Каква полза има България от членството ни в ЕС? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Каква полза има България от членството ни в ЕС?
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 6252 пъти
Здравейте. Иска ми се да вярвам, че след като сайта се казва "Сподели. нет" това означава, че можем да споделим почти всякакви мисли, в това число и политически мнения изказани в коректен тон без каквато и да е цензора. Та в такъв смисъл си задавам въпроса първо към себе си и разбира се към вас четящите в този сайт.
Повече от 10 години България (БГ) е член на Европейския съюз и за тези 10 г. какво се е подобрило в живота на българите? Нищо, даже продължават да обедняват още повече. Продължаваме да бъдем най-бедната държава в ЕС като цяло и процентно с най-много бедно население. А нали трябваше живота ни да се подобри-къде е подобрението. Бюрокрацията в Брюксел ни използва за техните си цели, а нашите интереси остават винаги назад. По време на Американската война срещу Ирак, ЕС заедно с НАТО ни задължиха и БГ да изпрати наши войници в Ирак. Американците създадоха военна база в БГ и нищо чудно един ден да ни накарат да воюваме срещу Русия-страната която ни освободи от Турско робство за което винаги трябва сме ѝ благодарни. Напоследък пък ни задължават да приемаме бежанци-мюсюлмани от Близкия изток. Колко хиляди вече станаха... 65, ооо или тази цифра е надвишена отдавна. Българското население страда от беднотия, а БГ ще храни сега бежанци. Вижте какво правят другите Източно-Европейски държави. Унгария първа възропта срещу ЕС да ѝ наложи да приеме бежанци и веднага си затвори границите за мюсюлманите. Полша последва Унгарския пример. Словакия и Чехия направиха същото, а БГ остава най-послушния член на ЕС. Каквото ѝ се нареди от Брюксел нашите управници веднага се съгласяват. И не само това, Брюсел ни налага и тяхния упадачен морал.... лесбо-гейския морал. Не случайно в БГ училищата от много ранна възраст започват да занимават децата със сексуални проблеми. Кога е имало такова нещо преди в БГ!!?? . Ооо, ами женската еманципация!!! Не случайно на високи политически постове назначават жени, защото след като е добре платена, жената ще изпълнява всички решения на ев... те ѝ съветници.
Нека се върнем към Унгария, Полша, Словакия и Чехия. Тези държави първи възстанаха срещу Съветския комунизъм. Но сега те отново възстават срещу Брюкселската диктатура. Те имат патриотични политици, които мислят първо за собственния си народ, а не да бъдат слуги на Брюксел. Къде са българските политически патриоти и те да кажат НЕ на Брюкселската диктатура.
Как мислите, защо Англия напусна ЕС? Защото тя не иска Брюксел да ѝ отнема свободата. Унгария, Полша, Словакия и Чехия ще бъдат следващите които ще напуснат ЕС. Те искат да установят нормални отношения с Русия на взаимна изгода. Те виждат, че онова което е бил бившия Съветски съюз към тях вече никога няма да се повтори затова са готови да установят нормални отношения.
Според Английския политик Найджел Фараж (Nigel Farage) следващите държави които ще напуснат ЕС ще бъдат Италия, Гърция, и вероятно Испания. Европейския съюз ще продължава да се разпада, дано България не е последната. На България и трябва стабилна взаимоизгодна връзка с Русия, нашите два славянски народа делящи една азбука.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 90

преди: 6 години, 7 месеца
hash: b1e15100b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (30 гласа)

1.   По-добре да имаме отношения със запада, отколкото с Русия. Русофилите да си ходят в Русия щом не им харесва.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 54693ecadd
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

2.   Огромна!!!

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: f28e3ca469
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

3.   Това европейско блато не е донесло нищо хубаво на България. Откакто сме стнали членове на ЕС, държавата ни още повече обедня и финансово задлъжня многократно. Единствено циганите бяха облагодетелствни от тази псевдо демокрация - живот на социални осигуровки, финансови поощрения и помощи за многодетни циганки. Не е за чудене че Великобритания вече напусна ЕС, като дрги държави, като Австрия, Холандия, Франция и Италия са на път да направят същото.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: e58cb9763e
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

5.   Сладурче, пише се цензура, а не цензора ;-)

Иначе за мен лично, освен пътуването без да имам нужда от международен паспорт, ползата е никаква.
(между другото такова ми беше виждането още през тинейджърските ми години - 2007 точно завършвах 12ти клас)

С тези препявания тип 'жените това и онова' и конкретно в текста ти това 'женската еманципация' подозирам, че си от хората, които имат склонност да се навиват в повече на тема политика и 'жиньи', най - често поради собствени неуспехи в личен и професионален план. (разбери, че такива мъже сте супер антипатични и като мъже и като хора)

Жените в политика, а и доста от мъжете там, обикновено са хора наредени от родители, роднини, приятели на родителите им и.т.н. Затова и имам нулев респект към всичките тези хора. Независимо колко важни и сериозни го играят.

Виждането ми за продължаващата бедност на населението в България също не е особено обвързано с политика, политическо положение и др. в този дух. А най - вече с народопсихология. В последните десетина години аз лично виждам финансов прогрес за България, но по мое мнение той е обвързан главно с това, че моето поколение и тези след мен вече настъпихме сериозно в икономическия живот.

Когато човек се чувства слаб - няма достатъчно увереност в себе си, леко е прост и леко го мързи, то той се опитва да привлече друг човек, а по възможност цяла група от хора, на които да паразитира. Това е идеята на ЕС за мен.
ЕС, като други съюзи, е един икономически съюз. Англия осъзнава, че вече няма нужда, а точно обратното, и за това излиза. Да, ще го направят и други държави. Да, дано ние да не сме последни и най - вече да не ни вкарат в тъпата евро зона.

Ето Швейцария, Норвегия, Исландия и кои още там бяха, са като едни еманципирани, ама наистина еманципирани жени (като мен) - не се вкарват в разни евтини глупости, разчитат на себе си, прогресират си и са си супер.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 02471c4089
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

6.   Бях скептик, но ползите от ЕС са огромни, много европейски пари се изсипаха в България, разбира се друг е въпроса за целевото усвояване и контрола. Великобритания напусна заото е с мощна икономика, те не искат да плащат пари за държави като България.

 
  ...


...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 9a8d91bcae
гласове:
1 2 3 4 5
  (28 гласа)

8.   Авторе, много клишета си написал. Личи си, че яко четеш руска пропаганда. Тази мантра с освобождението го доказва веднага. Ако не само четеше руска пропаганда, а примерно Захари Стоянов и други известни български и чужди автори, както и дипломатическите преговори между Русия и Австрия щеше да знаеш, че целта на Русия е била България да стане или руска провинция или силно зависима руска пионка на Балканите, както и са успели да го постигнат след Втората световна война. Именно защото българите са решили да не им се подчинят, руснаците са тези, които не само не подкрепят българското Съединение с Източна Румелия през 1885 г., но и активно подстрекават Турция да ни нападне. Ето какво пише по въпроса германският журналист Артур фон Хун в книга, която е била крита в половдивските архиви до тази година - "Русия беше първа от европейските сили, която съветваше Турция да окупира Източна Румелия" пише той и добавя: "И тъй, светът доживя до чудното зрелище, че не пострадалата и в правото си нарушена Турция се обърна против българското съединение, а матушка Русия. Матушка Русия не ръкопляскаше и не викаше браво на смелите българи, а посипа незарасналата рана със сол..."

Той съобщава, че в Цариград се провежда конференция "под пътеводната звезда на северните сили" и изрично уточнява, че под "северните сили" има предвид Русия, Германия и Австрия: "Посланиците на северните сили веднага след избухването на Пловдивската революция посъветваха Турция да влезе с войска в Източна Румелия и да потуши въстанието със силата на оръжието."

В този драматичен момент Англия застава на българска страна и подкрепя Съединението. Тя успява да усмири гръцките претенции и оказва дипломатически натиск върху Турция да не бърза с въоръжен отговор. Румъния също е убедена да кротува.

Това само го пиша да ти покажа колко много не знаеш за истинската роля на любимата ти Русия в българската история. Сега ако тръгна да ти разказвам и за бомбардировките на Варна по време на Първата световна война и за гадостите на Сталин, както и за наглостта на Путин, който се опита дори кирилицата, която са получили руснаците от нас македонска азбука, цяла книга ще напиша и затова ще спра тук и ще продължа с темата за ЕС, но преди това ще ти напомня и думите на генерал Иван Колев, който смазва наглите руски нашественици в Добруджа по време на Първата световна война и затова поколения българи не знаят нищо за него, изтрит от учебните програми по съветско нареждане.
"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!" (Иван Колев, 1916 г.)

Найджъл Фарадж е бита карта вече като политик. Разликата между Великобритания и България е огромна. Великобритания е богата островна страна с много бивши колонии и силен съюзник зад океана - САЩ. Британците са били винаги изолационистки настроени и те никога не са се чувствали напълно част от Европа. И извън ЕС пак ще са богати. Ние сме малка бедна страна по средата на Балканите и на нас ни трябват силни съюзници, отворени граници, инвестиции и пазари. Нито Испания има намерение да напуска ЕС, нито Чехия, нито България. Така може и да казват по Первъй канала в Русия, но това си е чиста руска пропаганда, която се бълва с такава страшна сила, че ЕС създадоха цял екип с уебсайт, който да опровергава стотиците лъжи на руската пропагандна машина за Европа и Запада като цяло.

Сега на въпроса, какво печели България от ЕС? Човек наистина трябва да е сляп да не вижда това!
1. Еврофондове и друга безвъзмездна помощ за български бизнеси, пътища, паркове и друга инфраструктура.
Аз ще говоря с факти, а не с общи приказки. Докато страни като Великобритания остават недоволни, защото внасят много пари в ЕС, а получават насреща наполовина, то България е една от страните с най-положителен баланс.

Ето малко данни за изминалите години.
2007 г.
внocĸa в бюджeтa нa EC - 595,2 млн.лв.
пoлyчeни cpeдcтвa oт EC - 1,281,63 млн.лв.
бaлaнc в пoлзa нa Бългapия - 686,43 млн.лв.

2008 г.
внocĸa в бюджeтa нa EC - 720,12 млн.лв.
пoлyчeни cpeдcтвa oт EC - 1,6661,36 млpд.лв.
бaлaнc в пoлзa нa Бългapия - 941,23 млн.лв.

2009 г.
внocĸa в бюджeтa нa EC - 746,16 млн.лв.
пoлyчeни cpeдcтвa oт EC - 1,979,39 млpд.лв.
бaлaнc в пoлзa нa Бългapия - 1,233,23 млpд.лв.

2010 г.
внocĸa в бюджeтa нa EC - 669,74 млн.лв.
пoлyчeни cpeдcтвa oт EC - 2,335 млpд.лв.
бaлaнc в пoлзa нa Бългapия - 1,665,25 млpд.лв.

2011 г.
внocĸa в бюджeтa нa EC - 779,15 млн.лв.
пoлyчeни cpeдcтвa oт EC - 2,167,51 млpд.лв.
бaлaнc в пoлзa нa Бългapия - 1,388,35 млpд.лв.

2012 г.
внocĸa в бюджeтa нa EC - 809,31 млн.лв.
пoлyчeни cpeдcтвa oт EC - 3,322,09 млpд.лв.
бaлaнc в пoлзa нa Бългapия - 2,512,79 млpд.лв.

2013 г.
внocĸa в бюджeтa нa EC - 934,12 млн.лв.
пoлyчeни cpeдcтвa oт EC - 3,840,89 млpд.лв.
бaлaнc в пoлзa нa Бългapия - 2,906,77 млpд.лв.

2014 г.
внocĸa в бюджeтa нa EC - 954,85 млн.лв.
пoлyчeни cpeдcтвa oт EC - 4,345.85 млpд.лв.
бaлaнc в пoлзa нa Бългapия - 3,391 млpд.лв

Общо до 2017 г. сме с 7,5 млиарда евро или 15 милиарда лева на печалба от ЕС. С подобна помощ страни като Испания и Португалия са си построили невероятна инфраструктура, пътища, метро, летища и т.н. При нас стават нещата много по-бавно, но виновен за това не е ЕС, а ние българите заради невероятната корупция. Но, дори и тук не малко обекти се построиха с европейски пари.

2. СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ - Питай руснаците колко им е готино да се редят на опашки за визи, да плащат такси, да готвят какви ли не документи и да дават отпечатъци в посолствата на ЕС. За нас това вече го няма. Ние сме свободни цивилизовани хора! Пътуваме без визи не само в ЕС, но и в Норвегия, Швейцария, Нова Зеландия, че даже и до Канада от 1 декември! Освен това можем да учим и работим без проблем в най-богатите страни в Европа! Именно затова Европа е пълна с наши туристи, студенти, временни и постоянни работници.

3. Финансова стабилност - Благодарение на валутния борд у нас няма бясна инфлация, защото сме вързани за еврото. Я питай твоите приятели руснаците готино ли им е с постоянно плаващата рубличка и растящи цени и дали им харесва диетата на картофи и цвекло.

4. Заплатите в България растат, бавно, но растат! От 2007 до 2017, българските средни доходи са се увеличили двойно, дори минималната заплата се е увеличила двойно и повече. Да, най-бедни сме в ЕС, но не е като да стоим на едно място. А, минималните заплати и пенсии в Русия, Украйна, Беларус и други съветски другари са по-ниски.

5. Европейска задравна карта - Много български туристи могат да получат безплатна здравна помощ, където и да е в Европа по време на екскурзия ако си направят европейска здравна карта като граждани на ЕС.

6. Европейска консулска помощ - Ако български гражданин изпадне в беда където и да е по света, може да се обърне за помощ към което и да е европейско посолство или консулство. Дори когато бяхме кандидати за членство ни помагаха като в случая с мед. сестрите ни в Либия. Те са се обадили на роднините си от италианското консулство, а ги измъкнаха от там, европейските дипломати благодарение на усилията на Германия и Франция.

7. Европейското законодателство, което бавно, но сигурно навлиза в България и повишава правата ни, възможност да осъдиш в Страсбург властите, повишава качеството на продуктите ни и принуждава българските власти периодично да подобряват условията на труд, пенсии, заплати и т.н. В бъдеще може да има и общ европейски пенсионен фонд даже.

8. Увеличаващите се европейски инвестиции в България, което разкрива нови работни места. Безработицата в България е по-ниска от тази в Гърция, Португалия и Испания и все повече европейски инвеститори се интересуват от нас. Скоро ще има и европейски служби в България, които ще отворят още работни места.

Мога да продължа така не до 8, а поне до 80, но няма смисъл, един разумен човек ще ме разбере, а тези, които предпочитат да вярват на руска пропаганда, те не се впечатляват от разумни и логични доводи. Аз лично съм много доволен от членството ни в ЕС и се възползвам от него максимално. Роден съм 1980. През 1988 отидох с майка до СССР и видях какво е диктатура и мизерия. Регистрации, жителства, разрешение в милицията дори да идеш до съседния град. Едва издържахме 12 дни. Сега пътувам навсякъде. Студентска бригада в САЩ, образование в Канада, гостуващ лектор в Австрия, постоянно преподавателско място в Белгия, на всеки два месеца уикенд някъде из Европа, а лятото до други континенти - миналото лято бяхме в Австралия, следващото сме в Бразилия. Качваме се на удобния комфортен влак с жена ми и дъщеря ми, заспиваме в Белгия, а се събуждаме в северна Нидерландия. Няма граници, няма формалности, няма простотии, жителства, милиционерщини и т.н. Канят ме да преподавам като гостуващ лектор в Австрия - отидох без проблем. Май месец отивам в Испания да чета лекции за 2 месеца. А, родителите ми са живели като крепостници и едвам са ги пуснали веднъж до СССР и веднъж до ГДР и Чехословакия. Но, да оставим миналото, да видим как живеят СЕГА умните балтийци от примерно Естония, които се освободиха навреме от съветския ботуш и да видим как живеят верните руски съюзници от Беларус, Армения или Украйна, която е разкъсана заради руското влияние и намеса там. В Русия един доцент в университет дори не получава минималната естонска заплата от 470 евро, а в Русия минималната заплата се движи около 100 евро, в Армения са даже още по-зле. Но, иначе според автора и други четящи само руска пропаганда българи Беларус и Армения са много умни страни, защото поддържали братски и на равни начала отношения с Русия.
Аз преподавам международни отношения в университет сърцето на ЕС, постоянно пътувам по лични и служебни поводи, детето ми говори на ниво своята си възраст 3 езика и расте свободно и точно мен с руска пропаганда колко бил вреден ЕС няма как да ме убедиш, авторе. Успех с останалите във форума, кой знае, може пък някой да клъвне.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 18458284c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

9.   За мен има много повече полза отколкото негативи. Викаш обеднели сме. Това просто не е вярно. Преди да влезем в ЕС минималната заплата беше 160 лв, средната 430 според НСИ (бруто). Сега минималната е 460 с тенденция догодина да е 520. Средната вече е над 1000 лв.

Конкретно за моя град мога да кажа, че тогава заплата от 300 лв се смяташе за средната.

Запознат съм с пазара на труда и знам как вървят заплатите в нашия град в момента, защото част от работата ми е да наемам хора. Сега за под 800 лв чисто много мъчно се намират желаещи да работят дори неквалифициран труд. Дори и 1200 лв чисто не се смятат за голяма заплата. Продавачките в Джъмбо в момента взимат около 1000 нето. В кварталните магазини взимат 800. Инженерите масово взимат над 1000 чисто, а по-добрите стигат до над 2000. Медицинските сестри в зависимост от отделението взимат 700-1200, а операционните 1400. Куриерите взимат по 2 бона, но пък правят зверски много часове и рядко издържат повече от няколко месеца. Счетоводителите взимат по 800-900, а главните 1100-1200.

Както и да го гледаш заплатите са нарастнали поне 2-3 пъти, а в някои сектори и повече. Цените със сигурност не са нарастнали 2 пъти. Тогава 1 хляб беше 50-60 ст, сега 90. Яйцата мисля, че бяха 12 ст., сега са 18-20. Бензина беше пак колкото в момента или може би малко по-евтин. 2008 дори беше станал 2,40-2,50 после падна. Наема на гарсониера в кварталите беше 200лв, сега пак горе-долу е толкова. Сиренето сега е около 5 лв, тогава беше около 3. Лютеницата беше 3 лв, сега е 5. Доматите бяха лев и нещ0, сега са около 2 - 2 и нещо. Колбасите, които тогава бяха 10 лв/кг, сега да са 15-18. Тока мисля, че беше 14 ст., сега е малко под 20. Водата беше около 1,50 на кубик, сега 2,30 или нещо такова. Дрехите и обувките със сигурност не са поскъпнали с повече от 50%.

Т.е. живота е поскъпнал като цяло с 50, макс. 80%, а заплатите са скочили поне със 150%. Отделно тогава много по-трудно се намираше работа, а сега практически е невъзможно да не си намериш някаква дори и да не е най-добрата.

Пътищата, центъра ни, сградите ни в момента са в по-добро състояние от тогава. Не че сега са на европейско ниво, но все пак малко по-добри. Колите по улиците определено ми прави впечатление, че са по-нови. Тогава масово се караха 15-20 годиншни коли, а сега такива са по-малката част. Повечето са не повече от 10 г., а може би около 10-15% да не кажа повече са си почти нови. Някои са и доста скъпи, такива скъпи коли бяха изключения тогава. Автосалоните отчитат ръст на продажби на нови автомобили всяка година.

Сега много повече си позволяват и почивки и екскурзии в чужбина. Да, вярно, не до далечни дестинации, а повече в Турция, Гърция, Западна и Централна Европа, но преди и това трудно си позволяваха хората. Преди беше почти немислимо да излезеш на ресторант с цялото си семейство, защото трябваше да си оставиш половината заплата. А сега можеш да си го позволяваш от време на време, без това да обърква семейния бюджет. Преди много родители от нашия град нямаха възможност да изпращат децата си да учат в други градове и по принуда учеха тук, а сега такива почти няма и всеки, който иска да учи в друг град, си учи, макар че не им е лесно на родителите, но все пак някак си го постигат, а преди и толкова не можеха.

Отделно имаме свобода на пътуване, учене и живот в чужбина, които бяха много по-сложни тогава. В нашия град дойдоха и много чужди инвестиции и се откриха много нови и то големи предприятия. Много от тях имат стотици души персонал. Вярно, не във всички тях условията са супер добри, но поне има някаква работа.

На село пък много земеделци получиха субсидии и си накупиха земи, машини, наеха си работници с тях. Там имаме и голяма фирма за производство на ядки, която благодарение на ЕС и отварянето на границите започна да изнася за външни пазари и така дейността и се разрастна и нае страшно много хора от селото.

Като цяло не казвам, че сме цъфнали и вързали, но определено има някакво подобрение. Може да не е супер голямо, но има.

Има и друг момент, че много от средствата от ЕС се откраднаха и не се изхарчиха по предназначение. Иначе ползите можеха да бъдат страшно големи, но за това сме си виновни ние и по-точно политиците ни, а не ЕС.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 953d4acac1
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

11.   Ами авторе, щом не ти харсва да живееш в страна от ЕС, замини за държава извън съюза. Ето -Русия, Турция, Африканските страни, Близкия Изток. Може да се пробваш в САЩ, ако ти дадат зелена карта. Светът е голям и никой не те задължава да стоиш в държава пт ЕС.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 18458284c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   Само да уточня, че не Англия, а Великобритания излиза от ЕС. И не излиза, а води преговори за излизане с Европейската комисия със срок до март 2019 г. А това не означава задължително, че ще излезе. Защото ВБ искат да запазят някои привилегии като свободна търговия, обмен на кадри и т.н. И е възможно ако в крайна сметка не успеят да се споразумеят да не излязат от ЕС или поне да са по-особен статут, защото те хем не искат да са членове, хем си искат част от привилегиите на членството. Т.е. самите те не са 100% за излизане, защото осъзнават, че това ще им донесе и много негативи. Някои инвеститори дори открито заявиха, че биха оттеглили дейността си от ВБ, защото за тях би било по-скъпо итрудно да изнасят от там за другите страни членки.

Така че не бързайте с подобни думи като "излязоха".

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: f424b22fbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   Виж, България за добро или за зло е твърде малка държава и винаги трябва да сме в някакъв съюз и под крилото на някой. Е, честно казано предпочитам да сме част от ЕС отколкото под руско или американско влияние.
Колкото до това, че сме бедни, ами не обвинявай ЕС, не лидерите на ЕС са ни избирали политиците и не те са отговорни, че нашите крадат като за последно. Ние си ги избираме и ние си носим последиците от избора си. Така че, много моля добре си помисли за кого ще гласуваш следващия път защото не Меркел, Барозу или някой друг е виновен, че пак сме избрали алчни и...ти, които крадат еврофондове и правят законите само в собствен интерес. И идеята за ЕС изобщо не е толкова лоша, стига да я схванеш, ама ти явно гледаш нещата само своя си живот. На принципа цените са високи, заплатата ми е малка, животът ми е мизерен, значи ЕС е виновен за това! Е, да ама не! Виновен ти е Богът-Слънце който вече управлява 3-ти мандат. Така, че ако излезеш от собственото си градче и от рамките на физическото си съществуване, ще видиш, че ползите са доста. Свободно пътуване, възможност за учиш и да живееш в друга държава...

 
  ...

...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: cf52dbb9d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Ми бедни са българите щото са прости селяндури които си мислят, че някой ще дойде да ги оправи, и фактически ги оправя в преносния смисъл. Европейските правила демокрацията и капитализма правят среда в която всеки сам със своите идеи и умения трябва да намери своето място и да успее, никой не му е длъжен да го оправя, силата е в собствените ти ръце и глава, мислиш имаш идея имаш хъс = успяваш. Нямаш идеи и само чакаш някой да дойде да оправи ТВОЯ живот = стоиш си на дъното. Схемата е проста и тя не е политика, когато имаш какво да дадеш на останалата част от човечеството, то ще ти се отплати и ти вече няма да си беден. Как без да даваш искаш да получиш. Единствения проблем по който имат огромна вина политиците е това че не се борят адекватно с престъпността, ако убием престъпността всеки ще стане равен и всеки ще има правото да създаде своята идея за бизнес.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: ee83d2506d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Точно България ще е последната останала държава в ЕС ако той се разпада. Това е така заради нагласите на хората. Ние влязохме в ЕС защото хората очакваха, че бъдейки бедни влизайки в клуб на богати, богатите ще изравнят стандарта ни на живот с техният, че ние като държава бъдейки заедно с тях ще се движим в доказаната от тях посока на просперитет. Това трябва да се признае беше крайно наивно от наша страна! Да очакваш, че бъдейки беден, влизайки при богати, те ще ти решат проблемите и ще те направят един от тях. И съответно платихме цената си за нашият наивинитет. Заради проявата като проститутка, ние не само не станахме богати, а станахме дойната крава на богатите. Смятам сурово, но справедливо следствие. Така обикновено става когато се следва най-ниското съпротивление. Лошото е, че не си вземаме поука, а сме от дебелокожите и съдбата трябва да ни пука главата пак и пак и пак. Тук визирам и членството ни в НАТО. Нека припомня защо след втората световна война България беше насилствено вкарана в комунистическият лагер и прекара едни 45 години като в концлагер, което освен репресиите, я превърна и в изостанала страна. Ами защото България пак по най-ниското съпротивление, и в разрез на честта, беше на страната на врага на държавата ни освободител от турско робство-Русия. После като видя, че Германия губи войната, в последният момент, се извърна, ама късно либе. Тия номера не минават на Русия, а това, че сме били под известен натиск от Германия, Русия не я вълнува, тя гледа на едро, а не на дребни сметки като нас. Натискът върху България от страна на Германия тогава тежеше толкова, колкото от другата страна на кантара тежеше честта и дълга която България имаше към страната освободила я от турско робство. Това е свободният избор. България избра първото. България беше обявена за страна съюзник на тристранният пакт, победена във втората световна война. И като такава, победителите имаха право да правят с нея каквото си искат. Съветският съюз ни окупира и ни наложи системата си най-легално. Ако не бяхме избрали страната на врага на освободителят ни, нямаше и да сме със статут победена страна, нямаше да ни бъде наложен и комунизма, нямаше да страдаме 45 години, нямаше да излезем от това накрая една изостанала страна, каквато продължаваме да сме и днес заради избора ни да сме в ЕС. Ето как функционират космическите закони-било то индивидуално или като цели народи и държави. Слага се пред един хамстер две панички с храна-която избере, става като нея защото той е това което яде. Ослажда му се от паничката със смес от мед и мръсотия, а от чистият овес само помирисва и се отвръща.. Ами Ок, получава си мръсотията пък била и премесена с мед. Но явно съдбата трябва постоянно да ни напомня нравствени закони, че много бързо забравяме до какво води следването на най-ниското съпротивление, предателството, нагласничеството, липсата на мъжество и вземане в ръце. Струва ми се че тоя път, правейки отново същата грешка, лечението ще е по-силно от предишният път, тъй като тогава то не даде резултат върху нас, то този път ще ни напукат главата значително повече. Говоря за напълно непринуденото ни членство в съюза-враг на държавата освободила ни от турско робство. Понеже на кантара на България отново сигурността(НАТО) тежеше повече от честта(отношението към този който те е освободил), сега нямаме нито сигурността(за пръв път в историята си България е без армия и трепери като мишка сред котаци, и е за резил на всички), нито честта. Единствено сме годни за презрение от всички. А ако стане беля НАТО - Русия, минимум черноморието ни изгаря моментално. Все едно сме го заложили, както и половината си територия. НАТО сблъска ли се с Русия, губим всичко това, а не се ли сблъска оставаме без армия.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 76fdecd094
гласове:
1 2 3 4 5
  (29 гласа)

16.   Когато през 2020 година спрат еврофондовете ще видиш какви са ни били ползите. За държавите от Централна Европа важи същото. И българите не са славянски народ. Славянството е мит наложен от Екатерина Велика през 18 век. И азбуката не е славянска, а българска.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: ed8f61bd74
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   14, всеки, който работи, дава нещо на света, на държавата и т. н.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 65af287532
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

20.   Каква е ползата на България като цяло от членството в ЕС? - Никаква. Макар че разни професори като този от 8 пост може да ти носят от 9 кладенеца вода как е огромна. Огромна за единици от населението, които се ползват от привилегиите - тези които по един или друг начин имат пари да си ги плащат. За мнозинството обаче ЕС не е донесъл нищо друго освен по-голяма мизерия. Да оставим западна България където положението е горе долу ясно на всички. Една разходка из по-бедните райони на Англия, Франция и Германия примерно показва подобна картинка. Подобно на страните от "третия свят", главните региони и столиците им забогатяват, за сметка на всички останали. Не много по-различно е положението и в Русия. То затова и някой умен човек беше прозрял че комунизма и капитализма са двете страни на една и съща монета. Въпроса за такива малки държави като нашата е как да се договориш с тези които те "оправят", така че да имаш и ти някаква полза. И докато по комунистическо време бай Тошо ни продаваше сравнително скъпо на руснаците, тези които го смениха продават всичко налично за жълти стотинки. Но всеки народ си заслужава съдбата. Щом ги търпим вече толкова години, не заслужаваме нищо по-добро. А за този ни манталитет не малка вина имат и руснаците на които трябва да сме благодарни уж за освобождението. То е вярно че трябва да сме им благодарни, но като цяло са ни направили мечешка услуга. Народ който не вземе съдбата в собствените си ръце, винаги ще чака някой друг да го "оправи" - както и се случва от тогава. Като резултат, както е писал и някой по-горе, те си ни "оправят", а ние даже и не може да се продадем на добра цена като магистралните труженички. А лошото като се захванеш с подобни "труженички" като нас е че рано или късно ще ти запалят къщата. За това и всеки съюз в който сме се включили се е разпаднал. Същото ще се случи и на ЕС, а както по всичко личи - в най-скоро време. И те така.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 5d8bd50132
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

22.   Потресен съм от повърхностното мнение на 8, особено като преподаващ по темата в сърцето на ЕС.
Всеки, който се интересува от темата и се информира неутрално може да прозре какво стои зад всичко; само наивници могат да вярват, че ЕС дава на БГ пари ей така, от любов към ближния и безкористно...
Тези пари ( и не само за БГ, а и за други периферни страни) са само прах в очите, с който политиците могат да будалкат народа.
Горчивата истина:
- свобода на движението: че какво по-хубаво за една централноевропейска страна да и идват на крака млади образовани хора, за да работят там, след като БГ е платила всичко за тях, от раждането до университета. И точно когато трябва да допринесат за страната си, те се измитат към Германия например, щото видите ли, има свобода на движението.
- свобода на движението на капитали и стоки: на старите ЕС страни им трябва пазар за собствената им свръхпродукция. Затова ще ядете белгийски домати, испански чушки, немско масло, итн. ЕС няма никакъв интерес БГ да развива клонове на селското стопанство и промишлеността, които в старите ЕС държави са вече развити. В крайна сметка трябва да купуваме тяхната свръхпродукция, не собствената. Нищо, че тяхната е ужасна, опитайте само един белгийски домат или холандски патладжан.... няма вкус няма мирис.
- свобода на услугите: бригада БГ строители в Германия е добре дошла, като има бум на строителството и няма балъци да копат и зидат. Милион преселници от магреба не са луди да копат, като им се дава и без да копат. Тоест, за черноработници има нужда в старие ЕС. И поляци, българи, румънци са добре дошли...
Мога още много да пиша, но няма смисъл, просто съм потресен как един очевидно образован преподавател гледа на нещата толкова едностранно а не вижда и другата страна на медала.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: cf52dbb9d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   От 14 до 17, всеки който работи дава нещо, но не всичко изработено е ценно и качествено и най вече нужно. Представи си двама човека единия се е научил да шие на шевна машина в гимназията и цял живот само шие, изпълнява един и същи процес цял живот, няма цели за развитие и подобрение на умението и процеса, другия човек измисля нови начини и машини за шиене с които може да се шие много по бързо и качествено. Кой от двамата ще ми е по ценен на мен, този който ще прави по една тениска на час или този който ще ми направи машина която ще ми шие по 50 тениски на час и след 5 години същия тоя човек ще направи друга по нова машина която ще прави по 100
. Естествено че ще избера втория и естествено че ще му платя повече защото ще ми е дал нещо, технология с която моята работа ще върви много по бързо. Така че давания труд от глупави НЕ развиващи се хора, хора без хъс в конкретната сфера ще става все по нежелан нископлатен и на практика ненужен. Нали знаете поговорката - ние се правим че работим те се правят че ни плащат- тва става в България. В България чакат да дойде големия инвеститор да слезе от небето и да каже айде сега вашия труд е много ценен за мен и аз ще ви дам много големи заплати. Но тва няма как да стане, защото няма кой да го даде тоя ценен, важен, креативен труд, няма как хора с купени дипломи и назубрени уроци да създават нещо качествено и развиващо се, няма как хора, които са учили нещо само защото са подочули, че като го завършат ще взимат много пари да врат и кипят в материята на дадена професия и да създават нещо търсено. В момента голяма част от студентите се записват да учат нещо поради 2 причини или защото са чули че заплатата на дадена професия е висока или че са дочули че дадената специалност е лесна. Ама не всичко е леснота и пари, най важното в професията е за какво ставаш и какво ти се отдава и навлизаш ли по своя воля в тая материя и размишляваш ли по въпросите свързани с професията. Ако ти учиш нещото по задължение за да вземаш заплатата един ден, ако ти никога в свободното си време не си размишлявал в сферата на твоята професия то 100 процента ти не си за тая професия. Ще ви дам един пример колко може да е тъп българина и колко не креативен е, той си е направо една овца, в нашия квартал едно семейство създаде магазин в гаража си, в близост нямаше много магазини и те започнаха бързо да забогатяват, видяха съседите и за около две години магазините станаха осем, всеки реши че ще става богат без да има собствена идея, и така появиха се осем магазина в гаражчета във всеки едни и същи стоки на почти еднакви цени, малко по късно и осемте магазина фалираха. Всеки, който работи дава нещо на света но цената на това нещо не се отмерва с труда и усилието на създаващия, а с нуждата от това нещо която изпитват останалите, и аз много се напъвам в тоалетната ама акото никой го не ще. Знам че някои ще кажат сега как така бедния българин ще тръгне да създава и да следва идеите си, ами ако не беше тъп нямаше и да е беден, евреите колко ги лашкат през вековете и държава са нямали ама все богати бе. Ще разкажа за първия ксерокс, имало един беден човечец на който работата му била да преписва текст, ден след ден, от писане развил болест на пръстите, дошъл ден в който вече не могъл да върши работата си, и така той започнал да мисли как да направи машина която да преписва вместо него, той имал хъс и желанието да го направи и успял. Много компании не харесали идеята в началото, но накрая една компания купила неговия патент, така се появил ксероксът. Това показва, че всеки от нас има възможността да не мисли праволинейно а да прави нововъведения и макари малки открития, подобрения, но това става само когато имаш лично отношение към материята в която работиш. Българина няма лично отношение, българина има отношение само към това да има по готина кола, мацка и телефон от съседа. Такъв примитив няма да изплува скоро.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 5da155edf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Смятам, че България има или по точно имаше полза от членството. Казвам имаше тъй като след като спрат Еврофондовете което ще стане скоро, ние ще спрем да получаваме пари от Европа и ще започнем да плащаме (не, че сега не плащаме просто за в бъдеще няма да получаваме) за други новопостъпили членки като Сърбия и Македония. Смятам също, че на България и беше твърде рано да влиза в ЕС именно заради високото ниво на корупция и други такива... например хората от по-високите етажи който само и единствено успяха да извлекът полза от тези фондове. От Европа знаеха много добре, че не сме дорасли за евросъюза заради тази крадливост въпреки това ни приеха както ще направят и с горе споменатите държави макар, че и на тях им е рано. Доста неща се направиха и също така доста пари се окрадоха от евро проектите и когато един ден
парите секнат и тези доста келяво измислени проекти по който са пръскани маса пари започнат да се разпадат кой ще плаща за поддръжка? Нож с две остриета си е е евросъюза както и отворените граници.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 9ce16b70d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

25.   Нямаме никаква полза от този скапан съюз! ЕС се превърна в Съветския съюз 2. Европейските политици винаги са мразили страните от източна Европа включително и България. А нашите политици са марионетки на европейските олигофрени и затова ги слушат много внимателно. Аз съм за България да направи референдум за излизане от Еврогейския съюз (ЕС).
Забравих да добавя, че аз не съм русофил нито русофоб, моите отношения към Русия са неутрални.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: b828e88923
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

26.   Да, нищо.

Еврофондове за регионално развитие, финансово подпомагане, строежи, по-лесно търгуване с европейските пазари. Нищо.

Аутистче.

 
  ...

...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 85ded2e992
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Интересува ме само мнението на автора след като казва че сме най-бедната държава в ЕС, нека каже коя от държавите очаква да изпреварим по доходи че да не сме най-последната?
Според мен така или иначе бяхме на опашката като влязохме следователно шанс кои знае какъв да изпреварим някого нямаме. Обаче не виждам населението да е обедняло повече от колкото през 2006 г когато не бяхме в ЕС, според мен даже си ползва повече пътувания и стоки, покупателната способност се е увеличила поне 2-3 пъти, мечтите на българина пораснаха. Българина прие за даденост магистралите построени с евро пари, прие за даденост санираните и обновени училища, прие за даденост новите и обновени спортни и детски площадки, улиците в градовете са по чисти и имат много по малко дупки, автопарка на българите се промени доста, те притежават по нови и по добри автомобили. Може да ви е смешно но не познавам човек който си пази колата от 2006 година, а през 2006 познавах повече хора без собствен автомобил и хора с автомобили над 30 годишна възраст, днес познавам един 68г дядо с 30 годишен голф 2, всички други имат много по нови возила. Да не забравя че цените на хранителните продукти не са се увеличили кой знае колко, а заплатите са се увеличили поне 2-3 пъти, яйцата, месото, замръзена скумрия и др са на същите цени.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 7 месеца
hash: 9a8d91bcae
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   От номер 8 до 20 и 22 - Аз също съм потресен от това, че пишете така едностранно и субективно. Нищо не казвате за финансовата стабилност, нима това, че левът е вързан за курса на еврото не носи нищо положително или ви харесваше виденовата инфлация?! Нима минималната и средната заплата не са се увеличили? Нима няма построени пътища и оборудвани цели факултети с европейски пари? Ама не било безвъзмездно. Че кой дава безвъзмездно нещо? Да не би руснаците, китайците или американците да ти дават нещо безвъзмездно?! То и във филма за Майка Тереза с едната ръка дава милостиня, но с другата прави знак да дойдат после на служба в католическата църква. Това е положението. Нима свободата на движение носи само негативи?! А, това, че български деца учат с пълни стипендии в Западна Европа или ученици от езиковите ни гимназии ходят на екскурзии и стажове в ЕС е лошо?! Лошо ли е, че хиляди българи ходят на екскурзии и море извън България или е добре да си стоят само в България, както през прехваления ви соц?! Или е добре да се редят на опашки и да дават отпечатъци за да видят Солун за 2 дни?! Колкото до конкуренцията, ами да, има я, това e при капитализма, ако искаш да продаваш, трябва да си конкурентноспособен. И има такива българи, които имат качествена продукция и продават в ЕС. Виждал съм и българско розово масло в Белгия и мъжки костюми и вино. А, който иска да я кара като през комунизма, няма как да има успешен бизнес. Това е реалността. Аз лично, както и повечето мои близки и приятели виждаме основно позитиви от ЕС, а това че други не ги виждат е техен проблем.
А, номер 25 бърка диктатурата СССР, където страните ги вкарваха насила и ги държаха с нож на гърлото, с ЕС, в който страните се натискат да влизат. Даже британците гласуваха да излязат от ЕС и ще го направят, а когато литовците решиха да излязат от СССР през 1990 г. съветската армия стреляше на месо. Е, трябва да си сляп за фактите за да не виждаш такава фундаментална разлика между ЕС и СССР. Никой не държи на сила страните в ЕС, нито ги накара насила да се присъединяват. Ето Исландия, Швейцария и Норвегия на референдуми отхвърлиха членство в ЕС и никой не ги закача. В СССР така ли беше?! Е, тогава защо продължавате с тези евтини манипулации?!

Май някой хора са забравили какво наистина означава СССР и болшевизъм. Аз бях само на 8 години, когато видях за първи и последен път СССР както писах вече в предишния си коментар и това ми стига за цял живот.
Интересно ми е друго, какво предлагате вие евроскептиците като алтернатива на ЕС?! Неутрална България - Швейцария на Балканите?! Как предлагате това да се случи и имаме ли материалният ресурс на Швейцария да осъществим това?
Или пак съюз с Русия и бум в Евразийския съюз, където ни чака огромен просперитет със страни като Беларус, Армения и Киргизстан. Е, там със сигурност няма да сме бедни, защото минималните заплати в тези страни на половината на тези в България, че и по-малки, средните и те никакви ги няма.
Някакви други идеи за алтернативно развитие?!
Аз съм професор по международни отношения и говоря с факти, а не преподавам литература със специализация по научна фантастика.

 
  ...
преди: 6 години, 7 месеца
hash: bdbf7de1a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

31.   ЕС е част от един проект, целящ унищожението на бялата раса в Европа. Ричард Куденхоф-Калерги го е описал това още през 20-те години на миналия, много преди да се създаде ЕС. Днес дори има такава награда "Калерги", чиито носители са хора като Меркел, Шулц, Юнкер, Саркози, и т.н. Членството в ЕС означа, че страната-членка губи независимостта на своите национални институции. Сега всички са принудени да се тъпчат с бежанци именно от институциите на ЕС.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 99c16fbef6
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

32.   31, и в тази тема ли налази, бе моето момче? Не ти ли стигна твоята си тема, която я пусна, ами и тук трябва да спамиш как всички са срещу бялата раса? На теб целия ти живот около това ли се върти? Нещо личен живот, жена, работа, това-онова нямаш ли?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: f28e3ca469
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

33.   Но.29 изброи много неща, но нищо не спомнаваш за това че ЕС източи младото ни население извън гранците ни и ни остави циганите. Сега всеки двама работещи българи, носят един циганин на гърба си. Скоро ще стане така, е всеки българин ще има по еин мангал курдисан на гърба си и трябва да изхранва. Без знаение че им смениха името на роми, те са си същите цигански мекерета, които се множат като хлебарки. Не виждаш ли че циганките са непрекъснато бременни.

 
  ...

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: f28e3ca469
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Номер 31 гледай в YouTube клипа "Покъртителна реч на Тодор Живков (част1)"

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 501960d195
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   29. защо сравняваш сегашното положение със следкомунистическа България, ограбена от ЕС със съдействието на продажни политици и американски "експерти"? И дори и тогава бяхме по-добре като цяло.
Минималната и средната заплати са увеличени и още едвам стигат нивата от края на 80-те по покупателна способност. За сметка на това външния дълг се увеличава всяка година - за да поддържа това увеличение на заплатите.
Никой не ти дава нещо безвъзмездно - за това което сме получавали от СССР сме си давали достатъчно. Но мафиотското си е друга бира - под предстекст че ни дават фондове(помощи), ни взимат и малкото останали активи а срещу тях ни дават ЗАЕМ, който трябва да връщаме. "Лека" разлика.
Това че образованието ни е западнало до степен да се радваме на стажове и стипендии в чужди университети е някакъв повод за радост ли не разбрах иначе? За пътища и оборудвания по университети и болници поне не се излагай да споменаваш.
За ексурзиите всичко хубаво. Проблема е че около 20% от хората могат да си ги позволят. Едно време може да са ходили по нашите планини и море(които са по-хубави от повечето по света между другото), но са ходили почти ВСИЧКИ.
Конкуренцията е хубаво нещо също. Но отдавна не съществува. Големите правят каквото си поискат. Това не е Капитализъм а Корпоратокрация. Надявам се като професор знаеш какво означава думата. А това е по-зле и от комунизма. А простия факт че в Европа в момента има по-малко български стоки отколкото по комунистическо време въпреки че сме уж съюзници някакви не се нуждае от коментар.
Това че виждаш предимно позитиви те прави или прекалено оптимистичен или кон с капаци, не е много сигурно кое от двете. Не че няма ползи от членството ни в ЕС, но негативите са повечко. Просто математически крайния резултат е че полза няма. Ако имаше, нямаше повсеместното изселване на качествени кадри в западна посока да продължава. Което е и свидетелство че това не е никакъв съюз а нов модел на феодализъм. Хората в него не са равноправни, а тези в центъра използват "новобранците". Даже и буквално си го казват с "Европа на 2 скорости".
Че комунизма не е цвете за мирисане ясно. Ама айде да ми обясниш "стрелянето на месо" на руснаците с какво се различава от Американската гражданска война примерно? Освен че в крайна сметка СССР се разпадна по правов начин без военен конфликт, докато никой щат няма право даже и да си помисли за отделяне от измисления съюз САЩ. Дори и изконно мексиканските Тексас и Калифорния. Да не говорим за подобни изпълнения в Европа. Понеже и Австрия и Германия и Швейцария и Великобритания и Португалия и Италия и Испания са съставени от достатъчно автономни провинции и области след войните, които обаче е незаконно да обявяват независимост - подобно на Каталония към момента. Та всичко е "по желание", да.
Алтернативата на ЕС е един РЕАЛЕН съюз, в който се отчитат интересите на всички участници. То е ясно че не може всеки винаги да е доволен, но държавите от бившия съветски блок са ВИНАГИ прецакани в сегашния ЕС. А и не са само те. Което е нормално когато ЕС се грижи за интересите на големите корпорации вместо за тези на страните и хората в тях.
Та най-простия факт за това че сме само назад откакто сме в ЕС - от 9 милиона тук са останали не повече от 7 на книга, които реално са по-скоро 6. И вместо стандарта на живот да се подобри доста което си е чисто математическо следствие, ние едвам наваксваме този който имахме преди 20 години. И това наваксване идва с натрупване на заеми, които и пра-внуците на циганите, които до 50-100 години ще са мнозинството по тая територия, не могат да върнат. Ама големите професори има да обясняват как БВП се увеличавал и тва значело че просперираме. Няма нищо че заемите постоянно се увеличават. Което си е реалния индикатор че всичко се забатачва все повече.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: f28e3ca469
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

36.   Браво н.35! Адмирации!!!
По-добре от това, не може и да се каже!
По-добрата алтернатива от ЕС е Евро-азиатския съюз между Русия и Китай, който само след няколко години ще се превърне в най-голямата и мощна супер-сила в света. Всеки знае, че Китай вече измести САЩ като най-голямата икономика и зае нейното място като номер 1 в света. В съюз със страна като Русия, която със своята военна, интелектуална и рисурсна мощ няма аналог, ще се превърнт в най-мощната военно-икономическа доминираща сила в света. Тогава всички други икономики, ще бъдат бита карта.
Часовника вече цъка; Тик-Так, Тик-Так, Тик-Так...
Кораба потъва и всеки да се спасява по единично!...

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 76fdecd094
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

37.   36: Блядистан в момента има по-малко БВП от Калифорния и е на път да фалира. Не знам къде я виждаш тая бъдеща, , военно-икономическа доминираща сила''. Определено успя да ме разсмееш с глас.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9a8d91bcae
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   От 29 до 35 и 36 - Вижте, аз очаквам реална дискусия, а вместо това получавам проруски и болшевишки манипулации. Сега темата пък се измести колко било хубаво в България преди 89-а и колко било евтино морето. Е, хайде не на мен тия. То и на прасето в кочината всичко му е евтино, че даже и безплатно. Комунистическият режим беше престъпна диктатура, в която нямаше свобода, затова дори нямам намерение да си губя времето да убеждавам който и да е, че свободата на движение е по-добра от това да те разстрелват като куче защото искаш да видиш какво има зад берлинската стена. Старите поколения може и да не пътуват много, но аз лично не познавам хора под 40-годишна възраст от България и от много други източноевропейски страни, които поне веднъж да не са пътували след 90-а година до западноевропейска страна поне. Колкото до това как нашите планини и море били много по-хубави от в другите страни, това вече ме накара да се посмея добре. Още малко ще кажете, че и работническите почивни станции са по-добри от петзвездните дубайски хотели. А, истината е съвсем друга, алпийските курорти са доста по-добри и като природа и като инфраструктура и като условия за почивка и именно затова градчета като Албервил, Шамони, Инсбрук правят олимпийски игри и привличат най-богатите туристи, а Боровец и Банско не успяват. За морето дори не искам да говоря, това е нелепо. Туристите не са идиоти и това къде колко туристи има ясно показва къде е хубаво и къде не.
Евроазиатски съюз между Русия и Китай няма, има Евразийски съюз между Русия, Беларус, Казахстан, Армения, Киргизстан и такива подобни постсъветски икономически "гиганти". Не знам кой ще е номер едно и кой не в бъдеще, но знам, че и двете дъщери на Путин си живеят в Западна Европа, дъщерята на руския външен министър е в Ню Йорк, на китайските министри и бизнесмени децата са се устроили и те в Австралия, САЩ и Лондон и даже синът на родната социалистка Корнелия Нинова е в САЩ. Дори на любимия ви Тодор Живков дъщерята предпочете да учи в Оксфорд вместо в Москва, така че моля ви, пак повтарям, стига научна фантастика и приказки за деца, дайте да си говорим с факти. А, фактите са, че повечето руснаци извън Москва и 1-2 още по-нормални градове живеят много зле и дори нямат задгранични паспорти. Мои колеги руснаци постоянно ми се жалват по конференции, че им дават 400 евро заплати след един камион прочетени книги и емигрират при първа възможност. В моя университет преподавателят ни по счетоводство е руснак, не иска и да чуе за връщане в Русия. Аз на него ли да вярвам или на разни носталгици по социализма и СССР? ! Това са фактите, а вие продължавайте да се самоубеждавате колко е загнил Западът, как комунизЪмът шЪ живеЙ и колко е хубаво да си в социалистическа почивна станция с макарони на фурна и боб чорба. Колкото и да се напъвате, виждате, че и тук не можете да излъжете повечето разумни млади хора, които се възползват от свободата, която дава ЕС и виждат позитивите.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b82023698b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   Въпросът е погрешно постaвен. Прaвилният е "кaквa ползa имaше ( и още имa мaкaр и вече дa свършихa вaжното) от Бългaрия, ЕС?
Бългaрия не отговaряше дори 1/3 от изисквaниятa.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: e5106991db
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

41.   За България не знам. Знам каква е ползата на политиците ни, на роднините им, кумове и всякакви подобни. Ние трябва ли да имаме полза от ЕС? Аз си мислех, че влизаме, за да нахраним най-накрая тия бедни политици, които вече толкова години не се наядоха. С тази цел се напъват да зарежат лева и да минаваме към еврото, което не се знае на колко време е от присъединяване към екюто в клуб "мъртви валути". Хората дори ще са на загуба от това, ама нашите господа дУпЕтати ще врътнат един сделки точно преди евентуална смяна на валутата и както кредитните милионери, ще се понапълнят с пари.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 13a6ad4f63
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

42.   Авторе, въпросът е доста сложен. Повечето тук са заели някаква крайна позиция и не могат да бъдат убедени с факти. Друг е въпросът, че много хора поставят знак за равенство между "ползите за България" и "ползите за българите индивидуално". Това са две различни неща и, тъй като индивидуалната полза най-често се изразява в емиграция, то в повечето случаи въобще не се припокриват.
Според мен членството в ЕС имаше (може би дори и все още има) потенциала да ни донесе повече позитиви отколкото негативи, но ние (нашите политици) не се възползвахме от това.

Като чета обаче глупостите на Номер 8, направо ми се повдига. Авторът пита за ползите и негативите от членството в ЕС, а Номер 8 го обърна на "лекция" за/против Русия.

Номер 8, "лекторе", трябвало да сме благодарни на Англия, че била на наша страна при Съединението!? Та нали ако не бяха Англия, Германия и Франция, то нямаше да има нужда от Съединение от 1885г. по простата причина, че България щеше да си е цяла в границите от Сан Стефанския мирен договор! Разпокъсването ни и връщането на Източна Румелия в пределите на Османската Империя е точно дело на Англия, Германия и Франция (справка Берлински договор). Бедна ти е фантазията какво правят след това турците с християните в Източна Румелия и това благодарение точно на Англия, Германия и Франция. Това малко го пропусна в своя псевдо-исторически анализ. Но така е, когато човек чете само Захари Стоянов (който, както се установява след Освобождението, е бил агент на Англия и Франция в Османската Империя). След това ни цитираш книга на един немски журналист. При тогавашното противоборство между Германия и Русия това определено е още един "изключително обективен и безпристрастен" източник. Колкото до Първата Световна Война, то "наглите руски нашественици" щяха да си стоят в Русия, ако едни други, на чиято страна сме ние, не бяха започнали войната. Заради такива "интелектуалци" като теб в две световни войни ние сме на страната на агресорите и също така на страната на губещите. Ако зависеше от хора като автора, то щяхме да сме на страната на победителите и срещу агресорите.
Кой от вас двамата е по-умен и по-морален?

Параноичните изблици за "руска пропаганда" ми напомнят на случая със сексуалните нападения в новогодишната нощ 2015г. срещу 2016г. в Кьолн. Тогава немските медии мълчаха близо две седмици, а обикновените хора, които пишеха за това в социалните мрежи, бяха заклеймявани като "разпространители на руска пропаганда" и Фейсбук триеше написаното, понеже било "фалшива новина".
Е, и какво се оказа накрая? Нима изтриха истината и реалността?

А сега по темата за ЕС:

1. Еврофондове и ОЩЕ НЕЩО
Хубаво, "лекторе", си подхвърлил тук едни числа, но много удобно си забравил други. Преди 2007г. за внос на стоки от ЕС в България се плащаше мито, както и нашите фирми плащаха такова на страните от ЕС при износ там. Нашият търговски баланс с ЕС тогава и сега е отрицателен, т. е. ефектът от митата беше в полза на България. Да не говорим за транзитните такси, които получавахме (например транспорт на стоки от ЕС за Турция и обратно). След 2007г. няма такива такси и това за България са пропуснати ползи. Като ще си говорим истината, то нека да е цялата истина, а не само тази, която ти изнася.

Дори и да вземем само твоите данни, то положението пак не е толкова розово. За 2010г. например България е внесла в ЕС близо 47 евро на глава от населението е получила 150 евро на човек. Засега звучи добре - положителен баланс от 100 евро на човек. Люксембург обаче за същата година е получил от ЕС малко над 3025 евро на човек, а е внесъл 545 евро/човек, т. е. баланс от 2480 евро на човек. Е, това ли е справедливата "кохезионна" политика на ЕС? Така ли ще се изравним по стандарт на живот с богатите страни в ЕС? Нашите еврофондове за 2010 г. представляват около 2, 9% от нашия БВП (при вноска от 0, 9% от БВП). За Люксембург тези числа са съответно 5, 1% от БВП и също 0, 9% от БВП.

За същата година България е получила земеделски субсидии от близо 43 евро на глава от населенито, докато за Франция са над 133 евро на човек, Италия: 76 евро/човек, Испания: 126 евро/човек, Германия: 67 евро/човек, Финландия: 92 евро/човек. Процента от населението, който се занимава със земеделие е приблизително еднакъв.
2010г. не е изключение. Данните за другите години са сходни.
Това е от сайтa ec. europa. eu. Нима и там има "руска пропаганда"?

Някои "лектори" четат статистиките като Дявола Евангелието.

2. Свободното движение и особено свободният достъп до трудовия пазар на другите страни в ЕС са ползи за българите индивидуално, но негативи за България. Така страната ни губи хора (в чието образование е инвестирала), а липсата на хора/трудова сила обрича страната на мизерия и бедност.

3. Тази финансова "стабилност" всъщност е финансова ограниченост, защото са валутният борд ни отне механизмите за фискална политика, които имат например Чехия, Унгария, Полша, ... (също страни с плаваща валута, но явно неудобни примери за нечия пропаганда). Колкото за "руската диета от картофи и цвекло" - тя съществува само в паралелната реалност на SNN и BBC.

4. Нещо да кажеш за покупвателната способност на българина в България? Какво става със съотношението между средната месечна работна заплата и цената на месечната пазарска кошница за един човек. То расте ли или намалява?
Цитирането на минималните заплати в Русия е типичната опорна точка на нашето психично (пардон, автентично) дясно. А каква е средната работна заплата? А цените на стоките и услугите? Защо ги забрави? Не ти изнасят?
В Германия минималната заплата допреди няколко години беше 0 евро (нямаше законно регламентирана такава) и с това беше по-ниска от тази в България. Е и? Нима тогава стандартът на живот в Германия беше по-нисък от този в България?

5. Очевидно не ти се е налагало да разчиташ на т. нар. Европейска здравна карта (от България) в страна като Германия например. Дано не ти се и налага. На мен обаче ми се е налагало (както и на мои познати) и реалността е много различна от теорията.

6. Това с консулската помощ си беше чист виц! Тук е по-зле отколкото с Европейската здравна карта. Представям си един българин, който не знае немски и отиде в посолството на Германия в Чили, да кажем, да търси помощ. Така хубаво ще му помогнат... , че цял живот ще благопожелава немците и особено техни роднини от женски пол.

7. И каква е ползата на България, ако авторът я осъди в Страсбург? Ти разбра ли въобще въпроса на автора?
Качеството на продуктите се повишавало!? Ти на Луната ли си живял последната година? Не чу ли за скандала с хранителните продукти? Един и същ продукт на една и съща фирма в Германия е с по-добри съставки отколкото в България или Словакия например. Да не говорим, че много от хранителните стоки в Германия дори са по-евтини. (олиото и млякото например)
Общ европейски пенсионен фонд!? Ти да не си се напушил? Те не искат да въведат дори общи евро облигации, а ти говориш за европейски пенсионен фонд. Ако те чуят Меркел или Шойбле, ще си умрат от смях.

8. За инвестициите най-безпардонно излъга! Още не можем да достигнем нивото на чужди инвестиции от преди 2007г.

Мога да продължа така не до 8, а поне до 80, но няма смисъл - хората, които могат да мислят, знаят тези неща.

От Фиат обмисляха да да разширят дейността си на Балканите преди няколко години с нов завод (производствен капацитет около 500 000 автомобила годишно). Бяха се спрели на две места - едното в България, а другото в Сърбия. В крайна сметка построиха завода в Сърбия, защото там получиха преференциално данъчно облагане за първите 5 години. Ние нямахме право да им дадем такова, защото бяхме ограничени (и все още сме) от законите на ЕС.

Като гледам какви "лектори" преподават Международни Отношения в Белгия, направо ми става жал за студентите там. (не че и в Германия например е по-различно)
Историите за личните ти пътувания, "лекторе", показват отново ползите за българите индивидуално, но не и тези за България.

Общо взето това, което заплашва да провали ЕС, не е "руската пропаганда", а лицемерието, двойните стандарти и това, че се превръща в нещо като СИВ - един съюз, в който уж всички са равни, но някои са по-равни от другите.
Пример е политиката на Германия и Южен Поток. Немците си построиха Северен Поток (за който между другото има изключение от Третия Енергиен Пакет), а саботираха Южен Поток, който беше копие на Северен Поток. Имало "непреодолими политически пречки" (Юнкер) и трябвало да сме солидарни с Украйна. Добре, така да е. Сега обаче немците строят Северен Поток 2, за който явно няма "непреодолими политически пречки".
С други думи в ЕС има два вида страни: страни - членове и страни - членки, и страните - членове правят едни неща със страните - членки... , които по-добре да не описвам, че коментарът ми ще бъде цензуриран.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: a9660de6cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

43.   Номер 37, това за фалирането на "Блядистан" го слушаме вече 3 години. Все уж месец-два му оставаха до фалита и така вече 3 години, а според анализаторите от СБ и МВФ пикът на тяхната криза вече е минал. Този "Блядистан" има съотношение дълг/БВП от 17%. Дори и падежът на дълга му да беше още утре (а той далеч не е), то разполагат с достатъчно валутни и златни резерви, за да го покрият. Ама нищо де, чакай го да фалира, ако си нямаш работа. То едни хора го чакат да се разпадне вече близо 30 години, така че няма да си сам в чакането.

Хубаво си споменал БВП на Калифорния, ама да беше казал нещо и за нивото им на задлъжнялост: дълг/БВП е 54% и расте доста бързо. Това е само вътрешният им дълг, т. е. към федералното правителство, другите щати и по калифорнийските ценни книжа. С други думи тук не се включва тяхната част от външния дълг на САЩ.
Тази Калифорния май си я гледал само на картинка, но аз съм я гледал съвсем отблизо и не е много за разправяне. Близо четвърт от населението е под прага на бедността, а бездомниците и просяците се срещат по-често отколкото в София.

Като гледам какви финансови "експерти" си имаме и какви "професори" по Международни Отношения, то нищо чудно, че сме най-бедната страна в ЕС.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 4f8a33b3d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

44.   Нямам време да чета мненията тук, но според мен изпускате най-важното - ЕС означава ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ - тоест ние сме част от РАВНОПРАВНИ страни-членки, в които не става дума за това кой каква ползица ще извлече (от другите), а основната цел е да не се допускат войни и размирици като през миналото, да живеем спокойно и мирно и ЗАЕДНО да просперираме.
Тоест ние имаме точно толкова голяма отговорност да допринаспме за ПОЛЗАТА НА СЪЮЗА, колкото и другите. Ние не сме някакъв паразит, който са приели само, за да смучи. Има присъединителни фондове, защото сме на много по-ниско ниво икономически, но всичко останало си остава наше задължение.

Бъркате ЕС с помощта, която СССР навремето на готово е спускала срещу слушкане. В ЕС няма слушкане - всеки се съобразява с другия и се стига до консенсус, но това значи, че всеки трябва да допринася на макс за съюза.

Не са вярни аргументите на Автора, че сме обеднявали и тем подобни глупости. Първо, от много кратко време сме пълноправни членки в Съюза, но още в периода на присъединяването у нас се направиха много инвестиции, които няма как да дойдат иначе в такава държава. Инвеститорите търсят сигурност, която ЕС им дава. В ЕС има ясни правила, съдилища, арбитраж. Това, че ние сме корумпирана държава си е наш проблем. Не ни е виновен ЕС за това. Без ЕС щяхме да сме много по-зле. Ето, възстанови се индустрията, селското стопанство, туризмът никога не е бил толкова добре, има на практика работа за всички и продължителността на живота се е качила за 15 г. с 3. 5 г. средно.
Да, в сравнение с развитите държави сме зле, но реално ние сме номер 50 до 60 в Света по богатство и качество на живот. ЕС не случайно се нарича „клуб на богатите“. За вас сме бедни, защото ни сравнявате с мощни държави без комунистическо минало в Западна Европа, но за останалите 180 държави в света сме богати. У нас нямаме война, имаме достъп до образование, здравеопазване, инфраструктура, културен живот... интернет, вода, ток и така нататък. Това за вас се подразбира, но иначе е много тежка задача. Хората нямат канализация. Милиарди хора нямат тоалетна и чиста вода.

Вие и друго не можете да разберете. В условията на Пазарна Икономика има цикли на развитие - тоест има периоди на криза, на възход, на бум... след него се срива икономиката, но на по-високо ниво от предишния бум и се преструкторира, така че в крайна сметка всеки следващ бум е на по-високо ниво. Ние имахме криза, сега сме във възход и бумът още не се вижда. Вече минахме нивата от предишния бум (2007-2008 г. ) и за догодина се очаква 5% растеж. Ако това продължи 4-5 г. сме увеличили икономическия си просперитет с 25% за 4-5 години! Какво искате повече?
Качват се заплати и пенсии, но не може от 0 на 100 за 1 година, не може утре да изкарвате заплата като на германците при положение, че произвеждате 30% от това, което те произвеждат. Идват фирмите тук да произвеждат, защото у нас заплатите са 2-3 пъти по-ниски и си заслужава и при тази ниска производителност, но ако искате немски заплати, хората ще си произвеждат в Германия, не у нас на 30%.
И за това не ни е виновен ЕС, а сме си виновни ние. Ние сме строили социализъм/комунизъм и сме се провалили. Ние след това вместо да изметем ДС хората и червената аристокрация ги оставихме да ни управляват до ден днешен, да управляват медии, правителства, парламант, ИНСТИТУЦИИ, УНИВЕРСИТЕТИ, БОЛНИЦИ. На практика дори децата им и внуците им са се намърдали да паразитират, но какво правим ние? Караме се и мразим ЕС, които са единствената ни връзка с нормалния свят.
Ако не бяхме в ЕС днес щяхме да живеем като в Украйна или Русия. Дори Беларус вече се ориентират поне икономически към ЕС, а Литва, Латвия и Естония показват какво може да се постигне ако си напише човек домашните.
Ние искаме от горе, от вън да ни оправи някой. Е, няма как да се случи.
Още около 20 г. ще ни трябват, за да достигнем среден някакъв стандарт за общността и постигнем по-висока продължителност на живота, но сме на добър път. В последните 5-10 г. примерно от страна с една от най-високите детски смъртностти в СВЕТА сме стигнали средното ниво за ЕС, по смъртност на родилки сме също средни за ЕС от страна с огромна смъртност в световен мащаб.
Май забравихме бързо от къде сме тръгнали. Май забравихме 3000 % инфлация за 1 месец при Виденов, опашките за хляб, студа зимата, с месеци да няма заплати...
Искаме много бързо с вълшебна пръчица да станем Швейцария. Е, със стари к.. ви нов бардак не се прави.
Тъй като не ги ометохме, сега ще чакаме да умрат и сами да се изчистят и ще се надяваме техните деца да са неспособни и меки и да не ни налазят и те. Това е положението.

П.С. Англия все още не е напуснала ЕС. Английската валута загуби 30% от стойността си за няколко месеца, а правителството е страшно разклатено, докато лейбъристите трупат точки. Най-вероятно ще падне правителството, лейбъристите ще дойдат на власт и ще направят нов референдум.

 
  ...

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 7056c87945
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

45.   Гледам има разни мнения против ЕС, че и западналата Русия се споменава. Доста бързо забравихме как до 2007г. заплата от 300 лева минаваше за висока при съвсем малко по-ниски цени на хранителните продукти и идентични, че и по-високи на техника, автомобили, имоти, обзавеждане и т. н. Хората събираха с години, лишавайки се от храна, за да си купят обикновен китайски телевизор и това си беше цяло събитие. За колите изобщо да не говорим. Днес отиваш и с половин заплата си купуваш абсолютно сносен телевизор или модерен телефон. Като не ти е кеф да работиш за бай Иван, хващаш си шапката и заминаваш за чужбина. Преди 2007-ма година обаче, бягането от бай Иван беше трудно. Бай Иван го знаеше и не ти правеше договор, караше те да работиш по 12 часа, включително в събота и за всичко това, ако ти дадеше 300 лева, трябваше да си му благодарен цял живот.
Колкото до Русия, интересно защо никой не се натиска да работи в тази "развита" и "подредена" държава. Някъде по-горе четох, че Фиат били инвестирали в Сърбия заради данъчните облекчения. Принципно корпоративният данък в България е достатъчно нисък в сравнение с почти цяла Европа. Примерно в Чехия, Словакия и Полша е между 19-21%. У нас е скромните 10%. По тази логика Фолксваген трябва незабавно да се изпарят от Словакия, заедно с КИА. Освен това Фиат избраха Сърбия заради заводите Застава в Крагуевац.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: d4c2175ab5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

46.   ЕС е една голяма полза за България. Тонове пари се изсипаха в развитието на държавата. Стандарта на живот се подобрява! Нямало ползи от Брюксел - ако сега не бяхме в ЕС, най-вероятно, за да отидеш да живееш по-добре в Германия/Обединеното Кралство/Италия/Франция ще трябва да си навит да изгубиш бая време, а сега... И пак ако не беше ЕС, сега щяхме да имаме заплата от мизерните 130 лв... И ще си позволя да влея ум в тиквите на подрастващите русначета, които смело се наричат българи:
Ако мислите, че Русия е (уж) освободила България, ей така за кеф - ох горките... Русия си има интереси и руският император не си е казал ей така - Абе, я ги виж - наще брята болгари, са в плен от лоште турци, дето и ние ги мразим - айде да ги освободим - та те нащи братя.
Много по-добре сме с Брюксел отколкото с Москва.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 76fdecd094
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

47.   37 до 43, аз не казвам, че Калифорния е рай. Казвам, че има по-висок БВП от любимата ти Русия. И не знам защо живееш с усещането, че Русия съвсем няма дългове. Относно ЕС - И аз не съм стелесен с голяма част от политиките му, но държавите от бившия Източен блок бъдеще извън него нямаме. Ако сега България е най-бедната страна в Европейския Съюз, в Евразийския буквално ще си умрем от глад.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 65af287532
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

50.   Напомних си защо избягвам подобни "дискусии". С коне с капаци не се спори. Въпроса е за ползите за СТРАНАТА, те продължават да си говорят как можели да имигрират и да работят в чужбина - от което държавата само ГУБИ. Рядко глупав народ, то затова и няма да се оправи никога. Ясно е че никоя държава не помага на друга ако и тя няма интерес от това. Нито Русия ни е освободила заради големите ни хубави очи, нито в ЕС са ни приели за това. В целия филм само едни правят неща от личен интерес, срещу държавния си такъв - нашите политици. Но като гледам че масата е съставена от същия "лош материал", нищо чудно. Всеки си гледа гъза, без да го интересува дори за семейството му в повечето случаи, камо ли за случайни хора по пътя.
Те затова са казали хората че си е въпрос на възпитание. А поради липсата на подобно от години, само ще си лаят някои чия политика била по-добра, западната или руската. А това че няма БЪЛГАРСКА такава и държавни интереси, явно няма значение. Никой нормален човек не го интересува дали на запад е по-добре или в Русия, дали в България е достатъчно добре. А то явно не е, щом преселението на народите продължава дори с по-високи темпове, и въпреки това качеството на живот не се подобрява особено.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 5fd985c4b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

51.   Когато на власт е глупостта, прогресът спира, идеите умират, а животът се влошава до границата на търпимост. Йезуитския комантар на №8 е "черешката на тортата"! №8, ти като говориш тези глупости за прекрасния живот на българите, поне малко вярваш ли си сам? Авторът много правилно е задал въпроса си!!!

"Каква полза има България от членството ни в ЕС? "

За мен правилният отговор е НИКАКВА! Ако беше задал въпроса, каква е вредата за България от членството ни в ЕС и НАТО? Бих отговорил: - Огромна! Доста глупости изречени в коментарите на сегашното поколение, непознаващо миналото, сравнено с днешната реалност. Смислени са два или три коментара, които плахо споменават за грозящата ни опасност от това членство, която не дай Боже, може да се случи! Няма по голяма несигурност от тази, в която се намираме днес! №8, ти говориш за стандарти на живота, след като следваш указанията на пропагандната машина на Световния Ред, разрушила хармонията между човек и природа! Твърдиш, че сега животът в България е много по-хубав от колкото преди, без да знаеш, какъв точно е бил тогава! Невярните данни, които си посочил представяш за аргумент, като не вземаш предвид това, че полза имат не обикновените хора, а малка прослойка, докопала се до властта, и със законови репресии, директиви или нареждания на ЕС, съсипва обикновения работещ и произвеждащ блага за обществото човек. Колко и какви още глоби, санкции, такси и данъци ще трябват, за да се смаже българщината, и обикновения българин да е напълно подчинен на чужди интереси? Унищожават се традиции и обичаи, а думи като морал звучат иронично! Наложените Европейски "ценности", са си наложени, а не общо-възприети от обществото. Новото поколение е вече с промит мозък, и изпълнява безусловно заповедите на Световното правителство, водещи до самоунищожение. Сега да видим каква е била потребителската кошница на българина мнооого преди влизането ни в ЕС!

1. ел. енергия - ток... 0, 02 лв. за киловат час
2. вода... 0, 03 лв. за един кубически метър
3. въглища - български брикет... 16 лв. за тон
4. газ Пропан-бутан.... 2, 40 лв след "голямото" увеличение, предизвикало народното възмущение става 3, 20 за голяма бутилка - 20 литра
5. Бензин 0, 18 лв. за литър - обикновен
6. бензин супер - жълт на цвят... 0, 25 лв. за литър
7. нафта - газьол... 0, 12 лв. за литър
8. хляб типов.... 0, 12 лв. за килограм
9. хляб бял.... 0, 18 лв. за килограм
10. бял хляб "Добруджа". 0, 26 лв. за килограм - най-скъпият и най-качествен тогава хляб
11. Баничка - триъгълна - 0, 10 лв. за един брой
12 сирене - краве... 0, 80 лв за килограм... и да поясня, качествено сирене от краве мляко, без палмово масло, тебешир и сухо китайско мляко!!!
12. Кашкавал 1, 20 лв. за килограм от истинско краве мляко, тогава имаше много краве-ферми из ТКЗС-тата и млякото струваше 0, 12 лв. за литър, в найлонови пликове.
Мога да изредя още много неща, които днес вече ги няма, а модерните технологии ни тровят с некачествени храни на баснословни цени, уж съобразени със заплатите на обикновените хора. Заплатата ми тогава беше 168 лв. Дапочнах работа в завод по договор-разпределение от техникума с четвърти разряд, след казармата и за две години достигнах 7-ми разряд със заплата 310 лв. плюс извънредният труд достигаше до 400лв. Началник ТРЗ все ме режеше с по 2-3 процента с измислени провинения, защото моята заплата била по-голяма от неговата, а и плащах ергенски данък. Нямаше работник в завода с по-ниска заплата от 170 лв. Сега преценете кога е било по-добре! Билетчето за градския транспорт беше 0, 03лв. дълго време, в последствие стана 0, 06лв. и отново предизвика народно недоволство. В автобусите "Икарус" влизаха милиционери, проверяващи зелените паспорти и кой къде работи. На неработещите намираха работа и им плащаха, за това тогава циганите не крадяха, а работеха наравно с останалите. Тук имаше и смешни коментари, относно националната ни сигурност. ЕС и НАТО, щели да ни спасяват? !? Глупости на търкалета! А, не си ли задавате въпроса, след разпада на ЕС, кой и от кого ще ни спасява? И, след като имаме безплатни бази на САЩ у нас, готови за агресия срещу Русия, дали тя няма да отвърне на атаката? Има си поговорка "Брате българино! Ти си ми мил, но аз съм си по-мил! " По тази логика и Генерал Колев е пленявал руски войници и е влязъл на кон в румънския парламент, забивайки българското знаме! Имахме много добре въоръжена армия от 168 000 щика, от която запада трепереше като мишка от котка. И ние имахме ЩИТ - 80, и демонстрации на сила някога. Ракетните площадки в Рила и Пирин бяха достатъчни да спрат всеки враг, осмелил се да ни нападне, а ако ни беше предизвикал тогава, Господ трябваше да му се притече на помощ! Можехме и сами да се справим с 3/4 от армията на НАТО, и те западняците много добре го знаеха. За това не посмяха да реагират срещу "Голямата екскурзия" на българските турци по Тодор-Живково време! Сегашните ни продажници ни оставиха в разграден двор без армия и без достойнство. "Който не храни собствена армия, ще храни чужда" - Наполеон! За тях 30-те сребърника са достатъчни, а народът ни изчезва. Топи се като сняг заради лоши управници, преследващи личните си интереси. Феминизмът е най- коварното оръжие срещу оцеляването на нацията ни. Женското овластяване е подмолен начин за слабо управление на държавите и човешка депопулация, под предлог "пренаселена планета". Да впрегнеш кон и коза да теглят каруци и да твърдиш, че са еднакви по стойност на свършената работа и са с еднакви резултати си е безумие, от където и да го погледнеш. Равни права, равнопоставеност, дискриминация са приятна мелодия за ушите на женозащитните НПО-та, които смучейки огромни средства, защитавали правата и на малцинствата, където ромите (циганите) са най-равноправни, и законите са безсилни срещу наглостта и безчинствата им (безнаказаните убийства на българи), узаконени под лозунгите за дискриминация, език на омразата и нетолерантност към различните етноси у нас, с директиви на ЕС! Справка: - БХК!

Авторе!!! Чест ти прави смелостта, да поставяш такива наболели въпроси, които днес се размиват като уж несериозни, а разни прокламатори-продажници на прозападни интереси имат огромно влияние над сегашното поколение, което не може да прецени кой му е враг и кой приятел. Глупакът се учи от собствените си грешки, а умният се учи от грешките на другите. От времето на Атанас Буров насам, не сме имали управници родолюбци! Народ който не си взема поуки от миналото няма бъдеще! Ние не сме такъв народ, и скоро може да се събудим от летаргията!

 
  ...

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 4f8a33b3d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

52.   n 51, ти тези цени от Бай Тошово време май изкопа, но ще те „светна“, че при Тошко имахме режим на тока, въглища се намираха само с връзки, много молене и чакане по списък, цената на бензина, газта и моторното масло нямаше значение, защото коли нямахме, а в хляба имаше миши фекалии и цели мишки. Мляко се продаваше от дъжд на вятър в пробити опаковки, което се разваляше още на същия ден, защото в млекозаводите работеха роми и се сещате каква хигиена беше. Същото се отнасяше за цялата хранителна индустрия - мръсотия, леш, в консервите се надяваш да намериш само мишка, не някой пирон или по-лошо. Всеки си прави зимнина да оцелее, агро фитнес събота и неделя и лятото.
И вода нямаше редовно, защото като спира тока всеки ден по 10 пъти заради режима горяха помпите. Ходиш вода да носиш от съмнителни водоизточници, редене по опашки, а после ако има ток можеш и да сготвиш. За къпане и дума не може да става, а в неделя ако успееш да затоплиш 1 бойлер го пазиш докато нагрява да не вземе да гръмне. Под бойлера задължително има кофа, защото тече, а за още романтика се прахме на ръка. Имаше едни перални машини „полуавтоматични“ на които само късането на дрехите им беше автоматиката - нагряваш вода на котлона или на печка на дърва (за да не гръмне бойлера ако изобщо имаш такъв), пускаш дрехите да се въртят и с една точилка ги вардиш да не се закачат за мотора долу, а след това ги плакнеш на ръка.Изкуството беше да не се добпреш до пералнята, че хващаше ток. Ако имаш връзки можеш да се добереш и до Перла пералня, но не помага много, защото на всеки 2 седмици гореше мотора, така че по-добре с обикновената или най-добре на ръка.

И тези цени при средна работна заплата 100 лв. не са толкова ниски. Всичко е относително. Последната работна заплата на баба ми е била 85 лв., а днес пенсията ѝ е 300 лв. и затова бабите не могат да си изхарчат мизерните пенсиики - те не са свикнали да харчат и пестят, за да хвърлят после торбите с пари през терасата, защото чичко полицай им бил казал - повредени мозъци

Повечето, които пишете тук за комунизма не бихте изкарали и 1 ден про Тошово време. Щяхте и бой да ядете редовно - я от учители, я от шефа, я от милицията...
Трябва един Сървайвъл да направят с живот като при Тошовско - ще се откажат повечето веднага.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 8d275fde02
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

53.   52, ти като лъжеш така безогледно, поне малко вярваш ли си? Я се "чуй", какво си написал!!!

"Повечето, които пишете тук за комунизма не бихте изкарали и 1 ден про Тошово време. Щяхте и бой да ядете редовно - я от учители, я от шефа, я от милицията... "

Интересно как тогава над 9 милиона население оцеля по бай-Тошово време не само един ден, а много години, и средната продължителност на живота му беше над 75 години, а днес ако посетиш някое гробище, ще видиш погребани само млади хора между 15-40 години! Режимът на тока не пречеше на никого, защото не беше много продължителен като режим и 2 часа на ден без ток и то през ноща не се отразяваха зле, а напротив, наблягаше се на правенето на деца! Помпи за водата не са изгаряли никога от прекъсването на тока, а най-много да са сменяни след дълъг период на употреба, панеже остаряваха морално или се износваха механически. Тогава ел. двигателите ги правеха по-качествено, и имаше ОТК, за разлика от днешните, дето от икономия навиват статорите с по-малко намотки, с по-некачествена жица не от чиста мед, а с примеси и напоследък дори с алуминиев проводник, вместо с меден за "голяма икономия"! Водата беше чиста и годна за пиене, а не като днешната, някъде кална и негодна за миене, камо ли за пиене, на цена 2, 80 лв. за кубик! Воден режи никъде не е имало при 9 милиона население, а сега при 4-5 милиона половин България е на воден режим, и пак цената на водата е по-висока от тази на златото! Хлябът и хлебните произведения бяхя качествени, чисти и вкусни, защото качеството, а не опаковката беше по-важно тогава. Цигани не са работили във хранително-вкусовата промишлеуност, а най-много са работили в строителството, защото тогава имаше Строителни Войски, и всеки циганин излизаше с професия, и беше полезен за себе си и за обществото. Днес няма нито един вид заводски хляб, в който на няма безброй Е-та, разрешени от ЕС! Хубав хляб има само там, където хората в провинцията сами си го произвеждат и изпичат в домашни условия. Днешният хлаб освен с космическата си цена, е характерен и с лошия вкус и червено-белият мухъл, дато е чудо на чудесата. Някога хлябът мухлясваше със сиьо-черен мухъл при продължителен престой, а сега мухлясва на втория ден в червено-бяло! Киселото мляко пък и то станало вълшебно! Дад 19 дни стоя в хладилника ми и въобще не вкисна!!! Много качествено ще да е било, както и другите храни! 52, за разлика от твоите лъжи, днес всеки ден виждаме мухи, косми, части от мишки и ред други животински части в храните с прозрачни опаковки по телевизията! Е, сега ще кажеш, и преди е имало, ама е нямало телевизия, както е нямало и ГМО-та, некачествени животински продукти инжектирани с хормони и всякакви мръсотии. Ядяхме чисти плодове и зеленчуци с прекрасен вкус, а не напомпени с нитрати, нитрити и с каквато си там химия си избереш! Като говориш за ел. бойлери, поне имаш ли представа от съоръжението. Явно нямаш представа от техника на безопасност. След смяната на стандарта на щепсели и контакти с тип "шуко", всички ел уреди се зануляват с цел безопасност при потреблението им. Това че ти нямаш никаква представа от електричество, ти пречи при говоренето на лъжите ти, защото и преди, и сега, необезопасените ел. уреди и съоръжения са еднакво опасни! Относно пералните машини.... "Перла 04" още е в експлоатация, и една моя леля, вече на 84 години не иска да се разделя с нея. Разполага и с пералня "Роса" и с руската "Чайка, които са още в изправност, но си ги пази като резерва, ако се повреди перлата, която кой знае защо, не иска да се повреди. Има си и още хладилник Мраз140", който работи безотказно и непрекъснато от преди 45 години. Наложило и се да извика някакъв майстор да и ремонтира вратата му, защото била изгнила и пропаднала от пантите, заради дълголетието му! Тя още си ползва бойлера на твърдо гориво и ток. Тази комбинация и харесва, и като не може да си плати тока кара бойлера на твърдо гориво. Я, някоя стара дреха ще изгори или пък горивни отпадъци из двора! Интересното е, как е успяла да си ги купи навремето всички тия неща с ниската си заплата от 100 лв.?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: f28e3ca469
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

54.   52 толкова лъжи и такова дебелоочие събрани на едно място, никога до сега не бях виждал. Ти дори и не си един и от платените тролове, които само някой да напише истината за живота в България през социализма, веднага се нахвърлят върх него с измислени "факти" и се опитват да го дискредитират и оплюят. Тези тролове, въпреки че едва успяват да скрият омразта си към народа ни, поне спазват правилата за промиване на мозъците -- от 10 неща само 3 са лъжа, като останалите 7 са яко масажирани и изопачени. При теб такова нещо няма -- 10 от 10 пълно скалъпявне и безочливи лъжи. Ти си хукнал като дива свиня през полето, която грухти и пърди и очаква хората не само да и вярват, но и да и се възхищават. Пий една студена вода и се успкой млко. От всички тези "факти" които си изброил, само за режима на тока е вяно, но това беше САМО за няколко месеца през периода 1983г. - 1984 година. Причината за това беше, че някои от нашите министри тарикати, по онова време бяха подписали голям договор с Турция, да ги снабдяваме с ток. Тогава България произвеждаше много повече електричество отколкото страната ни се нуждаеше от, и за това изнасяха излишъка. Обаче на нашите тарикати, това не им беше достатъчно и внасяха допълнително електричество от СССР, което купуваха за смешно малко пари и го продаваха на турците на много по-висока цена. Докато Брежнев беше жив, ни пускаше метър и този номер минаваше. Обаче след смъртта му, новият водач на СССР Юри Андропов каза че така не е правилно и спря кранчето. В един момент, тогавашните ни министри се намериха в незавидно положение, с голям договор за износ на ток и това постави страната ни в негативен баланс. Това беше причината да наложат режим за тока, който продължи около осем месеца и беше премахнат веднага след изтичане на този договор.
С цялото си дебелоочие, ти дори се нахвърли и върху хранително-кусвата ни промишленост! Истината обаче е, че качеството на храните през социализма бяха с много по-добро качество от сегашните и тъй като бяха много евтини, гладни хора в България по онова време нямаше. Сега само трябва да излезеш на улицата и ще видиш колко бездомни хора живеят между кошовете за боклук, ровят се в тях и просят, за да не умрат от глад.
Опита се да изкараш че тогава дори нямало достатъчно вода за пиене, та камо ли за къпане. ТИ СРАМ НЯМАШ ЛИ? !
Запомни, че повечето от хората, които живяхме по онова време, сме още живи и помним онова време. Тогава, за разлика от сега, никой пенсионер не е стоял гладен, нито пък се е превивал от болки и умирал защото е нямал пари за лекар и зъболекар. Тогава ЦЯЛОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ беше напълно безплатно, включително и балниосанаториумите. Лекрствата бяха с добро качество и тъй като бяха на символични цени, бяха достъпни за бсолютно всичи.
За в бъдеще, като лъжеш, поне го прави с мярка и тогава може някой балък да ти повярва.
Истната е, че "демокрацията" е една мръсна използваща хората система, при която куче яде куче.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: c95bf3cd93
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

55.   Само един въпрос към русофилите - що не ходите да работите в Русия и не пращате децата си да учат и работят там, а са все по Америка и Западна Европа като са прогнил капитализъм?

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 4f8a33b3d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

56.   н53- „Интересно как тогава над 9 милиона население оцеля по бай-Тошово време “
Просто човекът има жажда за живот и не умира лесно, но ако не се стреляше с автомати на ИЗЛИЗАНЕ по границата, реално нито един човек нямаше да остане в България тогава. Така оцеляват и хората в Северна Корея в момента и какви 9 милиона те годнят, след като изгониха 500 хиляди български турци - миналия ден дадоха статистика за родените в България, които живеят в чужбина и 1/3 от емигрантите в статистиката са именно тези турци.

Други статистики четете - за продължителност на живот, за аборти ще ви дам също
Средната продължителност на живота в България е 74 години, като за мъжете тя е 70,6 г. и 77,6 г. за жените. От средата на 1960-те до средата на 1990-те, период от повече от три десетилетия, показателят е почти непроменен и се колебае в тесните рамки между 70,3 и 71,5 години. След средата на 1990-те започва процес на постъпателно нарастване на очакваната продължителност на живота, която днес е някъде с около три години по-висока.
(Извод - лъжете, че намалява средната продължителност на живота след влизането ни в ЕС)

Ето ви графики и статистики на раждаемост, смъртност, продължителност на живота и аборти

https://www.infograf.bg/article/1434944974770

Всъщност раждаемостта е започнала да спада още през 1974 г и спада непрекъснато до след 1998 г., след което се покачва и след 2013 г. пак спада - и забележете - това БЕЗ половината милион турци, които са били изгонени и без другата половин милион хора, които са избягали през 90те от „хубавото“.

Смъртността нараства от самото начало на статистиката - 1956 г. и това е НОРМАЛНО, защото след Освобождението у нас има бебе бум (били сме 3.5 милиона само) и е нормално тези хора да умират все някога, такак както след ВСВ също са се раждали много повече хора, които достигнаха пределна възраст и сега вече увеличават смъртността драстично.
Комунистите ПРАВИЛНО решават през 70те години да проведат т.н. 2 деца политика, за да ограничат безконтролируемото нарастване на населението, което не може да бъде и изхранено вече. В 20 век не са им били нужни вече 5 деца на семейство! По времето на бабите и прабабите ни хората са имали повече деца, защото България е била селскостопанска държава, а е нямало такава автоматизация на селското стопанство като днес.

Примерно землището на моето село в Северна България не се е променило като територия, но преди 3000 човека са обработвали земята там, а днес 3-5 човека и около 10 модерни машини успяват да свършат цялата тази работа. Няма пустееща земя, ТИРовете със селскостопанска продукция са разбили дори главния път и по време на реколта има ТИРове към пристанището във Варна с жито, царевица, слънчоглед един след друг!


При абортите, между другото, пикът е 1980 г. , когато не сме били член на ЕС
https://www.abort.bg

За битовите условия описах какви са били и точно такива са били в моето населено място и то продължи режимът на водата специално до 1993 година поне, защото не намериха пари да купят нови помпи. Също забравих да кажа, че нямахме телефон до 1986 г. , имаше 2 канала по ТВто и то не 24 часа, а само в определени часове.
В София, разбира се не са били такива битовите условия, но за живот в големите градове ти е трябвало жителство. Днес е по-лесно да получиш виза за САЩ от тогава жилество в София.
Днес без виза и без паспорт можеш да живееш където си искаш в ЕС, в София който иска може да живее без да бъде шиканиран и тормозен, можеш да изповядваш религията си без да бъдеш гонен, можеш да говориш каквото си искаш без някой да те затваря в Белене, можеш дори да имаш 2 коли на семейство ако искаш. Нашият Москвич така и не беше произведен до 1989 г, а поръчката е направена 1978 г. - дойде писмо ако искаме да си го купим 1992 г., но тогава вече имахме Пежо!

Вие мразите ЕС, защото имате носталгия към комунизма, но бас държа, че най-големите фенове и на комунизма, и на Русия никога не са живяли и през комунизма, и в Русия.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: f28e3ca469
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

57.   Тоя със статистиките пак изскочи и огласи сайта с анти-социалистическите си/про-"демократичните" си мозъчни пръдни. Стига с тези лъжи бе човече малко и невзрачно. Не ти ли омръзна?

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: d4c2175ab5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

58.   Има разлика между комунистическата глупост и социалистическата пуло-глупост. За привържениците на Ленин (може би най-добрият представител на комунистическата простотия) - да не би сега в комунистическа "демократична" Корея да е по-добре? Те там имат такива високи стандарти на живот... Първи по икономика и първи по стандартите на живот. Там хората не знаят що е това бой, а ние в лошата капиталистическа Европа - всеки ден ни бият с бухалки и плащаме по хиляда лева данък, а заплатата - триста-двеста лева максимум и като бонус: седем патрона в краката и два електрошока... И то напълно безплатно, като за довиждане. Социализма що-годе бива - само дето, като му свършат парите... Обаче, защо сега не виждам да пращате децата си в С.К.? Да не би там комунизма да е по-различен?

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9a8d91bcae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

59.   От номер 8, 29, 38 - Единственото, с което мога да се съглася от критиките, които получих за коментарите ми е, че наистина много често ползите от ЕС са по-скоро за българите като отделни граждани, отколкото за страната като цяло, но с времето и страната ще чувства все повече ползи и дори сега също има редица позитиви.
За тези, които хвалят комунизма, нямам думи, не виждам смисъл да споря с промити мозъци. Както казах и аз и други коментатори, те самите комунисти си пращат децата на Запад, а тук ми тръгнали да възхваляват кочината без права и свобода наречена цоциализъм. А, сиренето е не само евтино, но даже и безплатно в капана за мишки.
Колкото до ехидните подмятания от сорта професор и лектор в кавички, това изобщо не ме засяга, защото колкото и да лаят някои хора срещу мен, те най-много могат да си развиват теориите колко е убаво при бай им Тошо в кварталната или селската кръчма, а аз имам студентска аудитория, която включва и деца на известни белгийски политици и даже един принц тази година, публикувам, ходя на международни конференции редовно и три години подред получвам награда за най-добър преподавател по международни отношения. Ето това ме радва като признание за моята работа, а това че в анонимен сайт шепа русофили и комунисти не ме смятали за истински професор не се отразява по никакъв начин нито на академичната ми репутация, нито на академичните ми титли, колкото и да се напъвате. И както виждате мнозинството коментиращи и в този сайт предпочитат свободата на движение и пътуване, на информация, на европейска интеграция, а не съветска кочина-затвор.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: f28e3ca469
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

60.   Но. 59 казва; "мнозинството коментиращи в този сайт предпочитат свободата на двжение и пътуване"
За каква свобода говориш?
Хората сега пътват на запад, не на екскурзии, а за да си търсят работа, защото демокрацията унищожи промишлеността в България, и с това и работните места. Хората винаги биха предпочели да живеят и работят в родината си сред роднини и приятели, а не прокудени на вън, да слугуват и водят мизерно съществуване.
Но както се казва "Демокрацията дава правото на всеки човек, да бъде собственния си подтисник. "

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: b04cc9310e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

61.   59, щом се съгласяваш с критиките, че ползите от ЕС са само за някои продажници на България, следва да се съгласиш и с останалите критики, на живи свидетели, за разликата в "благоденствието" на обикновените хора, преди време и сега! Правилно беше подчертал някой, че четеш евангелието като дявол! Никой не ти е казал, че през времето на комунизма, социализма, или както искаш си го наречи е било най-добре, защото е могло да бъде и по-добре. Но, за болшинството обикновени хора, е било по-поносимо. Живите хора правят сравнение за живота по бай-Тошово време и сега! Махни си розовите очила, и погледни реално нещата. Лудост е да казваш, че средната работна заплата била 800-1000 лв., ако един хайдутин взема от 10 000 до 100 000 лв., а над 400 работещи и произвеждащи блага за обществото получават по 300 (сега 460) и то бруто лв., с които не могат да си платят само текущите разходи! Така се получава, средната работна заплата у нас! Сигурно и смъртните случаи преди време са били много, ама е нямало информация за тях, щото IT технологиите са били в начален стадии. :))) Сега всичко е "цветя и рози"! Почти "няма" убийства, щото циганите не са никакви убийци. Лекарите не са бизнесмени, а лекуват по "най-правилния" начин, и пациентите (в случая клиенти) все са недоизлекувани, щото лекарските заплати все са малки. Заплатите на полицаите и те малки!!! Бият "кучето" цял ден, пият кафета безплатно (щото са полицаи) и се чудят на кого да "изгорят душата", защото в България всички са престъпници. Достатъчно е полицията да си избере някой, и да го глоби, защото е сплял на мястото, дето спира полицейската кола, а и план трябва да изпълняват, че по план трябва да хванат повече "нарушители" за да си увеличат приходите. Малките им заплати от 1000 до 3000 лв. с добавките все са им малко, а голямата престъпност (циганската) е много голям проблем И, за това етническите българи са нарушители на закона, понеже са имали участта, да се родят българи, а не от малцинствата. 59, има една мъдрост от българската народопсихология! - "На чужд гръб, и сто тояги са малко"! Дано схванеш метафората, че такъв "учен" човек като теб, рядко обръща внимание на дребните неща!

 
  ...

1-50 от 90
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker