Условна присъда - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Условна присъда
преди: 6 години, 6 месеца, прочетена 1259 пъти
Здравейте.

Търсих информация в интернет за това, но не успях да намеря. Къде в наказателния кодекс е споменато поръчителство на убийство и съответната присъда? Възможно ли е да ти дадат условна присъда за поръчителство на убийство ако си с чисто криминално досие? Благодаря предварително. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 месеца
hash: d4d6b1950a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Посъветвай се с адвокат, но по принцип поръчителството на убийство се наказва като при самия убиец. Условни присъди за такива злодеяния не може да има. Има условни присъди за неща, които са извършени в състояние на афект, заради невнимание да кажем и така нататък, но престъпленията, които са свързани с умъсил (като убийство и поръчителство) не могат да доведат до условна присъда каквото и да правиш.
Резултатът може да е същият - умрял човек, но съдебната система няма за цел да отмъщава, а преди всичко да реабилитира и превъзпитава. Примерно ако без да искаш заради невнимание блъснеш пешеходец е едно, но да планираш да убиеш този човек е друго, макар че и в двата случая е умрял човекът в първият може и да не лежиш изобщо и това е правилно, защото не можеш да превъзпиташ човек, който на практика няма криминална енергия и за 1 мин. е бил разсеян. Такъв човек ако пратиш в затвора вредиш на обществото, не помагаш.
Ако се скараш с жена си и в състояние на афект я убиеш без да искаш е едно, друго е да планираш убийството
Особено тежко се наказва всичко, което е свързано с умисъл и с низки подбуди. Примерно ако искаш да обереш магазин и убиеш някого се лежи до живот, защото си имал низки подбуди дори да не си влезнал в магазина, за да убиваш, а за да крадеш. Планирал си, взел си пистолет вътре.
Поръчителството на убийство е трудно доказуемо, но ако се докаже по някакъв недвусмислен начин ще се лежи в затвор ако е починал човек. Няма такива сладки като условна присъда за такива деяния.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 9ab4097908
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   член 117 от НК
Чл. 117. (1) Приготовление за убийство по чл. 115 и 116 се наказва с лишаване от свобода до три години.
(2) Същото наказание се налага и на онзи, който подбужда другиго към убийство.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 3a983a80cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Номер 1, страхотен отговор.Бих искала да знам (дори си го и описал/а като пример), защо при побой в състояние на афект, и настъпила смърт (но с разлика от 8 часа между побоя и смъртта), се образува досъдебно производство по чл. 115? Не трябва ли да е непредумишлено и да се разглежда по чл. 118? И още много, много въпроси имам към теб...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 6d5305b61e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   На мен ми е интересно друго - кой те е ядосал толкова и с какво, че да го поръчваш :D Но пък, ако ще правиш нещо свързано с отнемането на живота на другия, поне го направи ти самия, иначе си си чист женски полов орган.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: d4d6b1950a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   н 3, не съм юрист. Обърни се към юрист и прокуратурата се е обосновала също защо е повдигнала такова обвинение. По принцип от обща култура знам, че когато се причини смърт без умисъл, наказанието е друго и да - може и условно да е. В състояние на афект, между другото, се доказва. Не можеш ти да кажеш, че си бил в такова състояние, а си има свидетели, после доклади и така нататък.
Типичен и най-чест пример на убийство в състояние на афект е при караница между съпрузи да кажем. Непредумишлено убийство е примерът с Мозер, която получи само 3. 6 години за това престъпление, но ако беше планирала убийство на съпруга си заради наследство да кажем щеше да лежи до живот. И в двата случая човекът е мъртъв, но наказанието е съвсем различно.
Побой в състояние на афект не знам дали може да има. Може да има като вид самозащита, но в състояние на афект? Трябва да е имало много здрава кавга преди това, може би алкохол намесен, нещо такова, но няма как хем да си поръчител на убийство, хем да си самият убиец в състояние на афект. Нещо куца.
Да не си настроила някого да убие твой бивш приятел или нещо такова? Също е важно да се докаже, че целта е била убийство.
А това човекът кога е умрял не е от значение, а дали е умрял в следствие на побоя - може да го удариш, да изпадне в кома и да умре след 2 години и така от побойник ставаш убиец след 2 г.
Имаше случай с едно момче, което е имало някакво друго заболяване и умира след побой в резултат от заболяването - ето това е вече друго, по-сложно става.
Или някой има някаква болест и ти без да искаш се буташ с него на улицата, той умира. Е, не може да те съдят за убийство или за непредумишлено убийство, май дори изобщо не могат да те съдят.

Има си адвокати за цялата тази работа, учили 10 години и практикували. Вземи си ДОБЪР адвокат, защото ти трябва при толкова тежко обвинение. Прокуратурата си е написала становище и е обосновала защо е повдигнала обвинението - чети.

 
  ...


...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 7ec6e714a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Н 3 достaтъчно е побойникът дa е кaзaл/извикaл по време нa боя нещо, което се aсимилирa кaто зaплaхa зa убийство. Човекът е починaл следствие нa побоя. A извършителят е обявил нaмерение.
С добър aдвокaт може дa го минaт зa непредумишлено в състояниенa aфект.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 6ab353d559
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря Ви, номер 5 и 6.
Номер 5, никого няма да поръчвам, сакън. :). И в случката, заради която питам, няма поръчителство също.
Моята мисъл тече в същата посока като Вашата, беше ми от полза да разбера, че не греша особено.
Номер 6-доколкото знам, няма изказване на подобни думи.
Остава адвокатът да мисли и работи в същата посока...
Отново Благодаря!

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 2637d3ffe6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От автора до 4 : Хахахаха няма да поръчвам нито ще убивам някого(въпреки че се сещам за някои хора :D ) Просто ми е любопитно :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker