Закони за бране на орехи - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Закони за бране на орехи
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 3679 пъти
Здравейте. Всяка година майка ми ме праща да й намеря орехи, за да прави тилвеници и т. н. Но все по често се сблъскам с недоволни хора, които уж са садили въпросното дърво и аз съм нямал право да го бруля. Заплашват с полиция и всякакви други глупости. Аз им обяснявам, че за притежание на дърво се издава документ, да ходят да си издадат, обяснявам и, че няма как и да докажат, че те са го садили без документ, понеже аз мога да кажа същото, че аз съм го садил например. А дори и да са го садили, той не е техен, а е на държавата. А те ми обясняват неща като "До моя блок е, мой е! ", "Аз съм го садил преди 30 години, не може да ми го береш! ". Не съм сигурен за нещата, които им говоря за документите, но поне ги мисля за верни. Искам да Ви попитам дали наистина е законно и имам право да бера орехи, които не са мои, но не са и на никого другиго, освен на държавата. Дали това, че някой го е садил или това, че е пред блока му, му дава право да викне полиция и да налита едва ли не да налита на бой? Малко нестандартна тема, но вярвам, че много други също са се питали. Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 7 месеца
hash: 9eef145d5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   По принцип можеш да береш каквото си искаш на държавна и общинска собственост, освен ако не е забранено с наредба да кажем. Дървото е на собственика на земята под него. Възможно е дървото пред блока действително да е на съсобствениците на блока и да нямаш право да го береш. Има много дървета край пътя примерно и тези дървета би следвало да са държавна собственост, така че няма проблем. Можеш обаче да си навлечеш доста ядове с такива „акции“, включително от общината. Много роми преди, а и сега берат не само орехи, но и бъз в градовете и кметовете дори викат полиция заради това.
Винаги като някой дойде да се заяжда питай земята на кого е под дървото, но като цяло по-добре си купи орехи или отиди извън града да береш по дивите места.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 22dbaeccd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В градовете държавна земя няма, тя е общинска или частна. По закон нещата стоят така. Няма такъв документ за притежание на дърво, по скоро документът е за притежание на земята под дървото. В интерес на истината, ако някой извика полиция, полицията ще те прибере като нарушител, и със сигурност ще те глоби, ако земята е общинска, за не опазване на околната среда и общинската собственост в общината, ако е частна за кражба. Всяка община си има наредба с членове и обявени глоби в цифри и ще трябва да си платиш обявената глоба. Виж решението на това дело в Шумен.http://shumen.court-sh.org/2016/02704515_59011116.htm
Твърде е възможно земята около блока да е собственост на блока, така че орехите да са на живущите в блока. Тогава собствениците като викнат полиция имат право да те съдят за кражба и съдът ще уважи искането им. По закон дори да си посадил дърво на общинска земя или чужда земя нямаш право да го отсечеш или береш плодове. Правото в никакъв случай не е на посадилия, ак на собственика на земята, защото реално ако има такова право, можеш да посадиш дървета на своя земя да я продадеш и след това да продължиш да си ги береш щом си ги садил ти.
Най-лошото е че майка ти те възпитава да взимаш без да си се трудил без да си купил земя без да си садил без да си купувал фиданки. Знаеш ли каква е цената на една фиданка орех?
В интерес на истината можеш да следиш кога онзи отива да си бере "неговия" орех и ти да викнеш полиция за неопазване на околна среда на общински имот.
И №1 не лъжи младежите, не им вдъхвай вяра че щом циганите крадат и те може!!!! Орехи около пътищата има, обаче те са около общински пътища и пак са собственост на общината. Всеки който бере такива орехи го грози същата опасност от глоба. Около държавни пътища орехи няма! Виж на тази карта кои са държавните пътища https://bg.wikipedia.org/wiki/Републиканска_пътна_мрежа_на_България#/media/File:Bulgaria_roads_map_bg.svg
Можеш да се ориентираш също според това за кой път се изисква винетка, винетка се иска само за държавни пътища. Ако не знаеш на общински път винетка не ти е нужна, примерно от Доганово до Богданлия не ти е нужна винетка, там ако има плодови дървета около пътя те са общински на община Елин Пелин.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 9eef145d5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   н 2, в моето село в Северна България има много орехови дървета точно покрай пътя между селата и циганите нямат проблем като ги берат. Това според мен е държавен път, но дори да не е явно е търпяно и тогава няма наказание. Има и много орехи по дивите места - именно там посъветвах Авторката да бере и като говоря диви имам в предвид истински диви места, които не са частна собственост
Друг метод е да пита човек собственика на земята. Ние имаме примерно 2 ореха в 2 ниви покрай пътя и нямаме против да ги берат хората, имаме и други овошки, които търпим да се берат. Не сме позволили, но не сме и разрешили, но търпим и съответно не мисля, че щом с години сме оставили циганите да ги берат можем утре да дойдем и да ги осъдим. Просто предупреждаваш и те са длъжни да се махнат от имота ти.
В повечето случаи земята в междублоковите пространства е общинска и както каза си има наредби за това, но не е задължително особено в по-малките общини

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 4ab7e38c74
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   До номер 2. На 17 съм. Орехите, които бера, са за баба, дядо, мама, на мама някоя приятелка и т. н. Живея в София. Всеки орех, който съм обрал, е бил в междублоковото пространство (блоковете са панелки). Майка ми ме ме е възпитала просто да взимам. Може би като порасна, ще си засадя орехи. Благодаря за информацията!

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 22dbaeccd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   До 3 от 2
На твоите цигани от северна България просто никой не им вика полиция за да им напише глоба. Като не ми казваш отсечката с имената на двете села които свързва няма как да ти кажа дали пътя е общински или държавен. Разбира се че след като не са хванати с орехите на местопрестъплението няма наказание, но автора е застрашен, защото живее в квартала и хората го познават, дори да избяга с 1кг орехи, все някой ще каже на полицаите къде живее, а на такава млада възраст не му е нужно досие на крадец а и ще утежни бюджета на майка си с глоба. Не се съмнявай че онези дядовци ще викнат полиция без да кажат на младежа за да го свари полицията там.
Съденето става винаги след викане на полиция, нали някой трябва да напише протокол /един вид да освидетелства/ на базата на който да съдиш, че са ти откъснали орехите/плодовете.
Ако автора имаше кола и възможността да иде до истински дивите места щеше да си купи с парите за гориво орехи и нямаше да се блъска за два кг ядки, особено като не познава твоите "истински диви места".
Колкото и малка да е общината тя си има наредби, на общината това й е задължението да подрежда обществения ред. А и кат ое малка те си знаят проблемите и пишат наредби според проблемите си. Като няма една тротоарна плочка няма защо да има наредба за кражба на тротоарни плочки, дано разбираш.
До 4 Е авторе сега вече знаеш какъв е закона, дано се превъзпиташ сам. Аз много вярвам в младите хора на България. Да кофти е да виждаш плодове, които капят и няма кой да обере, но по добре се научи да не посягаш на чуждото, пък било то и изоставено.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker