Издръжка за студент в София - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121147)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18510)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Издръжка за студент в София
преди: 6 години, 8 месеца, прочетена 2464 пъти
Здравейте хора,
Искам да попитам според вас колко е нормално да харчи един студент в Студентски град, София?
Говоря да си покрива личните нужди, като храна, кафете с приятели, а не квартира, дрехи и т. н.?

Как са цените в заведенията, нормални или прекалено високи? Няма нужда да обяснявате за чалготеки и подобни нощни клубове, тъй като това е далеч от мисълта ми.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 8 месеца
hash: c2cba15d88
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Гъз знае 2 и 200. По принцип много помага ако живееш в общежитие поне в началото. Цената е символична!
За останалото можеш да изхарчиш неограничено много средства, но за храна само ако си готвиш у дома приготви 50-70 лв. седмично ако искаш да се храниш що-годе прилично и здравословно 2-3 пъти на ден с готвена храна, плодове и зеленчуци - без чипсове и тем подобни екстри като алкохол и цигари. За кафета и ко. е много различно къде сядаш и така нататък -може от машина да си вземеш за 40 ст. кафе, може в някое лъскаво заведение 3 лв. да дадеш само за кафе. Гледай менюто.
Също моят съвет е да си намериш някаква работа поне за събота и неделя или за дните, които не са ти много натоварени. Ако има да те издържа някой е супер, но аз лично съм работила по 35 часа допълнително и си плащах сама цялото следване, но в София пари лесно се харчат... и лесно се изкарват!
Като мъж можеш да си изкараш по 100-150 лв. по строежите на ден примерно ако помагаш. Можеш да се уговориш с разни майстори / хамали да те викат като имат нужда и да препечелваш, също можеш да си охрана някъде вечер и така нататък. Само с пестене не става, а трябва човек да търси начини да си изкарва пари, но като цяло приготви си 800 лв. минимум на месец за живота в София ...ако си на общежитие.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 6b96885de4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Живял съм 5 години в Студентски град в София на общежитие. Има доста разнообразие и свобода на избора. Може да живееш с 200лв. на месец и да ти стигнат, може и с 2000лв. да не ти стигнат. Имало е случаи една седмица преди заплата да остана с 5-10лв.. Купувам си хляб и пастет и на това съм карал. За нормално ядене навън с приятели - има евтини заведения, има и скъпи. Може да вечеряш на стол за 2лв., на евтино заведение за 5-6лв. (пица и бира), а може и на по-скъп ресторант за 30-40лв. Общо-взето много зависи ти колко ще се простираш.

Номер 1 те съветва да търсиш работа. Аз започнах да работя 2ри курс. Всъщност, пропуснах една година след 12-ти клас, през която работих и събрах пари за следване, защото нашите нямаха. Така че изцяло сам се издържах. 1ви курс прекъснах работа, защото специалността ми не беше лесна и имаше доста математика, която за мен бе трудна и исках да ѝ хвана цаката, така да се каже. 1ви курс живях изцяло на спестявания и се справях с по 200лв. на месец сравнително спокойно. Това беше 2008/2009.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: c2cba15d88
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Oт 1 - респект номер 2, че си живял в София с 200 лв. на месец!
И аз иначе 2. 5 години дори работих преди да се запиша да уча, защото нашите и 1 лв не са имали как да ми дадат, нямаше дори как да ми платят да отида до София да кандидатствам, а завърших втора по успех в цялата исторя на гимназията. Най-тежко е като виждаш другите, включително най-големите двойкаджии, как се готвят за кандидатстване, как обикалят страната, как записват да учат някъде, а ти знаеш, че те чака тежка работа.
Минимумът, с което съм живяла след покриване на фикс разходите е 50 лв. /седмица за храна, кафе от машина, материали за университет и т. н. Носих си в една пластмасова кутия обикновени бисквити и една ябълка за обяд, дори баничка не смеех да си купя едва ли не, но всеки ден съм яла месо/риба или нещо такова за вечеря също зеленчуци и плодове според сезона. Доливах си вода от тоалетната в една бутилка от минерална вода и не съм давала пари и за напитки. Никога пари на заем не съм взимала. Един път нещо се бяха объркали от фирмата, в която работех и забравиха да ми преведат парите - отивам да се разправям - „ГОЛЯМА РАБОТА, ЩЕ ТИ ПРЕВЕДЕМ ДРУГИЯ ПЪТ ЗА ДВАТА МЕСЕЦА“ Е, ако нямах спестени пари, щях да гладувам и щяха да ме изхвърлят от общежитието - затова от тогава винаги съм имала едни 1000-1500 лв. спестени минимум за такива ситуации.
Интересното е, че дори след „загубени“ 2. 5 г. аз накрая завърших не по-късно от моите съученици, защото много сменяха специалности и се разтъкаваха, някои родиха и деца, прекъснаха съвсем.
Само съжалявам, че трябваше да работя толкова много по време на самото следване, защото нямах времето да се отдам на 100% на науката, а имах голям интерес. Никога не разбрах състудентите си, които имаха парите да учат спокойно, но вместо това прекарваха времето си по заведенията и с кибичене по МОЛове.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 9f6d8573a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторът:
Аз ще следвам медицина. Не сме много бедни, живеем си добре, нашите работят, но всички пари отиват за разходи - ток, вода и други сметки. Аз не съм много по харченето и показността, гледам да има какво да ям, само за да не заспивам гладен и се старая да съм колкото може по-икономичен. Така съм възпитан, да ценя парите.
Аз имах предвид друго с темата, да видя горе долу как стоят цените в Студентски, когато например излизам с приятели на кафе (веднъж седмично, например).
С нашите сме решили първата седмица да ми дадат 200 лева, с които ако има някакви допълнителни материали за училище да си купя и да видим колко пари ще похарча. Аз от сега си знам, че няма да обикалям по молове, да ходя по скапарски ресторанти - общежитие - университет - библиотека - общежитие. Така си представям почти всеки делничен ден, но да видим.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: c2cba15d88
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Авторе, всяко излизане в София ти струва поне 20 лв. Всичките 200 лв. ще похарчиш първата седмица и няма да ти стигнат ако решиш да си купуваш учебниците - затова яко копиране, взимане от библиотеки и така нататък. С тази медицина не те виждам как ще работиш допълнително - пестене му е майката. Съветвам те обаче ако все пак намериш време, да работиш поне 2 пъти в седмицата нещо. С медицина познавам само хора, които си правиха практиките по болниците, но честно казано никой нямаше как да работи. Съчувствам ти много. Ако има как да ти докарат вашите зимнина и други провиянти, ще помогне много. Нашите и за това нямаха възможност, но много студенти имаха под леглата си буркани, картофи и много продукти -поне за храна няма да даваш толкова пари. Научи се да не ядеш навън или си взимай от вкъщи сандвич - свиква се. Дори 1 пица да ядеш някъде, един дюнер, събират се по 3-4 лв. на ден за такива неща. Също си носи винаги вода от вкъщи, защото една минерална вода навън е 1 лв. минимум.
Аз винаги съм гледала като състудентите ми са яли дюнери и ко., което е малко неприятно, но се свиква. Само 1-2 пъти се наложи да работим в група до късно и си взехме обща пица -това е за цялото следване. Доста воля трябва да гледаш как другите ядат, а си представям ако си пушач или нещо такова. Като момиче все имах оправдание, че съм на диета и дори ми бяха пуснали слух, че съм анорексичка -)

Аз от храна е трябвало буквално да пестя, камо ли за другото.
На студентско парти съм ходила 1 път и то в общежитието. Не съм ходила на дискотеки и клубове, а по кафета като седнем се плюнчиш на 1 кафица, но сме сядали и в много хубавите заведения. Като момиче имаш и предимството, че понякога те черпят, но рядко. А, като студент НЕ ЧЕРПИ МОМИЧЕТА. Никой не го очаква от теб. Аз съм приемала само хора с работа и професия да ми платят кафето да кажем, но никога от студенти. Която жена иска от теб, студентчето, да я черпи - отсвирваш.

Най-добре е изобщо да не ядеш навън ако толкова ти е важно да излизаш 1 път седмично. Също номер е да излезнеш и да се плюнчиш цяла вечер на 1 водка. Малка. Поне алкохолик няма как да станеш и пак не черпи - не се прави на паралия с парите на вашите. Когато си изкарваш твои пари, тогава.
Дрехи си купувай или от разпродажби (е, в МОЛовете ще трябва да влезнеш за това), или най-добре от втората употреба. Аз първите 3 години си карах със старите дрехи, но яке и обувки като ти се наложи да си вземеш затъваш доста. Купи си затова 1 път хубави маратонки (адидас да кажем) и с тях карай 4 сезона с години.
Има и други начини. Мъжът ми пък като студент е почнал свой бизнес и е имал доста пари да се разполага, хубава кола и живот, който просто за мен е като от филмите, но и двамата сме Икономисти и честно казано няма общо следването с медицината или дори с правото - не е толкова зубрене, колкото разбиране, много математически зависимости и логика и не ти трябва по цял ден да зубриш. По медицина има как и цяла нощ да зубриш! Ужас!!!
Можеш обаче да работиш поне ваканциите в някоя фармацефтична компания като дистрибутор/промотер на медикаменти - чувала съм, че се печелят много пари и търсят непрекъснато хора...

 
  ...


...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: f85b070819
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 1, на общак в студентски и да си приготви 800? Пълни глупости. Авторе, така като чета ми се струваш скромно момче, щом не те интересуват дискотеки и тем подобни. Аз изкарвам с около 400лв. на месец, не работя за сега. Готвя си сама в повечето случаи, на бар много рядко излизам и единствения ми основен харч са цигарите. Общо взето ми стигат, макар че не съм особено добра в разпределянето на финансите. В кафета е скъпо, на бар е скъпо. Но с около 400лв ще живееш прилично. Разбира се че с 800 ще живееш много по добре, но все пак :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 9f6d8573a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторът:
№5 Благодаря ти!

Аз съм си купил вече учебници и всичко необходимо за първата година. Но все ще излязат някакви разходи за допълнителни тетрадки, протоколи и такива работи. Това имах предвид.

Ще потърся някакъв начин за допълнителна работа, поне 2 пъти седмично.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 0bce0c7f3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   С медицината не те виждам за допълнителна работа, не просто 2 пъти седмично, а изобщо. Предполагам, че ще следваш в Медицинския. Имам скромен кръг от приятели, които следват там. Просто забрави за странична работа. Нещата са доста стегнати. Напрежението не е никак малко. Учат непрекъснато, буквално. Дори едвам намират време да излязат на едно кафе. Постоянно имат колоквиуми /почти всяка седмица/, контролни, устни препитвания и прочие. Имам един приятел, който следва дентална медицина там. Първи курс зубреше учебника по Анатомия и дялкаше зъби от сапун като съдран. При тях не е като в повечето университети - да си вееш трибуквието безгрижно и да имаш възможност за странична работа. 6 години яко учене, след това специализация в някоя болница, към която в даден момент се опитват да се прикачат.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 4e0132347f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ами ако се запише задочно може и да не плаща за квартира в София, а да си седи на топло в къщи и да се вижда със старите приятели. Въобще не знам как може някой да се записва редовно. Преди не можеше задочно, ако не си минал казарма, но нали вече я няма казармата. Само се набутвате.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker