за глупости, отиваш в съда, процедурата е фиктивна, много хората го правят. Така че, действай. Да мислят родителите, като кръщават децата си. Едно дете, баба му вика Неделя, после с мъка сподели, че това е възрожденско име, но явно майката не осъзнава, какво очаква детето й.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: ebcaa393eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Моята баба се казва Жажка, наричат я Жужи. Нейната майка се е казвала Кафeна.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: acb2e482a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   А защо не приемеш нещата така: получавайки името на един добър човек ти си получила не само име, а и част от този човек. Гордей се, че носиш това име, защото е носено от такъв човек!

Иначе предполагам, че колегите ще ти обяснят как се сменява име, ако е толкова велик проблем за теб и няма начин да го приемеш. Но според мен никой не ти пречи да се представяш като Вера при разговори с хората, а само в документите ще се налага да пишеш истинското си име. Не е като да попълваш личните си данни всеки ден - ако това те тормози така, че да не се търпи...

П. С. Искрено съчувствам на Матанчо – споменат е в коментар 21. Ето това е странно име! "Кой е той? Ма, Танчо е! " Същото важи и за момичето с цветното име с буква Г. Тях въобще не бих ги питал дали биха се опитали да свикнат с имената си, ако имаха такъв проблем.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 044c1c955f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Здравей!
Според мен Вера е много по-зле от Върбана!!!
Вера звучи адски селско, ще ме извиняваш.
Поне като ще го сменяш си избери нещо по-добро!

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: e839902d8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Върбана е много красиво име! Наистина много красиво и звучно. Като си го кажеш няколко пъти на ум и ти самата ще разбереш! Не го сменяй, а се гордей с него!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker