Какво означава осъзнат? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120688)
 Любов и изневяра (29591)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9554)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18392)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво означава осъзнат?
преди: 6 години, 3 месеца, прочетена 2683 пъти
Често в този сайт попадам на изрази като "ти си много осъзнат" или "на ниско духовно ниво".

Въпросът ми е какво точно означава това? Как бихте описали осъзнат човек? Какво означава да си на високо/ниско духовно ниво?

Будистите непрекъснато също говорят за осъзнаване, ама да осъзнаем кое? И най-важното защо? И да осъзнаем нещо, какво ще се промени? Пак сме си тук, за да си изпълним мисията. Дали ще го осъзнаем, е все тая според мен.

Едно бебе например не осъзнава, че се учи. НО въпреки това като на игра се научава да върви, да говори, развива се физически и психически.

Да си духовен означва да си просто морален и добър или да си опитен като душа, да си се прераждал много пъти и т. н. И изобщо как да различаваме духовните от недуховните?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 2 месеца
hash: 8e3c3c4016
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "Пак сме си тук, за да изпълним мисията си". А знаеш ли каква е твоята мисия в този живот и как точно да я изпълниш? Може би това е ключът към отговора на първия ти въпрос- какво е да си осъзнат.
За да разбереш своята мисия, е необходимо да познаваш себе си, нещата, които ти пречат да си успешен и полезен на околните и обратното, тези твои качества, които ти помагат да си такъв. И, разбира се да си отговориш на въпроса защо си такъв, какъвто си, какво ти пречи да вървиш към мечтите си и какво ти е необходимо, за да ги постигнеш. Всички ние идваме на този свят със свой минал забравен опит, всеки от нас помни, но неосъзнато какви са събитията, които са го направили такъв какъвто е. Няма значение какви са тези събития. От значение е самопознанието тук и сега.
И не, не е все тая. Смисълът на осъзнаването е именно да се замисляме върху последствията на всичко, което предприемаме, вършим, говорим. Непрекъснато да си задаваме въпросите докъде ще доведе това, което правим, как ще промени съдбите ни- нашите и на хората, важни за нас.
Сам даваш примера с бебето, което се учи да ходи. Но представяш ли си какво би могло да се случи , ако детето прави това, оставено без надзор? Например да изпълзи върху перваза на прозореца на 10тия етаж , или да пресече улицата на червен светофар, изтичвайки пред летящите с пълна скорост коли. Точно защото не осъзнава какво прави.
И в индивидуалния живот на зрелия човек е почти същото. С тази разлика, че си задава въпроса "какво би се случило, ако...? ".
Да си духовен едва ли означава да си морален и добър. Понятията за морал и добро са много различни в различните епохи, религии, народи, общности, често противоположни. А колкото до опита, той не зависи от броя на преражданията, а по- скоро от потенциала на душата да се учи.
" Как да различаваме духовните от недуховните? "
Лошото е, че не можем да ги различим, поне не по външен вид. Не и по социалноикономически статус, ниво на образованост, кариерно развитие, обществен пост. Едната градация няма нищо общо с другата.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: d728f17e00
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мисията ни няма значение каква е, важното е да сме осъзнати колкото може повече по пътя ни. Да си човек означава да си осъзнат. Животните нямат осъзнатост, те не знаят, че са смъртни, не знаят защо нещата се случват, те действат по инстинкт, макар и да могат да се учат променяйки проявленията на инстинкта, но е все още инстинкт.

Хората имаме свръх-развит мозък, чиято цел е да осигури оцеляването ни и за целта сме развили способността на истинска свободна воля, която използват изключително малко хора. От тази гледна точка повечето хора са животни, т.е. машини на инстинкта с човешко лице. Това, че някой е добър към другите не значи, че е осъзнат и духовен, по-скоро даже вероятно е обратното (защото не е взел съзнателно избора да бъде добър, а най-вероятно го е наследил като модел). Ако някой твърди, че е духовен и осъзнат, то най-вероятно не е.

Осъзнатостта започва там, където човек насочва вниманието към собственото си същество. Най-първичната осъзнатост е самонаблюдението тук и сега. Затова медитацията е важен, но не и задължителен, фактор в осъзнатостта. Много хора медитират без да осъзнават защо и без да прилагат състоянието на немислене в ежедневния си живот. Немисленето е важно, защото освобождава вниманието от мислите ни.

След самонаблюдението има два варианта: самоанализ или продължаване на наблюдението. Самоанализът е да разбереш защо и как. Например: защо се държа добре към другите? Ами защото като малък родителите ми ми казваха да се държа добре към другите, за да ме харесват, а в детската градина госпожите ми казваха да съм добър. Т.е. на машинен принцип, програмиран съм. Добре ли е да задържа тази програма или да започна да я променям? Донякъде е добре, донякъде не. Може да създам друга програма, която да ми позволява да изпадам в съзнателно състояние, когато ми се наложи да съм особено добър към някого, например да ми поиска пари назаем. Може в конкретната ситуация да не е добре за мен, в дългосрочен план, да съм добър към този човек, затова нека изпадна в освободено внимание и да взема съзнателно решение.

Ако ти е интересна темата, препоръчвам ти да прочетеш неща от учението на Гурджиев и Успенски, както и Херметизма.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 2a785d770a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   След като е 'все тая' според теб, защо изобщо си пуснала темата?

ж30

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: c018ee64cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   3, точно за да видя вашите мнения дали според вас е "все тая" и евентуално да си променя мнението, ако ми хареса вашата гл.т. Проблем?

И не съм я пусналА, а пуснал. И между другото писна ми да питат във всяка тема "защо изобщо си пуснала темата". Ами решил си човека, имал си причина, иска да разбере чуждите мнения, пуснал си я, защо трябва да се питаме и заяждаме за глупости?

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 2a785d770a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   от номер3:

Окей, според мен най - общо казано да си осъзнат е да си с развита емоционалната интелигентност. Да осъзнаваш емоциите, които изпитваш, защо ги изпитваш - особено негативните. Също и емоциите на хората край теб, и хора по принцип и така...

https://bg.wikipedia.org/wiki/Емоционална_интелигентност

 
  ...


...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 1187d7af5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Според мен да си осъзнат означава първо да си духовно развит човек - да осъзнаеш, че материалното не е най-важното и да имаш някакви ценности като за начало. Да си отворен за различните гледни точки и екзистенциални въпроси. Духовната ти същност да "работи" един вид, защото огледай се колко са бездушните хора наоколо. И не говоря за религии и вярвания, а просто да вярваш и развиваш духовното в себе си. Второ, да ЗНАЕШ целите си или да се опитваш да ги разгадаеш, а не просто да правиш нещо, защото така трябва. Да си намерил цел в живота и да я преследваш. Мисията не ти се "дава" според мен, ти сам преценяваш по кой път да вървиш и какво да правиш. Вярвам в кармата и съдбата донякъде, но в основата стоят нашите РЕШЕНИЯ. А не защото някой е решил това да стане. Нещата са доста сложни.

Julian

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: d890bf8ddd
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами виж примерно братя мангасарян: за тях единствено яденето, пиенето, таковането и спането имат значение. Правят и слушат някаква музика от чалга надолу. Правят по много деца, но нито ги гледат, нито ги възпитават - оставят на естествения отбор да реши кои от тях да оживеят и кои не. Това осъзнати хора ли са според тебе? Те не осъзнават, че като таковаш и стават деца. Не осъзнават, че преди да набереш нещо, първо трябва да го посееш, поливаш, оплевиш, опазиш от болести и градушки, и чак след това да го консумираш. Те не осъзнават че крадат, те просто "берат"...

Или да разгледаме едно новобогаташче, шефче на фирма. Уж е много над циганите, обаче не плаща данъци, експлоатира хората, плаща им по малко и то не редовно, изисква от тях много, а не ги компенсира. Постоянно забърква фирмата в някакви полу-легални схеми. А иначе кара скъпа кола, носи костюм за 3-4000 долара. Посещава театър, опера, кино, ама ей-така, за пред хората. Жена му е някаква малоумна фльоеца, която обаче е ударила джакпота с добър външен вид, който е и допълнително тунингован от "бизнесмена". Същевременно той се заиграва с още 3-4 моделки. Това осъзнат човек ли е, според тебе? На високо духовно ниво? Въпреки външните имитации...

Или пък - майка на три деца. Останала вдовица много млада. Хубава е, но не е тръгнала да се продава за пари. С ум и доброта си е намерила добра работа, без особени изгледи за кариера обаче, понеже грижите за децата ѝ изсмукват цялото време и сили. Сама ги гледа. Дава всичко за тях. Общува с тях. Мисли за бъдещето им. Случва се обаче измамници да я изиграят и да продадат за гърба ѝ апартамента, в който живеят, останал ѝ наследство от съпруга и свекъра ѝ. Остават буквално на улицата. Тогава тя продава единия си бъбрек, намира квартира и осигурява бъдещето на децата си. Същевременно се интересува и занимава по малко с музика, рисува, тъче бутикови тъкани, следва задочно психология. Това са неща, които ѝ идват отвътре - никой не я кара, пред никого не парадира с тях. Ако се наложи, дори би се жертвала за някого или за някоя благородна кауза.

Как ти се струва? Кой от тези персонажи е осъзнат, духовен, напреднал, и кой - дълбоко неосъзнато животно? Кой е повече дух и кой е роб на тялото си, на материалното, на парите на всяка цена?

Помисли. Отговорите са у тебе. Няма защо да питаш другите :)

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: c018ee64cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   7, да, всъщност тези метафори най-добре ми изясниха картинката. С една забележка, че ако майката можеше да намери начин, без да продава бъбрека си (и разбира се без неморални неща) да осигури по-добро бъдеще на децата си, щеше да е още по-осъзната.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: d890bf8ddd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   8, всеки с нивото си.

Това е просто един хипотетичен пример.
Майката, ако беше светица, може би изобщо нямаше да ѝ се налага да се ражда в материалния свят, да гледа деца, да пати и т.н.

Най-ниското ниво е да си просто едно животно в човешка кожа. Животът "да ти се случва". Да се "возиш" на него като на влакче на ужасите.

Най-високото ниво е да се родиш за да помагаш на другите. Да ги напътстваш в развитието им. Да си лишен от корист, готов на саможертва, и това не защото си "балък", а защото си осъзнат, т.е. принципите на Битието вече са ти известни. Ясно ти е например, че като дадеш с чисто сърце ще ти се върне многократно. Ясно ти е, че страданието означава развитие, че враговете всъщност са ти учители, че трудностите и бедите са предизвикателства, че материалното и земното са временни, преходни, че Съзнанието и Битието нямат граници, "смъртта" е просто преход, а развитието е безкрайно...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 2523224644
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Няма причина осъзнатостта да се свързва с мъченичеството, както е в примера на номер 7. Няма причина осъзнатостта и "духовността" да се свързва като цяло с бедност, страдания, саможертва и отхвърляне на "материалното". Освен ако човек не желае това, разбира се.

Въобще, има доста неразбиране на какво е да си духовен и осъзнат, затова и хората масово ги отхвърлят. А това е просто развитие на мозъка, още едно ниво в Еволюцията на Хаоса. Има хора с ниво на мозъка, което им позволява да материализират обекти по желание. Има хора, които могат да се телепортират и тн. Колкото по-развит е мозъкът, толкова повече светът започва да изглежда нереален, като сън. А по същество то си е и така - Светът идва като сън и си отива като сън. И както човек, който сънува осъзнат сън, може да променя съдържанието на съня чрез намерението си, по същия начин осъзнат човек може да променя реалността чрез намерението си. Тези неща на повечето хора им звучат като измислица, приказки, псевдо-наука, тинтириминтири и подобни. А всъщност ние сме навсякъде, ние сме всичко. Както сънят го правим ние и ние го преживяваме, така и Бог си прави реалността и Бог я преживява и изживява чрез самоорганизирани системи (живи организми).

 
  ...

...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 3ba98c341d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   "Има хора с ниво на мозъка, което им позволява да материализират обекти по желание. Има хора, които могат да се телепортират и тн. Колкото по-развит е мозъкът, толкова повече светът започва да изглежда нереален, като сън. "

Някой прекалява с X-Men и Dr. Strange...

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: daa54c7c81
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ми за мен осъзнат буквално означава осъзнаващ човек и съзнаващ ясно действителността/проблема/явлението/ситуацията.
Човек може да бъде осъзнат и осъзнаващ във всяка една ситуация, която дори не касае духовността му. В случая обаче, темата е ориентирана към духовността. Тогава, аз тълкувам съзнателността по следния начин - това е душа, която е осъзнала, че се е въплътила в това конкретно тяло, за да изпълни дадена мисия. Разбира се, съзнателността може да се постигне по два начина. Първия е, близка среща със смъртта/изпадане в такова състояние, в което си спомняш някакви неща и за какво си тук/, второто състояние е свързано с вярата. Ако вярваш в едно нещо безусловно и защитаваш само тази теза, и държиш за това нещо - то се превръща в твоя цел/ценност/вяра, през целия ти живот, до края на дните ти. Така че, това осъзнава да си осъзнат - или буквално да си бил на косъм от смъртта и да си си спомнил целта на тази ти реинкарнация, или безусловната вяра в нещо, което се превръща в твоя ценност, твой етикет, който защитаваш и браниш и усъвършенстваш/подобряваш всеки един ден. Осъзнат означава не само да вярваш, но и да цениш. Осъзнат можеш да станеш и когато загубиш нещо. Съзнателността има наистина много измерения... за това... научете се да цените това, което имате. Изтъркана фраза, но съдържаща самата истина.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: d728f17e00
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   от 10 до 11: Както казах на много хора тези неща им се струват нереални и е нормално да е така, тъй като мозъците им не са свикнали с подобна информация и я отхвърлят. Както на един примитивен човек би му се струвало нереално, че сега можеш да общуваш мигновено с човек от другия край на света, например. В ютуб има клипчета на модерни хора общуващи с примитивни племена за пръв път. Носят им огледало и онези няколко дни не могат да се осъзнаят какво е това. Да не говорим за музика от касетофон и подобни.

Иначе, достатъчно е посещение на Хаити и малко по-дълбоко общуване с местните, за да може да наблюдавате "свръхестествени" явления наживо. При вуду церемонии често има телепортации, левитация и подобни "странични ефекти". Също, не е особено трудно човек да развие мозъкът си до ниво, на което да може сам да има достъп до нелокалното съзнание. Въпросът е във "вярата", но тъй като обществото ни е материалистично, а ние сме социални създания, подобна вяра е трудна. Като вярата, разбира се, не е просто някаква вяра, а израз на намерението да се допусне тази част от преживяването. Т.е. основното е намерението.

Аз, например, съм стигнал до нивото да мога да влияя върху живи организми от разстояние, като най-лесно ми е да приспивам животни подобно на Канзава сенсей - https://www.youtube.com/watch?v=GNuPJEiEo5o&t=45s и други клипове: https://www.youtube.com/watch?v=SXsFndVCjMk&feature=youtu.be&t=50

Няма нищо "свръхестествено" в тези способности и всеки може да ги развие. Има обаче огромна социална стигма върху тях. Повечето хора не харесват вещици и магьосници, в по-примитивините общества шаманите ги толерират само ако помагат на племето. Затова като цяло човечеството се е само-селектирало срещу тези способности, но за сметка на това имаме по-развити технологии, здравеопазване и образование. Това са локалните проявления на неокортекса. Тоест, спорно е доколко нелокалните явления са полезни в дългосрочен план, защото те всяват суеверност в необразованите маси. Освен това най-вероятно е да стигнем до ниво, в което да можем да използваме нелокалността чрез локални технологии - например машини за телепортация и подобни, без да е нужно мозъците ни да променят проявлението на време-пространството. Това според мен ще е най-добрият вариант в дългосрочен план, защото технологията ще е по-достъпна за всички, а не само за хора с развити мозъци.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker