Искам мнението ви - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Искам мнението ви
преди: 6 години, 2 месеца, прочетена 1339 пъти
Интересно ми е дали вярвате, че ние всъщност нямаме абсолютно никаква свободна воля, вкл. и над това дали и кога да натиснем едно копче.

Вчера гледах един филм на National geographic, където това се доказва научно. Направо ми е трудно да го повярвам и искам и вашите мнения.

Става въпрос за този филм

https://www.youtube.com/watch?v=Tw69vFJYciU

и по-точно между 17:40 и 26:08.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 2 месеца
hash: d197f606d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Няма такова нещо..

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: f87f3134ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ние сме хардуер с набит софтуер. Изпълняваме програмата винаги, дори и да си мислим, че правим нещо от свободна воля. Толкова сме в кафеза, че няма накъде повече. Но... някои са щастливи в него, други поне се опитват да променят програмата.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: fbb98e2059
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Винаги можеш да се "събудиш" и излезеш или поне се поотдалечиш от матрицата...
Иначе имаш свободна воля, всички имат, малко се възползват от нея, изключително малко познават собствените си способности-пси и витална енергия (чи/ки).
Знам, че имаме свободна воля!

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 22864d30b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Клипчето е много приятно за гледане и супер интересно.
Но целта му е точно да ни изманипулира да се вържем, че нямаме свободна воля.

Подсъзнателната част на мозъка взимала решение половин секунда след като го направиш съзнателно.
Подсъзнанието взело решение да натисна бутона, а не съзнателния разум и от това трябвало да следва, че нямаме свободна воля. Ами няма да се съглася - нали все пак подсъзнанието ми също си е мое => решението ми е дошло от мен!

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: dca9c221f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   4, да, може подсъзнанието да си е нашето, но това какво променя в крайна сметка, след като ние пак не правим избора си съзнателно?

 
  ...


...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 22864d30b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Еми затова трябва човек да изследва себе си - емоциите си и вътрешния си свят. Да опознава колкото се може себе си и така ще става все по - съзнателен, съзнаващ.

Дори и да не правим избора си съзнателно, важното е, че си го правим сами, или още казано - по природа имаме сбободата да правим избора си самостоятелно, макар и не винаги да е съзнателно.

Смисъл те тва копче го натискат както им идва отвътре, а не когато някой друг човек им казва...

от 4

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: dca9c221f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, съгласен, въпросът е как да станем по-съзнателни.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 22864d30b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

8.   Е нали казах човек трябва да изследва себе си - емоциите си и вътрешния си свят!

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 28ceb1eee6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Мога да го докажа лесно, но не ми се пишат трактати. Да, Сам Харис казва, че има изследвания, показващи, че още преди да направи избора си, се регистрира мозъчна дейност по скенер. Да, мога да намеря референции за това, но защо да доказвам нещо на 20 човека, четящи тука, които ги мързи да мислят?
Човек няма голям контрол над обстоятелствата, затова, когато някой каже, че съжалява, че не е избрал едно или друго на младини, ако погледне ясно нещата, ще види, че интересите му са били други, нюансите около обстоятелствата са го тикали към точно определени действия и т. н....

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: dca9c221f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8, да, ясно, но как точно да се изследваме?

 
  ...

...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: dca9c221f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   9, как би го доказал?

Според мен е вярно, че нямаме свободна воля, нотова е само едната страна на монетата. Примерно зад мозчната дейност стоят някакви импулси, т.е. поток от електрони. А елекстроните както е доказано се държат или като материя, или енергия в зависимост от съзнанието на наблюдаващия. Ако той вярва, че са енергия, те се държат като такава и обратно.

Т.е. от една страна ние нямаме свободна воля, защото сме зависимио въпросните електрони. Но от друга страна електроните пък са зависими от нашето съзнание. Т.е. процеса е двустранен. Хем електроните взимат решенията вместо нас, хем пък ние подсъзнателно им влиям. Демек в крайна сметка пак ние си взимаме прешения, но проблема е, че в повечето случи това става несъзнателно.

Може би наистина трябва да анализираме по-добре тези причинно-следствени връзки и така да направим процеса малко по-съзнателен и тогава ще имаме по-съзнателна свободна воля.

Поне такава е моята теория.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: e74dd180cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Не съгласна с това твърдение. Разбира се, че не всичко зависи от нас, но това не значи, че свободната воля не съществува изобщо.
Ж

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 6b46e41155
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Това с предопределеността ми звучи като "ясновидец" който знае какво ще се случи, но само след като се случи. И после разправя как то просто е било предопределено да стане така. Накратко - пълни глупости.
Връзката между условия, причини, избор и следствие е неоспорима мисля. А и така наречения експеримент в клипчето е абсолютно неиздържан. Силно ме съмнява т.н. експерти да не са запознати с елементарни неща, които съвсем удобно са пропуснати, като това примерно че забавянето от половин секунда не е от "подсъзнанието", а от осъзнаването на ситуацията при взимане на решението - къде е стрелката на часовника. Ако ги караха да го взимат при определен звук щеше да е по-голямо това забавяне, особено ако беше по-далечен.
Това пък че всичко е предопределено е тотална глупост. За някой който знае крайния изход е лесно да го твърди. Това е като някой да ти каже че точно тези числа са били предопределени да се паднат на тотото, ама след като се паднат. Т.е. на свършен факт е лесно да се философства и всичко да се взима за предопределеност. Но реално дори и това как и дали ще пият кафе сутринта на повечето хора не им е ясно до последния момент.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: b188e6f0dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Възможно е тази преждевременна мозъчна активност да се дължи просто на подготовката да вземем решението.

Примерно си мислим "след малко трябва да взема решение да натисна копчето", "трябва да запомня и стрелката на часовника на коя цифра е в този момент", "дали да не взема решението сега или да изчакам още 2-3 секунди". Сигурен съм, че подобен монолог се води малко преди реалното взимане на решението. През това време ЕЕГ, вече е започнало да регистрира повишаване мозъчната дейност, но реално все още решението не е взето.

И едва след половин секунда примерно взимаме вече окончателно решението "сега вече натискам" и след още половин секунда реално натискаме.

Според мен никой не взима решение просто ей така за стотна от секундата. Винаги има някакъв умствен монолог преди това. Така че взимането на решение не трябва да се разглежда като един-единствен момент, а по-скоро като процес със съответните етапи, първия от който е подготовка. Тогасва хем имаме вече някаква активност и процеса е започнал, хем обаче все още не сме взели решението.

Просто няма как ей така от нищо за стотна от секундата да вземем решението, без поне половин секунда преди това в ума да протече някаква подготовка и монолог дори и подсъзнатален да е.

И това съвсем не означава, че някой друг или нещо друго взима решението вместо нас.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: c635dfccec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Според мен номер 6 е прав. Нашите решения обикновено изглеждат предрешени, защото са базирани на несъзнателни фактори - емоционалност и физиология. Например, в хипнозата и НЛП се счита, че състоянието ни в момента зависи основно от 2 неща: физиология и вътрешна репрезентация. Физиология ще рече влиянието на тялото. Тялото и ума са свързани. Например боли ни стомаха и ставаме малко по-изнервени и раздразнителни. Някой колега на работа прави нещо тъпо и открито му се издразваме и коментираме заядливо. Ако не ни болеше стомаха щяхме да го приемем по-спокойно. (това поне е реален пример от моят живот, но много хора имат подобни преживявания). Вътрешна репрезентация ще рече какво ние мислим за моментната ситуация, т.е. как репрезентираме Света около нас в този момент. Например шефът ни е наоколо, а ние смятаме шефа за важен (репрезентацията), затова например се ограничаваме от използването на псувни в негово присъствие. Т.е. избрали ли сме да не псуваме докато той е наоколо, или не сме? Ами, избрали сме, но на базата на вече съществуващо програмиране - че има такова нещо като работно място, че на това работно място има по-висшестоящи хора от нас, че е важно за нашето оцеляване да имаме добри отношения с тях, че псуването е социално неприето в по-широк обществен контекст и тн.

И тук стигаме до осъзнаването - осъзнаването е онази част от същността ни, която ни позволява да променяме програмите си по избор. Хипнотичните състояния са най-бързият начин за подобна промяна. Всъщност, според някои духовни практики (Гурджиев, Херметизъм, някои клонове в хипнозата) ние прекарваме 99% от живота си в "сън", т.е. в някоя определена програма. Единственият начин да излезем от програмата (да се "събудим") е да придобием и усилим съзнателния контрол над вниманието си. Аналогията е например филм: като гледаме филм, който ни е интересен, ние се въвличаме в него, той поглъща вниманието ни. Нещата от филма започват да влияят на емоциите ни, на физиологията ни. Вътре във филма сме. Но може да се събудим, когато осъзнаем ,че всъщност гледаме филм, че в момента сме на кино(например), стоим на този стол и гледаме някакви движещи се картини прожектирани върху платно. И че героинята, която плаче, е всъщност актриса, която след края на тази сцена пие кафе с колегите си.

Какво значи да не сме в програма? Това значи вниманието да се намира в настоящия момент. Т.е. медитация. Хората са го измислили преди хиляди години още.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker