ХР срещу 10 - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

ХР срещу 10
преди: 6 години, 4 месеца, прочетена 1394 пъти
Темата може и да е тъпа, но някак 10 още не мога да го възприема. Едно че 10 има преекалено много неща /и половината не ми трябват/, второ че не мога да си го позволя. А и да можех-какво от това? !!
Държа един АСУС вкъщи. Той е с 10. Стар бил, да го хвърля, подаря ли, що ли? Еми не всички работим за бон и пол на месец.
За радост имам лаишки познания по софтуер и с успех съм затривал Виста и съм слагал ХР. Беше обаче преди доста години.
Сега моля за помощ как да махна 10-ката. Подариха ми го, не съм го аз избирал.
А на другия милаптоп Асер Аспайър се чудя как има 1 GHz процесор и 3, 5 РАМ и му се влачи нета та е чудо..
Жена ми има служебен Асер 5710, мисля, но е със 7, която обичам колкото и 10... в кавички
Моля младите първо да ми разяснят какво толкова и има на Уиндоус 10, та я харесват. Горе долу 7 я разбирам, и и свикнах покрай жена ми, ама 10 на моя.. Чужд ми е и английския не ми е силен
За мен няма по лесно и по леко от Уиндоус ХР. И десктопа, и програмите искат по малко, а и е 5 Гб.
Спряха и подръжката.
А 7 и 10 искат по 20-30 Гб ресурс. Как така? Всички ли можем да си купим лаптоп за 2 бона а и нещо повече-всяка година да си купуваме нов, като на туй отгоре ни е нужно съвсем малко?? Интернет, поща, ютуб, музика. И за това по 2 бона на година???

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 4 месеца
hash: 9e4d15d2bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Лол ...
Пич, спокойно, няма закон, който да те задължава, да ползваш win10, Mac или каквото и да е ...

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: e0d152c339
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не си само ти. И аз търкалям ХР на моята настолна машина. Не че нещо, но на нея ми вървят блестящо игрите, а съм чувала, че при 7 и 10 машините лагвали и забивали освен ако не са мощни. Моят е съвсем обикновен - 500GB hard, 2GB RAM, Intel Celeron E3300 CPU и видео Intel G41 Express Chipset с графичен ускорител и DirectX 9. Няма да изброявам колко игри съм въртяла на тази машинка, желязна е (всички са от рода на Call of Duty). Имам едно въпросче към по- пеканите - ако най- после се престраша да си сложа 7ца (не че изгарям от желание но поддръжката на ХР свърши, факт) дали ще ми върви гладко и ще мога да играя игри? Мерси за отговорите предварително.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 202162b13a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   ХР си е най-добър, това мнение съм го чувала от много хора, и то най-вече млади. С много нови неща е така - по-лоши са, ама нали са "нови"... На мен не ми пука кое е "ново", кое е "старо", ако старото е по-добро - карам си с него, ако мога. Няма лошо да има нови неща, но според мен "новото" трябва да е по-добро, не по-лошо. Лаптопа ми не приема ХР обаче, затова там е 7-ца. Все се надявам някога да се появи по-добра версия на Уиндолс... както се казва "добре забравеното старо"... или просто да е удобен и с хубав дизайн, не е задължително да прилича на ХР или на каквото и да било, просто да е удобен.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 3750e84a45
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   7

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: db56b5ff21
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Windowa xp и 7 са най-добри.

 
  ...


...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 94a2114a44
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Виж сега, вярно е, че навремето XP беше голяма работа. Но говорим за ОС на повече от 17 години! След нея дойде Vista, която за тогавашния хардуер се оказа твърде тежка и неоптимизирана. После последва и „седмицата", която въведе подобреиня и оптимизации в софтуера и програмния интерфейс, но си остана доста тежичка! За 8 мога да кажа, че беше по-олекотена и по-стабилна от предшественика си, но този интерфейс и по-специално "метро" частта от него... не се хареса на много хора, включително и на мен, но това не го прави лош или боклук, просто вкусове и изисквания всякакви. И тук се появява ОС Windows 10. Изключително персонализируема, лека, добре оптимизирана и способна да върви добре, гладко на многогодишен хардуер, предлагаща база от неограничени възможности! Лично съм тествал 10 на машини с 2 и 3 ГБ РАМ памет, Intel Pentium, Celeron и сходните AMD аналози - няма да повярваш, но работеха доста стабилно и безпроблемно, въпреки преломната им вече възраст! А хардовете в тези конфигурации бяха 10 годишни, с по 300ГБ дисково пространство.
Днес вече не е нужно да пръскаш солидни суми за система, която ще се използва за ровене в Интернет, чат, гледане на филми и слушане на музика. Това може да го свърши всеки един лаптоп за 400-500лв., та дори и някой втора ръка за 200лв.(имам предвид сносен такъв, виж, например, ThinkPad-ите от старото поколение, но задължително от търговец, който си разбира от работата, не от кварталния майстор! А в магизините за бяла техника такъв няма да откриеш, повярвай ми, тъй като там са само напудрени и излъскани машини с предопределен живот още в завода, където ги произвеждат, но да не се отплесвам), както и всеки един модерен смартфон. Друго, което ми направи впечатление е голямото пространство, според теб, което заема Windows 10. Всъщност размерът му е почти същият, както при 7, 8 и 8.1, а той е такъв, защото 10, още с инсталирането си, започва да търси, изтеглия и инсталира/актуализира драйвери, програми и настройки. В по-старите версии на Windows трябва да правиш това ръчно. Разбира се има и изключения - ако нещо не работи както трябва, винаги можеш да си инсталиш драйвер, програма по свое усмотрение. Също, 10 предлага и богат набор от функции и подобрения, които заемат допълнително пространсво. Новият хардуер е нъсвместим с по-старите драйвери и ОС-и, което налага и инсталирането на по-нова версия на операционната система. А и да кажеш, че 26-30Гб са много, е повече от смешно, при положение, че един нов хардиск 1000ГБ(1ТБ) е около 150-160лв!? Предполагам би трябвало да ти стигнат, но ако говорим за SSD, нещата стоят по друг начин. Не ми допадна, само, агресивното предлагане и промотиране на Windows 10. Изкараха го, че, едва ли не, всеки е длъжен да си го инсталира, а всъщност, както казах по-горе, всеки преценява сам за себе си и според потребностите си. Забравих да спомена и значително по-високото ниво на сигурност в 10, сръвнение със седем, а XP само седи отдалече и наблюдава премалял и запъхтян в тази неравна надпревара. От години не ползвам антивирусен софтуер, просто защото не ми е нужен. В миналото остана и чистенето на регистрите, премахване на ненужни или инсталационни файлове, благодарение на вградените модули и системи в ОС. Това, че на някои им липсват базови познания за работа със софтуер и хленчат като ощипани девойки, ами да седнат и да се поупражняват, да експериментират, не е толкова трудно,(специално за лаиците, които ще ме упрекнат, че бръщолевя простотии). Е, това е в най-общ план. Надявам се да хвърлих малко светлина на теб, скъпи авторе, и на всички останали, които ще го прочетат.

Поздрави и със здраве!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 1f94ef7a62
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Работил съм в компютърен сервиз, брат ми е sysadmin и съм запознат с повечето OS.
Препоръчвам ти, ако не играеш игри и ако не ползваш някакви специялни уиндоуски програми да минеш на Linux Mint 18.1 Xfce, x64 или x86 според ЦПУ-то
Линукс-a има много предимсва пред уиндоуса (няма да ги изброявам), а ако знаеш и някоя друга команда ставаш бог. Mint-a е направен да е удобен и опростен като уиндоус-а, има почти всичко което може да ти потрябва, а това което го няма можеш да го инсталираш с няколко клика на мишката. За тези които не знаят английски има опция да се инсталира на български.
Минималните изисквания мисля, че са нещо от сорта на 700Mhz Procesor и 500 Mb Ram. В момента го ползвам на Двуядрен Лаптоп 1,66 Mhz CPU с 4 гиги Рам и лети.
Ако имаш интерес в интернет можеш да намериш много инфо по темата, а мога и да ти оставя имейл, ако имаш някакви въпроси.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: d935d29830
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Братле зарежи Уиндоусите и компютрите като цяло и се запиши на курс по английски. Хем ще спреш да се тормозиш по IT казусите, хем е инвестиция в дългосрочен план.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: b50b74bd6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Windows 10 е най-лекият за сега и подръжката е безплатна, така че отиваш по-нормален сервиз и за 20 до 30 лева ще ти го сложат. Можеш 1-2 години да не ходиш за preinstalaciq ако до тогава не си го напълнил със вируси :)

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: c76f55fe48
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Няма значение на какво си свикнал, нещата се движат напред. Сещам се като минахме на ХР от 98 колко месеца се дразнех на ХР-то. Беше голяма промяна.

Относно лаптопът с 10-ката: някои нови лаптопи са vendor locked, т.е. заключени и махането на фабричния им уиндоус е по-трудно.

А иначе ако дадеш 2 бона за лаптоп няма да имаш проблем следващите поне 3-4 години. От опит говоря. Виж ако дадеш 500лв за някои розов или светло син Dell или HP (сега се навъдихиа едни такива) - те са доста зле...

 
  ...

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: fa16163535
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   'Сега моля за помощ как да махна 10-ката'

Човек, влизаш в някой бг сайт за сваляне на торенти, пишеш в него желаната от теб операционна система в търсачката му, натискаш сърч бутона и ти излиза. Сваляш я и си я правиш на буутваща флашка - из нета има инфо как и с какво се прави, но най - вероятно в описанието на торента ъплоудера ще е сложил обяснение или препратка към обяснение как и с какво се прави, а ако не най - вероятно в коментарите на торента някой ще е питал и някой друг ще му е написал.
После мушкаш флашката в някоя от дупките за usb на лаптопа ти. Сега при стартиране на компа (смисъл като го включиш) още на следващия миг натискаш копчетo F2 продължително, за да влезеш в BIOS - там в настройките (сега не помня наизуст как изглеждат) трябва да се настрои да буутва от флашката смисъл да старира, май беше нещо boot from usb, даваш accept, apply ли ко беше там нещо такова за потвърждение нали, абе нали си сменял виста с експи и това за boot from cd трябва да ти е познато, ама сега от usb ще е. После щом е asus поне на моя asus се искат едни неща (аз естествено съм си го купувала без операционна система, защото пари за ОС ще дам точно, когато слънцето започне да изгрява от запад) като тръгне вече да се подготвя да инсталира от флашката нещо там за твърдия диск беше, просто като не ми е пред очите и не мога да го кажа точно, но съм си записала на листче какво се прави като се появи онова at the windows installation screen, go to command promp by shift F10 (натискаш shift държиш пръст на него и натискаш F10 ) И сега в comnand promp пишеш:
1) diskpart и даваш клавиш enter
2) list disk и пак enter
3) select disk 0 (това е цифра нула, а не буква о) и пак enter
4) clean и пак даваш enter
5) convert GPT и пак даваш enter
6) exit и пак enter
И после не помня рестартираше ли се от някъде или трябваше пак да се изключи и включи компа (без да се маха флашката обаче)
И след това ти се появява за инсталиране пак и си инсталира, като там първо ще поиска да му посочиш колко GB ще ти е C и.т.н. и предимно ще трябва да натискаш окей и некст и рестартиране - няма нещо сложно, то ше ти изписват какво се иска, въпреки, че е на английски не са някакви извънземни неща.
После като свърши инсталирането си намираш диска с драйверите, който би трябвало да са ти дали, когато си си купувал лаптопа и инсталираш и тях и си готов.
Ако нямаш драйвери пишеш в гугъл драйвери за асус принерно asus drivers download и идваш тук:
https://www.asus.com/support/Download-Center/
и там на Please enter a model name пишеш името на модела примерно N551JK и ти излиза да си свалиш драйверите му.
И после вече за разни дребни настройчици да си направиш по - едри буквите на иконките си питай гугъл разни хора вече са задавали такива въпорси. Ок, айде и за кирилицата да кажа: отиваш долу вдясно на ENG където пише точно до датата и часа е, даваш на language preferences -> add language - > български. След като си избрал български даваш на него и после дава add imput metod и ти излиза да си избереш и даваш add.
Аз съм с windows 8.1 и съм дала да не ми ъпдейтва по - висока версия от Run (клавиша с лого на уиндоус r)
после services.msc и ок. После на Windows update се клика и се отваря прозорче, в което на Startup type се дава Disabled, след това точно под него на Service status се натиска Stop, след това се дава Apply и чак тогава Ok. Сега като се погледне на редчето на Windows update под колонка status би трябвало да е празничко срещу него, а не да пише Running както преди.
По някое време като ти е инсталиран вече уина, ако ти се появи съобщението failed to connect to a windows service отиваш на клипчето на Евгений https://www.youtube.com/watch?v=ZUQNVhwVBpY&feature=youtu.be
Той говори на английски, но говори ясно,а и през цялото време показва къде се клика, така че няма страшно.
Но това проблемче няма голяма вероятност да се появи, ако при инсталация на уина нета ти е включен, но пък тогава ot windows те питат повече тъпи въпроси, май и email ще ти поискат - аз си имам един специален фиктивен мейл точно за тях :)

Иначе човек няма значение на колко години си, всичко си е писано из гугъл как се прави просто човек като му се случи проблем и си рови и си намери решението. Не е до това дали си млад или стар, е освен ако не си на 60 плюс - тези набори наистина им е сложно да се оправят с комп, но пък и дори измежду тях има такива, които се оправят.
ж30

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: c82c8b71ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   2, аз до преди няколко дни бях с подобен на твоя комп даже с една серия по-нисък процесор и 7-цата ми си вървеше напълно нормално. Обаче преди няколко дни се наложи да сменя хард и рам и си сложих 10. И пак си ми върви добре, но си качих и рама на 4гб. Не знам сега ако бях останал на 2 как щеше да е, но пък процесора ми е по-нисък клас от твоя и нямам проблеми. Според мен с 10 не би трябвало да имаш проблеми. Освен ако не го товариш повечко, защото аз примерно игри не играя.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 033941c2fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Никой не те кара, да си купуваш нов всяка години, но ако си купуваш, купи си възможно най-хубавия, така че да ти върви без забележки поне 5-6 години.
Баща ми ползва един стар 13 инча Dell Latitude от 2011 и му върши перфектна работа. Даже, след смяна, батерийката пак държи по 2 и половина часа.

Не, не е като новият ми, който изкарва по 16 часа и нагоре, подържа ми двата 4к монитора и работи около 10 пъти по-бързо, но за неговите нужди е перфектен.

Да, Windows 10 e по-голям - И какво? HDDтата са вече стотинки на гигабайт. Ако толкова ти трябва, за 70-80 лева, може да избараш някое с 1 TB памет. Освен, ако не играеш игри, видео обработка и 3д редниране, не виждам, защо ще ти трябва нещо друго.

И все пак - компютъра ти ще си върви и с XPто.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 033941c2fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Или ако ти в тоооолкова трудно, вземи си мак. Там поне, конвенционални методи е трудно, да прецакаш нещата...

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 818d11008b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Автора съм и благодаря за коментарите и помоща.
Да уча нова ОС на тия години май няма как да стане. Търсих как се връща 10 към ХР, ама никъде не видях/ или разбрах. Има 10 към 7. Чувал ли съм чел ли съм, не знам, но ми се върти в главата че при 10 към ХР конкретно било различно. При Вистата помня само че се сменяше в Биос ИДЕ и нещо АНСИ май, помня ли вече. Самата преинсталация ХР ми е ясна. Има ли нещо по специално в Биос в което да бръкна при 10, това ми е въпроса. Същото ли е?
За беда лаптопа отиде на сервиз, че нещо копчето за включването не му беше наред одавна, и сега не мога да ви пиша модела. Флашка с ХР имам.
А с по простите компютри нямам проблем-ръгам диска или флашката и всичко става като ново. Ей вчера преинсталирах един при съседите че ревеше май от вируси.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 818d11008b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Аа, забравих да пиша-никакви игри не играя. Никакви тежки и програми не ми трябват. Ровя си в нета, свалям си филми, музика и така.
Автора

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: a6d07d1d29
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Ми добре човек като имаш флашка с ХР какво се обясняваш толкова - мушни я и действай.
Просто лаф-мохабет ли искаше да си направиш или да помрънкаш да ти обърнем внимание.

Биоса си е биос иначе, смисъл той си е отделно от ОС.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 12f7681337
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Смяната става чрез прейнсталация,ако ти е ясно действай!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 3ef3dca5b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Авторе, 10-ката не е нова ОС. Разликите спрямо ХР не са толкова големи. Нова ОС е примерно да минеш от 10-ка на Убунту...

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: f69270d949
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   За слаби компютри най-добре Линукс. Има Линукси които са направени точно за стари и слаби компютри, например Lubuntu - дори прилича на Windows XP, с тази разлика, че се поддържа, а XP-то е отдавна изпята песен.
Хубавото е, че Линукса е безплатен и не се налага да теглиш незаконни торенти от замунда и подобни сайтове. А още по-хубавото е, че няма вируси и няма нужда от антивирусна!

 
  ...

...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: f15150d9e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   То и законни торенти ли имало ;)
Аз лично не виждам защо да съм абонат на интернет доставчик, ако няма да си точа торенти. Е, остава youtube, ама при липса на торент сайтове и с музиката по радиото ще се задоволя.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 033941c2fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   21- "Законността" се определя от съдържанието, а не от технологията на трансфер.

 
  ...
преди: 6 години, 3 месеца
hash: 55639ff10d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   22, да, да, добре, така е. Но няма нужда от чак такива уточнения, защото аз визирам филмите и сериалите там, както и маса други потребители :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker