Колкото повече добро правиш, толкова повече живота те смазва - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Колкото повече добро правиш, толкова повече живота те смазва
преди: 7 години, 11 дни, прочетена 2487 пъти
Намерих преди време документите на един човек и отидох до тях да му ги върна, след месец когато бях по работа в чужбина откраднаха моите документи, а тук след това дори ме глобиха за това. Два пъти се връщах със сериозни суми от работа отново в чужбина. Първия път направих ремонт на апартамента си, след 2 месеца ме наводниха. Тази зима помогнах на един старец да излезе на улицата понеже имаше пряспа пред тях, а той беше трудно подвижен, отново заминах по работа, върнах се, майка ми се натроши и цялата сума отиде за лечението и дори и не е достатъчна... Сигурен съм в едно, което го доказва целия ми живот, колкото повече добро правиш, толкова повече живота те смазва, просто факт. Имам познати чиито най големи проблеми са кой нов модел телефон да си купят, или какъв лак за нокти да си сложат, снимат си се както е модерно ухилени във фейсбук, а после се псуват зад гърба си, само че си живеят безпроблемно, а аз след като завърших не съм стоял без работа и един ден дори, и не мога да изляза от лай**** Е тези дето ми говорят че всичко се връщало, много ми се иска да ми кажат как става тая работа?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 дни
hash: e3dea8a5ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз това отдавна го разбрах, като бях миличка и добричка наивна глупачка, готова на всеки да помогне и да се раздава нон стоп накрая стигнах до болница на прага на смъртта. Като се оправих реших, че в тоя свят няма да стане така - или имаш мнение и характер и ги отстояваш или всеки те подритва. Зарязах всички сантименталности и сега си живея много по-добре. Не ми пука за нищо и никой, гледам себе си, вече и да ме молят трудно мога да направя нещо за някой, просто защото не искам. Преди съм се раздавала колкото за 3 живота още, който се възползвал -възползвал. Вече ценя себе си и гледам себе си. Може да е крайно, но мен това ме спаси донякъде, в тая джунгла така. Като станат по-съвестни и благодарни и разбиращи хората, може да се върна към предишното ми Аз, но иначе не.

 
  ...
преди: 7 години, 9 дни
hash: 9e0a84691b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Няма връзка между правенето на добро и злините, които те сполетяват. Това са глупости. Бъди добър човек и толкова. Вярно, че който каквото ще да говори, правим добро на другите заради самите себе си. От егоизъм, за дасе почувстваме НИЕ добре, а НЕ ТЕ. Това е научно доказан факт. И ти си доказателство. Правиш добро и очакваш, че това ще ти се върне. Ами, не функционира така светът, съжалявам.
Затраховай имуществото и близките си, ако не друго.

 
  ...
преди: 7 години, 9 дни
hash: 45c5ee1614
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Доброто се възнаграждава винаги ама само в приказките и филмите. Просто като деца ни възпитават в нещо, което съвсем не е вярно, и след време си създаваме неверни представи за живота. Това, че си помогнал на някого, изобщо не ти гарантира нищо.
Интересувам се от история, философия и прочие хуманитарни дисциплини, и съм стигнал до извода, че ВИНАГИ силата е била решаващ фактор. По-силният налага правилата. Това е. В обществото правилата се налагат от държавата/властта/монарха чрез законите. В религиите се налагат от някакъв бог. Кой им е дал това право на владетелите и божествата да определят кое добро, законно, морално и т.н.? Никой. Те са се самоопределили за върховни авторитети, а от теб се очаква да изпълняваш и да бъдеш добър гражданин, човек и т.н. Но всичко това е измама. Да бъдеш послушен не ти гарантира нищо.
Аз се стремя да съм добър човек откакто се помня. Всеки път, когато направя нещо нередно, се измъчвам вътрешно. И знаеш ли какво спечелих от всичко това? Нищо!
Не търси логика в това, което ти се случва. Просто малшанс. Продължавай напред, гони си целите и така. Живи и здрави!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 дни
hash: 5b8a40e7fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Прави си, човек. И на мен ми е правило впечатление, че доброто не се връща. Аз също няколко пъти съм намирал пари с цяло портмоне, като единия път сумата беше доста голяма. Ходил съм на адрес лично да ги връча и дори едно мерси не са ми казвали. Това както и д е, ама миналата година като съм си забравил телефона в автобуса, звънях, звънях, не ми вдигаха, а на края ми изключиха тел. Полицията не можела да ми помогне, защото било незаконно да се проследява ИМЕИ кода и в крайна сметка пих една студена вода, а телефона не беше евтин. Та тогава се питах защо телефона не беше намерен от някой съвестен и да го върне, както аз самият съм правил много пъти, ама карай да върви. Няма справедливост, но можем ли нещо да направим по въпроса? Не. Така че здраве да е.

 
  ...
преди: 7 години, 9 дни
hash: d9de0d3ab9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Не виждаш, че за доброто, което правиш, искаш и признание. Също не виждаш и ефекта на пеперудата - този ефект е видим и най - често се забелязва, когато е в твой ущърб. Изразява се в това, че автобусният шофьор или някой човек в ежедневието ти се държи грубо, обаче ти не знаеш причината, а виждаш само следствието по веригата - жена му се е държала хладно предната вечер, на работата някой му е отнел предимство и едва не е катастрофирал, закъснява по график... Ако си със спокоен и уравновесен характер няма да ти направи впечатление - ти знаеш, че ако се развикаш или заядеш, влошаваш още повече нещата. Има и обратен вариант - можеш да храниш егото си, че не си му се "дал", преговаряйки се или обяснявайки му нещо, но в крайна сметка реално просто продължаваш веригата, от своя страна вече ядосан и искайки да си го изкараш на някой, и така не постъпваш много по-добре от този, който е постъпил или се е държал некоректно с теб. Всеки реагира различно според характера - ако очакваш хората да се изменят докато си жив, не мисля, че това би било възможно.
Ако в автобуса има 2 места на калник(неудобни) и едно удобно, а всички други са заети, отначало сядаш на удобното, но ако видиш, че някой се качва, имаш вариант тайничко да се преместиш преди този човек да е видял, да седнеш на мястото с калник и да оставиш човека да седне на хубавото - така обаче животът наистина те смазва, прегънал си се на четири за удобството на човек, когото дори и не познаваш, а на всичкото отгоре и няма да ти каже благодаря. За да разбереш обаче защо постъпваш по един или друг начин и защо се възмущаваш, трябва да знаеш животински или човешки живот живееш и откъде произлиза нравствеността ти, защото сега винаги очакваш от живота да е по-благосклонен към теб, заради твоите добри постъпки, а ако можеха и хората винаги да ти казват благодаря или да са признателни, вероятно би бил най-задоволителният вариант.
Много голяма част от хората водят живот, който свързват с борба - смятат, че най-силният, приспособимият и умен печели - да, в такъв случай животът не само ще те смазва, но и хората ще те смятат за първокласен глупак, който смятат, че могат да излъжат или използват за своите си цели. Ако искаш да живееш такъв живот, наречен цивилизован, където всеки човек търси своето си благо, смятайки това за смисъла на своя живот и борейки се постоянно в тази непрестанна борба с другите, за да добиват повече благо или да го запазват - то, тогава наистина да си добър не е твоето решение нито в отношенията с жените, нито в отношенията с хората, нито в отношенията в бизнеса, почти никъде, освен в семейството, тъй като там едва ли някой би бил зъл. Ако смяташ това за живота, тогава ти дадох отговора.

 
  ...


...
преди: 7 години, 8 дни
hash: 35aca3ca1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Съ сигурност доброто се връща. Може да не е веднага, може да се върне на децата ти... Има обаче друго. Народът е казал-Направи добро и го хвърли в морето. Тоест ти очакваш, щом си направил добро, то веднага ще ти се върне. Е, доброто и злото не е ясно кога ще се върнат. Понякога дори не се връщат на човека, който ги е направил, а на децата и внуците му! Така че не си прави сметки -ето аз направих добро, пък идват неприятности. Ако си добър човек просто прави добро и нямай очаквания.
А иначе животът си е борба. За всички е така, макар че отвън не се вижда. Но всеки човек си има проблеми и уроци, които учи в живота.
Действай си по твоите си задачи и не мисли за другите. Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 дни
hash: 3d16f9c4fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз ще ти кажа, точно тези две добрини са ти помогнали да се върнеш два пъти със солидни суми от чужбина. Това че ти не си похарчил първата правилно си е твое решение, хубаво си направил ремонт, а защо не застрахова жилището?
Колкото до помощта на възрастните хора понякога това им дава кураж да правят дивотии. Помогнал си на трудно подвижния дядо да излезе от дома си, а кой ще го прибере, това помощ ли е да му помогнеш да прави дивотията да излиза в големите преспи възрастен и трудно подвижен? Дано осъзнаваш че добрината има параметри и когато ги надскочи не е добрина а мечешка услуга. Аз никога не помагам на възрастни баби да обуват ски или кънки за пързаляне по лед, колкото и мерак да имат те. Само помисли как се е натрошила майка ти и защо е имала кураж да ходи някъде където има опасност за нея. След като е станало разбира се че ще помогнеш ще платиш лечение и т. н. обаче въпроса ми е преди са се натроши защо е имала кураж

 
  ...
преди: 7 години, 7 дни
hash: f22bb1bcfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Живота не те смазва заради добрините, които правиш, а заради мисленето, което имаш. Проблема на хората е, че те не забелязват хубавото, което им се връща, защото са неблагодарни. Винаги забелязват само лошото. Освен това, когато даваш и правиш добро не трябва да очакваш нищо.. това не е пазар. Ако си мислиш, че заради едно нещо, което си направил, после ще те окъпят в щастие.. няма да стане. Законът на привличането не работи така. :) Много често го виждам това в хората и чак ми е жал, колко духовно неосъзнати хора има. Господ ни прави подаръци постоянно, важно обаче е да му благодариш и да имаш очи да видиш подаръка. Освен това, правенето на добро ти дава най-ценното нещо на света - Удовлетворението. Ама кой ти го цени това в днешно време :( Жал ми е и в същото време се радвам, че нямам такова мислене

 
  ...
преди: 7 години, 7 дни
hash: 3a885e6fb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   на всеки човек се случват и добри, и лоши неща, при повечето хора са горе-долу поравно. има и кофти периоди, има и успешни когато се случват повече от единия вид.
повечето хора смятат, че когато им се случва нещо добро, са го заслужили, а ако не - значи животът е несправедлив. всъщност няма връзка между това, което правиш и нещата, които ти се случват, доколкото те не са следствие от избора, който правиш. на Вселената не й пука особено за нас, така че живей си живота, прави добро доколкото можеш и се радвай на това, което имаш

 
  ... горе^
преди: 7 години, 7 дни
hash: 7a6e0feb0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Животът връща баланса. Когато помагаш на някой, който не заслужава, ти реално отнемаш от неговото страдание преносно, но и буквално. Ако помогнеш на някого и той ти се отплати, това е ок, балансът е налице.

 
  ...

...
преди: 7 години, 7 дни
hash: f974983845
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Това, че си намерил работа в чужбина не е малък късмет. Има хора, които нямат такъв късмет, а жилището им се нуждае от ремонт или имат болен член от семейството, за чието лечение трябват средства.
Ако нямаш желание да правиш добро, ако не ти носи удоволствие - не го прави. Аз примерно съм избрала да правя, но "наградата" ми е самата удовлетвореност, която ми носи. Т. е. аз получавам "наградата" си на момента. Щом ти не получаваш такава - не прави.

 
  ...
преди: 7 години, 7 дни
hash: ff5a7f20f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Автора съм, номер 7 тя се натроши вкъщи не е правила каскади, просто свят и се е завило, а за останалите мерси за отговорите, но може би не сте ме разбрали съвсе. Аз не очаквам нещо в замяна на направеното, просто се опитвах да намеря логика, правел съм го за себе си казвате... какво печеля че съм помогнал на напълно непознат, така съм преценил ситуацията, помогнал съм, нищо не очаквам, но ми беше интересно има ли други такива случаи, а иначе поуки си вземам, апартамента е застрахован вече.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 6 дни
hash: 709fd8234b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Забелязвам един малък абсурд в написаното от теб. Казваш "снимат си се както е модерно ухилени във фейсбук, а после се псуват зад гърба си, само че си живеят безпроблемно" - ако хора дето се псуват смяташ че живеят безпроблемно, помисли си отново.
Проблемът ти е че се опитваш да измерваш "добро" и "зло". Човек е нещастен, когато копнее за справедливост и се сравнява с другите. Щастието е в благодарността.

 
  ...
преди: 7 години, 1 ден
hash: d068997779
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Пич, по-горе в коментарите, номер 2, ти го е написал много добре, правим добро от чист егоизъм, аз също помагам като мога, но съм наясно с мотива си, правя го защото ме кефи, кара ме да се чувствам добре, но не очаквам нищо в заманя. До сега не ми се е случвало да се питам, , защо Аз, супер готиния и помагащ пич, му се случват кофти неща, не че, не са, но не ми пука много. От друга страна, в най-стресиращите и напечени ситуации, в които просто не съм виждал как мога да се справя, нещата са се подреждали като с магическа пръчка, напълно непознати хора са ми помагали, за доста по-сериозни неща, от пресичането на улица. Промени си мисленето и нагласите, ако ти харесва да помагаш, помагай, но не защото после ще получиш нещо в замяна, не защото съседа, обществото или някой си, го очаква, а заради теб самият. Спри да се фокусираш в лошите моменти, защото токо ще пропуснеш добрите.

За финал една готина притча.

Ще ви разкажа една мъдра притча. Пред портите на един град седял старец. Веднъж наближил пътник и го запитал: Какви хора живеят в този град? . Старецът отговорил с въпрос: А какви люде живеят там, откъдето ти идеш? . Странникът казал: О, това бяха ужасни хора! Зли, заядливи, с тях беше невъзможно да се живее! Тогава старецът му рекъл: В този град ще срещнеш същите хора . Пътникът поклатил с глава и продължил пътя си. Не след дълго пред портите се появил друг странник и задал същия въпрос. Старецът отново отговорил с въпроса: А какви люде живеят там, откъдето ти идеш? . Прекрасни хора! Добри, задружни, гостоприемни . - И тук ще срещнеш същите . И странникът с радостно сърце влязъл в града. Тогава попитали стареца: Кому от тях двамата каза истината, а кого излъга? , и той отговорил: Аз казах истината и на двамата. Всеки човек има вътре в себе си един особен свят, който носи навсякъде, където и да иде .

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: ff5a7f20f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Благодаря ти за притчата номер 15, ако може да ме научиш и как да се радвам на живота като всичките ми спестявания свършиха а лечението на майка ми ме докара до там да тегля кредит, нещо до което не съм стигал никога заради мога да кажа доста разумното ми справяне с парите. Имам усещането че ме мислите за малоумен, това не са измислици, това са реални, сложни и най вече скъпи за решаване проблеми, как може да погледнеш с настроение на това, е сигурно може, но не ползвам такива средства...

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 72b97e0d09
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Авторе, радвай се, че си помогнал. Това, което се е случило с майка ти не е приятно. Но както разбирам, тя се оправя. Закрепи я до някакво ниво и замини пак за чужбина. Спести пари и така... все пак майка ти е пълнолетен човек и може да се грижи сама за себе си, а ти-за себе си, също. Ако ти носи удовлетворение да правиш добро го прави. Ако не-не. Но същото, че и по-лошо можеше да се случи с майка ти и ако не беше помогнал на стария човек. Тоест, не може винаги да знаем какво ще се случи. Нямаме такава власт над вселената и живота. Успех!

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: ff5a7f20f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Да варианта за чужбина го има но трябва да се закрепи, другото което ми е интересно при толкова философи в тая държава, защо трябва да ходим в чужбина да работим. Всеки много знае, всеки съвети дава, а ония в парламента си ги търпим, здравната система трагедия, пътищата трагедия, пенсиите... няма смисъл да продължавам, защо да му се невиди като има толкова акълии в тая държава не си я оправим, а търпим или бягаме навън. Ето аз примерно гласувах на референдума, все някак трябва да се започне, и какво ония горе се правят че го е нямало, другите умници плюят Слави Трифонов, накрая айде вечерта по една ракия и всичко ни е наред. Простотия и селяния... заслужаваме си го явно.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 2d419035a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Живота смазва тези, които не са си научили уроците и ще продължава да те смазва, докато не разбереш на къкъв принцип работи света и не започнеш да си взимаш поука от нещата. Понякога човек цял живот не си научава урока и живота цял живот го смазва.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 11 месеца
hash: ff5a7f20f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Добре 19 аз съм прост, кажи ми какъв е урока. Нямал съм 1 ден в който да не съм работил след завършването си и досега полза никаква. Колкото и да изкарам отиват за лекарства, ремонти и всякакви неприятности. Кажи ми какво точно не съм разбрал като си толкова умен? В предния си коментар казах нещо за философите, явно ти пък в това не си вникнал. Общи приказки всеки може да плещи, но ако си в моето положение ( не го пожелавам на никого ) тогава ще са ти нужни конкретни съвети и действия, а не врели некипели като тези които ми говориш. Какви уроци, аз ли съм виновен че родителите ми са се разболели, грижа се помагам със всичките си възможности, аможе би трябва да ги зарежа... н знам научи ме че не ти схващам съвета.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker