Хората и парите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120981)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14342)
 Тинейджърски (21869)
 Семейство (6457)
 Здраве (9582)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3164)
 Образование (7292)
 В чужбина (1648)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1737)
 Други (18468)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Хората и парите
преди: 7 години, 1 месец, прочетена 1914 пъти
От бедно семейство съм. Винаги съм се притеснявала че сме най бедните и все не достигат пари. Започнах да чета книги за парите и си промених отношението. Ако преди като стане въпрос за пари в мен изникваха чувства на притеснение, то след промяната в мен заобичах парите и те започнаха да идват при мен. Забелязах че съм живяла между пари, но те са минавали покрай мен. Сега виждам пари навсякъде. Всеки ден виждам възможности за пари. Замогнах се и виждам че колкото повече пари имаш, толкова повече те идват при теб.
И тук идва и промяната в отношението на хората. Всеки човек е материален, независимо колко има. Хората без пари са няколко типа:едните са много злобни но пред тебе се прикриват, дори да са ти били близки. Някои мои приятелки още след като си купих първата луксозна кола спряха да общуват с мен. Други пък искат да са ми близки, любопитстват. Някои дори ми се покланят. Започват на вие да ми говорят със страхопочитания. Някои ме търсят да искат пари.
Приятелите ми с пари от преди си ми останаха приятели. Но бедните ми приятели, някои от които са ми и роднини дори не ми се обадиха за рожденния ден. Като винаги от мен са получавали най готино отношение. Но явно не могат да преживеят това че имам все повече пари. Сега виждам че да си беден е състояние да духа.
Аз пък дори когато бях ученичка и нямах, нилюкога не съм мразила парите. По скоро мразех бедността. Ама добре че ми се случват някои неща, да разбера що за хора съм имала за приятели.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 1 месец
hash: 5b0b2491f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж сега, няма да те питам как точно почнаха да ти падат париците само като ги заобича. То ако беше така нали се сещаш, че нямаше да има бедни. И ако се забогатяваше с четене на книжки, учените щяха да са най-богатите. Това са глупости. Правенето на пари е талант, някои го имат, други не. Естествено не говоря за престъпниците. Иначе за приятелите си права. И аз съм се чудил, защо си промениха отношението към мен и имам един отговор - завист. Има и друго. Ти вече не си част от техния свят на мизерия и лишения и не те чувстват като себеподобен. Поне аз вече нямам общи теми с тях, при положение, че ги интересува само как да си купят утре цигари или да си платят тока. Преброй колко пъти си писала думата пари в текста. Звучиш като обсебена от парите и човек за когото те са най-важното, а това не е добре.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: d67d1083ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Колко приятели имаш? Аз разполагам с номерата на не повече от 8 души, който дори биха приели покана да излезем заедно и да дискутираме важни теми, понякога и лични. Само 4 от тях бих класифицирал, като "близки приятели".
Може би считаш прекалено много хора за "приятели" и имаш нереалистични очаквания, от хора, за който си практически само някой, с който са разговаряли 12 минути за времето и новия филм в киното? Нека да ти кажа няколко неща:
Колегите ти, не са ти приятели.
Колегите от университетеа, не са ти приятели.
Съучениците ти, не са ти приятели.
Роднини, с които се виждате два пъти в годината, не са ти приятели.
И още нещо: Делиш хората на бедните си приятели и тези с пари. Ако това бъде забелязано, то определено ще има ефект над връзката ти с приятелите ти.
А с говоренето на Вие, в България не означава нищо, защото просто тази култура и тези маниери, бяха тотално изпепелени. Хора, които не говорят так, но към теб се обръщат по специален начин, трябва да бъдат избягвани. А това, че някой ти иска пари, е интересно, защото то тогава, хората знаят, че ти имаш пари, а може би са и приели, че имаш толкова много, че да даваш малки заеми и да инвестираш не големи суми, е нещо лесно за теб.

Но искам да ти кажа нещо важно - Да си купиш кола за 150 000 лева, да я паркираш пред панелката, където целия автопарк не струва толкова, след което да кажеш на всичките си "приятели" за това, как си си взела нова кола, парите в брой, или каквато е твоята ситуация, просто изглежда като крайна форма на показност.
Важна е средата ти. Какво сам каза - имаш бедни приятели, но ако показваш прескъпите си вещи и винаги напомняш на всеки, че имаш в пъти повече пари, отколкото те и семействата им ще направят за три живота, хората може и да се отдърпнат, защото никой не иска да е в компанията на хора, който го карат да се чувства под тях, поради една или друга причина. А има и още нещо - както каза, хората сме малко или много материални същества, но това не означава, че всичко е само пари и лъскави неща. Парите са просто инструмент. Нека ти дам един пример. В Зеландия (острова, където се намира Копенхаген), има една община, известна с това, че пълна с богати хора, а цените на сградите рефлектират съответно. Община Гентофте помещава в себе си градът Гентофте, както и още един квартал, който се казва Клампенборг. В първото селище е пълно с малки къщи, с площ не повече от по 120-150 квадратни метра. Във второто може да видиш къщи, проектирани от топ дизайнери, в началото на 20 век, които имат по 10-12 стаи. Няма нужда да ти казвам, че в първото градче, къщите са два пъти по-скъпи. Но има нещо - ако прелетиш по-улиците с автомобил от рода на Ламборгини, ще има хора, който се смеят и показват един знак, че ти е малка оная работа. И не, не се смеят, защото те карат по-скъпи коли. Смеят се, защото виждат някой, който е дал половин милион евра (данъците за автомобил могат да стигнат до 180%. Цената е почти тройна) за купчина ламарина, с която се опитва да впечетли хора, на който не им пука за него. Ако утре, забрави къде е паркирал, губи всички важно и интересно, което някой би могъл да каже за него. Тази кола не му дава особен комфорт, скъпа е за подръжка и няма къде да вдигнеш повече от 110 километра в час, защото това е лимита на магистралата.

Да, осъзнавам, че ударих една масивна хипербола, но исках съобщенията ми да бъдат разбрани правилно. Та така:

Малко хора са ти истиниски приятели. Не говоря за 10, говоря за най-много 3ма или 4ма души.
Това, че делиш хората на бедни и богати, не е особено хубаво.
Показността, никога не е в твоя полза. Или ще караш хората да те отбягват, или ще ти се подиграват. Честно!

Затова живей си живота, имай си близките приятели, не натяквай на всички това, колко пари имаш и нещата ще са добре. Не ти казвам, да ги скриеш в матрака, дори напротив, инвестирай ги правилно и може да не се налага да работиш изобщо, след няколко години. И да, копувай си хубави дрехи, яж добра храна, взимах си хубави неща, но никога не го прави с цел, да покажеш на някого, как твоят социален статус е над техния.
Чао и лек ден! :)

ПП - Това си е лично мое мнение и може да е много грешно. Ако съм прозвучал глупаво за теб - извинявам се - честна скаутска! Ти си си ти и сама решаваш, как ще възприемаш света и какво е най-добро за теб.

 
  ...
преди: 7 години, 29 дни
hash: 1511d399ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Не всичко е пари в живота...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 29 дни
hash: 95d13c9446
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ха ха някой е прочел "Излекувай живота си" и "Подсъзнанието може всичко" и си е вкарал филми. Народа е казал "Гладна кокошка просо сънува". Лошо няма, поне си помечтай, това е безплатно. То ако ставаше само с обичане на парите, всички щяхме да сме милионери.

 
  ...
преди: 7 години, 29 дни
hash: 216432a8bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Хората завиждат, може би защото се трудят много повече от теб, а получават много по-малко. Може би имаш някакъв бизнес и печелиш от него, но осъзнаваш ли, че не ти изкарваш парите, а работниците ти?
Била си бедна като малка, т. е. родителите ти са били бедни за сметка на работодателя им, който също така е обичал парите... както ти сега.
България не е "бедна" държава. Бедните държави нямат ресурси, цените на стоките са ниски, съответно там няма как да се печели. Тук се продава на европейски цени, т. е. печалбата е както в "богатите европейски държави", но не се плаща както там. Това е разликата.

 
  ...


...
преди: 7 години, 29 дни
hash: 955641edd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Вижте сега. Това че момичето разказва с най-общи приказки за парите и живота, не означава, че лъже или прави шантажи. Може пък да си е намерила добра работа или да се е развила в дадена област и да е успешен човек.

Аз също като бях малък бяхме много зле финансово и съм ходел понякога и без пари на училище. Плакал съм за това. Децата имаха повече от мен и това ме потискаше, а в същото време пораждаше у тях сякаш съм низш човек и са нещо повече от мен. Все аз бях виновен и черната овца, а им давах внимание, доверие, споделях им лични неща, а те се имаха за нещо повече от мен и показваха неуважение. Макар и да са се държали добре с мен на моменти и да сме били приятели.

Но благодарение на амбициите ми и дългото преследване на целите ми се изучих, лека полека започнах да работя по специалността си и сега съм успешен човек, доколкото човек може да успее чрез работа в България. Разбира се винаги нещата са на кантар и човек може да остане без работа във всеки един момент, но да благодаря на Господ всичко е наред за момента и работя по специалността си и точно каквото искам. А нещастните разглезени дечица от едно време сега са жалки хорица на по 500лв заплата без никакви перспективи. Та, може авторката да е успяла по този начин, но сега да развива разни теории, които да звучат невярно.

И аз имам много познати, които обичат парите и ги желаят по всякакви начини. Но парите не идват... някак си човек трябва да се размърда и да направи нещо стойностно, за да бъде финансово добре.

Моето положение не е песен в момента, защото много се работи, но поне вземам заплата, която ми стига за всички нужди и не мога да се оплача.

Джон Лок

 
  ... горе^
преди: 7 години, 29 дни
hash: 4e736abb7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Нормално е да не ти се обаждат, все пак никой не харесва Икономически интегрирани бедняци. Вчера бил без кола, днес с луксозна кола. Рязката промяна не е понятна на хората. Според мен ти се изприщила устата от толкова колбас, а?

 
  ...
преди: 7 години, 29 дни
hash: 95d13c9446
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   6, между това, което ти описваш, и това, което се описва в историята има балкан разлика. То и аз като теб съм от бедно семейство и съм успешен дотолкова, доколкото и ти си успял - имам добра и перспективна работа на добра заплата, но това далеч не е като да си богат и да си купуваш луксозни коли. Това, което ние с теб сме постигнали, не е малко, но чак успех е силно казано. Освен нас още доста хора са го постигнали, така че не е чак за хвалба. Естествено не е като да бъркаш бетон за 500 лв, ама не е и грандиозен успех.

Според мен авторката или е "успяла" като нас и си вкарва филми, или е прочела, че трябва да си вярваш, за да си успешен и сега иска сама себе си да убеди, че е успешна. Познавам достатъчно наистина успешни хора и никой не би написал такова нещо, уверявам те. Просто техния начин на мислене и изразяване е коренно различен. Подчертавам, че като казвам успешни, имам предвид наистина успешни. Такива хора парите, за които ние работим цял месец, на тях са им джобните за един ден. И това по никакъв начин не ги затруднява.

Те не се оплакват, че някой не ги харесвал или завиждал. Просто им е през онази работа кой какво мисли за тях и това е най-типичната черта за всички. Просто те си знаят какво искат и как да го постигнат и си действат, без да задълбават и да мислят за чуждото мнение. За тях вслушването в чуждото мнение и философстването са загуба на време и енергия, които иначе могат да вложат в нещо реално с реални резултати.

И като се замислиш, те ако се влияеха от нечие мнение, нямаше да са успешни. Просто защото средностатическия човек не е успешен и няма как да ти даде правилен съвет.

Отделно успелите хора не философстват как привличат и обичат парите, а просто действат. Те по презумция много повече действат отколкото говорят и разтягат локуми.

Не ме разбирайте погрешно, пожелавам на авторката да е успешна и да има пари, но просто се дразня от такива измислени истории или поне силно преувеличени. Някак се чувствам все едно искат да ме преметнат. Или като 12-годишно хлапе, което гледа кеч и си мисли, че е истина.

 
  ...
преди: 7 години, 28 дни
hash: d67d1083ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   5 - Не се притеснявай! След 15 години, няма да има нужда от работници. Нито от във фабриките, нито в транспорта, нито в магазините. След още 15-20 няма да има и нужда от предните три.
Няма да се налага, всички да работят толкова много.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 28 дни
hash: c39106ef88
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Повечето млади хора обичаме да философстваме, просто имаме нужда от това. Независимо дали правим много пари, малко пари или никакви пари.
Авторката просто е доволна от себе си и от това, което е постигала. И всъщото време е изпитала първите си по - сериозни разочарования от поведението и отношението на определени нейни познати и приятели. Което се случва може би на всеки от нас в определи моменти от живота.
И е решила да сподели за тези неща анонимно в интернет.

И какво толкова се заобяснява някой по - горе за скъпа кола и не знам си какво. От къде знаете какво е за авторката луксозна кола - може би е нещо за десетина, петнайсе хиляди примерно. За нея това може наистина да е мега лукс, особено щом като малка е трябвало да се лишава и мизерства. А за познатите и също, ако повечето са на минимална заплата примерно...
Всичко зависи от гледната точка.
Също така според мен, ако авторката беше мъж, подозирам, че щеше да получи малко по - положителни и доста по - поздравителни коментари.

А номер7 да си мери приказките, че да не вземе да му изсъхне колбаса...

 
  ...

...
преди: 7 години, 27 дни
hash: d67d1083ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   10 - Луксозни коли за 10-15 000 няма, освен ако не си от някое балканско село, където застаряващо БМВ от 2009-а се води за луксозна кола.

 
  ...
преди: 7 години, 27 дни
hash: eb01fe6173
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Парите са като приятелите, имаш ли има ги, нямаш ли ги сам/сама си, парите не са вещи те са средство за преживяване, това е стока която ако не въртиш, си драпаш на едно място.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 26 дни
hash: 3bd366969f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Към 11 от 10 - ти май-май не си ми разбрал коментара: 'От къде знаете какво е за авторката луксозна кола - '?

Нали казвам, че не знаем авторката колко точно е мизерствала като малка... И следователно за нея и познатите от миналото ѝ лукс може да е нещо, което за други е просто нещо си обикновено...
И да, има такива хора, за които 'застаряващо БМВ от 2009-а се води за луксозна кола' и не само в балканските села за жалост.. но защо изобщо трябва да се прави тази констатация?
Щом е надскочила нивото на родителите си, съседите и приятелките си, то това е успех и заслужава поздравления и похвала, а не някаква си лекция за беемвета и острова Зеландия.

 
  ...
преди: 7 години, 25 дни
hash: d67d1083ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Значи авторката е от някое блаканско село... ок чао.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: dbd30cadf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   95% от хората в България карат някакви коли за по 5000 лв., дори дрехите в H&M са им скъпи, хвалят се когато са яли McDonald's или Kfc, защото за тях това са скъпи храни, скъпо им е дори да пътуват с влака.. При това положение за какви пари може да се говори с тях изобщо, кола за 1000 лв. за тях е не просто скъпа, това е нещо божествено.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker