Въпроси за здравните осигуровки - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Въпроси за здравните осигуровки
преди: 7 години, 27 дни, прочетена 1326 пъти
Имам няколко въпроса за здравните осиг. Не съм ги плащала 5 год и не мога. Едва ли в близките 2-3 год и ще мога. Те дали имат давност? Мога ли да подам молба за отпадане по давност, ако има такава и кога? Ако от нач на 2011 до 2016 не съм ги плащала, януари 2017 ли трябваше да ходя до НАП? Или януари 2018?
И какво се случва, ако попадна в катастрофа, в кола, в рейс, без моя вина, като имам прекъснати права, и ме откарат в болница? Ще ме спасяват в Пирогов или ще ме оставят да мра като куче?
Ако може да ми отговорите на разбираем, земен език, не с линкове от лекс и други сайтове, ще съм ви много благодарна.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 26 дни
hash: af0ff2dc71
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "Те дали имат давност?"

Имат давност 5 г., но за да ти се възстановят правата, дължиш за последните 5 г. по 18,40 лв на месец, т.е. 1104 лв плюс лихви, които ще са може би около 300 лв. Общо около 1 400 лв.

"Ако от нач на 2011 до 2016 не съм ги плащала, януари 2017 ли трябваше да ходя до НАП?"

Този въпрос не съм убеден, че го разбрах правилно, но по принцип си ги дължиш месец за месец. Т.е. за януари 2011 е трябвало да ги платиш до 25.02.2011. За декември 2016 е трябвало да ги платиш до 25.01.2017. От там нататък ти се начисляват лихви.

"И какво се случва, ако попадна в катастрофа"

Спешната помощ е безплатна и нямат право да ти я отказват, без значение дали си осигурена. Т.е. ако катастрофираш и си наистина в тежко състояние, това, което е спешно и трябва да се извърши на момента като например изкуствено дишане, дефибрилация, кислородна маска и тем подобни, за да те стабилизират и да си вън опасност от смърт, ще ти ги направят, стига да имат физическата възможност да го направят, защото е възможно примерно да трябва да се прелива кръв и да няма налична такава.

Но в момента, в който те стабилизират, трябва да си платиш всичките 1 400 лв осигуровки, за да те приемат в съответното отделение за последващо лечение. От там нататък тепърва си посрещаш и разходите като болничен престой, консумативи и др., защото не всичко се поема от здравната каса. Ако не си платиш осигуровките, няма да те приемат изобщо и ще трябва или да не се лекуваш, или да се лекуваш частно, което едва ли ще ти излезе по-евтино от това да си платиш осигуровките.

Ако примерно не си с тежки наранявания, а да речем само ти е счупена ръката, със сигурност, няма да те лекуват, докато не представиш документ от НАП за платени осигуровки. Най-много да те прегледат, колкото да се уверят, че си вън от опасност, няма вътрешни кръвоизливи и др. подобни, които впоследствие да доведат евентуално до смърт.

 
  ...
преди: 7 години, 26 дни
hash: 182da0456c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Дори и да нямаш осигуровки, ще ти помогнат ако се наложи спешна помощ, но ще трябва и да си ги платиш. Не мисли лоши неща, като нямаш възможност не ги плащай.

 
  ...
преди: 7 години, 26 дни
hash: 72ad762192
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Да не дава ГОСПОД, да попадаш в болница, ако попаднеш... ще те приемат, но след всички манипулации и дано да не е операция, ще си заплатиш всичко до последната стотинка имаш или нямаш, това е положението.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 26 дни
hash: af0ff2dc71
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   4, спешната помощ не се заплаща, защото е безплатна.
5, не, няма да те приемат в болница. Приема се единствено в спешното при спешни случаи. Ако не си осигурен, отиваш ти или някой близък до НАП, плаща ти задълженията, те ти дават бележка, тъй като системата не се обновява веднага, а може да отнеме и месец. С тази бележка вече те приемат в болница, тъй като доказваш, че си си платил задълженията. Но като излизаш от болницата, отделно си плащаш и болничния престой, а някой от консумативите си ги купуваш лично ти, докато си в болница.

Според мен колкото и да нямате пари, няма да обеднеете, ако си плащате 18 лв всеки месец. Защото ако се случи така, че да трябва да се лекувате, тези 18 лв на месец, ще ви излязат да не казвам през къде. Ще трябва да ги платите точно в най-неподходящия момент и то с лихвите, когато ще ви трябват пари не само за осигуровки.

Така че толкова 18 лв на месец всеки има. Дори и интернета, който ползвате в момента е повече. А здравето е доста по-важно от интернета според мен.

Аз лично силно се съмнявам да има човек, който през целия си живот никога да не боледува. Все някога ще се наложи болнично лечение и тогава който не си е платил осигуровките, ще олекне сериозно и изведнъж. А ако в този момент ги няма тези пари, става още по-забавно.

Така че отнасяйте се малко по-сериозно към здравето си и бъдещето си, защото никой друг няма да го направи вместо вас.

 
  ...
преди: 7 години, 26 дни
hash: 1ba17db3e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Предния ми коментар не бе одобрен, не знам защо, но всички които пишат че след плащане дават бележка с която ползваш веднага болница НЕ е вярно. Има наказателен срок от 1 месец. Така с бележка приемат само онези дето не са си платили последните 1 или два месеца, тоест имат непрекъснати здравни права, а онези които са с прекратени здравни права не ги приемат с бележка.
Между другото авторката може да не знае но счупен крайник примерно не е спешен случай, ако от тялото ти не изтича кръв или не стърчи кокал то не е спешен случай.
Всъщност повечето българи не знаят какво е спешен случай и викат линейка за щяло и нещяло.

 
  ...


...
преди: 7 години, 26 дни
hash: af0ff2dc71
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   7, ако за последните 5 г. не си си платил само 1 или 2 месеца, не си с прекъснати права. Когато влезеш в системата на НАП, ще ти даде "Непрекъснати здравноосигурителни права". И така няма проблем да влезеш в болница.

Иначе става с бележка, както писах по-горе. Не знам от къде си ги измисляте тези информации, но не заблуждавайте хората. Аз съм счетоводител, жена ми е медик и съм запознат.

Какъв наказателен срок 1 месец? Ти чуваш ли се? Че ти за 1 месец може и да умреш или заболяването ти да се развие значително и необратимо? Кой би те наказал с отказ на лечение, при положение че си си платил макар и със закъснение? Това най-малкото е против Европейската харта за правата на човека. Мислете малко, преди да пишете.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 26 дни
hash: d2737c4b36
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Авторката съм. Така и не разбрах има ли давност на здр осигуровки или не. А и да има, плащат ли се да речем, след 5 или 10 год. Приемете че съм доста беден човек и 200-300лв и нагоре пари на един път не мога да извадя.. Това първо. И второ сега, да кажем, не е осбен проблем 20 лв на месец, а че са натрупани СТАРИ задължения. Ето това ми е проблема. 1500 лв накуп няма как да извадя и посмъртно. Някакво решение?
Не искам да съм черногледа но всеки ден слушаме за катастрофи, с коли, има и с рейсове, с трамваи и какво ли не. Опитвах се да наблегна на това, ако НЯМАМ вина. Едно е да ходя по улицата и да се пребия сама, друго да се возя в държавен транспорт, с билет, и да стане катастрофа, за която нямам грам вина.
Благодаря на включилите се.

 
  ...
преди: 7 години, 26 дни
hash: 3e6b0c751f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   9, вече ти обясних, че се плащат за последните 5 г. (60 мес.), преди това никой няма да ти ги търси. Например ако си ги платиш сега, трябва да платиш за периода от май 2012 до април 2017. За преди май 2012 не дължиш нищо.

А за второто - можеш да почнеш да си ги плащаш сега ежемесечно по 18,40 лв, но трябва да минат 5 г., докато ти се възстановят правата. Т.е. от тук нататък трябва да плащаш всеки месец по 18,40 в продължение на 5 г.

С две думи трябва да имаш 5 г. непрекъснати осигуровки, за да имаш права. Кое точно не разбра?

И не, няма друго решение. Без да плащаш, няма как да стане. Лошо е, че нямаш парите, но както ти не би работила безплатно, така и никой лекар няма да те лекува, без да му платиш. Тези неща се мислят своевременно, а не като минат 5 или 10 години. Не може толкова време да не те е било грижа, а сега да минеш по тънката лайсна безнаказано. Няма как всеки да си паща, ти да минаваш метър, а на края да имате арвни права. Никой не е длъжен нито да те лекува безплатно, нито да ти плаща лечението. И аз искам да пазарувам в магазина, без да плащам, ама не става.

Другият вариант е да се лекуваш частно, ако се наложи.

 
  ...
преди: 7 години, 26 дни
hash: b6343adb15
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До номер 9:

Ако се случи ПТП и ти си пострадала вследствие на него, има няколко сценария:
- съдиш виновния шофьор, който те блъска/ катастрофира с автомобила си, да заплати лечението ти. В повечето случай не се налага да го съдиш, защото той сам ще поиска да ти помогне, за да избегне съда.
- подаваш иск до Застрахователя, на база полицата на Гражданска отговорност на виновния шофьор, който те е блъснал или е катастрофирал, или всяка ПТП, в което ти си трето лице и имаш телесни наранявания/ смърт.
- ако става дума за градски транспорт - отново иск към Застрахователя, като за доказателство задължително трябва да имаш легитимен билет, няма значение дали става дума за автобус, трамвай, метро и пр.
- ако ПТП-то е вследствие на бездействието на Общината, съдебен иск срещу Общината.

Общото при всички тези възможни сценарии е, че в повечето случаи се налага да заплатиш сама лечението си, а след това парите ти се възстановяват.


Би могла да проучиш какво предлагат застрахователните компании относно здравните застраховки. Здр. застраховка е същата като здр. осигуровка, с разликата, че осигуровките имат ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН характер, всеки български гражданин, в трудоспособна възраст, имащ доказан доход са ДЛЪЖНИ да се осигуряват, тъй като осигурителната система в България се основава на принципа на солидарността - богатите плащат лечението на бедните, здравите - на болните, младите - на старите и т. н.
Здравните застраховки са доста гъвкави и сравнително достъпни. Покриват различни рискове, доста често застрахователите осигуряват лечение в чужбина.

Изборът е твой.
Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 26 дни
hash: 42411a2256
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   А защо не си ги плащал? С какво се занимаваш? На черно ли работиш и как се издържаш?

 
  ...

...
преди: 7 години, 26 дни
hash: 36aae51a64
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Според сегашната наредба, здравни осигуровки се дължат за 5 години назад лихвите за съответния период.
Ако пострадаш при катастрофа и те откарат в спешен център, няма да дължиш нищо - спешната помощ е безплатна, проблемът идва след това

 
  ...
преди: 7 години, 26 дни
hash: 87d6ca39ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Здравейте, искам да запитам и аз като авторката не си плащам здравните, но по мой избор. Имам си спестени отделно пари, ако се наложи нещо спешно и минавам през кабинетите на частно. Ако ми се наложи престой в болница и не съм осигурена, но не искам да бъда осигурена, а платя само разходите в болницата без да намесвам НАП така може ли? Или не?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 25 дни
hash: 182da0456c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   до 14 може да си платиш само престоя и лечението,взимат около 50лева на вечер,поне в нашата болница е така.

 
  ...
преди: 7 години, 25 дни
hash: 3e6b0c751f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   14, преди малко питах жена си, която е мед. сестра, каза, че и така става. Само че ако е нещо сериозно, ще е доста скъпо и ще е по-евтино да си платиш осигуровките, но зависи от конкретния случай. В сайта на всяка болница си има ценоразпис.

Например само за престоя ако си осигурена, плащаш първите 10 дни по 5,20, после е безплатно. Ако не си, плащаш в пъти повече на вечер и то всички вечери. Отделно всяка процедура се плаща. Една превръзка да ти направят и това се плаща.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker