Майка ми вярва в магии - невроза или психоза? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121147)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18510)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Майка ми вярва в магии - невроза или психоза?
преди: 6 години, 8 месеца, прочетена 1662 пъти
Здравейте, майка ми (около 50-те) обяснява всяко свое и чуждо нещастие с направена магия, енергийни вампири и прочие. Опитах се да потърся информация за евентуално обяснение на това натрапчиво вярване и предполагам, че е някаква невроза - имала е наистина тежко детство и ужасни родители, при които сигурно аз бих развила какво ли не. Постоянно ходи по врачки, гадатели и т. н. Това продължава вече над десетилетие и мисля, че проблема се задълбочава.

Давам пример - при ремонт в стаята на брат ми под гардероба намира кестен с две дупки на него. Като бях малка ( гардероба не е местен от както се помня) имахме хамстери, които редовно бягаха и се криеха под мебелите, гризейки всичко, което им падне. Брат ми има проблеми с очите - и кестена с двете дупки за нея е магичната причина за този му проблем. Вижда дреха, наядена от молци - някой бил рязал. Има болен зъб - преди време бил изчезнал изваден мъдрец от вкъщи и ѝ е направена магия. Всеки проблем, дори някой обрив, в ума й е еквивалент на черна магия.

И попринцип не бих обръщала особено внимание, има безброй лудости и тази не е най-лошия вариант. Но проблемът лежи в следното - всеки ден се опитва да ме убеди, че баща ми - още са женени и живеят заедно - е причината за това и той прави магии не само на нея, но и нас нас с брат ми. Опитах се да ѝ обясня колко е нелепо, помолих я да не ми говори на такава тема, защото изобщо не вярвам в подобни неща, дори се развиках в един момент, но няма никакъв ефект. Не знам как да разговарям с нея вече, не е като да не може да води нормален разговор, но с мен винаги го обръща на "о, това е магия" и почва да се оплаква. Не знам и точно какво ѝ е и дали може да се промени или поне предотврати по-нататъшно задълбочаване. В началото беше свекърва й, която правеше магии, после собствената й майка, сестрата и майката на брат ѝ, сега е баща ми и подозирам, че е въпрос на време да станем аз и брат ми.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 8 месеца
hash: 8a37c8c693
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Абе то магиите си ги има. Изобщо не е въпрос на вяра.
За радост обаче твърде малко хора ги практикуват, а още по-малко умеят да ги правят успешно.
Та вероятността някой да е направил магия на майка ти или на нейни познати е нищожна! Изглежда при нея наистина става въпрос за психотично състояние, свързано с натрапливост.
Не така стои обаче въпросът с енергийните вампири (хора вечно търсещи внимание, предизвикващи силни, главно негативни емоции у другите и "хранещи се" с тяхната енергия) и майка ти изглежда е точно един такъв...
Но не можеш да тръгнеш да я лекуваш обаче, освен ако тя сама не осъзнае, че има проблем и, не поиска да се излекува от него. Което едва ли ще стане.
Можете да я хоспитализирате принудително, но трябва да имате желязна аргументация, и дори тук-там по някоя лъжа, че е заплашвала някой от вас и т. н.
Знам, че е много неприятно точно родната ти майка да изперка по този начин, но какво да се прави - живот!

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: ca21639edd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Психоза, но имай предвид, че този тип психотично функциониране много рядко се повлиява съществено от медикаменти. А е твърде възрастна за терапевтична работа, а и не изглежда като човек, който ще има мотивация за психологическа работа. Т. е. казвам, че ако няма причина да се безпокоите за нейния живот или този на друг човек, психиатричната помощ едва ли ще направи голяма разлика в сегашното й състояние.
Вероятно ще трябва да развиете себе си, за да не изгубите баланс от този тип мислене, който тя непрекъснато демонстрира. И да намерите начин да обичате и разбирате майка си отвъд тази й особеност. Това понякога е трудно. Можете самата Вие да потърсите психологическа помощ, за да намерите своя начин да се обособите от тази семейна ситуация, да се отделите от родителите си и да си поемете по своя път.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: b18f2051d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Съгласен съм с 1 - магии съществуват, колкото и това становище да противоречи на материалистичния светоглед на модерния човек. Имам личен опит. И както казва 1 - не се правят току-така, макар намерението на всеки от нас да влияе на всеки. Работата е, че никой, ама абсолютно никой, не му пука за майка ти и особено не му пука да й прави лошо. Работата ми прилича на параноя и на дълбоко възприемане на позицията на жертва.

По-интересното с магиите обаче е, че всички имаме, ултимативно погледанато, еднаква власт. Намерението на всеки един от нас има еднаква тежест. И ако някой вярва в магии и приема позицията на жертва, то неговото намерение е да е жертва на "магии". Ако някой не вярва в магии и носи отговорност за действията си- то неговото намерение е сам да твори живота си. Определено майка ти е възприела първата позиция. Всеки, който е приел позицията на жертва, трябва да знае, че има власт колкото всеки друг и може и той да прави магии, както на него му "правят" (в кавички е, защото на майка ти не й правят магии). Въпросът е човек да избере да носи отговорност, а не да е жертва. Майка ти, възприемайки позицията на жертва, сама си докарва на главата още събития, които да потвърдят тази позиция.

За съжаление фактът, че не вярва дори на най-близките си на мен лично ми говори за нещо по-сериозно - наченки на параноидна шизофрения или нещо подобно. Но тези неща, докато не са се развили, имат шанс за подобрение.

На майка ти ѝ трябва разнообразяване на преживяването - да отиде на ваканция, екскурзия. Да се направи основно разместване в апартамента и подмяна на стари мебели (може вие да го направите докато нея я няма, за да не възприема всеки кестен или семка за магия). Да ѝ подарите нещо, което ще я зарадва и задвижи емоционално. Преживяване ѝ трябва, за да се задвижат допамина и серотонина. Заведете я на кино, нещо такова дребно направете като за начало.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 0b4023a653
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако може да поговори с психолог. Ако не то гледай да напуснеш дома си и да живееш някъде по-далеч. Както и брат ти. Според мен това е вид психоза.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 6aeb10906a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не е нищо налудничаво, напротив, магии се правят масово сега, пък и открай време. Спасението от тях е в църквата, нека отиде и да поговори със свещенник, ако не сте кръстени се кръстете. Можеш да потърсиш в нета блогът на Мунчо, от какво искат да ни спасят, много добра книга.

 
  ...


...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: d1d045576e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Магии НЯМА. Това е психоза на хората, които искат да избягат от отговорност за собствения си живот и да направят нещо, за да го променят. Сестра ми и майка ми са такива и си губят времето с глупости, дадоха на шарлатанина Деси (който изнасилва секретарките си) към 200 лв. да им развали „магиите“.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: b09c0b6ccb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Но. 2 Браво за мнението! И за съвета накрая!

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f23b16155f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Прилича ми на параноидно личностно разстройство.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker