Дали да си купя кола - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Дали да си купя кола
преди: 7 години, 7 месеца, прочетена 1167 пъти
Имам книжка от повече от десет години, но за това време не съм шофирал повече от час. Шофирал съм три различни автомобила – два форда и един хюндай санта фе.

До работата си ходя за 10-15 минути пеша, съответно за момента не ми е необходима кола. В града излизам сравнително рядко и обикновено градския транспорт или такси са достатъчни.
От време на време обикалям разни места в страната. С влакове и автобуси е много бавно и досадно. При някой дестинации разписанието е такова, че трябва да стана много рано. При други пък става почти невъзможно да отида и да се върна в рамките на един ден и дори уикенд. С други думи, бих използвал кола почти изцяло за извънградско движение. Не знам дали има смисъл да търся кола в моя случай.

Мисля и друго. Сега съм необвързан, но ако имам гадже ще изглеждам супер тъпо без кола и да карам някое красиво момиче да се влачи с мен по гари и спирки. Някои момичета определено биха ме отписали ако чуят, че съм пешеходец.

Веднъж ме посъветваха, че трябва да мина през всички етапи на начинаещия, а не да чакам да се появи специална нужда от кола. Израснал съм без достъп до кола и съм свикнал без такава, затова съм нерешителен. Понякога ме дразнят безразборно паркираните автомобили и задръстванията, но съм напълно съгласен, че личния транспорт е най-доброто. Не знам, какво можете да ме посъветвате?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 7 месеца
hash: 94b88ff3f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Колата е доста голям "ортак на джоба". Направи си сметка че една регистрация на нов внос ти е към 300 - 500 лева, зависи от екотаксата. Първоначално обслужване още 300 - 400, един комплект зимни гуми още 300 - 400 от по евтинките.
След това 200 лева гражданска, 100 лева винетка, данък - според мощността ако е до 100 коня, ще е малък но за бегачките отива от 100 до над 400 лева.
Горивото - зависи колко я караш, аз обикновенно харча по 60 - 80 лева на месец, също така трябва да измислиш къде ще я държиш - или я оставяш да "спи" на охраняем паркинг или плащаш "Каско" което ти е около 10% от застрахователната стойност или за кола оценена на 5 000 само каското ти е към 500 лева на година.
Цялата сметка не включва цената за придобиване на самата кола! Ако я вземеш на лизинг или с кредит си сметни и лихвите.

Та вземаш една елка и един лист и смяташ - ако можеш да си плащаш масрафа - купуваш и караш :)

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 24da36dac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Хаха, дали искаш да живееш с жена, която би те пренебрегнала заради липсата на кола? Ако ще е само заради курвалъка, не си струва. Въпросът е дали мислиш, че някога би ти потрябвала кола? Щом не ти трябва да ти върши работа, няма смисъл да си слагаш на главата излишни грижи, разходи и проблеми - така мисля, като човек, който от повече време от теб има книжка и не смята и да си купува кола. С кола може да стигнеш по-бързо до някъде, но спестеното време ще го заплатиш по друг начин. А бъдещето е на превозните средства с автономно управление. :)

 
  ...
преди: 7 години, 7 месеца
hash: 16907bda65
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Долу-горе в подобно положение съм. Работя наблизо, оправям се с градския транспорт за когато не става въпрос за работа. И точно когато се организирахме да ходим на разни места из страната с приятели увисвам... Последния път наехме кола и въпреки, че всъщност има сравнително евтини коли за под наем, за над 2-3 седмици наемът вече може да е сериозна сума (примерно смятай по 20лв/ден за над 10 дни наем). И аз не знам какво да правя.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: bc909e9649
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Мда, благодаря за вниманието. Като се има предвид колко мнения ми се дадоха усещам, че въпросът ми се оказва риторичен: в днешно време, притежанието на кола не подлежи на обсъждане. Забелязвам, че повечето шофьори са самостоятелни, много мацки карат кола сами. В други страни много мадами карат мотопеди, велосипеди, у нас това е абсолютно табу. Бива ли една готина мацка да ходи пеша?! Това, че е въпрос на възможности е ясно, на мен и сега не ми липсват такива. Просто се чудех дали има смисъл да влагам пари, при положение, че ще карам рядко и почти изцяло извън града. Дали си заслужава да придобия едни удобства и предимства за сметка на други, които неминуемо ще ми донесе една кола, втора употреба. Щеше да ми е интересно, дали някой кара в такъв режим и как сравнява преди и след закупуването на кола.
От автора.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 62381af2b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако няма да вършиш някаква работа с колата, то не ти трябва. Например да ходиш на село, за пазарувания в големи верига магазини, ходене на работа. Това, че много хора имат няма значение. И какви са тия пътувания, които все правиш? Ако ходиш на работа от понеделник до петък едва ли ще ти се пътува почти всеки уикенд, че да караш колата, а и никой не си купува кола само за извънградско. Има хора, които имат две коли - за града и извън. Не че те отказвам, но щом се чудиш май не ти е много нужна, защото иначе нямаше да пускаш тема, а щеше направо да си купиш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker