Лоша приятелка или си въобразявам? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (80841)
 Избор на редактора (68)
 Любов и изневяра (18197)
 Секс и интимност (9687)
 Тинейджърски (18386)
 Семейство (3819)
 Здраве (6653)
 Спорт и красота (3524)
 На работното място (1516)
 Образование (4476)
 В чужбина (999)
 Наркотици и алкохол (820)
 Измислени истории (695)
 Проза, литература (1285)
 Други (10709)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Лоша приятелка или си въобразявам?
преди: 9 месеца, 18 дни, прочетена 791 пъти
Здравейте. Аз съм момиче на 27 години. От почти 20 години имам най-добра приятелка, но някъде от 8-ми клас станахме наистина близки и неразделни.

На едни години сме. От 8-ми клас попаднахме в общ клас, преди само сме се засичали и говорели. Тя в 8-ми клас беше слаба ученичка - 3, 4, тук-там 5. Не си даваше зор. А аз бях пълна отличничка. Започнах много да й помагам и малко по малко започнах да забелязвам, че прилага същите методи като мен за учене, започнах да виждам, че искаше да има и тя 6-ци. Аз много се радвах, че си оправи успеха. Харесваше ми да имаме добри оценки. Често учехме заедно. Ставаше ми гадно ако имаше по-слаба оценка. И така, полека-лека, към 11-12 клас тя започна да става по-добра от мен. Аз продължавах да уча, но тя се справяше по-добре. Наистина не знам как се случи, аз нищо не промених в моето ежедневие. Както и да е, станахме 12 клас и стана време да влизаме в университет.

Аз исках да уча медицина и и тя пожела така. Добре, на химията тя изкара гигантски успех, с около 50 стотни над моя, но на биологията аз успях да мина 5, 50, а тя не успя, направо се срина. Казах и, че ще успее и с тези оценки да влезе, бях права.

Започнахме следването си. Учехме еднакво, заедно, живеехме заедно всичките години, но в повечето случаи или изкарвахме еднакви оценки, или тя по-високи. Имало е и изключения, но редки. Всичките ми близки ми казваха, че тя гледа да ме копира и целта й е да е по-добра от мен. Не ми се струваше сериозно, докато не започнах да забелязвам, че когато й кажа нещо (хваля се), то още на следващия ден се проваля. Например - търсех си работа, звъняха ми по всички обяви, по които кандидатствах, ходех по интервюта и точно когато й казах - всичко спря. Вече 2 месеца никой не ми звъни. Не знам как е възможно това. Това е само един от примерите. За щастие или не, вече живеем в различни градове и не се виждаме, но се чуваме често. Ако кажа, че съм си купила много хубави обувки, на следващия ден се късат. Не знам вече въобразявам ли си или какво? ! Просто вече не й казвам нищо, защото не разбирам силата на завистта ли е, или си го въобразявам.

Тя също ми споделя, но каквото ми е казала - все й се е получило. Аз се сгодих и веднага и тя малко след мен изведнъж получи пръстен. Да е жива и здрава, радвам се за нея, но нима всичко това са случайности? Преди си мислех, че са, но една година се наложи да идем на бригада в Щатите. Аз отидох с нея, а тя взе и брат си. Е, от този миг разбрах, че тя не е човекът, за който съм я мислела. Държа се толкова пренебрежително с мен, не ме зачиташе, в очите ми казваше, че само съм се правела и такива (понеже постигах най-добри резултати от нейните и на брат й), спря да ми говори само заради това. Аз бях съсипана, защото друг човек си нямах, не можех да повярвам, че заради такива неща може така да се промени. Та това бяха най-обикновени статистики, заплатата бе една и съща. Тогава се предадох, и в работата показвах слаби резултати и тогава тя стана 1-ва. Нещата се оправиха. Мен така ме устройваше, просто нямах сили да гледам пренебрежителния й поглед. След това лято всички се правехме все едно нищо не е било. Но именно от тогава, беше преди 3 години, аз започнах да се вслушвам в моите близки и започнах да забелязвам как нещата се рушат, след като споделя.

Сега ще се виждаме единствено по някой и друг изпит и това е. Но комуникацията ще остане. Аз наистина се притеснявам да споделям, но лошото е, че тя така добре ме предразполага, че си изпявам всичко. Искам да поддържам някакви нормални отношения, не искам да я отписвам, но пък и ме е страх, защото сме завършили едно и също, ако започна да пробивам в кариерата, имам чувството, че нещата ще тръгнат надолу, ако тя разбере... не знам какъв съвет искам, кажете какво мислите по въпроса, понеже освен с родителите ми и мъжа ми, няма с кой да споделя...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 18 дни
hash: 745ac8df3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Първо, искам да ти кажа, че и приятелството, като всяко нещо си има начало и край. Вашият е дошъл.
А, иначе-твърде е възможно да те е копирала, дори завиждала и постепенно да е станала дори и по-добра. За пропадането на планове, след като се похвалиш и на мен ми се е случвало. А гледам, че и други не смеят да се похвалят. Естествено, не знам дали са случайности или зависти.
Не е задължително всичко да й споделяш. Изработи си техника и при директни въпроси да й отговаряш с общи приказки.

 
  ...
преди: 9 месеца, 17 дни
hash: 62b5408309
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Първо, на 27 г. Ти си жена, а не момиче. Второ, тя не ти е приятелка, а само те използва. Спри да си комуникираш изобщо с нея. И имай по-голяма увереност в себе си и самочувствие.

 
  ...
преди: 9 месеца, 17 дни
hash: 60a1fd668a
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Много е симпатично как обвиняваш за неуспехите си нея. Научила е по-добре - ще изкара повече, това е. И близките ти те подкрепят, защото нали по-хубаво от тяхното гардже няма. Абсурдни твърдения, прочети ги отново и ще видиш сама.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 17 дни
hash: 9f2042f0cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Номер3 не разбира за какво говориш, защото не ѝ/му се е случвало да се сближи с такъв човек.
И аз като по - малка съм имала няколко такива приятелки. Случая не е бил чак такъв като твоя, но в един момент много почнаха да ми действат на психиката и просто постепенно спрях да се виждам с всяка една от тях.
Прави ѝ се на заета като ти се обажда, оправдавай ѝ се, че приятеля ти иска да му обръщаш повече внимание. Кажи ѝ "имам си приятел, вече нямам толкова време както преди да си приказваме"
Не са хвали и не споделяй важни за себе си неща на никой, освен на приятеля ти и на вашите.

 
  ...
преди: 9 месеца, 17 дни
hash: 47373aeb8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Послушай номер 2, и я махни от себе си, тя го е правила но вупреки всичко продължаваш с нея.... Сега е твой ред... Не ти трябва тази, просто малко по малко се отдалечи и пак ти казвам това не е приятелка, не ти е нужна

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 17 дни
hash: 76fde26320
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   С няколко думи искаш да кажеш че приятелката ти саботира живота ти, така ли да го разбирам?

Слушай, не искам да те разстройвам или пък да оспорвам съмненията ти но наистина мисля че преувеличаваш.
Възможно е да е имало съперничество м/ду вас, нормално е като хора да се съревноваваме но не мисля че е чак толкова фрапиращо както си го представяш ти. Не я мисли, съсредоточи ежедневната си енергия и мисли върху най-важното в живота ти, мъжа ти, съвместния ви живот с него, бъдещи планове за деца, семейство и така нататък, просто си гледай живота и се отърси от негативноте мисли които според мен са непснователни.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 17 дни
hash: 32abc60cb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Енергиен вампир! Да, копирала те е и е искала да бъде по-добра от теб. Отдалечи се.

 
  ...
преди: 9 месеца, 17 дни
hash: 25f4368178
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторката:
Благодаря на всички за мненията. Може би наистина си въобразявам, а може би е и истина, знае ли човек? Ще страня временно от нея, сега ме очакват положителни събития и не й казвам нищо, ще видя какво ще се случи...
Че е искала да е по-добра от мен - това ми е ясно, няма какво да го мисля. Доказала и показала го е. Да дам пример - постоянно говори как й е все тая колко ще има, иска само 3-ка, колкото да вземе изпита, а понякога, когато има 3 или 4, се явява на 2-ри изпит, за повишаване на оценката. Това наистина не го разбирам - да говориш едно, а всеки пък да се нервираш и да искаш да повишаваш. Шантава работа.
Относно това, че е енергиен вампир - не бих казала. С нея ми е приятно, може да говорим по всякакви теми, но просто става ли дума за съревнование - нещата се променят.
Относно това, че не съм момиче - да, може би. Просто още уча и не съм свикнала да се наричам жена.
А за родителите ми - майка ми още когато я видя в началото, тогава въобще не съм виждала съревнование, ме предупреди, понеже един ден се прибрах разплакана, тъй като тя преправи една оценка и госпожата й нанесе преправената от нея 6-ца. Тогава аз видях, но нищо не й казах, но много се разстроих, защото го смятах за нечестно и подло. Не го очаквах от нея, но изглежда още тогава е трябвало да си направя преценката за манията й.
Жалко за годините приятелство, имаме ужасно много спомени с нея, през какво ли не сме минали, но изглежда наистина трябва да сложим край, макар и неформално. Очевидно вече имам просто добри приятелки, което пак не е лошо :)

 
  ...
преди: 9 месеца, 17 дни
hash: fdfc4ffcbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Да разбирам ли, че приятелката ти тайно е скъсала обувките ти и тайно е казала на всички работодатели в града да не ти звънят?

Това е абсурдно. Просто не си давай силата на други хора. Ако твоето намерение е да успееш въпреки трудностите, ще успееш. Ако намерението ти е да си търсиш оправдания и нещата да не се случват, така и ще стане и ще намериш оправдание (в слчуая приятелката). Да, намеренията на всички са свързани, но само и единствено ако ти го допуснеш на съзнателно или подсъзнателно ниво. Всеки от нас има власт колкото всеки друг, просто някои хора са научени да влизат в ролята на жертви, а други - в ролята на насилници (има и трета роля - на спасителя, но във вашия случаи никой не я играе).

Просто връзката с този човек активира определена подсъзнателна програма в теб, която води до това да стъпиш на определено място, за да си скъсаш обувките, или така да отговориш на потенциалния работодател, че да не ти звъннат повече.

Иначе, ако не ти е приятно и ако чувството ти към нея вече не е позитивно, просто не общувайте, но е важно да осъзнаеш причината да се случват нещата въпреки това.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 335f2eaab5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Ти си 7-8 години по-голяма от мен и поради тази причина не се чувствам достатъчно наясно с живота, че да те моля да се вслушаш в съветите ми, но искам да ти споделя мнението си и се надявам да го прочетеш и да помислиш.

Има хора на този свят, които са вечно амбицирани да побеждават. Тези хора не, че искат ти да си зле, но искат те да бъдат по-добре от теб. При тях спортният дух го има до толкова, че да се състезават, но не чак до там, че да се радват за другите, да им желаят всичко добро и да празнуват искрено чуждата победа. Това е лошо качество, но то не те прави задължително лош човек. Приятелката ти надали съзнателно ти иска лошото, по-скоро на едно подсъзнателно ниво изпитва нужда да бъде по-добра от теб и не може да бъде напълно искрена и доброжелателна.
Имах една приятелка, която все някак си се изтъкваше за неща, в които аз бях по-добра. Не съм имала против. Тя например е по-добра в плуването, но литературата не ѝ вървеше както на мен. Изкара ли висока оценка- натяква. Имала е много повече връзки от мен, когато си намерих приятел все се месеше, накрая наби някакви филми на момчето и връзката ни стана прекалено сложна и натоварваща, че да мога да остана с него и да се чувствам добре. Той се влияеше от мнението ѝ, беше емоционален и си мислеше, че тя му казва неща, които аз не мога да му споделя - а не беше така. Тя ми казваше неща, които си мислеше, че чувствам спрямо отношенията ми с него, но не бяха истина. Имахме ли общи приятели, тя все искаше да е по-близка с тях. И с това не съм имала проблем, но си е някак натоварващо да имаш подобен човек в близкия ти кръг от хора, особено, ако някак те спъва, ако несъзнателно или съзнателно се меси. Важно е всеки от нас да е обграден с хора, с които се чувства добре и които му мислят доброто. Така че, независимо дали ти завижда или не, ако чувстваш, че отношението ѝ не е каквото трябва, просто намали контактите и не споделяй лични неща. В един момент изчистих приятелския си кръг и започнах да се чувствам много по-добре, всичко потръгна и някак си не се притеснявах да говоря за каквото пожелая.

 
  ...

...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: 3b3fdf8eaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Aз до колкото рaзбрaх, ти си и дaлa положителен пример някогa. Тя го е попилa и се е aмбицирaлa дa бъде толковa добрa, колкото и ти. Обaче те е зaдминaлa. И в същност почти цялото ви приятелство се крепи нa някaкъв вид съревновaние кaто почти между сестри.
При нея aмбициятa е вече нa всякa ценa, тоест, целтa опрaвдaвa средствaтa. Докaто ти имaш зaдръжки, които не ти позволявaт товa, постaвят ти някaкви бaриери. Но пък и зaвиждaш донякъде зa успехa и сте си рaзменили ролите, сегa ти я срaвнявaш със себе си. Тя от своя стрaнa продължaвa дa ти се възхищaвa по неин си нaчин, съответно го изрaзявa по неин си нaчин... продължaвaйки дa копирa някои нещa, които сa обект нa възхищението и.
Просто сте рaзлични и по рaзличен нaчин се изрaзявaте/покaзвaте.
Не мисля, че тя ти "прaщa зли сили" зa дa ти се късaт обувките и тем подобни. Ти го свързвaш с нея кaто подсъзнaтелно извинение зa собствените ти неуспехи или лош ден, a и тaкa поприкривaш по-нaдълбоко собственaтa си зaвист (не кaзвaм, че зaвиждaш злонaмерено, просто тези твои морaлни зaдръжки не пaсвaт с признaвaне нa истинaтa, преобрaзувaш чувството в по-приемливо зa теб/съзнaнието ти).
Aз прочетох история зa две "сестри" които се обичaт, но си съперничaт!
Остaнa ми обaче някaкво чувство зa нещо неизкaзaно, имa още нещо, зa което или не искaш дa споменaвaш тук или е чaст от информaциятa, която и от себе си още опитвaш дa криеш...

 
  ...
преди: 9 месеца, 16 дни
hash: ed5340a3de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Женски глупости. Аз лично не видях за каквото и да е тя да ти е виновна.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 15 дни
hash: 70c8ad58bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторката:
Много благодаря за коментарите. Чета внимателно всеки от тях и приемам всичко, което сте казали, защото аз самата не мога да се ориентирам.

Да кажа само, че съревнованието й е само по отношение на нейни лични успехи. Да вземем предвид мъжете ни - моят е образован и хубава работа, а нейният - без образование, на 30 години и без ден трудов стаж. Но тя си го обича и не я интересува никой друг. Не смятам, че ми е завидяла в това отношение. Може би защото когато ме кара да разказвам, аз разказвам само за лошите страни на мъжа ми, защото това са си мои лични работи и не искам по никакъв начин някой да навлиза в тази ни сфера. Хубавите ни моменти си ги пазя само за нас. Може би подсъзнателно си го пазя, не знам. Затова, ако ме пита, разказвам само тъпи битовизми, но никога не го хваля, въпреки че има за какво.

А аз най-накрая получих работа. Сутринта, преди да ми се обадят, тя ми се обади да ме пита дали пускам още СВ-та за работа? ! Аз й казах, че не и че не мисля да кандидатствам, поне до февруари, понеже правим ремонт и т. н., а истината е, че бях пуснала 2-3 СВ-та. После започна да ми се оплаква как не я викали нея никъде, а аз й казах, че е нормално. И тя ми заяви: Да, ама тебе те викаха няколко пъти на интервюта! Бях втрещена. Почувствах се зле. Малко след това ми се обадиха, че започвам. Засега няма да казвам, нека потръгне работата. Надявам се да изляза от тази психологическа яма, в която съм по отношение на нея.

Наистина може за някой да изглежда глупаво всичко това, но някои неща наистина се случиха. Човек на науката съм, но това не означава, че нямам типично женски паранои. Отново благодаря за коментарите.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker