За раждаемостта и благосъстоянието на младите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

За раждаемостта и благосъстоянието на младите
преди: 7 години, 7 месеца, прочетена 2504 пъти
Първо искам да уточня, че и аз съм от "младите", но съм някакво абсолютно изключение. Но темата не е за мен.
Второ искам да кажа, че благосъстоянието на младите хора у нас ме радва, но ми е странно защо въпреки това, всички се оплакват, заминават в чужбина, нямат деца, или само едно, под претекст, че искат повече, но не им стигали доходите. А в същото време всички с луксозни дрешки, ако са на квартира - квартирата лукс, по заведения, по ресторанти, фитнес програми, екскурзии и още куп глезотийки, да не ги изброявам всичките. Общо взето, сред хората под 35 години, "бедни" не съм срещала. Аз ако имах такива възможности, като техните, щях да имам три деца (не, не съм циганка). Не знам защо се е наложила тази мода сред младите семейства, първо да станеш свръхбогат, да имаш едно дете и да го направиш същото разглезено богаташче. Нашите родители като не са израснали в лукс какво - нима не са имали щастливо детство. Напротив. Изобщо не е тайна, че презадоволяването не носи щастие, а нещастие.
Интересно ми е да чуя вашата гледна точка.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 7 месеца
hash: 03ace730c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здрасти, аз съм една жена от хората, които описваш. На 32 г. съм, с дълга и щастлива връзка, отскоро сме и женени, но нямаме деца. Имаме изплатено жилище, две коли, много над средния доход, имаме един апартамент и една сграда с магазини, които даваме под наем - с две думи сигурен доход и без работа и едва сега се замисляме за деца. Обиколили сме освен това света и не се лишаваме от нищо, а ни остават доста пари за пестене и за бъдещи планове като вила в планината и екзотична почивка някъде на другия край на света...
Ще ти кажа, защо нямаме деца - просто не е вярно, че човек може да има щастливо детство в бедност. И двамата идваме от обикновени, работнически семейства, моето дори бедно. В първите 19 г. от живот си съм чувала само думите „Нямаме пари. “ Като се къпах ми се тропаше на врата да не изхарча топлата вода, като дойдеше време за сметки, нашите живяха в непрекъсната тревога, не се празнуваха празници като рождени дни и рядко ходих на екскурзия с класа и то след много караници и молби, а стипендията ми за добър успех ходеше по сметки. Съответно нямаше пари за медикаменти като сме болни, за непредвидени ситуации, за частни уроци като имаш проблем по определен предмет, за качествена храна, ... и понеже нямаше качествена храна, бяхме непрекъснато болни. Майка ми переше на ръка, защото нямахме пари за пералня, а като ти се развали бойлер, печка или телевизор минават месеци, докато се закупи някакъв уред, а после на изплащане. Колкото и да ти се струва хубаво детството на твоите родители, те просто не са тръгнали да ти разказват за трудностите. Много хора се пречупиха от мизериите, станаха престъпници или алкохолици.

Да, човек за детството си после си спомня само добрите мигове, игрите, приятелите, свободата, но истината е, че бедните деца сме израстнали в непрекъсната тревожност и с проблемите на възрастните.
Днешните 30 годишни сме родени в края на комунизма, но сме израстнали в най-жестоката анархия на 90-те и рядко някой е израстнал при нормални условия. Това за по-младите е трудно да го разберете, но ние искаме да осигурим най-доброто за нашите деца и да им спестим риска от бедност и несигурност, не да ги разглезим. Не е глезене да искаш хубави дрехи, храна, обраозвание за децата си, да отидеш на почивка в чужбина или да имаш свой дом без притеснения и неограничено топла вода и парно.

Освен това за образованите жители на големите градове просто да си родител не е достатачно като призвание и като доказване в живота. Ние искаме да успеем първо в своите начинания, да сме образовани, да сме направили кариера и чак тогава смятаме, че бихме могли да сме добри и като родители и да се отдадем на това, но да родиш дете не е предизвикателство - това го може всяка циганка.
Предизвикателство е да отгледаш едно дете, да му дадеш достъп до образование, здравеопазване и перспектива в живота и да му спестиш тревогите за битовите неща.

Ей затова аз съм на мнение, че много добре постъпваме като поколение. В крайна сметка след 30 всички си раждаме деца, дори и второ, но вече имаме финансова стабилност и не сме зависими от родители, от обстоятелства.

Но всеки си има глава на раменете.
Не се биркай в изобра на другите. Ти ако смяташ, че да си родител е да забременееш и родиш - раждай, но за мен лично е много повече от това.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: f7531c1370
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Проблемът е комплексен. Първо, това, че на теб хората ти изглеждат щастливи, не значи, че са. Второ, пишеш как си щяла да имаш 3 деца, но от кого? Знаеш ли колко малко хора си намират подходящия партньор, за да имат 3 деца? При циганите бройката на децата става заради социалния натиск в тяхната среда. При по-индивидуализираните общества като българското, повече деца се раждат в двойки, които се харесват. А знаеш ли колко много двойки не се харесват, но изглеждат, че уж се харесват? Пускат си щастливите постове по фейсбук как са на море в Гърция, а зад фасадата - ненавист. Жена на 29, хванала се с мъжле, което реално не харесва и едвам я възбужда, но мъжлето е стабилно, а на нея на тази възраст това й трябва - биологичният часовник тиктака. Просто си е намерила някой, колкото да роди там. Да не каже майка й, че не ражда и обществото да я заклейми, време й е все пак. А виж ако тази жена беше успяла да си намери Мъж с главно М, с когото действително иска да е, тогава щеше да иска да има неговите деца. Ако той поиска 5 деца, щеше да има 5. Повечето жени дори не могат да си представят такъв сценарий, тъй като Мъже с главно М почти няма. Тогава такава жена нямаше егоистично да се изказва за децата си "това са моите деца", а щеше да казва "това са НАШИТЕ деца", защото тя щеше да харесва него и съответно неговото поколение.

И сега основният проблем според мен е защо няма Мъже с главно М? Ами мъжете са кастрирани от егоистичните си майки и слабите бащи. Слаби имам предвид емоционално слаби... той може да е 110кг мускули, но представата му за жена още да е завоалирана от майка му. Егоистичните майки стават егоистични защото те съответно не са с мъжа, който им е завъртял главата, а с някакъв компромисен вариант. Децата на тази жена съответно са също компромис в нейните очи. Заради слабия мъж остават емоционално незадоволени нужди, които майката иска да задоволи чрез децата си, като така им причинява огромна вреда - прави синовете си импотентни. Импотентни, защото те не могат да я задоволят. Бащата от своя страна не изразява ясно факта, че майката му принадлежи и синът субективно е прилъстен от майката и после разиграва същия сценарий в своя любовен живот (търси жена като майка си, например; или не търси жена, защото е женен за мама; или търси най-различни жени за секс, но не и за пълноценни отношения, защото пълноценните любовни отношения са запазени за мама и тн. ), Получава се емоционален инцест и прочие комплекси, които са изключително разпространени в нашия народ и представляват такава тема-табу, че дори да се зачекне темата и всички вече започват да противоречат и да отричат.

Ако ти е интересна темата ти препоръчвам книгата "Оковите на майчината любов".

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 5500c5b216
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Напълно си права, но сама се замисли дали някой на този свят би създавал деца които няма да живеят по приетия за нормален за него начин. Нали не виждаш шанс човек живял с микровълнова, автоматична пералня и кухненски робот при родителите си, когато се отдели да работи за 700 лева и да създаде деца на които няма да може да купи нова микровълнова когато старата се развали?
Напълно нормално е младите хора днес в България да са такива каквито ги описваш, те са родени и възпитани по този начин, че заведението, собствения автомобил, фитнеса и екскурзията са нормални неща, за тях това не е лукс. За хората над 50 години може да е лукс но за младите това не е лукс. Напълно нормално е родителите им са се старали цял живот за да могат децата им, да приемат тези материални неща за "нормално". Съответно всеки млад човек иска за собственото си дете да постигне по добър от неговия собствен живот. Разбира се идва момент когато няма как, няма къде по нагоре от висше образование и престижна работа, освен в мерилото собствености, така че младите създават деца когато са сигурни че ще могат да им създадат шанс да притежават "достатъчно" материални блага.
Вашите родители са се старали за децата си да имат покрив и хляб, днешните млади се стараят за същото, но за тях е важен вида покрив и вида храна която ще осигурят на децата си. Твоите родители са те пращали без телефон на училище, в днешни времена е невъзможно да отгледаш конкурентно способно дете, със самочувствие, без да му купуваш редовно нова техника и телефони от по 500 лева най-малко. Е със 700 лева заплата как да купуваш всяка година по един вид подобна техника, ами ако децата са две, как ще им купиш телефони които да не ги е срам да извадят от джоба си? Как ще възпиташ поколение със самочувствие ако го принуждаваш да живее със срам?

Същата е причината и цяла Европа да имат проблем с раждаемостта, ние не сме по различни. Меркел покани бежанците поради същата причина че те са млади ще работят и ще раждат германчета, или поне внучетата им ще са германчета. През последните години и Германките не раждат по същата причина, през 60-те си внесоха турци, за новопопълнение на популацията, сега търсят да внесат бежанци, ама търсят качествени на които им се работи и им се ражда. След Хитлер човекът в европа се оценя не по раса, етнос или религия, а по образование и натрупани материални блага. Затова има много Французи, Американци, Германци, които не са европеидна раса.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 8a79bc9af0
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   Това, че младите хора нямат деца, е знак за успех, не за провал. Обществата ни стават все по-богати, животът все по-интересен, а възможностите все по-големи. Живеем и близо три пъти по-дълго в сравнение с времето, когато хората са разчитали само на децата си за своите "старини". Най-нормалното нещо е да отложиш появата на децата за по-късно, особено когато развитието на медицината го позволява, както и да не създаваш по много, когато го няма рискът три четвърти от тях да умрат, преди да са навършили 5 години. Няма го и страхът, че ще умреш, докато децата ти са малки, а и до голяма степен националистическият натиск да ги правиш "за колектива/племето/държавата". Жените са много по-свободни да правят каквото пожелаят с телата си от когато и да било и т. н.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: c60d9744ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Напълно подкрепям възгледите на Нр. 1
И аз съм подобен случай, но на 47г и не месля изобщо за деца. Затова пък (може би поради това) имам кариера, задоволен съм всякак, живея в една изключително богата и цивилизована държава и не се оплаквам от нищо. Ходя си в БГ на секстуризъм и си живея живота както аз намирам за добре.
Всеки си кове щастието сам. Ако Авторката намира призванието си в три деца, нека, защо не. Но тъжната истина е, че едва ли ще е в състояние да ги отгледа бе помощта на съпруг. Пожелавам и да си намери такъв, който е готов да си скъса задника от бачкане и да се грижи (предимно финансово) за нея и за трите деца, докато тя си ги гледа вкъщи. Разни хора - разни идеали.

 
  ...


...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: c978febc39
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

8.   За да нямат деца хората или за да имат само по 1 има няколко основни причини.
1. Не те знам от кой град си, но явно си от голям град и за това оставаш с грешното впечатление, че всички млади хора едва ли не се къпят в пари.
2. Дори и да са добре финансово, това се постига с цената на много труд, доста често и извънреден. Когато и двамата работят по 10 часа на ден, често и през уикенда е доста вероятно да нямат време да отгледат цял футболен отбор.
3. Въпросът за имането/нямането на деца и за техния брои е въпрос на личен избор и не си ти човекът, който да казва на хората дали да имат деца или не.
4. Заради доста големият стрес и поради куп други причини доста хора страдат от безплодие или заболявания, които правят раждането на дете доста проблемно. Ти просто виждаш млада двойка без деца и веднага започваш да ги съдиш без да знаеш дали нямат някакъв проблем и не могат да имат такива.
И не на последно място как не разбрахте, че не живеем нито през 19 век, нито през 1980 и това, че нашите родители са отгледали 2 или 3 деца в двустайна панелка, въобще не означава, че е добра идея и ние да направим същото. Защото реалността тогава няма нищо общо с реалността днес. И ако тогава ти стигаше да ходиш на училище за да получиш що годе прилично образование, което да ти позволи да работиш добра работа, то днес за да образоваш детето си, трябва да положиш доста повече усилия и да разполагаш с доста повече финанси. Така, че дори паралелът между нашето детство и детството на днешните деца е немислим.
За това всеки, който иска да даде добър старт на детето си в живота, предпочита да има 1 дете, но да го подсигури с добро образование, курсове, спорт и всичко останало, вместо да роди 3 и да се чуди как да им осигури минимума за да не мизерстват.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: ce28d0508e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Номер 2, невероятно точен коментар, това е тъжната истина. Жена на 32 години съм, и ако беше "концерт пожелание" отдавна щях да имам съпруг и деца, но реално няма с кого. Оказва се, че днешните мъже си търсят втора майка и по възможност да не поемат никаква отговорност за бъдещето. Е, аз не искам да си осиновявам мъж :)
Имам страхотна работа и много добри доходи (мога да издържам повече от три деца), така че погледнато от страни сигурно изглеждам като някоя заклета кариеристка. Ироничното в случая е, че никога не ми е било цел :) просто така се получи поради липсата на алтернативата "създаване на семейство". Още по-тъжно ми става като виждам много мои връстнички в идентична ситуация.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 55c72d007d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От авторката на темата:
Виждам само коментари 1. и 2. и ще отговоря на тях.
н. 1, не съм кой знае колко по-млада, явно си мислиш, че съм някой тинейджър, но съм почти на 26. И аз съм израснала през 90-те. Израснала съм, и до ден днешен живея по начина, който си описала /освен, че имам пералня/ (както казах - изключение съм). И изобщо не смятам, че това е нормално, но не смятам и че другата крайност е нормална.
н. 2, във въпроса си визирам само щастливите двойки, които просто смятат, че ако не живеят като принцове и принцеси, ще живеят "мизерно" - те и децата им.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 516974615d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   2 - Нима искаш да кажеш, че майки търсят сексуално задоволение от синовете си ? Отврат !

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: d2f90c9258
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Такива нито финансово, нито психически сте годни за деца и после пищите тук как и с какво да ги отглеждате и как да се спасите от бащата, който най-често е пияница, насилник или просто заложник, който зорлем са го накарали да има деца и сега се чуди как да се отърве и често грам не се вълнува от грижите за тея деца!

Ж. на скоро направени 20 ;)

 
  ...

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: f7531c1370
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   до номер 11 от 2:

Не сексуално задоволение (как ще им го даде? ), а емоционално. Затова се говори за емоционален инцест, а не сексуален.

Обикновено този емоционален инцест е прикрит и става подсъзнателно. Но понякога за външните хора може да е особено видим. Пример: майката в семейството пробва ново секси облекло и пита сина си дали изглежда добре (в нормалната ситуация трябва да пита мъжа си). Друг пример: баща се обръща към дъщеричката си с думите "моята малка принцеска" и й обръща повече внимание, отколкото на жена си. Трети пример: майката споделя съкровени свои тайни със сина си (тайни, които трябва да сподели с мъжа си). Четвърти пример: майката критикува бащата пред сина (това е най-уронващата за бъдещия мъж ситуация). Пети пример: борба за власт над децата - всеки от родителите се опитва да направи детето повече като себе си, защото не харесва другия родител. Шести пример: майката и дъщерята стават най-добри приятелки, а майката задържа дъщерята до зряла възраст, защото й е "самотно" (има дефицити). Този последния казус го има и със синове. И така нататък...

до номер 9:

Няма такова нещо като "няма с кого". Когато кажеш това, вече влизаш в модел на поведение, който е резултат от многогодишно насаждане на високи критерии към мъжете и лоялност към родителите(най-вече бащата, но може и майката). Препоръчвам ти да си потърсиш книжката "The Emotional Incest Syndrome" - там има точно такъв пример за жени с високи постижения, които уж не могат да си намерят или да задържат мъж... Е като се поровят малко психолозите откриват, че като е била малко момиченце тази жена е била "любимката на тати"...

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: ca315677f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Аз изобщо не съм съгласна с теб. И аз съм от тези дето смятат, че трябва да постигнеш някаква финансова независимост, преди да имаш дете. И моите родители са мислели като теб и почти нищо не можеха да ми осигурят. И вярвай ми - изобщо не ми е било щастливо детството. Вкъщи почти всеки ден караници за пари - който го е преживял знае за каква потискаща и изнервена атмосфера става дума. Все не стигаха пари за необходими неща - ядене, сметки. Да не говорим как никакви пари не ми се даваха и трудно събирах дори за едно кафе да изляза с приятелки. Имаше период дето телефона беше нон стоп изключен заради неплатени сметки и дори не можеше да се чуеш с някой. Това води и до изолираност, канят ме на кино, на екскурзия - нямам пари и само отказвам. А като телефона е изключен дори не могат да те намерят и така хората спират да те търсят и си седиш сам. Да не говоря една кошмарна зима имах само едни евтини ботуши дето се скапаха и разкъсаха целите, а трябваше спешно да изляза, нямаше какво да обуя. Всяка учебна година ужасен стрес, защото до средата на срока нямах пари да си купя учебници дори. Изобщо мога да ти говоря до утре за екстрите на безпаричието. И вярвай ми като няма какво да ядеш изобщо не ти е до щастие, да не говорим че цялото ти съзнание е заето с това как да комбинираш малкото пари, които имаш за да оцелееш. Така че никой не е казал да чакаш докато станеш милионер, но поне основното и необходимото за едно нормално израстване на дете трябва да имаш. Например след 7 клас родителите ми нямаха пари да ме пратят на уроци и трябваше сама да уча каквото мога. Е сещаш се че ме приеха в училище, доста под това което исках. А моя приятелка която цяла година ходеше на уроци я приеха в немската гимназия. Така че и тези неща си имат значение. Просто дори едно добро образование, което е необходимо в живота не можеш да осигуриш на детето си. Разбира се не всичко е пари- важни са любовта разбирателството, подкрепата и уважението в семейството, но и парите са важни. Да не говорим колко исках да ходя на различни уроци по пиано например и на спорт, но като няма пари не ходиш. Оттам може да имаш талант, който не е развит и изобщо си принуден да се ограничиш отвсякъде, което в един момент те прави ограничен човек. Но това е моето мнение, може други хора да смятат по друг начин. На мен лично тази мизерия едно че ми скапа самочувствието, а и такъв стрес ми създаде докато бях дете, че последното нещо което съм била е щастливо и безгрижно дете.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: aa61d2b7f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   За мен хората в днешно време са егоисти! Познавам много хора, които не искат деца, за да не им губят личното време, за да не им се увеличат разходите, за да не си развалят "хубавата" фигура. Преди да имаш и да отгледаш дете/деца е било приоритет в живота, а сега приоритет е личното угаждане. Авторката, говори за хора с възможности да отгледат още 1-2 деца без да се лишават от кой знае какво нито децата, нито родителите. До коментар номер 3-примера с телефона е крайно неподходящ. Самочувствие не се придобива с нов телефон всяка година, а с подкрепа от родителите. Аз съм на 23г, а първия ми телефон ми беше купен, когато бях на 16г(нокиа с фенерче). Това не ме е направило по-тъп от другите ми връстници, а напротив докато те си играеха на новите си телефони, аз учех. Като завършихме веднага си намерих работа за 850лв(защото знаех/знам 2 езика почти перфектно) и влезнах на първо класиране в един от най-елитните ВУЗ-ове в страната. А 80% от съучениците ми с новите телефони в момента работят ниско квалифицирана работа

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 2dd48e2873
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   В България единици са тези, чийто само с една заплата на мъжа могат да се издържат, шанс за почасова работа също, просто няма традиции в тази посока. И какво става работят и двамата, ако има баби да помагат добре, но ако няма гледането на детето става трудно, просто не се смогва с всички ангажименти, не можеш да оставиш и работата си, защото говорим за оцеляване. Много е сложно, през твоите очи изглежда така, но в действителност нещата са различни и за какво благосъстояние говориш, като над 1 000 000 българи, да вярно го написах работят на минималната работна заплата, заплати по 500-800 лв., общата маса и колко получават 1000 и нагоре. За марковите дрехи, като за пълните колички в магазините, нека да съдим от статистиките макар и поизкривени, иначе моловете пълни със зяпачи, втората употреба пълна с купувачи.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 4944bd65ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Ако жената вади 500лв а мъжа 700лв и не пушат, не пият и са си в собствена апартамент и нямат наеми може да се живее много добре... но ако са цигарени бираджии и ракиджаси нема как да стане батко...

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 4844c8ad28
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   След като си "абсолютното изключение" както пишеш, ти колко деца роди?

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 08aa64a283
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Много приказки, много глупости. Едно време са нямали контрацептиви. Като пориш яко жената излизат повече бебета. Сега хората сами избират удобен момент. Не виждам какъв е проблема?

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 0bf5801ac4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Номер 1, номер 2 и номер 9 - Изключително точни коментари. Подкрепям напълно и трите мнение.
Върнахте ми надеждата, че все пак са останали смислени хора.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: ef2929926d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   11, става въпрос за задоволяване не на сексуални, а на ЕМОЦИОНАЛНИ нужди, които понякога несъзнателно проектираш върху някого и после се разочароваш, ако не са задоволени.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 48f0d31cf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   Да, много двойки изглеждат щастливи, но само те си знаят какви се вечер като си легнат.
Естествено, че на улицата, на площада, в работата пред колегите и във фейсбук ще се стараят да изглеждат възможно по - щастливи. Повечето хора не искат да допускат да изглеждат слаби пред останалите.

Авторке, не трябва да се интересуваш от неща, които не са твоя работа - най - вече защо някои хора нямат и не искат деца или имат, но само едно или две.
Това просто не е твоя работа!
Грозно, нагло и невъзпитано от твоя страна е да си позволяваш така да коментираш кой с колко пари разполагал. Пък как си ги харчил и за какво, камо ли пък защо нямал деца!

Според мен даже дори ти е прекално много това, че толкова хора са ти се отзовали на темата и са отделили от времето си да ти коментират.

Също така уж си писала, че темата не е за теб, но защо си ни подчертала специално, че си "някакво абсолютно изключение" - само моля те не ни обяснявай какво си имала в предвид с това. И също така си изтъкнала, че ако ти имаш повече пари си щяла да имаш три деца - пак говориш за себе си!
Явно просто си човек, който иска да има голямо семейство. Ами лошо няма. На 26 години виждам си писала, че си. Значи имаш реален шанс да сбъднеш мечтата си да бъдеш многодетна майка. Работи, запълвай свободното си време с мисли КАК ДА СЕ РАЗВИВАШ, че да си осъществиш мечтата, а не да мислиш какво правили и не правили другите хора - не само, че изобщо, ама изобщо не е твоя работа, но и няма да ти помогне.

 
  ...

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: cbbe2b82de
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   Едно, 90-те въобще не бяха ужасни, а прекрасни. Да, нямахме лукс като децата сега, но затова пък бяхме по-щастливи защото материалното не те прави щастлив. Играехме много навън което ни е заложено в природата, а сегашните все са пред компютъра.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 2656fa1f2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

25.   Ниската раждаемост не е само явление в България, а е явление в цяла Европа, но забележи - предимно за белия човек. По улиците гледам хора развеждат по 2 кучета, а нямат деца. В крайна сметка и кучетата изискват разходи... Минималният индекс да се запази текущото състояние на населението е 2. 1, т. е. на 10 семейства 9 трябва да са с по 2 деца и 1 семейство да е с 3 деца. За да нараства, индексът е друг. В момента картинката е плачевна и индексът е много под 2. 1. Не стига това, ами от 2013-та година официално повечето от новородените в България са циганчета. Но пак казвам, демографската криза важи за белия човек, независимо колко е богат. Белите хора са на изчезване.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 1372fd5837
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

28.   Честно казано не харесвам такива иди*ки като авторката. Всеки ИМА право на избор! Ако една жена НЕ иска дете, тя НЯМА да роди и никой не може да ѝ каже какво да прави. Второ - ние трябва да сме най-много половин милиард на тази пранета, а всъщност сме цели 7.... Трето - в днешно време хората гледат да се развият професионално, а не да се заробват от 20-годишна възраст да гледат бебета. Ти, мила авторке, ако искаш, можеш и 10 деца да имаш, но, моля те, УВАЖАВАЙ мнението и на другите хора. Всеки има право на избор, ами ако някой ти забранява да имаш деца, или ти позволява да имаш максимум само 1 дете, приятно ли ще ти бъде? Прави каквото искаш с живота си, но НЕДЕЙ да съдиш другите, че не живеят по твоите стандарти и разбирания.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: e33d8078dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Аз съм роден 2002-ра година. Не му се вярва моите връсници, малко по-големите и всички по-малки да имат деца. А и това е загубена кауза. В нашия християнски свят вече повечето хора имат само по1 дете. А и все викат малък си малка си и оп, ставаш на 28 години сам, без деца. А в излямския свят хората имат по 10 деца. И много от тях идват в Европа. И така бавно ни заличават. Ние правим аборти, не раждаме много деца и ето какво става. Вече е въпрос на време исляма да превземе Европа. След 200 години на този свят единствените представители на европеидната раса ще са само турците. Ние ще изчезнем. Падението вече е необратимо. :(

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 7a3875008c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   Към номер2/13:
И аз одобрявам коменрарите ти, но сега като прочетох ето това:
" че като е била малко момиченце тази жена е била "любимката на тати"... " се сетих да добавя и аз нещо. А то е, че често се среща и точно обратния вариант!
Като е била малко момиченца тати хич не й е обръщатал особено внимание, не изградил топла и нормална емоционална връзка с нея, защото вечно е имал проблеми с работата и главоболия с това как ще се справи със сметките.
Ето от едно такова преживяване някои момиченца като пораснат се превръщат в жени с високи критерии. Просто не искат да рискуват да попаднат на мъж с емоционални проблеми, ниско самочувствие и комплекси! Пред тази алтернатива те предпочитат да бъдат сами. Поради това, което са преживяли като деца често такива жени избират да не създават семейство. Те асоциират светлата идея за семейството главно с негативни преживявания.

 
  ...

...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: f7531c1370
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   до 30 от 13/2:

Да, всеки случай си е изцяло индивидуален. Аз докато четох се припознавах частично във всички дадени примерни казуси, но не и изцяло в някой. В случая за който говориш трябва да се проследят и отношенията между бащата и майката, не само между бащата и дъщерята. Допълнително ако има други братя/сестри и там трябва да се види каква е динамиката. Принципно ако бащата много отсъства на майката няма да й е лесно и вероятно ще опита да ограничи нуждите на дъщеря си. Обикновено ограничението на нуждите не изглежда като такова обаче - използват се фрази като "много си послушна", когато детето не показва, че иска нещо и подобни уж поощрения. Допълнително, такова дете често става "Избрано дете", т. е. получава висок статус в очите на най-важния възрастен за него - майка му, а това обикновено води до проблеми с общуването с връстници. Още повече, че може майката да изпитва ненавист към мъжа си, заради това че поради отсъствието си той не задоволява емоционалните й нужди, и тя да прехвърли тази ненавист към дъщеря си (емоциите се прехвърлят изключително лесно от майката към децата).

Но като цяло най-важното е, ако човек има искреното желание да преодолее тези родителски комплекси, да не се изживява като жертва, а да се хване в ръце и да анализира фактите. Принципно самото осъзнаване на тези комплекси е един вид разрешение.

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 516974615d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   29 Малки са шансовете, че ще доживееш да видиш нещата след 200 години, така че... нека не ти пука.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 2656fa1f2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

33.   номер 28, кой си ти, че определяш колко трябва да сме на тази планета, да не би да я притежаваш, а?

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 0bf5801ac4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   Номер 29 - " Ние ще изчезнем. Падението вече е необратимо. "
А ти що се считаш за по-висш от другите раси, та ще има падение ако изчезнеш?
При това масово изпростяване на народа, не виждам драма ако ни намалее бройката, даже напротив.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: a45daac4f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   Аз мисля че който иска деца, не трябва да чака прекалено много, все пак и природата си казва думата. Едно е да си бременна на 25 на 35 или 45. Аз също съм отрасла в средно статистическо семейство и от 8-10 годишна аз и сестра ми сме чували "пак ще стягаме коланите". Детството на село с баба и дядо и братовчедите беше страхотно, свобода игра навън и филия със сол, олио, пипер. Ние нямахме скъпи играчки, никога не сме ходили на екскурзии с нашите, имахме москвич и сменихме 4 апартамента за 15 години, но никога не съм съжалявала. Родителите ми са страхотни и ни научиха че материалното и показността не са най-важното. Те ни научиха на труд и че с мрънкане до никъде не се стига. Сега всеки в семейството ми средно взима 1400 лв заплата, но никога няма да сменя телефона с нов модел за 1000 лв или да взема нова кола на лизинг или да ходя по скъпи ресторанти и молове. Предпочитам да обикалям България, да си готвим вкъщи или да седнем в някое квартално заведение, предпочитам да си карам колелото из града. И аз мисля че доста хора са егоисти, скъпи дрехи, коли, заведение и показност. Човек и по-скромно може да живее и да е много щастлив а децата какво и да си говорим осмислят един човешки живот. Едно дете не го вълнува колко му струва играчката, и дали на 2 годинки ще го заведем на екскурзия в чужбина, всичко зависи как ще го възпитаме. Дано да има повече деца, но да обичани, добре възпитавани и да им се обръща внимание, а не да се оставят цял пред телевизора с царевични пръчици :)

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: a45daac4f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Аз мисля че който иска деца, не трябва да чака прекалено много, все пак и природата си казва думата. Едно е да си бременна на 25 на 35 или 45. Аз също съм отрасла в средно статистическо семейство и от 8-10 годишна аз и сестра ми сме чували "пак ще стягаме коланите". Детството на село с баба и дядо и братовчедите беше страхотно, свобода игра навън и филия със сол, олио, пипер. Ние нямахме скъпи играчки, никога не сме ходили на екскурзии с нашите, имахме москвич и сменихме 4 апартамента за 15 години, но никога не съм съжалявала. Родителите ми са страхотни и ни научиха че материалното и показността не са най-важното. Те ни научиха на труд и че с мрънкане до никъде не се стига. Сега всеки в семейството ми средно взима 1400 лв заплата, но никога няма да сменя телефона с нов модел за 1000 лв или да взема нова кола на лизинг или да ходя по скъпи ресторанти и молове. Предпочитам да обикалям България, да си готвим вкъщи или да седнем в някое квартално заведение, предпочитам да си карам колелото из града. И аз мисля че доста хора са егоисти, скъпи дрехи, коли, заведение и показност. Човек и по-скромно може да живее и да е много щастлив а децата какво и да си говорим осмислят един човешки живот. Едно дете не го вълнува колко му струва играчката, и дали на 2 годинки ще го заведем на екскурзия в чужбина, всичко зависи как ще го възпитаме. Дано да има повече деца, но да обичани, добре възпитавани и да им се обръща внимание, а не да се оставят цял пред телевизора с царевични пръчици :)

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 3d41e7f746
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   "какво и да си говорим осмислят един човешки живот" - де да беше наистина така... всички знаем, всички ВИЖДАМЕ ЕЖЕДНЕВНО колко много калпави родители има (и тука не визирам това дали имат или нямат пари)

Ако човек не си осмисли живота (своя живот в частност и живота по принцип като цяло) преди да направи дете, шанса да е калпав родител е много, ама мноооого голям...

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: c35c68f22a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

38.   Младите не раждат деца, просто защото не искат деца. Те търсят само секс. Търсят мъжа "мачо" по възможност с възможности над нормалното и секс до припадък. Нали ги четете от 11-12 годишни какви въпроси задават и в този и в други сайтове.. защо никой не "ме" поглежда, "голям ми е едикакво си", "защо не мога да си намеря гадже", "как да се харесам на едикой си", "аз харесвам някой си, но той/тя се сваля с някоя си" и тям подобни убийствени комплексарщини. Ами те не мислят да се изучат, да придобият стабилна професия с която да се издържат, тук не става въпрос за трупане на пари и кариера, а да имат умения с нещо да са полезни на другите. Как ще създаваш семейство като майка ти още ти готви и пере дрехите, да не говорим че ти е осигурила и обзавеждането, а ти само чакаш "оня на белия кон" и да фучиш като невиждал по екскурзии и почивки. Не става така. Тези млади се осакатяват емоционално, а може би и физически още в тийнейджърска възраст и после я карат по инерция докато се стигне до поредната самотна майка, поредния развод, поредния нещастен брак или безбрачие. От къде да почерпят модел за подражание, като само това е заобикалящата ни среда непрестанната миграция нагоре - надолу по света. Като не се заседява човек на едно място, няма и деца.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker