Не издържам, искам да сложа край... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Не издържам, искам да сложа край...
преди: 6 години, 5 месеца, прочетена 2146 пъти
Здравейте, споделящи.
Истината е, че пиша това напълно сломена и разбита.
Не искам да е дълго, за да не ви отегчавам, а не мога да структурирам мисълта си сега.
Откакво се помня, ми се случват все гадости. И тъкмо стане светло в живота ми, и пак се смрачава. Всеки път все с по-голяма сила.
На 30 години съм. Осиновена съм. За жалост, попаднах и на осиновители, които са твърде различни от мен и така и не съумяхме да се разбираме през годините. От известно време съм сама. Приятелят ми ме изостави. Предишният също ме изостави. Разбира се, че ще помислите, че вината е у мен. Сигурно е. Но не разбирам каква е. Толкова боли, че понякога нямам сили да стана от леглото.
В живота ми няма любов, това е.
Около себе си виждам обичащи се и обичани хора, а аз си ходя все сама. Приятелите ми казват, че съм обичащ и раздаващ се човек, но не срещам ответно отношение.
Същевременно работя много отговорна професия, която обичам, но напоследък и там е нетърпимо.
Осъзнавам колко тъмни краски чертая, но се опитвам да съм обективна и да напиша нещата такива, каквито са.
Явно някои хора сме създадени само за да теглим. Инак мисля, че съм жизнеутвърждаващ човек, обичам живота. Но ето че той не ми дава шанс поне за мъничко да съм радостна и спокойна.
Накратко сега: искам да се самоубия. Но съм пъзла явно, защото не ми стиска, страх ме е да го направя. А не виждам смисъл да продължавам да агонизирам. За един месец след раздялата отслабнах с 10-15 килограма. Аз се мъча. Искам всичко това да спре и не издържам повече. Даже "не издържам повече" са слаби думи. Това беше. Животът за мен приключи.
Благодаря, че ме прочетохте.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 5 месеца
hash: e64f5d222f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Иска ми се да те прегърна и да ти кажа, че никога, ама никога смъртта не е изход. Жива и здрава да си, ще се справиш! И с това, и с всичко което ти дойде до главата - не се предавай, не се отпускай! Винаги идват и по-добри дни! Кой не е имал любовна мъка? Кой не е бил предаден поне веднъж? Мъже има много на тоя свят. Не си срещнала подходящия. Някой беше казал "Странно е, когато хората са достатъчно смели, за да се изправят пред смъртта и в същото време толкова слаби, за да преборят живота. " Такава е и моята позиция. Много по-лесно е за отчаяните да се гмурнат в непознатия свят след смъртта, отколкото да се държат и да се борят.. да се борят за това, което искат да бъдат!

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 574576cfb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Никой за нищо не е създаден, самият живот е без цел и посока, и никъде не пише, че човек ще е щастлив. Някои се раждат при добри обстоятелства, други - не. Това е. Изборът дали да се бори човек и струва ли си въобще, е личен избор. Мога да ти кажа, че ще срещнеш любовта, че за всеки влак си има пътници, че Бог иска да си щастлива, но ти праща страдания - това обаче няма да е вярно. Днес си пуснах песента "черната овца", там има един пасаж за това как "хората сега са глупави стада", а знаеш ли, че всеки слушащ песента отнася тази фраза за другите хора, но не и за себе си. По същия начин аз мога да работя с човешката значимост, да ти говоря неща, в които ти ще повярваш лесно, защото искаш да повярваш, а не защото са истина.
Може и целият ти живот да мине в нещастието; може още утре да се влюбиш в някой пън, който ще те изостави и докато се наканваш да скочиш от някой мост, друг мъж да те спре от скока, да се влюбиш и да заживеете щастливо, а може и нищо да не стане и целият ти живот да мине сив.
Всички мислят, че са родени за щастие, търсят го... при сегашните условия, за да си щастлив ти трябват 3 неща - здраве, любов и пари, нямаш ли, което и да е от трите, човек винаги ще е нещастен. При затворените и малки общества ти трябват 2 неща, за да си щастлив - здраве и любов, но обкръжението, в което някой дивак е израснал, няма да иска мезонет, мерцедес и комфорт, защото те няма да знаят какво е това. Те си строят къщи по дърветата и са доволни на улов и вода, затова там здравето и любовта са достатъчни.

Чувал съм, че ако дариш пари на църквата, когато изпитваш гнет - помагало, запали и свещичка... а и Исус би искал да утвърдиш вярата си в него, дарявайки сума за църквата - така съм убеден, че ще ти потръгне в любовта.
Странни хора...

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: df8f6a8635
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Разбирам страданията ти, но моля те не го прави, това не си струва! Животът крие толкова много приключения и щастие! Ти си едва на 30, не го прави. В крайна сметка много зависи от настроя на човека. Ако ти решиш, че искаш да се бориш, искаш повече от живота, искаш всичко от него и можеш да го имаш - то тогава наистина можеш да постигнеш всичко. Настрой се на позитивна вълна, колкото и нелепо и трудно да ти звучи. Чети книги за самоусъвършенстване, гледай мотивиращи речи и т. н. но моля те не мисли за самоубийство, не се предавай. Намери си хоби, запиши се на спорт. Винаги има светлина в края на тунела (банална фраза, но много вярна).

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 920c9d14a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Щом са те изоставили двамата мъже, за които каза, значи и те са били "твърде различни" от теб. По-добре ли щеше да е да имаше само скандали или тормоз над теб?

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 13dd2a5ab1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Здрасти, какви са тези думи? глупости говориш сега. Знаеш ли всеки човек какво преживява. Просто ще те посъветвам преди това твое напълно глупаво решение да се обърнеш към психолог. Няма нищо срамно в това. Сигурна съм че МНОГО ще ти помогне. Така второ и аз съм сама на 28 съм, но си казвам и моето време ще дойде. Излизай така все ще изкочи нещо, някаква плячка хаха. Щом си родена ти ТРЯБВА да живееш и това е е! Само слабаците и глупаците се отказват от живота. това е най-голямата грешка на един човек. Ако продължиш бас давам че след 10 г. ще имаш прекрасно устроен живот. Все още си млада. Представи си прекрасното бъдеще, някъде там е и твоят човек. НЕ СЕ ОТКАЗВАЙ ОТ НАЙ-СКЪПОТО! Успех.

 
  ...


...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: f91cfe7fab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Зaпочни от причиниъе порaди които сте се рaзделили с двaмaтa бивши. Aко техните мотиви съвпaдaт, би следвaло дa приемеш, че тези причини ще ти пречaт зa интимнa връзкa и с други хорa, но и въобще в соц. живот.
Винaги имa време човек дa откaже дa живее, изчaкaй зa сегa и некa потърсим причинaтa първо и видим дaли пък не можеш дa извaдиш онaзи жaднa зa живот женa която кaзвaш, че живее в теб.
Първо обaче ще изчистиш от съзнaнието си, че "някои сa родени дa теглят" никой не е роден дa "тегли" или го "теглят" първо попaдaме в някое семейство което ни изгрaждa хaрaктер, но и според собствени възприятия също могaт дa ни внушaт своите стрaхове и комплекси.
Кaквa е причинaтa/причините дa си тръгнaт от теб бишите ти?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 4d8b3bd3fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Просто е!
Спомни си за човек които никога не те е наранил и му звънни, чуйте се вижте се!
Промени се в положителна посока! Немисли отрицателно и негативно!

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 47ee49e1d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Погледни на хубавите неща в живота ти. Това, че си била осиновена. Можеше да останеш в дом, после -какво-стриптийзьорка? На магистралата? Погледни съдбата на много неосиновени деца. А ти си имала късмет и трябва да го оцениш. За приятелите, какво да ти кажа. Едва ли някой мъж иска да има тъжна жена до себе си. Затова бягат. Бъди положителен човек, прости на всички в живота си и продължавай напред. Заобичай себе си. Това е най-важното.
Сега ще ти кажа нещо, което се казва Синдром на първичното изоставяне. Знаеш за какво говоря. Този синдром те мъчи според мен. Сигурна съм, че осиновителите са те обичали. Приеми фактите в живота си, прости на всички и продължи напред. Силна си и можеш.
Отиди на църква, повярвай в религия и благодари на Бог за това,,което имаш. Обичай себе си.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 147fc0c84f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Недей да го правиш! Ще направиш голяма грешка в живота за! Не си заслужава само, защото са ти се случили гадни неща да загубиш живота си! Това е нещо ОГРОМНО! Моля те, помисли над думите ми, колкото и кратки да са! Ти си още млада... Живота е пред теб... Ако толкова не харесваш живота си, започни ново начало. Отиди в друг град (, ако има възможност) и ще срещнеш нови хора, нов град, нови приятели и може да се срещнеш с подходящия човек за теб. Може и да си създадеш семейство, кой знае. Може да направиш живота си прекрасен, но стига да искаш. На всеки човек му се случват ужасни случки, но това е живота. Дори и на принцесите от приказките не им е перфектен живота. Надявам се да не взимаш прибързани решения! И последно искам да кажа: Нали знаеш, че, ако намериш подходящия за теб човек ще можеш да си имаш дете? Наистина ли искаш да сложиш край на живота си, вместо да го започнеш отначало? Няма значение на колко години си, никога не е късно! Това ти го казва момиче на 12 (почти 13) години.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: f2b79ccc93
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здрасти, Авторке. Първо искам да ти кажа, че самоубийството няма да ти избяга. Най-лесно е обаче да сложиш край и после? Какво следва след това - червеите.
Жалко, че не си сполучила на родители, но кой може да каже, че има перфектни родители? Има родители, които бият, изнасилват, манипулират децата си, за да са им роби. Моят баща е алкохолик примерно, а майка ми е слабохарактерна женица и цял живот самичка се оправям. На два пъти щяха да ме изпуснат като дете от безхаберието си - един път заради алергия. Задушавах се, а не ме заведоха на лекар и сама отидох и личната веднага ми би инджекция, а само 30 мин. по-късно съм щяла да се задуша. Да съм била на 7 г. Пеш до лекар отидох.
На 16 г. имах тежка пневмония и не можех вече да дишам - пак сама се вкарах в болница и нашите чак на другия ден дойдоха да подпишат и да ми донесат пижама....
За мъжете какво да кажа - първият беше манипулатор, много по-голям от мен и се оказа, че имал фетиш към девственици. Забремени най-добрата ми приятелка, а мен ме докара до анорексия. Вторият мъж в живота ми беше женен и го чаках 10 г. да се разведе, в които бял ден не видях.
Разказвам ти това, за да разбереш, че всеки си носи кръста. Ти гледаш хората навън колко са щастливи, но това е само фасадата. И мен да ме беше видяла в най-тежките ми моменти, и на мен не ми личеше бремето.
Днес съм щастлива - имам прекрасно семейство, благосъстояние и успех в живота, но ако бях се самоубила преди 5-6 години нямаше как да се случи това. Няма как да ти се случат хубавите неща ако не се бориш и не си търпелива, но като се случат - граби с пълни шепи. Аз примерно направих огромна сватба и поканих дори съседите -130 човека само от моята страна. Бях си харесала една рокля, но се отнесоха зле в магазина с мен и ме накараха да се чувствам зле. Купих си рокля от Ню Йорк по пълна случайност и бях като принцеса. Винаги, когато нещо лошо ми се е случвало, после ми се изсипва добро и щастие, но това не значи че идват веднага или идват на готово. Имала съм 2-3 отвратителни години, в които като теб ходих като скелет, после малко ми се оправи положението, но за да постигна това, което днес имам ми трябваха 12 години.
Тоест човек трябва да си дава време и шансове. Човек трябва да бъде търпелив
На мен най-много ми помогна вярата в доброто, в хората. Дори буквално тръгнах на църква. Просто избрах църква, в която знаех, че попът е млад и се закрепва. Започнах всяка неделя да ходя на службите, да слушам песнопенията и проповедта му после. С течение на времето се запознах с хора там, примерно с хористите и започнах всяка неделя да ходя с тях в една слакдарница. Помагаше ми тази рутина - знаеш, че не си сам в неделя поне. Никому не съм споделяла за проблема си, защото нямаше как да търся разбиране, че съм с женен мъж , но въпреки това намирах утеха в самото общуване с хората. Превърнах се в чудесен слушател, когото всички търсиха за съвет и ми завиждаха, че не се занимавам с мъже и нямам явно проблеми, а всъщност аз имах най-големият проблем.
Записах се в окръжната библиотека и рових с часове книги там и пак си минаваше времето и си говорех с библиотекарките с часове.
Записах се на курсове по плуване и тем подобни неща. Не бях сама и не бях зависима от някой мъж. Научих се да си разпределям времето и да намирам хубави дребни преживявания без мъж - просто не се затваряй. Не споделяй проблеите си с другите, защото няма човек да ти ги реши и всеки си има свои, но търси начин да прекараш време навън сред хора. Търси и някаква обществена дейност, която да ти носи удоволетворение - примерно стани доброволец в БЧК, там има много готини хора. Стани доброволец в някаква организация, в която се грижат за животни в беда и така нататък. Защо не нещо, което е в помощ на изоставени деца? Можеш дори да станеш приемна майка. Не се иска брак или нещо специално - караш курс и ти правят профил. Примерно ти като работиш на цял работен ден може би си подходяща за голямо дете, а разходите по него са ти покрити. Тоест можеш да правиш добро за други хора, с които имаш нещо общо и да бъдеш това за някое дете или младеж, което ти не си намерила.
Всеки има някакво призвание.
Просто ти не прави своето щастие и призвание зависимо от някой мъж. Аз така постъпих и не съжалявам... накрая любимият ми избра мен все пак, но дори днес знае, че аз и без него мога да се оправям в живота и да си намирам занимания и неща, които ме правят щастлива...
Ти правиш грешката, че очакваш другите хора да те направят щастлива, да те обичат - първо осиновителите ти, после мъжете, а не си се научила да се обичаш самата себе си и да се правиш сама щастлива

 
  ...

...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: dd3f604f0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Искам да ти разкажа нещо, което мисля, че ще е по-полезно от всички съвети, които мога да измисля. В рамките на една седмица останах с 30 лева за неопределен период от време, близък човек почина, прекъснаха договора за квартирата ми и трябва да се изнеса, оказа се, че ще се явявам на изпит по предмет, който видимо не разбирам, щом не издържах и тестовете. Малко се смазах. На всеки се случва. Преди това заминах на километри от дома, оказах се сравнително сама, имам един човек до себе си и всички останали някак се изплъзнаха, като доста от тях и ме нараниха и не говоря за скандали, а например, че този договор е прекъснат не по моя вина или по вина на хазяйте. Известно време беше ад, няма да влизам в подробности.

Та седнах аз и се замислих над гледните точки. Помогна ми. Сега ще го направя и за твоя живот.
Дадена си била за осиновяване, но не си живяла в сиропиталище. Осиновителите ти не са като теб, вие не се разбирате без думи, нямате силна връзка помежду си, но те са те искали, избрали са да те имат и са успели да те получат. Опитали са те да те отгледат и дори и да си се чувствала емоционално незадоволена, то си имала покрив над глава си, имала си храна в чинията ти и някой е мислил за теб, когато не си била вкъщи. Майка ми, както и майка ти, както и всички жени са били сами и с няколко неуспешни връзки зад гърба си преди да се омъжат, да имат деца и да създадат един щастлив кръг наречен семейство. Знаеш ли, сама си, това е лошо, аз те разбирам, страдала съм от любов и съм се чувствала самотна в стая пълна с хора... но самотата се усеща само от тези, които са разбрали какво е да имаш някого. Ти знаеш какво е да имаш някого, това е урок за цял живот, и 20 години да страдам по загуба, ще се радвам, че съм срещнала човекът, който съм загубила, щом някога ми е носил щастие. Може би не сте си паснали, може би някой по-добър те чака на ъгъла, може би съдбата има добри планове за теб.
Сега нямаш цел и посока и се чувстваш зле, но животът е като увеселително влакче- ту си горе, ту си долу. Искам да те прегърна, представи си за минута, че един непознат иска да те прегърне, ти ме докосна по някакъв начин с историята ти и аз искам да ти бъда полезна. Някъде там на света има хора, които са те прочели, съчувстват ти и за другите не знам, но аз ще мисля за теб известно време. Това не е ли поне малко трогващо? Опитай се да видиш нещата от един по-добър ъгъл. Загубила си някакви неща, но сега губиш себе си и трябва да се спечелиш отново. Вземи си отпуска, ако трябва, отдели някакво време за неща, които ти помагат... изпий си кафето сутрин на спокойствие с любима музика, после се разходи и не спирай да вярваш, че си важна за себе си... ще бъдеш важна за любими хора и занапред, защото ще срещнеш такива. Никой не ти обещава, че ще се случи утре, вероятно няма и причината е, че не си готова за това, но един ден ще бъдеш.

Като се откажеш, какво получаваш? Бори се за себе си, направи го за теб, докажи си, че си важна за себе си, че ти се обичаш и щом ти можеш да обичаш себе си, значи и някой друг на света ще те обикне.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 6d0e3e28a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Авторке, разбирам, че си атеистка, иначе би те било страх да посегнеш на живота си. И бъдейки атеистка тогава разгледай историите на едни други атеисти като теб, които са посегнали на живота си и по чудо са се завърнали от смъртта. Гарантирам ти, че след разказа им какво са преживели и през ум няма да ти мине след това такова нещо. Самоубийството е най-тежкият грях и единственият грях от който няма измъкване никога. Друго, тези мисли и подтици не са твои, а от външен източник. Това не си ти! След време, ако не го направиш, сама ще се увериш в това. Не разговаряй с тези гласове в теб! Колкото до това защо не си щастлива. Поради същата причина поради която почти никой не е щастлив. Тя е блудството. Повечето хора дори не знаят, че съществува такъв грях. А той заедно с убийството, крайно унизителното отношение към родители, разврата и хулата на Бога са най-тежките грехове - смъртните. Ако някой е извършил един от тези грехове, душата му е затворена в ада в момента, и той съществува на Земята само като плът. Като резултат от извършването само на един тези грехове Светият дух напуска човека и човекът се превръща в духовен труп, и още тук на Земята ще изпита ад. Съответно колкото повече е правил от тези грехове толкова и ада му ще е по-тежък. Църквата в древността казва, че за такъв грях трябва да минат 15 години през които човек да не го е извършвал повече, а да са се кае за него през цялото това време. И чак след този период прекаран в покаяние, може да бъде допуснат до Причастие (тялото и кръвта Христови за опрощаване на греховете и съединяване с Божият дух). Тези грехове са толкова тежки и толкова оскверняващи, че ако бъде взето причастие скоро след извършването им и човекът не се е каел, има опасност да бъде изгорен в Светият дух при вземането на причастието. Това е причината тези които се причастяват недостойни(чисто формално без покаяние) да се разболяват или умират скоро след това. Какво е блудството ли? То е полов контакт без мъжа и жената да имат свещен брак. Това принизява човека в животинският свят, а човешката природа не е с такова естество. Други много тежки грехове са магията, гадаенето, амулетите, ходенето при врачка и други окултни занимания. Който се е докоснал до тези неща е изключено да не преживее истински кошмар в живота си. Може би не ти се вярва всичко това, може би не ти харесва, но това е истината!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 789de905e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   И аз укрепнах след чести посещения в църквата и вземане на причастие...

Никога не съм можела да се вдигам на крака след всяка несполука споходила ме, имам лабилна психика и лошо здраве, което съвсем си замина последната година...

Получих паническо р-во и хашимото от изтощение на нервната система, поради травмиращи събития, които се изредиха в кратък период, едно след друго.

След всяко причастие се чувствам все по-добре.

Трябваше да стигна дъното, за да се сетя да отида на църква.
А от дете ме спасява...

От несподелени любови, приятелски разочарования, обиди.

Всичко избледнява с времето, когато човек се пречисти или му бъде прочетена молитва, пости или се направи водосвет в дома, в който живее.

Който е минал по този път знае, какво имам предвид.

Ще ми се повече хора да знаеха това...

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 0c21941533
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   В живота има двойни стандарти и лицемерие, и никой не ти е длъжен с нищо, включително и да ти казва цялата истина. Добре е да приемете съветите за вас те са безплатни.

“Следете мислите си, преди да станат думи.
Следете думите си, преди да станат действия.
Следете действията си, преди да се превърнат в навици.
Следете навиците си, преди да станат ваш характер.
Следете характера си, преди да стане ваша съдба.
Ние ставаме това, което мислим

Много ми допадна коментар 13, колкото до църква, лично познавам православни, вярващи, с различно обществено положение и професии, които на практика са секта, затова по-добре в библиотека или другаде сред хора.

М53

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 82cf66e1d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Хей. Струва ми се че си навлязла дълбоко в депресията преди 30 и имаш силна нужда от промяна.
Ние сами намираме нещата които ни правят щастливи-между редовете в лмбимите книги, подхвърлени мъдрости от възрастни хора, поуки от грешки и минали събития, моментите на гордост след постижение.
Всяка връзка те е научила на нещо, което ще е полезно в следващата. Не съжалявай за нищо.
Хареса ми изказването на номер 15 за това че около нас и във фейсбук всички се показват щастливи, само прекрасни розови случки. С това създаваме илюзия, че само на нас не ни върви. Преодолей че под повърхността всички минаваме през депресий, загуби, страдания и лични катарзиси, които ще открехнем само на най-близките си.
Никога не се предавай!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker