Майка ми я е грижа само за себе си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Майка ми я е грижа само за себе си
преди: 7 години, 6 месеца, прочетена 1621 пъти
Здравейте. Дълго се чудих да пусна ли темата, защото може и да ме насолят сега някои, но все пак искам да кажа какво мисля. От около 5 години баща ми е със сериозни здравословни проблеми и се пенсионира по болест, пенсията му е толкова малка, че не стига за нищо. 2 деца сме, а майка ми работи за минимална заплата. Помощник възпитател е в една детска градина. Работата не е лека, шефката също е доста дребнава и заядлива. Само, че мама е ок с това, защото работата била държавна, тя на частно каквото ще да става нямало да отиде да работи. Работи се само от понеделник до петък, има дълъг платен отпуск и тя е ок с това. До скоро баба работеше и ни помагаше, така че някак свързвахме двата края, но тя се пенсионира, дадоха и някаква смешна пенсия и вече не можем да разчитаме тя да ни помага. Парите стигат единствено за сметките и за храната, изобщо не може да става на въпрос да ходим на кино, на кафе или на почивка. Като завърша гимназия искам да уча архитектура, но дума не може да става, прекалено е скъпо. Аз работя лятото, но все пак не може да прекъсна изцяло училището. Говорих с нея, казах и, че трябва да си потърси нова работя, защото с тези пари е невъзможно да се живее, но тя се прави, че не ме чува. Ок е с това да стоим на студено зимата, да ни спрат тока, да ядем само фасул и леща, но да си работи от понеделник до петък и нито ден повече и да почива колкото мен през ваканциите. Кажете аз ли нямам милост към майка си или тя е егоистка и гледа единствено себе си?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 6 месеца
hash: 3b39ab3598
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мързел! Тея с държавните работи ги знам. На частно ще я накарат да работи.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: cde41143e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не, баш егоистка не е, макар че има нещо такова...
Тя просто е от жените, които са искали да родят бебенца и междувременно да почнат 'няква раута', ако може да е държавна, щото там се работи по - леко и не могат да те изгонят така лесно. Докато в частна фирма човек трябва да дава 110 процента от себе си.

Аз ти препоръчвам след 12 клас да отидеш в София и там да си намериш работа първо. Да поработиш 3-4 години там, да поспестиш парички и през това време да учиш за приемни изпити. Тамън ще си свикнеш със София предварително. Ще натрупаш работен опит и стаж, макар и не архитектски - ще ти е супер голям плюс, защото работодателите винаги предпочитат хора, които вече са работили някъде, независимо какво и къде.

Изобщо не е болка за умиране, че няма да станеш студентка веднага след училище. Даже точно обратното според мен, но сега не ми се обяснява защо, защото бързам. Просто ме послушай и няма да сгрешиш. Успех.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 25f092e6b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Майка ти е права да работи държавна работа, защото я осигуряват и ще получи пенсия. Ако работи в частна, я я осигуряват, я -не. Освен това, освен че работи, майка ти се грижи за домакинската работа у вас, гледа двете деца и мъжа си, който е болен. Т. е. Тя има много повече работа, отколкото ти изглежда. А защо тя да не си почива? Искаш да се претрепва от работа, да се разболее и тя и тогава кой ще ви гледа?
Устискай още малко, като станеш пълнолетна си намери постоянна работа, събирай парички и се запиши да учиш това, което си мечтаеш. Изобщо се справяй сама. Проблемът не е в майка ти, а в това, че баща ти не работи. Но така се е случило, не може да му се сърдиш.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: b41c201ddb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Подкрепям 2 с разликата, че не е нужно да работиш 3-4 години, за да събереш пари. Аз идвам от доста бедно семейство от провинцията и като дойдох в София започнах работа точно, защото нямах с какво да си плащам университета. Работех една година, живеех отначало при един приятел, а после намерих супер евтина споделена стая под наем. Та, посъбрах пари, кандидатствах в университета, приеха ме, напуснах работа, платих първия и втория семестър със събраните пари. Втори курс вече пак започнах да работя на 4 часа, а 4-ти курс работех вече на 8 часа като там имах цял семестър за подготовка за дипломна, а с преподавателите вече се познавах, те знаеха, че работя и ходех само за изпити и практики). И така си завърших образованието. Живеех в общежитие в Студентски и беше голям купон през повечето време (учиш се, разбира се, защото бях в сравнително конкурентна специалност и ако не учех нямаше да остана на общежитие).

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: d1f7afe15a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   да, майка ти е егоистка. наистина не всеки има възможност за по-добра работа, но тя явно не се и опитва, макар че работи половин ден, щом е в детска градина. през останалото време може да започне някаква друга работа. това, че има дълга отпуска е хубаво, може да я използва за друга работа.
за следване не знам дали ще й стигнат силите да те издържа, наистина много хора нямат тази възможност. обаче не е нормално да стоите на студено, да ви спират тока, да ядете боб и леща, а майка ти дори да не се опитва да промени нещата.
ти обаче няма как да я промениш, можеш след като завършиш, да си потърсиш работа, да събереш пари и да не следваш нейния модел.
Ж45

 
  ...


...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: ed2012b218
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ако баща ти е в състояние да ползва компютър може да почне да се занимава с дропшипинг, потърси информация. Ще си докарвате допълнителни доходи. Винаги има начин да се измъкнеш, стига са не си мързелив.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: da86373573
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Като чета авторката и първите коментирали в мислите ми изниква поговорката "на чужд гръб и 100 тояги са малко" и съответно можем да обвиним човек защо търпи само толкова, а не иска да го натоварим с още повече.
Първото за което се замислям е до колко е длъжен всеки родител на детето си? Нима хората с минимална заплата нямат право на деца, защото не могат да им платят висшето? Длъжни ли са родителите да плащат висшето на децата си и издръжката им до към то 26г възраст изцяло? Колко точно заплата трябва да получава един родител? Хората с минимална нямат ли право на поколение? До колко годишна възраст трябва да издържа изцяло поколението си, нямаше ли някакъв закон до 18г възраст?
Следващите ми въпроси са: Защо таткото е извинен и невинен родител а майката виновният, нима таткото не продължава да е родител след като се е разболял? Нима не може да прави нещо полезно за пари за да докарва някои лев отгоре върху "смешната пенсия"? Нима когато човек се разболее спира да има отговорности?
Трети вид въпроси: Нима е нормално дете на тежко болен баща и нискообразована майка да има изисквания да ходи "да ходим на кино, на кафе или на почивка"? Не трябва ли децата на хора с ограничени доходи да си ограничават и изискванията във финансов аспект САМИ?
Аз съм на страната на майката, тя още като млада е преценила своите си възможности и е родила само едно дете!!! Можела е да народи 4-5 нали? Но е направила правилна преценка че силиците й /физически психически и емоционални/ стигат до толкова. Двамата с таткото са осигурили семеен покрив. За сега се оправят с финансите, авторката твърди "Парите стигат единствено за сметките и за храната" но това никак не е малко, ами ако мама остане безработна, тогава как ще е? Я да помисли авторката кой бизнесмен ще наеме майка й на работа, след като повечето хора имат такова мнение за хората работещи сегашната й работа? Кой ще наеме жена на възраст с години стаж като лелка в детска градина?
Какви въобще са задълженията на едни родители?
По закон родителят е длъжен да се грижи за детето си до 18г, но никъде в закона не е споменато точно колко и какви грижи в финансов аспект, затова всеки нормален човек е длъжен да приеме че щом не може да става въпрос за отнемане на родителски права то майката гледа нормално детето си, а всичко дадено от родителите над задължителните храна и дрехи си е чиста печалба и късмет на детето. Ако родителя не може да осигури храна и дрехи се преценя родителския му капацитет и може да му се отнемат правата.
Можеше ли нашата авторка да изкара късмет да е дъщеря не на майка си, а на ромката дето рови по кофите, тогава по щастлива ли щеше да бъде? Децата на ромката не са ли по прави да се оплакват? А африканчетата, а сомалийските деца, те какво биха казали, те искат ли кафенета и почивки или биха били доволни на боб?
Моят съвет към авторката е да спре да се сравнява с децата на по богатите, и да си седне на дупето да помисли че като тормози майка си може да разболее и нея, че нещата не са чак толкова черни и трябва да е благодарна на това което има. Тя има живи родители и баба има храна на масата и дрехи, има дори покрив /най-вероятно собствен щом авторката не се оплаква че плащат квартира/. Родителите й са постигнали в живота си колкото са можали, до толкова им стигали силите и умствените възможности.

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 58cf4c4a16
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Авторке, номер2 съм, сори за спама по - надолу:

Мен ми се иска да видя как ще я коментира тази тема Чичката.
Ама само да не забравя, че той си е пратил неговите момичета (както сам си е казвал нали) да станат вишистки...
Изобщо изключително много ми е любопитно как би се изказал тук и в другите такива подобни теми/случаи, а те изобщо, ама изобщо не са малко...

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: e35626bd35
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   А ти защо си мислиш, че ако започне работа с някоя измислена частна фирмичка парите ще са много повече? Няма да ти казвам как понякога по частните фирми заплатите се бавят с месеци и как се работи извънредно без заплащане. Така, че ако си мислиш, че ще сте много по-добре-лъжеш се! Ами може и даже по-зле да станете, ако на майка ти редовно и бавят заплатата.
Така, че не хленчи и не обвинявай майка си, защото тя е направила един не лош избор предвид ситуацията. На тази възраст и е късно да се преквалифицира и да почне нещо ново, за повече пари, така че по-добре мисли за себе си и за това ти какво ще работиш един ден за да изкарваш повече. А до тогава, е ще я карате скромно.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 2ad956b447
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей! Не, майка ти не е егоистка. Ако не беше ти, тя би рискувала да напусне и да си намери друга по-добре платена работа. Нито аз, нито ти можем да разберем през какво е преминала тази жена. Уважавай я! Не споменаваш да има лошо отношение към теб, а само това, че няма възможност да ти предоставя нещата, които всичките ти връстници имат (парички за кафета, кино, нови дрешки всяка година), но ти дава любов и грижи. Относно ученето - не ти е длъжна. А не си ли се замисляла като завършиш училище да спреш да си й във финансова тежест и сама да се издържаш? Има много алтернативи стига да си извадиш главата от пясъка. Ако НАИСТИНА искаш да учиш - има си студентски заеми. Започваш да ги изплащаш след като завършиш и си намериш работа. Имам много колеги, които работят лятото на морето от сутрин до вечер и така спестяват пари за следващите 8 месеца в университета. Имам колеги, които теглят пак заеми и отиват на бригади и там си изкарват парите за годината. Имам колеги, които работят почасово цялата учебна година. Разбира се, повечето ми колеги ги издържат родителите им. И за да не кажеш някое оправдание само ще спомена, че съм 4-ти курс в УАСГ. Не съм специалност архитектура, но имам много познати от там и мога да ти кажа, че с желание е 100% възможно да се оправиш сама. Няма да си първата, няма и да си последната с ниски финансови възможности. Ще ти дам някои цифри - 350лв семестриална такса, 40лв общежитие на месец (с включени ток и вода) 1, 50лв - едно ядене в стола (като момиче ме съмнява да успееш да си изядеш порцията, наистина са големи), материали за университета - имаш някакви разходи от сорта на боички и принтиране/плотиране, НО има библиотека, от която можеш за 2-3лв годишна такса да си набавиш всички необходими книги.
Като извод мога да кажа, че вече не си малка, работоспособна си и изцяло нещата са си в твои ръце. Друг е въпроса дали не си избрала да поемеш по лесния път (да не учиш и да не мислиш за бъдещето си) и да обвиняваш бедната си майка за провалите си. На 18 години си - порасни, държиш се като детенце, на което са му отказали шоколад преди лягане. И да - не е честно, че някои имат късмет да живеят в лъскави къщи, да дават по 300лв за обувки, 200лв за чантички, всяка седмица по 40лв за маникюр и т. н. и т. н и т. н, а ти да нямаш за едно кафе. Ами стегни се и си ги изкарай сама :)
ПП: пиша без лоши намерения, без да искам да звучи грубо и невъзпитано. Само се опитах да те накарам да прогледнеш. Успех!
Ж22

 
  ...

...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: b0d95dc557
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   До авторката: И каква идея за работа предлагаш като възможност на майка си? Ти имаш ли представа, че в България съществува абсолютна дискриминация по отношение на годините на работника - минеш ли 35 си в канала, освен ако не става въпрос за специалности, които са са оголили дотам от специалисти, че оставят на работа и 70 годишни. Имаш ли представа какво е да работиш в частна детска градина или училище и да търпиш невероятните претенции на родителите, които плащат? Основен проблем в учителската професия в днешно време са точно родителите и системата, която не е в час вече години наред. Так че не гледай отпуската на майка си, защото не виждаш всичко останало, което хич не е розово. И не става въпрос само за ниското заплащане. Тя като го е завършвала това образование не е знаела каква простотия ще й се натресе след 20 години. Просто за майка ти алтернатива няма вече и си е чист риск да напуска работа. Ти трябва да мислиш как ще се справяш, за да следваш мечтите си.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 753baf6b8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не разбирам какво толкова я защитавете майката на тази авторка, при условие, че едва ли е родена 50те години.
Предполагам, че е 70 и някой набор, щом авторкара скоро ще кандидатства. Значи тази госпожа е почнала живота си на пораснал човек някъде 90те - следователно би трябвало да се е научила да бъде по - гъвкава на трудовия пазар! Както казах - силно се съмнявам да е 50ти-60ти набор - те наистина по - върви да бъдат оправдани! (както е описано в коментар11)
Но от набор 70 нагоре просто няма какво да се редят тука оправдания и обяснения.
А пък коментар номер7 звучи сякаш малко завижда на бащата на авторката.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: e35626bd35
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

13.   Е, браво бе малката! Майка ви 4 човека ви издържа, а ти- била егоистка. Що не почнеш ти работа и да издържаш всичките, да те видим тогава.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: efb8dc2e5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Абе 13, какви 4 човека издържала?
Недей сега да преувеличаваш.
Тази жена просто от много дълго време насам се е била пуснала по течението... Подозирам, че от дълго време е била свикната все да ѝ се дават пари. Ей на прочети пак текста - бабата била помагала с пари.
Колкото и да сте на страната на тази майка - ми поне прочетете на номер5 коментара пак и слезте малко на Земята.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: e35626bd35
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

15.   Номер 14, а ти прочете ли, че бабата се е пенсионирала и е спряла да им помага? Значи бащата е инвалид и взима някаква символична пенсия, децата в семейството са 2 и не работят, само майка им работи и всъщност с нейната заплата живеят 4 човека. А и самата авторка е написала, че работата на майка и хич не е лека. Та ти какво предлагаш? Да разпънем майката на кръст, че не печели 3 000 лева месечно и няма пари за глезотии?

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: a7c5cd2244
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   Е отоплението през зимата глезотия ли е?
Авторката никъде не е писала, че иска смартфон, примерно.
А, че майка ѝ има доста свободно време, което не оползотворява пълноценно.
Както казах, номер5 много добре се е изказала.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: e35626bd35
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   "Парите стигат само за сметките и за храна. Изобщо не може да става дума да ходим на кино, на кафе или на почивка".
Така, авторката нито е гладна, нито е бездомна, нито живее на тъмно и на студено (ако наистина им спираха тока и мръзнеха, едва ли щеше да се жалва, че няма пари за кино! ). Е, вярно не ходи на почивки и не пие кафе в най-модерното кафене в града, нито пък е на кино всяка вечер, но извинявайте, ама и без почивки и кина се живее. Да, всеки иска да се поглези понякога, обаче като няма пари, ами няма. Примиряваш се и не правиш драми от това! Ама да обвиняваш майка си, че не може да ти осигури някоя глезотия, е меко казано неблагодарно! Така, че баба знае 2 и 200. За някой това да излиза "само" 5 пъти седмично и да има "само" по 50 лева вечер също може да е върхът на мизерията. Обаче човек трябва да се простира според възможностите си. Не казвам, че е приятно, но пък и не е честно да обвинява близките си заради това. Особено ако полагат усилия! Ако майката на авторката беше трайно безработна и висеше по цял ден вкъщи и даже и не мислеше да си търси работа, да я обвинява, ама при положение, че жената работи, е просто нелепо. Майката ѝ, със сигурност иска да изкарва повече пари, но такива са реалностите в България. След 40 години намирането на нова работа, особено с по-добра заплата е доста проблематично (стига да не си някакъв свръх специалист, но майката на авторката със сигурност не е). Така, че хора не бъдете неблагодарни, защото не се знае дали утре няма да сте много по-зле и тогава с умиление ще си спомняте за дните, когато майка ви се е грижела за всичко. Ама само човек, който не е преживявал буквално само на хляб и вода може да мрънка за глупости като "нямам 20 лева за кино и пуканки". Не ви пожелавам наистина да разберете какво значи да нямаш пари, че тогава ще разберете колко смешно изглеждат жалбите ви, че не ходите на почивки и нямате пари за кино.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker