Вярвате ли в приказките, че икономиката ни просперира? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Вярвате ли в приказките, че икономиката ни просперира?
преди: 6 години, 4 месеца, прочетена 1972 пъти
Хара, вярвате ли в приказките на знайни и незнайни икономисти, че икономиката ни била в подем, и че има 4 процента ръст на БВП(с което съм склонен да се съглася).
Само, че този ръст на БВП, дори и да го има, се дължи на оживлението в определени сектори, които и преди са се справяли добре. Цитирам по памет думите на финансовия министър Владислав Горанов.
Питам Ви, какво смятате за настоящото положение, в което се намира икономиката на страната ни? Всеки да си каже, според неговия личен опит и впечатления.
Аз смятам, че всичките приказки за ръст на икономиката, и за намаляване на безработицата в страната, са просто прах в очите. Хората отпадат от бюрата по труда и стават неактивни на пазара на труда, а всъщност се отчита намаление на техния брой. Търсят се работници, но главно по техническите специалности, в които има недостиг почти навсякъде по света. Потреблението може и да се увеличава, но зависи за кои... , със сигурност не и за средностатистическия българин, който пълни хипер маркетите по празниците, а през останалото време пазарува хляб и кисело мляко от кварталните магазинчета. Инвестициите намаляват, дори и външните... Много други европейски икономики са на същия хал, и според мен, кризата няма да закъснее!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 4 месеца
hash: 839b46feb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Точно толкова, колкото вярвам в приказките на някои хора, че били умни и красиви. Казано по-разбираемо: не, не вярвам!

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 6eb84237fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За това явление се е писало в една книга.. Сега философията на Айн Ранд ще влезе с пълна сила в коментарите, да обясняват колко сме добре. :( Капиталистическа проказа.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 639a696fb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ще ти дам пример за "ръст/подем", а ти си извади извода- ако за 2015 е произведена единица от продукт "А", а за 2016 са произведени 2 единици от продукт "А", то за 2016 година имаме 100% прираст на икономиката.


P.S. Провери за думата "стъкмистика" и нейното значение.

-Shouten

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: a696d2a625
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ми да, вярвам, щото гледам как разполагат хората имат по 2 коли, като колоездач ти казвам, улиците се пукат по шевовете от коли и задръствания. Бедния човек ако няма кво да яде ходи пеша! Някои ще кажат колите са стари и евтини ама колкото и да са евтини бензина данъците и ремонтите хич не са евтини. Ами телефоните, всички имат смарт телефони вързани за интернет на сметка по 30 кинта на месец, ей така за играчка. Бедни са предимно възрастите хора и хората със заболявания както и хората в твърде малките населени места. Иначе в големите градове има работа стига да си здрав и прав и най вече да ти се работи.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4418441029
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   Като икономист ти казвам, че последните 2 г. имаме сериозен ръст и то реален и осезаем ръст, не само в отделни сектори и не само в София.

 
  ...


...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 7a9290ad0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Жалко че повечето "специалисти" са като 5 номер - не правят разлика между Българска икономика и териториална.
Това че чужди компании използват евтина работна ръка на наша територия, не означава че българската икономика е в растеж. Икономика в растеж, противно на стъкмистиката, не отчита ежегодно загуби и дълга и не се увеличава. Нещата са прости - няма как да взимаш един кредит да погасиш друг и същевременно да се води че стандарта ти на живот се е подобрил. За всяко частно лице това си означава само едно - фалит. Това че е позволено на държавно ниво, е основното което унищожи капитализма и го превърна в корпоратокрация. А последиците от корпоратокрацията ще са по-зле от 2-те световни войни взети заедно. Проблема е че почти никой не го осъзнава, или по-скоро се прави на малоумен. Но е силно вероятно и ние да ги доживеем. Ако не ние, децата ни, или поне който ги има.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4418441029
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   7, виж какъв народ има по магазините, заведенията и какви коли карат хората. На работа за под 1000 лв вече никой не се хваща дори в провинцията. Знаеш ли от кога търсим работници за проста работа с всичко по кодекс и за под хилядарка никой не се хваща? И това не е само в наашта фирма. Ако вие виждате само лошото си е ваш проблем? Да, не сме Германия, но да кажете, че няма ръст на икономиката е смешно. Аз ме говоря въобще за статистики, а виждам как реално хората как живеят и за какви пари работят в сравнение с преди няколко години. да, ако те мързи да работиш няма да усетиш ръстта. Номер 1 сте да се опаквате и да вините политици, статистики и тем подобни, но никога не забелязвате и малкото хубави неща.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 810d35b175
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Това с телефоните и колите, всичко идва от чужбина! Това са парите на хората работещи зад граница. Бъдете сигурни, че това не са пари изкарани в България, от младото поколение.
Честно казано, не знам откъде дойде тази традиция, но много възрастни родители, купуват с последните си спестявания автомобил на децата си.... Сякаш е някаква огромна ценност за нашето общество, всеки човек в държавата да има личен автомобил. Дори на цената на лишения след това!

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4418441029
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9, така е, но точно тези пари от чужбина движат икономиката в България до голяма степен. Лошо няма. А и благодарение на това, в България заплатите се вдигат, защото няма работна ръка, а това създава и повече потребление. Ако висчко от чужбина се върнат, безработицата ще скочи в пъти.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 810d35b175
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Така е номер 10, но това не е решението за правилното развитие на икономиката в дългосрочен плат! Те ще пращат, но в един момент кранчето ще секне... Близките им няма да живеят вечно, а и ще изтеглят някои от тях при себе си.
Според мен тази тенденция е много негативна за България, и съчетана с оттеглянето на чуждестранните инвестиции, което един ден сигурно ще се случи, просто защото няма да има никаква качествена работна ръка в страната ни. Отделно, че правителствата на водещите световни икономики, непрекъснато подемат мерки за връщане на някои производства, отново в страните, където се намират компаниите майки.
Изобщо положението в световен план, все повече се закучва... Все повече компании се сливат, за да си намалят разходите и увеличат печалбите, но това е за сметка на обикновените хора, работещи в тях.

 
  ...

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4418441029
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, чакай сега, темата е дали ръстът е реален, а не за тенденциите. Това за тенденциите е съвсем друг въпрос, в който няма да се впускам, защото повярвай ми, няма човек на света, който да знае със сигурност какви са тенденциите в икономиката, на която и да е държава. Това дори и нобелов лауреат по икономика не може да ти го каже със сигурност, гарантирам ти го. Само ще ти кажа, че тенденцията на икономика далеч не винаги се развива по някаква логика. Не случайно има толкова много икономически школи и никоя от тях не е съвършена, универсална и общовалидна за всички държави и всички времена. Не знаеш след 5 г. какво е стане и това какъв ефект ще даде върху икономиката. Това дали емигрантите ще умрат или ще живеят далеч не е най-големия знак за тенденция.

Например в Румъния днес се случват неща, за които никой не е и предполагал само до преди 8-10 г. и емигрантите и нямат нищо общо. Благодарение на това сега Румъния прави икономически бум. Не се знае в България какво ще се случи след 5-10 г. Може и тук да стане икономически бум, а може и срив, никой не знае.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: dbade2beaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Аз съм финансов консултант и безрезервно мога да заявя, че действително финансовото положение на българина става все по-добро. Като сравня сега и преди 10 години, мога отговорно да кажа, че сега се срещат много повече хора с доста прилични доходи от рода на 5-10-20 хиляди лева - специалисти по IT, продажби, консултанти, лекари, бизнесмени и други. Дори и много обикновени хора на неквалифицирани позиции вземат 1500-2000 лева чисто. Също така все повече хора започват да инвестират вместо да си държат парите на депозит, което им носи допълнителен доход.

Реален растеж определено има. Виждам и промяна в профила на българския предприемач - все повече се мисли за общото благо и се взаимстват много добри бизнес практики от запад, което страшно много ме радва.

Въпреки всичко, имаме страшно много работа за вършене. Трябва да направим сериозни структурни промени в администрацията. И не на последно място - на индивидуално ниво трябва да започнем да мислим по различен начин. Всичко това се случва, но прекалено бавно.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 9f0bf21f0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Аз не вярвам на приказките на определени политически лидери и партии, предназначени основно за пенсионери и да не изброявам кои други групи хора, как сме зле, колко сме бедни, как няма работа, как фалират големи държавни предприятия, икономиката закъсва и още един куп подобни. Вярвам на това, което виждам, а то е същото от което зависи моята работа и моето семейство. Виждам, как няма работници за един куп свободни позиции с добро заплащане, виждам как ми се налага да плащам почти двойно по-големи заплати спрямо предишните години, за да работят при мен свестни хора, виждам по клиентите си как пазара на стоката която произвеждам става все по голям и благодарение на което моите неща също вървят добре. Също виждам как обикновени хора без голяма квалификация взимат добри заплати и си позволяват собствено жилище и нов автомобил макар и на кредит, които успяват да изплащат и всъщност живеят доста по-добре спрямо предишни години. И това не е само в София. Така, че по-добре си отваряйте очите за околния свят, а не вярвайте на приказки независимо дали са за това колко сме добре или зле. Гледайте хората, които са добре и се опитвайте да разберете защо те имат успех.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 48e7be0aee
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Цели села от северна България се преселват в Испания. Други пък пътуват и работят в Румъния. Албания в момента е по-напред икономически,ние сме на нивото на Босна и Херцеговина !!!

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 79ac3b8a4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   'на индивидуално ниво трябва да започнем да мислим по различен начин' - ключа е точно в това. Психологическата нагласа на всеки един човек, себеусещането, начина, по - който всеки вижда себе си.

Не харесвам теми като тази, защото са със супер негативна вибрация - стават свърталище на негативисти, които вечно мрънкат, че държавата им е виновна за това и онова.

Жена.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 810d35b175
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   Най-точно ги е казал нещата номер 7, затова аз няма да влизам в излишни подробности. Общо взето, това оживление, което се наблюдава в последно време, се дължи на една ограничена група чуждестранни инвеститори, които създадоха доста работни места в определени региони на страната, макар и ниско заплатени.
Но нека не се заблуждаваме, това няма да продължи дълго, защото тези инвестииции са нестабилни по приницп. Утре може да отидат в Румъния или Сърбия например, и този ръст отива по дяволите. Ами ако ни спрат или значително намалят еврофондовете(което май така се очертава след Брекзит)?
Не знам какъв финансов консултант си, но аз пък също толкова безрезервно мога да заявя, че все още в банките се трупат огромни спестявания на хората, и тези, които ги инвестират в нещо, са една много малка част от тях.
Преди време ми се наложи да ми издадат дебитна карта, и банковата служителка, която ме обслужи, ми заяви, че почти по цял ден се занимавала с откриване на разплащателни сметки на хора, работещи в чужбина...
Та ето откъде идват парите, които задвижват нашата икономика. Пак казвам, оживление може и да има, но то не засяга икономиката като цяло, и най-вероятно ще е временно явление.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 8cfacfc58b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Не разбира се!

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: e376b26594
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Финансовото състояние на държавата се отчита по стандарта на живот на населението й! Какво ме топли, че статистиката отчита ръст на икономиката, когато народа(болшинството) страда? Има хора които трябва да изберат, дали да си купят лекарства или храна. И без двете няма живот за тях, това не показва ли колко "добра" е икономиката ни? Моята баба(Бог да я прости), всичко измерваше в хляб. Като й кажа каква заплата вземам, тя ме пита колко хляба са това. Сега като се сетя, когато вземах 200 лв. заплата, хляба беше 20 стотинки, или това са били 1000 хляба по скалата на баба ми. Сега който взема 1000 лв. заплата, долу-горе има стандарта на 70-те години на миналият век. Т. е., тъпчим си на място, клатим влака и си мислим, че се движим напред!? Но колко % вземат такава заплата? Като шарани в калта сме, тъпи индианци, които викат ура на Винету!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 48e7be0aee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Каква ти икономика, хората продължават да напускат страната. Всеки месец по около 4000 човека се изнасят. Кой бяга от хубавото?? !

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: dd51100dae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Номер 8 каква е вашата фирма че да работи по кодекс сподели /пусти страх/? Аз работя на международен проект във фирма на ДС. Значи работи се на 12ч на повикване и не знаеш до обяд утре дали си на работа следващия ден. Водим се на 8 часов договор 3-та категория. Пускали сме жалби в инспекцията на труда след което отговорът е няма нарушения. Работя с чужденци които не работят ами те командват най ниския взема 240 евро на смяна с квартира и кола. Аз получавам между 80 и 130лв. Парите за заплати на българските работници международната фирма превежда на работодателя 140 евро на смяна. Значи хората дават едни пари за заплати и ти да крадеш от залъка на работника, това е престъпление! Тук нямаме държава вие питате за прираст всичко е частна собственост. Всичко е в сивия сектор все трябва да работиш 2 пъти повече и да умираме на 55 години за да са по богати богатите ама сами си го правим язък за децата ни!

 
  ...

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 73148a22d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Масово се теглят кредити за телефони, техника, коли.
Пращат се милиарди от чужбина всеки месец. Колите са стари, но без кола не става. Колата не е лукс. Лъскавите молове не са показател за имане. Работодателите ревът, но реално 1000 лв. е лукс дори за София. СРЗ 500 Е е някаква стъкмистика. Една шивашка във Видин, Русе или Благоевград колко получава? Получава МРЗ. Сега не почвайте, че които няма образование. Трябват и шивачките, касиерка, бачкатори. Няма държава от ИТ само вярвайте ми. Да владееш холандски или шведски също не е решение за доходите. Поне 500 000 се изсипват от чужбина по Коледа и пълнят магазините и ХАРЧАТ. И освен това показател не може да е колко хора има в мола и че по улиците е пълно с коли. Това е несериозно. Има други механизми. Най-бедната държава в ЕС.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: b06a1f1f6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   Извън София и Пловдив, сигурно 80% от работещите взимат под 1000 или точно 1000 лева и "нито цент" отгоре. Аз съм ИТ, но родом съм от черноморието, тези който работят там или работят сезонно или някаква офис дейсност за който взимат колко взима продавачка в София (с извинение). Тези който взимат 15-20к лева са единици и дори да приемем че са се покачили не е релано отразяване на работника. След като икономиката беше на дъното 10 години да има 2 "пункта" повишение пак е дъвка за балончета и е заради Европрецедателството. Никой не е длъжен да работи в София за да държи стандарт, това го има само в България. Окепазяването на образованието е също голям проблем, то е пряко свързано че няма квалифицирана работа в България и хипнозата че образованието е еди-какво-си, от първа рака ви казвам че от големите проблеми на България ВУЗ-овете (не средните заведения) са най-малкия от най-големите проблеми в държавата. Ако американците не бяха решили да превземат половината територия на София инвестирайки милярди в ИТ-то България щеше да е нещо като 16-ти век сега.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: b06a1f1f6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   От 25 к.
Още един огромен проблем на средния бизнес спрямо работниците.
Системното претопяване и гонене на населението и основно младия човек, с това че не е излиза квалифициран, всяка седмица по Новините излизат знайни и незнайни бизнесмени и казват как нямало обучени кадри и как 2(ДВЕ) години, трябвало било да инвестират в работника след което той си заминавал.
За 2 години да вземеш циганин от Факултето и да го обучиш в НАСА пилот на ракета ще стане, те ми говорят за някакви десетки хиляди....истината е че харчат тея пари по дългокраки русокоски. Всеки знае че средноинтелигентния човек за 3-6 месеца обучение ще стане висок кадър, обаче да дадеш няколко бона на изкривения капиталист не му се дават.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4418441029
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   До преди няколко години всички бяха единодушни, че ръст няма, а сега има два полюса. Това да ви говори нещо? Т.е. поне за някои ръст на стандарта има?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 51ac8f3f4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

28.   " Колите са стари, но без кола не става. Колата не е лукс."

Да, бе да ...

 
  ...

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4418441029
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

29.   Българина по природа обича да се оплаква. Подсъзнателно така бяга от отговорност. Един вид "зле съм, защото държавата е кофти, не че аз съм некадърен". Не че донякъде не е вярно, но че масово се бяга от отговорност, също е вярно. Така че и по 20% ръст да имаме всяка година, винаги ще се намират доволно много черногледи, които ще кажат и на бялото черно, само и само да оправдаят собствената си некадърност. Обиколил съм доста държави и по-черноглед и неблагодарен народ не съм видял до сега, съжалявам.

По темата ръст има, ама мързеливците никога няма да го видят, защото не им се работи. Ако пък го видят у дргите, ще отричат, ще ги обвиняват в далавери, в това че им пращат от чужбина и какво ли не, само и само да не си признаят какви са и да са си чисти пред съвестта, че видиш ли много са умни, много са можещи, обаче пустите политици, държава, връзкари, мутри и звездите им пречат.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: f283e417ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Няма никакъв икономически подем. Няма и да има скоро. Причината да продължаваме да въртим на празни обороти е в това - че България е единствената държава в Европа, в която абсолютно всеки ентусиаст, неудачник и глупак може да опита да прави бизнес от нулата. Лесно се впускат, защото разходите ПРИВИДНО са много ниски, а почти никой няма понятие от маркетинг и не не си дава сметка за АБСОЛЮТНО всеки разход. 95% при ценообразуването не си правят добре сметката и слепешката залагат ненормално ниски цени, с което унищожават и конкуренцията, и себе си.
Докато нямаме въведени, както в Германия минимални законово определени браншови цени, под които е забранено да се пада - така ще бъде.
Низходяща спирала.
Изобщо не вървим нагоре и няма как да вървим, КАЗАХ.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 51ac8f3f4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   26 - Забравяш, че "обучението" на работни, не е като да обучаваш някого в академия. Даденият работник, трябва да извършва някаква дейност, за да може да оправдае самото обучение, като дава нещо на фирмата. Все пак, утре може да го блъсне кола, което ще означава, че е загубил парите и времето на компанията ви, ако е бил в обучение, но не е имал никаква стойност за компанията.

Да, ако имах средства и време, щях да взема 20 души, да ги сложа в стая с учители и две години, да учат по 60 часа на седмица, та да станат специалисти, които могат да работят за мен. За съжаление, това ще са десетки хиляди левове на човек. Този човек, трябва първо да изкара тези пари, тогава да се обучава, защото е прекалено несигурен като инвестиция. Може в един моемнт да му писне. Може да работи 3 дена за мен и да отиде при конкуренцията (все едно им давам, да ме стрелят с моя пистолет ...), може просто да му омръзне и да си тръгне.
Но ако на ден ми докарва по 200 лева, а от тях, вместо 50 лева заплата, аз му давам по 30, а останалите 20 отиват за "обучение" (което включва в себе си губенето на неговото време, както и времето на обучаващите го), то тогава не рискувам нищо.

Прав си - за две години, в академия ще подготвиш специалист по
почти всичко, но само ако поемеш неоправдан риск.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: b06a1f1f6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   До коментар 8.
Какви точно коли карат българите? Дори в София 10 000 евро е лукс кола.
Заведенията се пълнени, боже. Капанчетата по-скоро. Това е разсъждение за стандарта в България от млад човек.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 6e6799be05
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   Колкото вярвам в Дядо Коледа, толкова вярвам и на приказките на политиците! :)) С две думи никак! Лъжи, лъжи и пак лъжи. А положението е от тежко по-тежко, ама като ги слушаш, направо сме цъфнали, та чак вързали и направо се чудим какво да си правим парите.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: b06a1f1f6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   до 35 от 26 - Писах че обучението трае 6 месеца, а не 2 години.
2 години трае обучението ако наемеш 15 годишен и искаш да работи за теб.
Ако е излязал от университет, точно 6 месеца за по 4 часа трае обучението, като счетем че поне половината неща ги прави от раз на работното си място и ще ти носи приход от втората седмица натам. Ако щял бил да отиде при конкурецията и еди какво си, е все едно ми звучи като гледам ТВ крими сериал.
Аз съм ИТ и във всяка силна фирма е така (всички силни са американси и германски в БГ), макар че и на мен не ми беше лесно в началото.
Ти (и Вие БГ бизнесмените) се правите на по капиталисти от Американците се изкарвате, искате на 5тия ден да знае повече от Вас и искате 300% над това което давате. Капитализма през призмата на Българина ми прилича на известния Алеков Герой.
Държавата предразполага към яловия алчен бизнесмен само защото е изчел 2 икономически книги, да се подиграва на българския работник, който се реализа във повечето високо интелектурални сфери в чужбина повече отколкоти в собствената си държава.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: f6b88f054c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   Да, има икономически ръст, производството се увеличава, безработицата е намаляла, но пропастта между бедни и богати се увеличава. Така че не всичко опира до количество. Ами те и много латиноамерикански държави като Мексико и Аржентина ги водят големи икономики, но за тях е типична тази пропаст м/у бедни и богати и това не прави самата държава добра за живеене. За най-добрите за живеене държави е характерно, че "ресурсите" са много по-справедливо разпределени, така че дори и най-"бедните" да живеят добре. По този начин няма такова разделение на хората, такава враждебност и напрежение, каквито има тук, престъпността е по-ниска. Така и образованието става по-достъпно, съответно има възможност за създаване на по-добри кадри. Замислете се колко деца в България биха станали много добри и отдадени на професията си лекари например, но това няма да стане, защото не могат да си платят образованието.
А икономиката расте най-вече заради чуждестранните фирми. Повечето български бизнесмени и предприемачи спестяват от абсолютно всичко, "тарикатстват", което води до лошо качество и загуба на клиенти и пазари.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 8e2c9380a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   35, не съм 26, но нещата изобщо не стоят така, както си ги написал. Обучението на кадри е изключително важно, защото хората са тези, които движат бизнеса. Необученият персонал е в състояние да нанесе щети за милиони и то за отрицателно време. Неслучайно в Германия имат практика да се карат реални стажове по време на обучението, т.е. учиш и паралелно с това работиш онова, за което учиш. Така със завършването си, ти си готов кадър. Освен това при по-сериозни обучения се сключват договори с клаузи за неустойки и т.н. Друг е въпросът, че ако условията и заплащането са добри, човек не бяга при конкуренцията. Ако избяга, значи някъде нещата куцат. Естествено, обученият кадър си иска и съответното възнаграждение. Няма как да плащаш на стругар, колкото на общ работник. Истината е, че поне половината от сегашната криза с работната ръка си я създаде точно т. нар. български "бизнес". Години наред хората работеха при нечовешки условия на труд, плащаха им жълти стотинки, не ги осигуряваха на реален доход, дори и изобщо не ги осигуряваха, държаха се с тях като с добитък и ето днес резултатът е налице - хората избягаха от България. За има-няма десетина години, откакто сме в ЕС стотици хиляди, а вероятно и над милион се изнесоха. Само аз, без да се замислям мога да изброя поне 20 човека, които в рамките на няколко години трайно се изселиха. Ако се замисля по-сериозно, сигурно ще прехвърля 50.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 466d29e0e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

43.   Наистина много негативна тема.
Авторе, какво целиш с нея?
Разни нереализирани неможковци да ти кажат: 'оле да, да така е, много си прав, просто не можеш да си представиш колко си прав' и такъв да се почувстваш съвсем оправдан пред себе си за собствените си провали...
Наистина, реално какво ГРАДИВНО постигаш?
Всеки от нас по отделно отговаря за ръста или съответно спада на икономиката!
След като има хора, които са тръгнали от лоши семейства, от нулата и въпреки това са успели, значи всеки човек може! Всичко останало е грозно хленчене и оправдания! И тази тема е точно за това пусната. Ужас и срам!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker