IQ теста показва ли реално интелигентността на човека? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

IQ теста показва ли реално интелигентността на човека?
преди: 6 години, 5 месеца, прочетена 1514 пъти
Да, този въпрос за човешката интелигентнот винаги ме е озадачавал. Как можем да разберем колко е интелигентен един човек когато говорим с него. На какво базираме нашето мнение, че този човек е наистина много интелигентен. Ами ако нашата интелигентност е на ниско ниво т. е. ако не сме достатъчно разумни, как ще определим, че другия е много умен. Знам, сега ще кажете, че има тестове за интелигентност. Да, но тези тестове са от няколко десетилетия, а в човешката история винаги е имало интелигентни хора и са били всепризнати от обществото в което са живяли та дори и от световната общественост. Но тези тестове, като например теста на Менса (Mensa), дали показват реално интелигентността на тествания човек. Натъквам се на куриозни случаи. Например Стефен Хокинг имал 160 точки. Айнщайн имал 160-190 точки. Джудит Полгар, американска шахматистка, имала 170 точки. Гари Каспаров, шахматист, постигнал 190 точки. Но най-интересното е, че 11 годишно момче и 12 годишно момиче постигнали по-висок резултат от Стефен Хокинг и от Алберт Айнщайн. Вие как си обяснавате такива аномалии. Тук си задавам въпроса какво е интелигентност и какво е мерилото за интелигентност. Според мен истинска интелигентност имат хората които са открили природни закони, които са изобретили нещо в техниката от световно значение, които са прозряли в невидимото, които правилно разбират контекста на написаното и все неща от този род. Ще посоча и примери, като откривателя на радиото, откривателя на телевизията, и най-вече откривателя на компютъра, българина Джон Атанасов. Има още много други интелигентни хора, които са се проявили в други сфери на живота, като например във философията. Макар, че във философията ги наричат по-скоро мъдреци, но мъдростта също е свързана с интелигентност т. е. човек стига до велика мъдрост чрез своята интелигентност, благодарение на която той е прозрял велики неопровергаеми истини. Личности като Сократ, Аристотел, Плато, Конфуций, Буда, Христос и още много, много дгуги. Аз не мисля, че всеки завършил висше образование има право да се мисли за много интелигентен. Ако имаш добра памет и каквото си прочел го повтаряш като папагал, това съвсем не те прави на много интелигентен. Познавам хора които със зубрене са взели изпита си и после всичко са забравили.
Да, има много интелигентни хора по света, но един случай ме озадачи и шокира. Една 26 годишна студентка от Калифорнийския Университет в Лос Анжелес е постигнала най-високия резултат от 220 точки по теста на Менса (Mensa) след като е гълтала сперма всеки ден за една година. Алиша Франклин (Alicia Franklin) през 2015 г. е имала резултат 154 точки, но след гълтането на сперма за една година резултата ѝ скача на 220 точки. Е, как мислите, дали тя е по-интелигентна от Стефен Хокинг и Айнщайн или Джон Атанасов.
Един човек, който наистина е интелигентен гений е Никола Тесла. Този човек по интелигентност е бил с 150-200 години напред от останалите в своята сфера.
Моля редакторите да публикуват статията ми.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 5 месеца
hash: 6cbac67ede
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 1538ffa687
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Нека прибавим и Леонардо да Винчи в списъка...
Това със спермата, че повишава интелигентността, е лъжа. Интелигентността може да се повиши с психотропни вещества, но всъщност те не повишават самата интелигентност, а премахват фактори като тревожност, които пречат на човек да разгърне целият си потенциал.
IQ-тестовете не мисля, че са реални, т. к. там много зависи как точно са зададени въпросите. Бях правила такъв тест преди време и забелязах, че бързо стигам до отговора, но повече време ми отнема да разбера условието, отколкото да намеря решението.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 13b167dc75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ако прочетеш де факто какво е тест за интелигентност и как работи, няма да задаваш такива тъпи въпроси. А тия спермоядки, именно заради "зубрене" постигат по-високи резултати.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: a880db16c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (78 гласа)

7.   Отворих темата и погледът ми се спря на някакво гълтане на сперма ... Затова не съм я чел, но ще отговря на въпрсоа заложен в заглавието: има различни видове интелигентност. Има и различни тестове за различните видове интелигентност. Като цяло IQ тестовете може да не са най-реалния измервател на интелигентността, но са най-доброот което имаме засега.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 00f71ca4ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Интелигентност и да си умен са мноого различни неща...

 
  ...


...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 44ed0910cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Интелект е когато човек разсъждава като теб и си задава въпроси, осмисля ситуации.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 7655eb7039
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Виж сега.. IQ тестовете отговарят предимно за логиката..
Това не пречи да си креативен..
Има различни тестове и различни задачи.. и на всеки различни му се отдават.. мен примерно въобще не ме бива с математическите.. просто защото ми е мъка само като видя числа.. но значи ли че съм глупав?
Всеки тест дава различни резултати.. варират с разлика от 10 тина точки..
Аз се двоумя между 126-138.. и макар това да си е стабилно височко.. в живота съм некадърник.. разсеян съм и въобще не ме бива..
Мисля.. че за да влезеш в графа "добре разсъдливи" трябва да хванеш поне едни 127-128 точки .. средно.. защото задачите на това ниво са елементарни..

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: cb520a7202
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Класическите тестове за интелигентност отчитат само логическата интелигентност, а тя е само една от десетките видове интелигентност. Има емоционална интелигентност, линвистична, междуличностна и много много други.

Това, че един човек е учен, не означава, че е задължително да има добра логика. Зависи от сферата. Освен това за да си учен, трябват и много други неща освен логика. Така че не е казано, че ако даден човек има по-висок коефициент от учен, то той е по-умен като цяло. Както има например хора, които уж са прости, но са добри бизнесмени. Това е защото нямат определени типове интелигентност, но пък имат други типове, които им помагат в бизнеса. Добрият спортист например може да е прост като цяло, но да има добро стратегическо мислене и да побеждава съперниците си със спортен интелект.

Така че интелигентността е доста относително понятие и има много аспекти. Колкото до децата - при тестовете за интелигентност се има предвид и възрастта. Така че ако дете на 10 има 150 коефициент, това не означава, че е по-умно от възрастен със 130.

Коефицента на интелигентост определя с колко процента по-добра логика имаш от средното за възрастта си. Ако например си на 14 и имаш коефициент 120, това означава, че си с 20% по-добра логика от средното за възрастта, което се приема за 100. Ако си с 90, значи си с 10% под средното за възрастта ти.

И друг важен момент е, че коефициента на интелигентност съвсем не ти носи кой знае какви привилегии. Има немалко хора с добра логика, но са пълен провал в живота и обратно.

По-добрия показател за успеха в живота е емоционалната интелигентност. Тук в сайта има немалко примери как хора не могат да решат проблеми във връзките си, как повтарят една и съща грешка идори не го осъзнават и куп други. Това са хора точно с нисък коефициент на емоционална интелигентност и ниска осъзнатост.

Ако си с добра осъзнатост и висок коефициент на емоционална интелигентност, вероятността да си успешен в живота като цяло е доста по-висока в сравнение с хора с ниска емоционалана интелигентност. Така че тя е много по-важна от логическата интелигентност, измервана от класическите тестове за интелигентност.

Прочети книгата "Емоционалната Интелигентност" на Даниъл Голман и ще ти се изяснят доста неща.

И между другото казва се Стивън Хокинг и Платон.

 
  ...
преди: 6 години, 5 месеца
hash: ce51ec32c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мнението ми се припокрива с това на номер7.
Да, има различни видове интелигентност. (и буквално си за съжаление, че за теб този факт се оказва новина..)

Също така номер11 изобщо не е трябвало да си прави труда да ти пише такъв подробен и информативен коментар, защото не го заслужаваш с тези писания за гълтане на сперма...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 5 месеца
hash: 390fa6cffd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Тестовете на Менса не са научни, ако искаш пробвай с Векслър, световно признат е и е с достатъчно голяма представителна извадка. Хората с IQ над 145 са МНОГО, МНОГО... малко на брой. Стефан (Stephen) Хокинг, Айнщайн и Леонардо не са правили IQ тест. Високото IQ не е гаранция за успех, а само един от факторите. Ако тестът е от научно признатите, той наистина мери интелигентността, но не креативността, нито социалните умения. Хората, които наистина са по-умни от останалите не го осъзнават, тези от IQ обществата са хора, които се чувстват подценени и няма с какво друго да се самоизтъкнат, освен със своето IQ, което не е измерено както трябва.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker