Естествените кожи и изкуствения морал - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121112)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14353)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Естествените кожи и изкуствения морал
преди: 7 години, 8 месеца, прочетена 1514 пъти
Здравейте. Аз съм момиче на 17 години. От бебе съм израстнала с животните. Родителите ми са ветеринари и от малка обожавам всички животни, научих се да ги лекувам, да им помагам, а и планирам аз също да стана ветеринарен доктор. Преживявам тежко смъртта на някой любимец или пациент. Въпреки това никога не съм мислила да бъда вегетарианска - ям месо и нося кожи. И точно тук идва проблемът...
Аз обичам да нося палтата от естествени кожи, а и имам възможност да си го позволя. Мои съученици и хора от обкръжението ми са ме наричали убийца, докато в същото време си похапват някое месно изделие. Приятелките ми редовно ми намекват с разни клипчета от интернет за жестокостта към животните за кожа, като в същото време носят обувки или чанти от лицева кожа и дори се хвалят с това. Нима има разлика в това дали ще убиеш животното за пържола, за обувка или за дреха? Нима има разлика дали ще вземеш лицевата му кожа или пухкавата му козина? Защо хората стоят на дивани от кожа, имат портфейли, обувки, колани от кожа, но се ужасяват при вида на палто от косъм, например? Къде е разликата? Лишавала съм се от храната си, за да може някое бездомно коте или куче да се нахрани, сподяла съм леглото си с болни животни, с риск аз да се заразя, но онези " морални" хора, които ме нападат, просто минават и подритват животните. Какъв е смисълът на този изкуствен морал, да се правим на природозащитници само на думи? Никога не бих си взела дреха от защитен или изчезващ вид. Хората убиват лисици и чакали, защото им влизали в къщите. Ходят на лов за елени и зайци. Премазват по пътя какви ли не диви и домашни животни, но когато кожите им се взимат, тогава вече е неморално...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 8 месеца
hash: 8cb878c7d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "Мои съученици и хора от обкръжението ми са ме наричали убийца, докато в същото време си похапват някое месно изделие. "
Това ще да е някое либерално училище по изкуствата...
Стой на страна от подобни ненормалници. Те просто се опитват да се наложат над някого другиго извиквайки в него или нея чувство за вина. Аз лично смятам, че подобно откачалки имат нужда да минат продължителни периоди на лечение и лоботомия, но все пак това си е мое мнение :).
Ти просто ги игнорирай и ако посмеят да те нападнат по някакъв начин, ги съди.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: b0f7b220ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей, това са модерни, безсмислени, повърхностни неща. Хората просто яхват вълната и понеже са повлияни от тези доктрини без да проучат и подложат на критичен анализ започват сляпо да вярват в едни глупости. Не обръщай внимание.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: e6974a4fce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   както сама си се убедила, хората бъкат от лицемерие. да, няма разлика дали ще ядеш месо, ще носиш палто, чанта, обувки или колан от естествена кожа, ще ползваш козметика и лекарства с животински продукти или тествани върху животни.
просто сега е модерно да си еко-био, обаче предимно когато ти изнася. тези, които те наричат убийца, вероятно също биха носили такова палто, но понеже гроздето е кисело, е по-лесно да те обвиняват, без да мислят, че те правят същото, но под друга форма. не обръщай внимание на подобни хора

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 48a2292c26
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Окрито си признaвaм, че явно съм лицемернa зa товa.
Ям месо зaкупено от мaгaзинa, но не понaсям дa гледaм кaк убивaт от същият вид дa речем. Някaк кaто го купя от мaгaзинa и могa лицемерно дa си зaтворя очите и се преструвaм, че просто ям... хрaнa. Преди няколко години осъзнaх товa свое лицемерие и в изблик нa гняв и негодувaние към мен сaмaтa нaгрaбиг всичките си кожени пaлтa ( около 8-9 ) и ( следвaщaтa ми лицемернa постъпкa ) ги подaрих. Достaтъчно беше дa ги мaхнa от себе си, тaкa можех дa се зaлъжa.
И продължaвaм дa си хaпвaм месо, не нося вече кожи под никaквa формa- пaлтa, обувки и т. н. но продължaвaм дa си купувaм меснa хрaнa.
И... понякогa кaто нaдделее в мен съвестa спирaм временно, около 2-3 месецa и после "aми сaмо рибкa, е, еднa пилешкa пържолкa" докaто пaк стигнa до "опрaвдaвaщото" ме " aми те и без товa сa убити вече, aз не съм виновнa".
A също кaто теб обичaм животните. У домa винaги е имaло някое нуждaещо се от помощ. Гледaме си ги, лекувaме си ги ( не сме ветеринaри ) и им търсим домове или ги пускaме дa си отлетят aко сa птици.
Дa, моето определено е лицемерие явно, но не знaм кaк дa се спрaвя. И... не обвинявaм, но определено гледaм лошо носещите кожени дрехи. Поне от товa можем дa нaмaлим убийствaтa нa животни с комерсиaлнa цел.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 46518e9b17
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   "Защо хората стоят на дивани от кожа, имат портфейли, обувки, колани от кожа, но се ужасяват при вида на палто от косъм, например? "
Защото хората са ужасни лицемери и идиоти.

 
  ...


...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: c3176a0661
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами аз също бих те нарекла. Евала че помагаш обачее има разлика. Когато е за месо е за храна. Това ти помага някак. Растеж, развитие. Част от хранителната верига... вегетарианка съм но е така. А това за палта и прочие е просто за лична облага. Какво толкова специално има в животинските кожи не разбирам че всички ги обожават. Не знам аккво е модерно или не но е отвратително за мен. Знам че вс в днешно време е така, но поне малко се чувствам че не наранявам никого. Приятелите ти може и да ти завиждат, но пак казвам... Това е жестоко и ако се замислиш за животното чиято кожа е било това няма да ти е приятно. Някои животни заради това са застрашеби видеве... ох не знам. Не мога да те спра теб или други хора, но някой ден есички ще си платим. Убиваме собствения си дом.. приятели си. Защото и хората сме животни. Това е друга тема, хората няма как да разберат ако не изпитат същата болка. Аз не мисля че ти сама би могла да одереш нечия кожа.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 182fea3953
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Толкова лицемерие има в тази история и дори половината не е от ''обкръжението'' ти.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: e6974a4fce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   7, кожите за обувки или чанти са обикновени телешки или агнешки, т. е. от животни, които се отглеждат и за месо. така че би било доста безсмислено да се хвърлят кожите, при положение, че животното така или иначе е убито. а и повечето такива животни се отглеждат специално за целта, т. е. те не биха съществували в противен случай

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 8cb878c7d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Просто им кажи, че след като заколят масичката, от която сладко сладко си похапват Биг Мака, кожичкката и отива за якенце, за да не се гъби (което е лъжа, но все пак спориш с ненирналник, които вярват, че извънземни масони, са сподели динозаври на ключови държавни позиции, а нацистите още имат бази на луната).

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: b5ac5f6a44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Номер 7, не бих се съгласил с теб. Според мен ако носиш топло палто от естествена кожа в студа, ти се пазиш от измръзване и е точно толкова оправдано като да се нахраниш, за да не умреш от глад. Истината е, че палтата имат и такава функция - можеш да ги носиш само, за да се хвалиш пред приятели и познати какво палтенце имаш, но може и да не е така, а като изключим нудистите друг не се възмущава от еволюцията и носенето на дрехи.

Пък и авторката си прави удоволствие - в този гаден живот какво лошо има да се зарадва? Тя не е виновна, че са убили животните - едва ли има лична фабрика, където убиват животни заради нея. И напук на очакванията ви винаги ще има достатъчно фенове на тези палта, заради които индустрията да съществува. Няма как да ги откажете, но можете да мачкате психически невинни хора, което се прави към момента. Който иска да протестира срещу правенето на такива палта, да го прави пред производителите им! Какво са виновни хората, че някой произвежда такива палта? Това би бил естествен морал - търсите убиец? Имате го, но понеже повечето не смеят да кажат нищо на богатите, си го изкарват на бедните, та да се почувстват и те смели. Сякаш авторката е причината да се правят такива палта по целия свят или дори само в България. За разлика от други тя поне лекува животни и донякъде си "плаща" за това с палтата, но както чуваме и това не спира "великите морални стожери на Република България".

 
  ...

...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: e6983e51f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   " имам възможност да си го позволя" - ти или родителите ти? Има много двуличе в писането ти, но да ти отговоря конкретно на въпросът. Защото ако кожата не е от най-обикновените домашни животни които се убиват и без това за храна, то е от животни чийто кожи хич не идват само от такива които "влизали в къщите". Създаде ли се пазар за нещо, има и печалба, има и браконерство. Ако обществото не иска примерно да убиват слонове заради зъбите им, трябва да спрат да ги купуват, пък било то и от нам какво си животно. Въпросът е принципен.

Освен това убиването на домашни животни е неизбежно зло човек да се нахрани и оцелее. Докато да убиваш животни заради кожите и бивните се възприема като чиста суета. Дали тези които ти го казват наистина вярват в това или е "изкуствен морал" не ги познавам да говоря. По-добре да беше истински, но като цяло обществото вярва в наложен морал, тъй като не умее да изгражда собствен...

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 48a2292c26
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Виж товa: http://m.blitz.bg/news/article/450639
Е, побеснях! Сaм кaзвa, че кaто то е видялa вълчицaзa се е скрилa и той се уплaшил дa не я изпусне??? Дa я убие просто зaщото тaкa искa. Може би ще му порaсне пишкaтa, ще се зaлъже, че е "мъж" ли, че е по- висш? И имa нaглосттa дa нaричa вълчицaтa "звярът". Кой е звярът в случaя? Някaкъв жaлък комплексaр, тръгнaл добре зaщитен с пушкaтa и животинкaтa нямa никaкъв шaнс срещу човекоподобният звяр.
Зa ядене ли е, зaвиси животa му ли? Aми не, сaмо нaчесвaне нa комплекси.
Прокълнaх го, a моите клетви не подминaвaт! Скоро звярът ще си получи възмездието!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 869bd329e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Авторке, не се притеснявай, няма нищо лошо да ядеш месо и да носиш кожи. Това е заложено в човешката природа, човека е еволюирал като хищник в продължение на 2-3 милиона години като е доказано, че овладяването на огъня и използването му за печене на месото е дало мощен тласък в човешката еволюция преди 1-1. 2 милиона години. Няма как тези няколко милиона години еволюция да ги зачертаеш за едно поколение и някаква мода. Кожите също са били единствените дрехи на нашите предци в тези няколко милиона години. Иначе и аз не одобрявам ловът на диви животни за удоволствие, въпреки че обикновено това е доходоносен бизнес и приходите от него служат за поддръжка на ловните стопанства, но не бих го практикувал, поне не с прямо хищници като вълци и мечки.
Иначе съм теглил ножа на домашни животни като кокошки и агнета и не мисля че има нещо лошо в това, когато го правиш за храна.
Относно месото, докато възрастен човек може да направи избор и да ползва разни заместители, има случаи на деца на вегани, които не им дават нужните животински протеини, тежащи по 5-6 килограма на възраст над 1 годинка.... В Италия даже се говореше за приемане на такъв закон, при който такива деца да бъдат отнемани от родителите им по някаква съкратена процедура. Малко криво е нали, да си веган, да изповядваш тази философия, обаче да знаеш, че като имаш дете, то ще умре от глад ако не му даваш животински протеини... За това моя съвет е да не изпитвате вина заради месото, защото това е напълно естествено, както и необходимо.
Авторке, тегли им майни на тези, които те критикуват и си носи с кеф палтата и си нагъвай пържолките :) И продължавай да се грижиш за разните там животинки.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: caf3c44e52
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Какви са толкова тия хора, че чак непрекъснато да те следят какво носиш и от каква кожа е? Палта от естествена кожа не бих купила на 17 годишна, но щом вашите са решили, носи си ги, няма проблем. Не парадирай с тях, не демонстрирай какви възможности имате и ще те оставят на мира съучениците. Имай само в предвид, че произходът на тази палта често не е като указания на етикета. Голяма част от кожите се добиват в Китай и са кучешки, представени като други видове.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 4f81c0f5c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   А авторката какво мисли за тези дето хапват кучета и котки? Защо тези, които ядат прасета, крави и кокошки, зайчета толкова се възмущават, когато чуят, че някои нации ядат котки кучета, оне и т. н.
С какво прасето, кравата и заека са по-долу? Та те са сто пъти по-умни и полезни животни от котката и кучето.

Разбира се, че е лицемерно поведенито на обкръжаващите те месоядни и въпреки това помисли още веднъж. Все пак в единия случай става въпрос за храна, както правилно е написано от номер 7. Все още не е измислен пълен заместител на месото и неговите полезни хранителни вещества.

В случая с палтата обаче става въпрос за чиста проба суета. Отгоре на това отдавна са измислени и изкуствените палта, които с нищо не отстъпват на тези от естествена кожа, да не говорим пък за всички други естествени и изкуствени материали, от които се правят якетата дето топлят в пъти повече от палтото.

Ако наистина толкова обичаше животните, наистина нямаше да носиш кожено палто или да си купиш кожен диван. Може би по-скоро трябва да размислиш над определението, което даваш на думата "обич".

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker