Проблеми с шофьорските курсове - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121141)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Проблеми с шофьорските курсове
преди: 6 години, 8 месеца, прочетена 3520 пъти
Здравейте! Аз съм жена на 23 години от средно голям град. Ще карам направо. Започнах работа преди година в голяма верига магазини почти извън града. Казвам, че съм от средно голям град, защото от единия до другия край на града се върви пеш около 30 мин. Лятото няма проблем, но зимата е тежко. Омръзна ми постоянно да се моля да ме закарат и реших да се запиша на кормуване. Да, ама ударих на камък. Избрах си инструктор, който ми вдъхваше доверие много отдавна, още преди да завърша гимназия. Тъй като нямах възможност тогава да се запиша, останах някъде във времето. Записах се в края на Март, разменихме си няколко думи относно заплащането, часовете, изпитите, попитах го дали може да се съобрази със смените ми и всичко протече нормално. На другият ден отидох на теория. Продължи около две седмици. Последният ден и час дообясни знаците, предимството и т.н., но когато приключихме ме хвана в гръб и си допря гнусната уста в моята. Излязох потресена. И съм сигурна, че от този ден на психическа основа нещата тръгнаха надолу. Нямаше как да се откажа, защото бях вече платила, не можех и да кажа на някой. Започнах истинското кормуване, някой час в града. Нямах все още крайни впечатления, дори нямах никакви. Още ме държеше погнусата и не можах да се отпусна по никакъв начин. Започнахме да ходим в областния град, където са и изпитите. Станах свидетел на жестоки караници към курсистите, включително и на мен. Карах с ужас. В началото на Май взех с първия път листовките, а в края на месеца бях на първия изпит по кормуване. Не се чувствах подготвена, та реших да си платя някой допълнителен час. Отидох на изпит, на 5-тата минута ме скъсаха, защото имаше знак забранено със скорост повече от 40, бях вдигнала 45. Не се оправдавам, има камери, всичко се вижда. Отидох на изпит втори път, който за мен беше тотално разочарование от самата себе си. Изпитващият беше супер учтив и добронамерен, а и аз не знаех, че мога да карам до тогава. Карах 25 минути, колкото е изпита, само с 2 наказателни грешки, паркирах, всичко беше идеално, и в последната минута, когато трябваше да завия и да спра, аз се намърдах в насрещното преди остров. То си беше за яд, ама поне придобих самочувствие, че не съм толкова зле и мога да карам.
Отидох 3-ти път на изпит, което съм 100% сигурна, че беше наговорено да бъда скъсана. Мота ме в задънени улички, където никога не бях карала и влизала, след което ме накара да паркирам успоредно в една от тях. Да паркирам назад и наляво, издъних се, защото никога не бях паркирала по този начин, естествено инструктора не ми го беше показвал. И двамата писнаха срещу мен, че било по - лесно, ама за човек, който не се ориентира в колата и с колата, не е по - лесно. Та останах супер разочарована. Заплатих първоначална такса 450, а до момента съм платила допълнително още 1000. Не само, че се изчерпах откъм финанси, но и откъм нерви, пиех успокоителни. Накараха ме да вярвам, че имам слаба психика и никога няма да мога да карам. А започнах с такова желание. Внасях му в сметката пари, за да може той да ходи на почивки, докато аз бачках от сутрин до вечер, за да мога да му платя часовете и изпитите. Та и докато кормувах ми споделяше как е прекарал. Уникална държава.
Всеки ме съветваше да си взема документите, че все пак съм карала, да имам доказателство и да отида при някой друг.
Днес този въпросният ми се обади да задействаме пак нещата (сигурно са му свършили парите). И аз нали съм наивна се съгласих. Не знам какво да правя. Заслужава ли си да прекъсна всичко с него и да започна отначало при друг, след като съм вложила толкова средства? Имам и друг въпрос, най-важния, за който пиша всъщност.
Имам ли право в тези ситуации, които изброих, да си поискам документите и картона? Страх ме е, защото не знам дали по закон мога да го направя и да не ми се опълчи.
Чувствам се в безизходица.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 8 месеца
hash: 23c64df984
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Съчувствах ти до момента с "уникална държава". Не ти е виновна държавата, сама си си виновна. Човекът ще ходи на почивки, много ясно. Ти не ходиш ли на почивки със заплатата, която получаваш от работодателя си? Работодателят ти дали си мисли "ей сега на тая ѝ плащам да ходи на почивки"? Как да е, издразни ме типично българското пасивно-агресивно поведение - "аз си го направих сам, ама държавата ми е виновна". Аман.

По темата: да, можеш да си вземеш документите, че си минала теорията и определен брой часове кормуване и да отидеш да караш практическия изпит в друга школа. Познавам хора, които са го правили това. Директно си харесай друга школа и питай какви точно документи им трябват и след това ги поискай от този.

Иначе, трябвало е да прекъснеш всичко още в момента, в който си е долепил устните до твоите, дори на цената на загуба на първоначалната сума.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 5cb66b09d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Господари на ефира, оплачи се там

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 9da834ddb3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Здравей. Може би има и вина инструктора ти, че не ти е показал как се паркира, но приеми факта, че не от всеки става шофьор. Да малко са такива хора, но ги има. Преди 13 години, когато и аз бях на изпит имаше 2-3 кандидат шофьорки, които по същия начин бяха се забили в насрещото. Хубаво е да шофираш по познат път, но не всеки път така става. И на моя изпит ме прекараха по малко познат маршрут. Важното е да гледаш знаците и да не бързаш. На изпита аз лично карах с 35-40, през цялото време. Никой не ми се е карал, че карам бавно. :P Първо трябва да си спокойна през цялото време, ако се панираш или както много често съм виждал, при някаква по "сложна" ситуация да си вдигнеш ръцете от волана "паникьосана" - шофирането в такъв случай не е за теб. Нищо не ти пречи да отидеш да питаш и друг инструктор и при него да вземеш няколко часа и след това на курмуването. Що си взела листовките, само това ти остава.
Успех!

>М.31г.<

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: d78b43a157
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   1, точно вчера се натъкнах на един подобен екземпляр в НАП, понеже имах работа там.

Та човека се развика на висок глас на касиерката, докато си плащаше осигуровките, че държавата била скапана и го карала да си плаща осигуровки. Тя го помоли да се успокои малко, но той продължи да крещи. Дори една случайна жена му обяснява, че е добре всеки месец да си плаща там по 15-20 лв, че да не се налага, после да плати 1000 примерно на куп.

Басси наглеца - хем гледа по тънката лайсна да мине метър, хем после като има зор да се лекува защо му искали пари. И разбира се клишето - каква скапана държава. Ми държавта ли ти е виновна, че си безотговорен и не си спазваш задълженията.

Като е толкова лоша държавата, защо не отиде да се лекува в друга държава или частно. Ще се лекува, ама ще му излезе не 1000, ами 5000 лв. Ама иначе държавата много лоша.

Много нагли хора има. Като ядат, пият и харчат, ебз да мислят, не им трябва държава, ама като им опре ножа у кокала, държавата виновна.

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 4ffd2d06a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Номер 1, не може изпита да ми е 20 лв, а инструктура да ми търси 80. Не може аз да поискам и да си платя 2 допълнителни часа по 50 мин, както следва, а да карам общо 60, иначе парите да са същите. Как да кажа, че бях свидетел на жена, която беше спокойна преди изпит, защото си го купи.
Какво съм си направила сама, че не разбрах? Че бях коректна, както очаквах и той да бъде, защото тези три изпита ми се случиха за 8 дни и се превърнах в банкомат. Е, уникална си е държавата! :)

Автор

 
  ...


...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 23c64df984
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   до автора/5/ от номер 1:

Като изпитът ти е 20 лв., а инструкторът ти иска 80, защо му ги даваш въобще? И с какво държавата ти е виновна, че се оствяш да те рекетират? Ти нямаш ли самоуважение?

Като караш 60 вместо 90 минути, защо не го направиш на въпрос? Защо вместо да се оплачеш на него, се оплакваш тук? Защо приемаш позицията на жертва автоматично?

Аз също мога да кажа за момче, което си плати изпита преди мен и беше спокоен, прекараха го по елементарен маршрут. Но това не съм аз. Аз си взех изпита без да давам "допълнително" на никого.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 4ffd2d06a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До номер 1, 6
Самоуважение имам, именно за това вече 2 месеца спрях да се занимавам. А и много пъти съм го повдигала на въпрос, дори се карах с инструктора, при което той ми отговаряше "сама си създаваш проблеми с мен". Ненормалното тук е, че инструктори и изпитващи са овързани и си правят сделки помежду си. А срещу това съм безсилна. Просто е дразнещо, когато искаш да се справиш с нещо по нормалния начин, да не се получава поради ред причини.
Благодаря за коментарите и хубав ден.

Автор

 
  ...
преди: 6 години, 8 месеца
hash: 09c3c5297b
гласове:
1 2 3 4 5
  (103 гласа)

8.   Ужас. Аз най се опасявах да не попадна на някой извратеняк като този, защото бая слухове се носят инструкторите какви били. Добре че се паднах при съвсем нормален човек. Ако ми се беше случило това, което и на теб, нямаше никога повече да се върна. Взимаш си документите и отиваш в друга фирма да си доизкараш курса. Не знам как точно стават нещата, но можеш да се преместиш. А колкото до изпитите - късат те, защото не си им платила подкуп.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: cf633d7f25
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До авторката, изпитът е 20лв при ДАИ, но на чия кола те изпитват-амортизация, кой плаща горивото за 25 мин каране, кой стой на задната седалка да гледа как те изпитват- времето му безплатно ли е, кой ходи да иска изпит за теб да подава молби да взима час да се разкарва, да си губи времето там- всичко това безплатно ли е.
Още от самото начало на темата ти, ми стана ясно, заради причините поради които искаш да взимаш книжка, те са абсурдни. Ходенето до работа! 30 мин, по изследвания ходенето пеш е около 4-5км в час, което ще рече че говориш за 2-3 км и заради това искаш шофьорска книжка? Реално погледнато ако става въпрос за такива или дори малко по големи разстояния ще ти излиза много по евтино да хващаш такси, особено щом говориш само за зимен период. Като сложиш своите разходи цената на шофьорски курс, цената на автомобила, цена на прехвърляне и регистрация, цената на гориво, цената на масла, антифриз, чистачки и др, цената на гражданска отговорност, цената на прегледа и цената на монтьорски услуги, цена за синя зона, а ако вземеш та отнесеш и някоя глобичка от КАТ или от общината за неправилно паркиране, само помисли колко ще ти е дневния разход ако разбиеш общата цифра на 365 дни. Таксито със сигурност ти излиза доста по евтино, а и няма да имаш отговорности, отделно като ползваш едно и също такси редовно шофьора ще ти намали цената. Да не говорим че ако при хубаво време ходиш пеш това ще се отрази добре и на здравето ти и на портфейла ти, имаш ли кола няма да имаш избор трябва да платиш гражданска задължително, дори да ползваш колата веднъж месечно.
Въпреки това ако все пак си решила да взимаш книжка и да имаш кола. Аз не виждам никаква вина нито в изпитващия, нито в инструктора. Дори човека да е допрял "гнусната уста" в твоята е било неволно, защото ако беше нарочно той щеше а продължи да опитва да те натиска и ти нямаше да продължиш да ходиш при него, щом си толкова целомъдрена. Както и да е, явила си се на три изпита и на трите си направила по три грешки иначе е нямало начин да те скъсат, така или иначе на първия изпит за 5 мин си направила три грешки, надали на първата грешка е прекъснал изпита, без значение е че на третия изпит те е вкарал в тесни улички и те е карал да паркираш, ами ако той даде подписа си да вземеш книжка все някога ще ти се наложи да влезеш в подобни улички че и по тесни с паркиран и коли и да паркираш там. Ами ако ти беше дал книжка и ти следващото лято решиш да идеш до Созопол с колата си кво прайм, а? Щеше да утрепеш двама трима, голяма работа! Затова за да вземеш книжка трябва да можеш да караш по всички видове пътни платна, да спазваш правилата и да владееш автомобила.
Вина в уникалната държава аз не виждам, искала си да си платиш обучение, платила си го, не си учила достатъчно, не си възприела или не си избрала правилния за теб учител, какво е виновна държавата. Това е все едно студент да обвини държавата че не си взел изпитите в университета на петата година, а пет години плащал семестри и квартири. Между другото щом курсанти на този инструктор взимат книжки и ти си взела листовките от първия път значи той не е лош учител, най-вероятно не е учителя по кормуване за теб а може и да не намериш правилен учител по кормуване. горе те посъветваха отиваш в друга школа и питаш те ще ти кажат какви документи да искаш, но като чета че за твоя вина обвиняваш всички други дори и държавата, не ми даваш доверие че ще намериш правилен за теб инструктор. Между другото, хората които си плащат за книжка също биват изпитвани, може да е по лек маршрут, но ги изпитват и записват че те не допускат три грешки.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 4ffd2d06a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До номер 10

Причините, заради които искам да изкарам книжка далеч не опират до работата. Да, заради нея се записах, но това беше в Март, както съм написала в историята. Доколкото мога да смятам са минали около 6 месеца, а последният работен ден ми беше онзи ден. Казала съм причината, която ме накара, но това не означава, че съм супер мързелива и видиш ли 3 км не мога да извървя пеша. Напротив, ходила съм и в дъжд и в сняг пеша, 3 км в едната посока, 12 часа работя и се връщам по същият маршрут - ПЕША. Не знам какво да Ви отговоря относно защитата на иструктора ми. Явно аз съм на 13 и не разбирам кога едно блудство може да бъде неволно, хаха ;)
Как ще ми обясните теорията, която зададох на един изпитващ, че ако бях дъщеря на лекар, щях да изкарам, а той ми кимна с глава в знак на съгласие? Такива защити най ми допадат, ама бързо стихват, докато не попаднете вие в дадената ситуация. :)

Автор

 
  ...

...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: cf633d7f25
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторке никъде никой не си е позволил да твърди че си мързелива, а че маршрута за който говориш ще ти излиза по евтино с такси от колкото да изкараш книжка и да поддържаш свой автомобил. Не си първата или последната на този свят която е ходила пеш в дъжд и сняг и т. н не намирам в това причина за похвала, но ми идва на идея че с твоите шофьорски умения ако ти бяха дали книжка как щеше да караш в дъжд и сняг. Познавам доста жени шофьорки, които отказват да карат в сняг от страх че автомобила занася по пътя и е трудно управляем, и ти няма да бъдеш изключение когато вземеш книжка. Следователно дори да имаш книжка в снега пак ще ходиш пеш. След като даден мъж е извършил блудство с вас защо не го осъдихте? Щом не сте на 13г или сте разбрали че е било неволно или ви е харесало, щом не сте подали жалба, а сте продължили да го посещавате!
Колкото до дъщерята на лекар, знам ли защо ви е отговорил така, защо пък точно лекар? Най-вероятно ако някоя е дъщеря на високо образован и много умен човек е по вероятно да е наследствено по умна.
Между другото взех книжка от първия път, преди 11 години без подкуп. Онези дето работят в ДАИ не държат книжките за себе си, раздават ги на хората които не се панират и не грешат на изпита. Първия ви изпит е бил по лек маршрут, кой ви попречи да го вземете при условие че сте взели и допълнителни часове?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker