За блоковете ЕПК да ми обясните... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

За блоковете ЕПК да ми обясните...
преди: 7 години, 2 месеца, прочетена 8272 пъти
Ще си купуваме жилище. Искаме тухла, но вероятно няма да ни достигнат парите. Затова сме се насочили към ЕПК. Какво им е предимството пред панела и какви са им недостатъците? Не съм никак наясно, но ни обясниха, че блока, който сме харесали, е ЕПК с тухли.
Имаме жилище на 11 етаж в Сф, което също се води ЕПК, но е с бетонни панелни плочи.. май, няма тухли в него.
Моля някой по-навътре в нещата да ми разясни!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 2 месеца
hash: cd7216ce69
гласове:
1 2 3 4 5
  (37 гласа)

1.   ЕПК-то е една от най-стабилните конструкции, създавана някога. Не случайно високите жилищни блокове у нас са ЕПК. А щом е и с тухли, значи е направен опит за най-доброто изобщо.
Да не говорим, че "старите" жилища (от времето на социализма) по принцип се обявяват за продан на реалната им квадратура, а сегашните измишльотини - на някаква имагинерна, включваща и стените вътре. Така че ако взимаш апартамент примерно 100 квадрата, очаквай 20-30 реални квадрата разлика в полза на старото.

ЕПК = едропанелен кофраж (или пълзящ кофраж). За разлика от панелните блокове, където панелите са кутийки (готови стаи), при ЕПК един панел е всъщност носеща стена и обхваща няколко апартамента. Строи се отгоре-надолу, като всичко по пътя се укрепва за стабилност. Обикновено леките преградни стени са гипсови блокове (естествен, дишащ материал), но с тухли е още по-добре - допринасят за топло- и шумо-изолация. Изключителна здравина и устойчивост на земетресения! Понеже липсват заварки под прав ъгъл за отделните панелни плоскости, като е при обикновените панели, тези заварки не се оголват, не корозират и не се амортизират с времето, което да прави конструкцията опасна. За обикновените панелни блокове дават експлоатационен живот 80 години, но тази цифра, особено при добро саниране, е поне двойна. По тази логика ЕПК-постройките трябва да са практически вечни.
Не се подлъгвай по ново строителство! Особено ако не познаваш строителя и манталитета му. Виждал съм супер-скъпи и "луксозни" жилища с очевадни строителни дефекти, течащи покриви, разбити прагчета по стълбището, калпава дограма, замръзнали през зимата водопроводни тръби и каквото още се сетиш. Това ще са дълговременните паметници на углавното печалбарство. Едно време сградите са се строяли по БДС, със строителен контрол и т. н. И макар трудовашкото изпълнение обикновено да е калпаво, с елементарен ремонт (напр. насипване на пясък за изравняване на подовете, монтаж на гипсокартон върху стените) помещенията могат да се докарат до перфектен вид.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: f856f05866
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Точно и надявам се ясно!
Къде са тухлите? Когато ти кажат "ЕПК с тухли" това означава с тухли са изградени някой от вътрешните стени /между стаите/!
Предимства и недостатъци с панела:
- като сеизмична устойчивост панела е по-добър, заради сглобките, които му придават гъвкавост
- При панелка обикновено купуваш с право на строеж върху земята под блока. Всеки собственик в панелката има право да си построи отново апартамента ако блока падне примерно след 150 години.
За ЕПК
- съжителстваш с огромен брой съседи, с които нищо не можеш да договориш, камо ли да събереш на 100% входни такси. Едно е да се разбереш с 20-тина собственика, съвсем друго е със 90 собственика.
-вероятността някой от 90-те собственика да е достатъчно тъп да изкърти носеща стена е по голяма, при 20-тина собственика в панелка се следят повече кой какви ремонти прави и т. н. и на момента притискат собственик ако се съмняват за къртене на носеща стена, ходят да оглеждан ремонта за да са сигурни.
- в ЕПК контрола на влизане е много по-слаб всеки може да се докопа до вратата или ел таблото ти, докато в панел е доста по трудно.
- В ЕПК вътре е много по-тъмно и неугледно (коридорите) поради недосъбрани входни такси и неприучени на чистота хора.
-самите входни такси са по големи като цифра за да се поддържат 2-3 асансьора и почистват огромните етажни площадки. За сравнение 1 човек плаща в панелка около 3лв в ЕПК не пада под 7лв месечно за ток и почистване. Това са цифри без да се събират пари за бъдещ ремонт на входа. Когато се събирт пари за боядисване на входа сумите също се различават доста защото в ЕПК квадратурата на общите стени във входа е доста по голяма. Затова и по рядко се боядисват общите части в ЕПК на собственик се пада дот. ста по голяма квадратура да плати за пребоядисване.
- проблема с водоснабдяване, канализация и др. е много по-трудно решим (колкото по-високо е строителството, толкова по-скъпо излиза всичко) ОТ топлофикация цените за кубик топла вода в ЕПК са доста по високи, вероятността съседи да крадат топло и топла вода е доста по голяма.
При ЕПК в повечето случай имаш повече външни стени, тоест по скъпо отопление или охлаждане на жилището. Вероятността да имаш южно изложение е 3:5 тоест само три от петте апартамента на етаж имат стая с южно изложение.
Честно казано е най добре собствена къща обаче при ограничени финанси панел до 8 етажа е по приемливо пред ЕПК

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 62041dee03
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Н2, това не го разбирам:
"- в ЕПК контрола на влизане е много по-слаб всеки може да се докопа до вратата или ел таблото ти, докато в панел е доста по трудно. "

Каква е връзката? Една солидна врата и домофонна система може да се сложи на всякакъв вид строителство.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 3a0f955517
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

4.   Системата ЕПК означава едроплощен кофраж- при отливането кофража представлява целите стаи са под формата на стоманени кутии и бетона се излива между тях, като така се оформят вътрешните стени и носещата конструкция. След стягането на бетона тези стоманени кутии представляващи кофража се изкарват с кран през фасадата и външните стени се оформят чрез тухлена зидария или чрез фасадни панели. Това е едно от най-здравите възможни строителства, особено когато фасадата е тухлена, а не панелна, отделно начина на изпълнение гарантира много по-добро качество отколкото пълзящия кофраж или панелните конструкции.
Колкото до панелните блокове както видях в по-горните коментари - това е най-голямото безумие на социализма и не напразно никъде вече не се практикува това строителство, както и в целия западен свят не е бил изобщо използвана тази система. Връзките между панелите са чрез заварки, които с времето корозират и се скапват, отделно самите панели рядко съвпадат добре при монтажа, което води до лошо изпълнението на заварките по начало.
За ЕПК-то, ако ти е изгодно и ти отговаря на другите изисквания, няма да сгрешиш с него.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker