Какво е България в 20 век? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво е България в 20 век?
преди: 6 години, 4 месеца, прочетена 1293 пъти
Какво е, , България" за вас в 20 век. Обикновено име или нещо повече?

Защо ние не можем да сме като други държави като САЩ, Германия, САЩ или Италия. Въпреки, че аз не съм излизал от страната ми поради проблем с височините и бързите скорости и не мога да пътувам с самолет съм сигурен, че в други държави ще е по готино донякъде.

Всичко контрабанда ли е в Интернет.. дали и другите държави не са не по малко зле от нашата държава?

На всякъде ще има хора, които да ти направят живота по труден, но проблема не е в това.

Защо в САЩ са едни от най - добрите в правенето на филми?
Защо в Германия правят едни от най - модерните коли?
Защо в Италия правят едни от най - добрите дрехи и обувки?

Защо ние не можем да бъдем като тях, да бъдем нещо сред света. Светът ни знае като една малка държава на име, , България" сигурно..

Вие какво мислите? :)

Понеже Интернет е чистата заблуда оставям коментарите на хората обиколили въпросните държави. Какво е вашето мнения българи? ;)

Въпросите ми са с информационна цел. Просто сега се замислих, че може би ние не означаваме нищо за света, защото не опитахме да бъдем нещо голямо, което щеше да ни изкачи нагоре в класациите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 4 месеца
hash: 1dd77d4423
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Защото в България царят мизерия, мързел и дребнавост, а каквото и насока, да е имало това общество, то тя вече не съществува.

Всичко се прави, за да се отбие номера, никой не взима нищо на сериозно. Най-популярното нещо е, някой да се оплюват другите, в отчаян опит, да омаловажй чуждото, в опит да придаде значимост на собствния си недоимък, било той физически, културен, морален или материален. Никой не се интересува реално от ближния си, нито от държавата си. Никой не си изразява мнението по значим начим. Никой не полага усилия за реална промяна.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: a2621552e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Има 250 държави в света, ти си се спрял на най-развитите (САЩ, Германия) и се чудиш защо България не е като тях...ми колко държави има общо които са като тях? Няма и 10 от 250. Очакванията ти са нереални. Кога Сърбия или Гърция ще станат като Германия? Никога. Това ни е нивото на Балканите. Ако беше роден в Афганистан или Сомалия сигурно щеше да се самоубиеш.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: af37ac621d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Човек, първо прочети (примерно в уикипедия) какво е Интернет ;)

Сащ и Германия са успешни в нещата, които казваш, а и в други, защото са силни икономики.
А ние (България) сме слаба икономика. Имахме вековно робство, а не след дълго социализъм... Прочети повечко история. Няма да си правя труда да ти изнасям лекция.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: d527e57088
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Вече е 21 век :)

Иначе, ние сме долу-горе типична държава от по-бедните европейски такива, но пък поне сме европейски :) Австрия примерно също не произвежда нещо типично. Произвеждат по малко от всичко, както нас.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 1dd9bfd954
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   В момента бг е отвратителен кенеф.

 
  ...


...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 1dd9bfd954
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Говорено е много дълго време по тая тема.
Прочети малко история и ще разбереш.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: df8e95337b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Защо ли? Защото преобладаващото население е с твоя капацитет, уважаеми авторе.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: ca6d598188
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   ТАКА. Такъв тип теми ме вбесяват, защото като българка се чувствам засегната от манипулативните техники, които ни прилагат разни пенсионери, наричащи се учители, доктори, политици и все едни и същи подобни люде, които само ни губят времето и на наш гръб забогатяват.

Моето мнение е, че България ще се оправи НЯКОГА. И този ден ще дойде, но за съжаление младостта ни ще отмине похабена в очакване на по-добро бъдеще. Вероятно чак за нашите внуци България ще започне да заприличва на европейска държава, и вероятно ще добием нов манталитет и европейски стандарт, което отдавна трябваше да стане. Обаче, за да се случи това, най-напред трябва да се ОТСТРАНЯТ всички пенсионери от главните постове, и да се назначат МЛАДИ ХОРА, СЪС СВЕЖО, НОВО И ЕВРОПЕЙСКО МИСЛЕНЕ.
Докато ТЪРПИМ и ПОЗВОЛЯВАМЕ на някакви корумпирани ДЪРТАЦИ с остаряло мислене и остарели МЕРАЦИ/за бързо и честно забогатяване/ да ни УПРАВЛЯВАТ - до тогава ще сме на това дередже.
Стреснете се, хора. Откраднаха се милиарди левове, а в България нищо не се случи от толкова години членство в ЕС. Ние, младите сме без развитие, без КАЧЕСТВЕНО образование, а такива като Бат' Бойко, Бареков и прочие излязоха честни бизнесмени с крадените пари на наш гръб, а с нас какво се случи? Едно голямо НИЩО. Ние сме някъде в страни от картината. След някоя година тези пари ще трябва да ги връщаме, а познайте кой ще ги връща? Ние. Дори да вдигнат заплатите, всичко ще се оскъпи и ще продължаваме да тъпчем на едно място. Ще продължаваме да живеем в лъжи, корупция, измама и некадърно управление, докато не се появят МЛАДИ, здраво стъпили на земята хора, които носят духа на истинският лидер, хора, които знаят точно какво искат, къде се намират и какво ще правят с това, което са се захванали.
Просто, всички ПЕНСИОНЕРИ нямат място НИТО в управлението на държавата, НИТО в образованието, НИТО където и да било, пряко засягащи развитието на младия човек.
Трябва да се отдава почит и да се гласува доверие на МЛАДИТЕ, а не на дърти ловки и ХИТРИ измамници, които трябва да си гледат вече СТАРИНИТЕ, вместо да се правят на политици и т. н.
Всичко трябва да бъде ИЗКОРЕНЕНО, особено изключително просташкия ни вроден МАНТАЛИТЕТ, КОМПЛЕКС ЗА МАЛОЦЕННОСТ И СВРЪХ НИСКО САМОЧУВСТВИЕ, НАСАДЕНИ ОТНОВО ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ, КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ. ПОНЕЖЕ ТЕ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО И СВЕТА ГИ Е ВИДЯЛ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ, НИЕ ГО ОТНАСЯМЕ И НИЕ СМЕ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЛУПАЦИ, КОИТО НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ВЗЕМЕМ В РЪЦЕ ПОРЕДНА ГОДИНА!! Ако бяхме СМЕЛ и народ на който МУ ПУКА, щяхме да се съберем всички и да ги свалим от власт, защото сме повече и нашето мнение има по-голямо значение.
И последно, това, че всеки РАБОТИ И СЕ ВРЕ ТАМ КЪДЕТО АМА НАИСТИНА НЕ МУ Е РАБОТАТА е безспорен факт, така че един АПЕЛ към ХОРАТА - Ако ставаш за каквото и да било/политик, лекар, полицай, даскал, майстор, автомонтьор и т. н/ бъди настина такъв, а не се подигравай с хората.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 105625aa64
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Иди някъде с автобус, кола.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 7e8d3ec4b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Темата е доста обширна затова по на кратко. Доста е глупаво да взимаш за пример големите държави като САЩ например, толкова е глупаво колкото и изказванията на някой хора който смятат, че социализма е виновен за положението в което се намираме сега. Първо през социализма толкова много е построено и направено, че след 28 години и все още не могат да разрушат и разпродадат всичко. Мислило се е за хората и икономиката по онова време. Да видиш безработен човек е било голяма рядкост даже почти невъзможно. Давам ти пример с консервна фабрика по онова време, само за един ден количеството домати който са се разтоварвали е било повече от колкото сега цяла България успява да произведе за една година. Има и много други такива примери които бих могъл да дам и са самата истина. Нашите управници успяха да разпродадат някой от най-големите предприятия за символични суми. Благодарение на Иван Костов Кремиковци беше продаден за 1лев, а "БГА Балкан" за цената на един апартамент на Гад Зееви. Само по времето на Костов са извършени близо 3000 такива приватизации, а по премето на "Царя" още не малко такива. Америка с която се опитваш да ни сравняваш има вътрешен дълг от 20 трилиона долара към федералния резерв но какво от това той си печата долари и печата и края му се не вижда... а ние едва преди няколко години взехме кредит за пръп път и то забележи от няколко милиона. Не омаловажавам и факта, че сме биле 5 века под робство понеже точно тогава страните колонизаторки са успели да наберат сериозна преднина за сметка на други естествено. Това са страните Англия Белгия, Франция, Испания, Холандия и Германия и др. Франция е колонизирала половината Африка заедно със Сирия и Ливан. Англия е колонизирала северна Америка, Индия и другата половина от Африка. Става въпрос за много големи територии над който е извършвано икономически грабеж. Грабили са злато, диаманти, нефт и други полезни изкопаеми. Това си е много сериозна преднина и затова никога няма да ги стигнем... аз дори и не искам, дори не обичам да бъдем сравнявани с подобни държави. България единствено е била ограбвана през всичките тези векове, а тя самата никога никой не е нападала и ограбвала.

 
  ...

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: cd32858a70
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Колко много държави има по света, където хората биха си мечтали да живеят като нас. Да, не сме Германия или САЩ, но и ние не сме последната дупка на кавала.
Нещото, което ме изнервя обаче, е че откакто се помня, ми се натяква, колко малка страна сме били и как от нас българите нищо не зависело. Проста справка в интернет показва, че сме на 102 по площ в света от повече от 250 държави. Според моите разбирания това ни прави средно голяма страна. Дайте си сметка за това как ни се внушава отвсякъде, че ние сме незначителна частица земя. Това си е чиста политика. Имаме толкова много дадености, че ако не ни крадяха така нагло, вече да бяхме и райско кътче откъм стандарт на живот. Толкова много сме дали на света и ще даваме. Хора, гордейте се, че сте Българи :)

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: ca6d598188
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   С крадените пари от ЕС, трябваше поне в ОБРАЗОВАНИЕТО да се внесат КОРЕННИ ПРОМЕНИ, за да има след това и КАДРИ! Докато няма КОЙ да ти преподаде занаят и материал, който ДА ОТГОВАРЯ НА СЪВРЕМЕННОТО МУ РАЗВИТИЕ В 21-ВИ ВЕК, ДОТОГАВА НЯМА И ДА ИМА КАДРИ! ЛОГИЧНО Е. Да не говоря, че голяма част от т. н ''Висши учебни заведения'' имат остаряла техника и остарял начин на преподаване.
С безпаричие и сериозна липса на професионалисти от каквото и да е естествено, няма как да я прокопсаме. Освен това си нямаме собствен стил/различен от насадения ни/ и не влагаме в българското, не се любуваме на традиционното, а предпочитаме чуждестранното. С такава нагласа, естествено, че парите ще влизат в чуждестранната икономика, вместо в нашата.
В чужбина си произвеждат всичко, но местните го купуват масово, защото е качествено и си е тяхно, т. е парите влизат в тяхната страна, което е окей.
Тук това няма да се случи скоро. Както казах по-рано, докато за българите е скъпо в собствената им държава/опитвайки се всеки да надхитри другия, за да му вземе двойна-тройна пара/ няма да се оправи.
Цените в БГ трябва да станат такива, че всеки да може да си плаща и да живее нормално, което означава - малки заплати следователно и ниски такси. Това е нормалното. Всичко трябва да е според бюджета, дори и на най-изпадналия българин, който е принуден да живее само от социалната си пенсия! Така е в нормалните държави. Дори тези хора, които се издържат само със социални помощи живеят нормално, без да получават инфаркт от поредната сметка за тока.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 1a74b138fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Заради турското робство.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: ac381e3823
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Е, посмалете малко колеги, това 250 държави не ви ли се вижда малко множко? Според официалните статистики на ООН можем да говорим за 195 страни в момента, ама чак пък 250.
Но, темата иначе е интригуваща и аз самият съм разсъждавал по нея много пъти, особено, когато пътувам и наблюдавам различните култури.
По темата, първо не можеш да сравняваш държави с население над 320 милиона като САЩ или над 82 милиона като Германия с малка държава като България със 7 милиона население.
И второ, дори и да я сравняваш с подобни страни по население като Австрия, Чехия или Финландия и Словакия примерно, като последните две са дори по-малки по население от България пак е сложно, защото ние сме различни като история, манталитет и т. н. Някои коментари оправдават колко сме бедни само с турците или липсата на колонии. По тази логика, Южна Корея трябва да е много бедна и изостанала, защото е била брутално колонизирана от Япония до 1945 г. Дори хиляди корейки са били принуждавани да бъдат секс робини на японската армия. Но, гледайте сега какво прави Южна Корея. Или Тайван, Хонг Конг, Сингапур... Гледайте как се развива и Финландия, която няма и е нямала никакви колонии и е била 650 години шведска провинция и 108 години руска и едва 1917 г. става независима! Погледнете и по-близо, страните от бивша Югославия - едно е да си в Словения, друго в Хърватия, а съвсем друго в Босна, Македония или Сърбия. Дори чехите и словаците, които до вчера бяха заедно и имат почти един и същи език са различни по стандарт на живот, постижения в науката, спорта и т. н.
За мен отговорът е кратък - манталитет. Даваш пари на Австрия или Дания да се възстановят след Втората световна и хоп стават богати, чисти и подредени страни, даваш пари по подобна схема на Гърция и хоп започва едно тотално пиене на узо, играене на сиртаки, укриване на данъци и фалит! Защо? !
Норвежците имат природен газ и са много богата, безопасна, подредена и некорумпирана страна, макар и много студена. Венецуела е доста по-голяма, с прекрасен климат, с огромни петролни залежи, а тъне в мизерия.
Малка Португалия е имала доста колонии - Бразилия, Ангола, Мозамбик, Макао... Малка Холандия е имала също различни колонии, но никога е нямала такава огромна колония като Бразилия. По тази логика Португалия трябва да е доста по-богата от Холандия. А, всъщност е точно обратното, Холандия е доста по-богата и от Португалия и от Испания. Дори посмислете върxу друг интересен факт - ако се разходите в САЩ, Австралия или Аржентина, примерно и посетите италиански, холандски, китайски, полски, индийски и мекскикански квартал, район, град, село... какво си изберете, какво ще видите? Чисти, спретнати подредени къщи на германците и холандците, тотален хаос и цигания в кварталите на индийците и мексиканците и т. н. Защо? ! Ами манталитет!

Ние сме по-близко до гърците, португалците, италианците и испанците като манталитет, отколкото до германците, холандците или финландците. И затова колкото и да ни се иска, едва ли някога ще изглеждаме като Дания или Австрия. Това е! От друга страна, обаче, всичко си има предимства и недостатъци. От една страна, да, ние южните народи сме шумни, неорганизирани, недисциплинирани, понякога и мързеливи, но затова пък сме сърдечни, гостоприемни и умеем да се забавляваме. Аз винаги се шегувам, че ако трябва да възложа важен работен проект, предпочитам да го възложа на германец, финландец или японец. Но, ако реша да организирам купон, предпочитам да го направя с балканци, италианци, испанци, мексиканци, за да има шумни разговори, смях и песни и танци до зори, а не тихо пиене на водка и лягане в 9 вечерта като в Дания или Швеция примерно. Да не говорим за гостоприемство. В България ти предлагат какво ли не поне 3-4 пъти докато се съгласиш, да не говорим за отрупаните маси, а в Холандия ти предлагат един път бисквитки към чая и ако откажеш направо си ги прибират обратно в шкафа, а може и без чай, на гола маса да те държат 1-2-3 часа. Така че, хайде да не се комплексираме, няма идеален манталитет или култура, всички имаме предимства и недостатъци и точно това прави света толкова разнообразен и интересен.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 431b1a7e87
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Знаех, че админът тук е бавен, ама да пусне темата след над 17 години... нов рекорд!

Шегата настрана, България е това, което сме си я направили. Вместо да се оплакваш, вземи се в ръце и направи това, което трябва! Няма как да имаме 7 милиона жертви, защото вероятно поне толкова се смятат за жертви на "гадната държава". Нео ти пречи, заеми се да го реформираш! Не всичко зависи от онези 240 по-скоро сферични обекта в Парламента. :)

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 6a95b533cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Наслушах се и се начетох на какви ли не теории, обяснения и прочие, за България и защо не просперира. Няма еднозначен отговор. Повлияли са ни и византийското владичество, и турското робство, че и временното руско управление след Освобождението. Няма как да си пет века роб и после да мислиш сам за себе си. А, да, да не забравяме и великият социализъм. Има много причини да сме такива, каквито сме. Лошото е, че не правим усилия да променим нещо. Чакането на някой друг да ни оправи определено не допринася за оправянето. Но не зависи само от шепа хора, за жалост. Себе си да промениш понякога е невъзможно, камо ли мисленето на цял народ.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker