Въпрос относно салдо - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Въпрос относно салдо
преди: 6 години, 2 месеца, прочетена 21850 пъти
Здравейте! Някой, който е на ясно ще може ли да ми обясни каква е разликата между салдо и наличност по сметка?

Също имам още един въпрос - какво е неосчетоводена транзакция? Преди няколко дни направих поръчка за 20 лв по интернет, но в историята на транзакциите ми пише, че е неосчетоводена, и имам разлика в салдото и наличността. Салдото ми е с 20 лв повече от наличността! А преди не беше така. Това ок ли е? Ако не, какво трябва да направя?

Моля модераторите да публикуват темата, защото се рових в нета по въпроса и нищо не можах да намеря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 2 месеца
hash: d59180fde5
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   С две думи твоята (банкова?) сметка е на минус с 20 лв. Наличност е положителна величина, а салдото е или положително (дебит), или отрицателно (кредит).
Ако става дума за банкова сметка, най-вероятно си в кредит и на минус с 20 лв. Просто внеси 20 лв и ще си на 0
Ако става дума за някакъв профил някъде, обади се на телефоните

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: dfde427aca
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

2.   Салдо е дума която е с много по разширено значение, може разбира се да означава наличност, но може и да се използва като баланс или подобни.
не осчетоводена транзакция е: примерно си купуваш нещо с дебитна карта, този от когото си купил за да има парите в кеш трябва да иде до банка, съответно не ходи след всеки негов клиент в банка да си тегли, обикновено ходят на 3-7 дни веднъж до банката да се насъберат суми. В момента в който ти купуваш от някой с карта, той има само един вид заявка че ти си му разрешил да тегли точната сума от сметката ти. В твоята сметка тази сума излиза като не осчетоводена, тоест не можеш да я теглиш защото си заявил че искаш да я дадеш на продавача, но докато той не отиде да си я изтегли тя ще се вижда в твоето салдо, но няма да е наличност защото вече си я похарчил, не можеш да я харчиш отново.
Това което се вижда в сметката ти е нормално, не трябва да ходиш никъде, когато продавача си изтегли 20лв, до няколко дни, твоето салдо ще се изравни с наличността.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 038a809cc2
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

3.   ОТ АВТОРА:
Да, става въпрос за банкова сметка и дебитна карта.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 53db100692
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

4.   Номер 1 е написал малко глупости. Номер 2 ти го е обяснил.

Просто салдото е колко пари имаш в сметката, а наличността е с колко реално разполагаш. Между салдо и наличност е възможно да има разминаване в определни случаи и това е нормално.

Единият от случаите е като твоя. Плащаш нещо на някого от сметката си, обаче минава време, докато въпросното плащане се обработи. Т.е. парите са заделени един вид за този, на когото плащаш, обаче още не е обработена транзакцията и си стоят все още по твоята сметка, защото отсрещния не ги е получил. В същото време обаче ти ги блокират, за да не можеш да ги ползваш през това време. За да не стане така, че през това време, докато обработват транзакцията да вземеш да ги изтеглиш и да в крайна сметка той да не успее да си получи парите. Но в рамките 1-2 работни дни обикновено се оправят нещата. И салдото и наличността ти се изравняват.

Това най-често се получава, когато купуваш от чуждестранни сайтове и е необходимо повече време за обработка на транзакцията. Особено ако си купил в неработен ден. ТОгава се изчаква до първия работен ден, за да започне обработката. До тогава ти стоят като блокирани. Т.е. имаш ги на салдо, но не са в наличност. Демек не можеш да разполагаш с тях, т.е. не можеш да ги пипаш, макар че все още ен са напуснали твоята сметка.

Понякога дори след теглене от банкомат се получава така. Също може да се получи примерно ако имаш запор. Т.е. имаш примерно задължение, дават те на ЧСИ и той учредява запор. Т.е. блокира ти някаква сума от сметката и повече не можеш да боравиш с нея, докато не освободи запора или не си прибере задължението.

Също може да има и неснижаем минимум. Т.е. банката решава примерно, че ако нямаш салдо поне 5 лв, не желае да ти поддържа сметката. И затова ти блокира 5 лв от сметката и да речем ако салдото ти е 105 лв, наличността ще ти е 100 лв, за да не можеш да теглиш последните 5 лв. Тях можеш да ги изтеглиш само при закриването на сметката, през другото време трябва да са ти там, без да можеш да ги теглиш.

А между другото салдото може и да ти на минус. Примерно имаш по сметката 100 лв. Обаче имаш кредит с вноска всеки месец 150лв. Като си дойде съответното число на месеца, банката си дръпва 150лв и въобще не я интересува, че имаш само 100. И тогава салдото и разполагаемостта стават -50. Което ще рече, че освен че са ти взели 100-те лв, имаш да даваш още 50лв. И съответно при първото постъпване на каквито и да е пари по сметката, веднага автоматично на секундата си дръпват останалите 50лв.

Ако до определен момент не постъпи никаква сума, започват ЧСИ-та, съдилища и тем подобни.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker