"За заварчик човек убивам" - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

"За заварчик човек убивам"
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 3076 пъти
Вече ще срещнете и такива обяви за работа с това заглавие. Толкова ли е търсена тази професия, че чак работодателите вече "убиват хора", вместо да подобряват условията на труд?

Като бивш заварчик ще споделя и аз моето мнение относно тази професия, която не е харесвана от много хора заради вредата за здравето и ниското заплащане.

В България по-добре бъдете общи работници, отколкото заварчици за същите пари. Заплащането е меко казано смешно като за такава работа, която ви трови, осветява очите, заглушава очите, изгаря и т. н.

Условията за работа в повечето заваръчни цехове в България са в много лошо състояние. Ще споделя аз през какво съм минал.

Работното място на заварчика би трябвало да е в заваръчна кабинка или оградено отвсякъде, без таван място, с цел предпазване на очите от осветяване при заваряването на другите колеги наоколо.

За съжаление виждам някакви стари и накъсани кожени прегради, поставени само от едната страна, а в някои цехове дори няма никакви прегради. Отвсякъде ти осветяват очите и се налага да се обръщаш с гръб към стената, да си пазиш очите и да се свиваш като добитък, вместо спокойно да си работиш в заваръчната кабинка.

Поради големите отрови, трябва да има и някаква аспирация, която да поглъща отровите. В някои цехове и това няма. Просто си дишате отровите, които пушат из целя цех и после боледувате всеки месец.

Някъде не дават и заглушители, ръкавици, маски, стъкла и т. н. Знаете добре за какво чукане става дума, а за изгарянето и осветяването на очи да не говорим, както и за металните стружки в очите при рязане с ъглошлайф.

Има много бедни фирми, които нямат пари за подобряване на условията на труд, включително и за нови машини. Там условията са още по-тежки, като няма дори и отопление през зимата. Машините, с които се заварява, са меко казано любителски. При заваряване на силен ампераж издишат.

Заплащането какво мислите, че е? Ако ви дадат 1 000 лева чисто, сте късметлии и трябва да черпите за "голямата" заплата. На повечето места гледат да мине за 500 - 600 лева чисто. Ако си заработите нещо от извънреден труд, можете и да стигнете 1 000 лева, ама ще трябва да бачкате събота и неделя, както и по 12 часа на ден. Тогава 1 000 лева са напълно постижими.

При тези условия кой би работил в България като заварчик според вас, ако трябва да избирате между тази професия и друга за същите пари? За всеки случай не съм аз.

Извод: Работодателите в България не могат да намерят заварчици, защото не мога да осигурят нужните условия, а не защото няма нужните специалисти. Тези специалисти вече друго работят и могат да бъдат привлечени само с по-високи заплати и по-добри условия на труд.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 7 месеца
hash: 4895f41ab7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Прав си Авторе, но ти поне имаш професия и не е нужно да си общ работник никога. С твоята квалификация и с още малко крадене на занаят ти си много ценен на всеки строеж - що арматури има за заваряне, а там и аспирацията е естествена, и по принцип се осигуряват нужните предпазни средства за работа на открито. Аз на моите майстори съм им купувала маски за по 150 лв. само срещу газовете и на всеки втори ден филтри за по 30 -40 лв. парчето, а при заваряване каквото са ми казали съм им го купувала и като машини, и като щитове. На строежите се търсят непрекъснато хора с квалификация и тези хора имат своите претенции, които работодателите им ги изпълняваме. Можеш и да се научиш на място примерно на сухо строителство - гибсо-картони и тем подобните и ще изкарваш 3 бона заедно със сегашните си способности. Да, само заваряване няма да има за цяло работно място, освен ако не е на голям строеж, но ако можеш да заваряваш, ще можеш и тръби да правиш, ще можеш и други майсторлъци да изучиш.
Най-добрият ми работник е заварчик по професия иначе - изкарва луди пари с парови инсталации, всякакви инсталации, изобщо има работа много и няма какво да се фрустрираш и да работиш за 1000 лв. и по-малко при вредни условия на труд!

Успех и браво на хората с професия!

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 47df5bc3d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   №1 Лъже и маже, че чак си вярва! Първо няма представа от цените на маските срещу газове, после си няма представа какво му е нужно на заварчика, а съвсем не е наясно че заварчика не носи маска срещу газовете а му трябва аспирация.
На работодателка №1 избягали дори циганите от гипсокартона щото в Германия плащат тройно в евро за гипсокартон и осигуряват условия, грижат се за работника, спестяване на силата и здравето му. А колкото до най-добрия й работник на човека му се налага на час маг парни инсталации да прави за да свърже двата края, а тя вместо да се засрами че най-добрия й работник се налага да работи друго в свободното си време вместо да почива, тя му завижда "луди пари" изкарвал.
№1 Смешна си, моят мъж е от онези работници дето се квалифицираха и научиха и други професии, но избягаха в чужбина, работят там по 8 часа пет дни в седмица и взимат по 5 хил лева чисти, 15 евро на час след данъка, не му се налага да търси час маг, в свободното си време си почива, разхожда се. Дай една причина той да се върне в бг във фирма като твоята?!?! Пари ли давате, условия на труд ли предоставяте, работно време ли спазвате, или чакате работниците ви на час маг "луди пари" да изкарват.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: a8f576e724
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Това като вица за ЗАВАРЧИКА ПЕТРОВ:
Вървял си един ден ЗАВАРЧИКА ПЕТРОВ и мрачно си мислел: "Е*ати хората са нашите! Такова име да ми измислят - "Заварчика"...
(написано с перманентен маркер на стената на една от мъжките тоалетни във ФМИ на СУ.)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 231b20835f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Кадрите с тази професия станаха наистина дефицитни, а заплатите зависят от търсене-предлагане. Като ти трябва заварчик, а няма, ще даваш по-голяма заплата.
По отношение на условията на труд-всяка професия има вредности и дава поражения върху здравете. Ти, като работник, би трябвало да можеш да си поставиш исканията пред работодателя ти. То, сега, куцо и сакато стана строител. Може изобщо да не ги знаят тези норми, да не се сещат и т. н. Отиваш и казваш от какви предпазни средства имаш нужда

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 880e1dbe64
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Тъй като много хора заминаха да рботят на запад, сега в България започна да се чувства недостиг на специалисти, включително и на заварчици. За това и цените на услугите им се покачват, което е хубаво нещо.

 
  ...


...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: cfc217e1d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Авторе, а ти защо не направиш така: Вземаш един маркуч и моторна каска. На каската сменяш стъклото за гледане със затъмнено за заваряване, а маркуча съединяваш към каската, а другият му край извеждаш извън работното помещение където няма замърсен въздух и там в края на маркуча вкарваш въздушна духалка за барбекю от въртящите, която съединяваш с електромотор да я върти постоянно и да тече постоянна струя чист въздух по маркуча. Така чистият въздух влиза в каската, ти дишаш част от него и си заваряваш а издишаният и излишният въздух в каската излизат на струя от нея в областта на врата, където е по-широко, като с това не може да влезе отровен въздух в каската.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: c754236b72
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Автор

До номер 5.

Много бих се радвал да е така както казваш и да дават високи заплати на заварчиците в България, но за съжаление не е така. Аз съм работил и знам повече от теб. Дават висока заплата само първия месец и така привличат заварчици. Така убиват номер и минават метър евтино. После след първия месец трудът на заварчика се обезценява и заплатата става двойно по-ниска. В България не дават повече от 500 лева чисто за заварчик. Не им гледай примамливите обяви за над 1000 лева на месец. Това важи само за първия месец. Да не са луди да дават такива високи заплати като останалите им конкуренти дават 500 лева. Всички взеха да правят така, за да не останат назад. Само в чужбина не лъжат. Затова хората избягаха там да работят. Тук в България масово пишат минимална заплата като основната, за да си правят каквото си искат после. Останалото било допълнително възнаграждение на заварчика, което можел и да не получи и да си остане с минималната заплата. Изобщо нещата в България никак не са добри. Лъжат нагло работодателите за заплати, за да привличат персонал.

Да не говорим, че отпадна групата за пенсиониране на заварчици в България. Тази вредна за здравето професия не е почитана в България изобщо. Не я работете! Нека работодателите останат без работници и да подобрят условията на труд и заплащането.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker