Ето какъв е проблемът на България според мен - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Ето какъв е проблемът на България според мен
преди: 6 години, 1 месец, прочетена 2176 пъти
Здравейте!
Искам да изразя своето мнение по въпроса.
Според мен проблема започва първо от това, че всички от малки сме слушали и ни е набивано в главите, колко "прецакани" сме. Прецакани сме, защото сме били бедна държава. Прецакани сме, защото обществото ни не ставало. И накрая се стига до "Прецакай, за да не бъдеш прецакан". Стига се и до комплекс за малоценност - към себе си и към сънародниците, който остава за цял живот и определя поведението на човек. Да прецакаш, надхитриш, измамиш е постижение. Защото и теб те прецакват и са те прецаквали. Да направиш нещо извън правилата и закона и да не те глобят е постижение.
Следва другия проблем, който дори от някои се смята за нещо положително. Пропастта между бедни и богати. Няма нито една държава, която да е уредена и да е добра за живеене, в която има значителна част от населението, която живее в бедност. В такава държава винаги ще има висока престъпност, конфликти и задържане на развитието. Какво ще кажете за държавите, които са големи икономики, много по-големи от България, но голяма част от населението им живее в бедност, по-зле от нас - такива са например някои държави от Латинска Америка, някои от тях са по-рядко населени и от България (ако мислите, че причината е пренаселеност), но ресурсите са крайно неравномерно разпределени. Докато във всички държави, които се дават за пример като най-добри за живеене, добре живее всеки, който работи, защото абсолютно всеки вид труд е необходим на обществото. А как да имаме добро здравеопазване например, като само децата на богатите родители могат да си позволят да учат медицина. Същото важи и за правото, МВР и за всички останали "ключови" професии, от които зависи цялото общество. А това, че който искал - успявал - не се раждат толкова често гении, които могат да съчетават учене и работа и лишения.
И още един, особено странен за мен, проблем. България има огромни ресурси и потенциал, които нито се оценяват, нито се използват. Под ресурси имам предвид природните условия. За мен е непонятно защо северозападна България се обезлюдява. Една от най-плодородните части на България (може би най-плодородната). Равнина, черноземна почва, много валежи. За черноморието и планините не ми се пише - алчността ги съсипва. Кажете ми, с какво България е по-бедна от Швейцария например, като природни дадености? А минералните извори? Малко хора знаят какви и колко лечебни води имаме. Всеки друг щеше да се възползва и то как...
Според мен всички проблеми на България и българите се въртят около този комплекс за малоценност и това разделение на обществото на бедни и богати. Ако си от "бедните" казваш, че държавата не ставала, че обществото не ставало, че всички били измамници и т. н., възхваляваш чуждите държави и народи, говориш колко отвратителен бил животът, изкарваш си го на децата си и ги невротизираш от малки. Ако станеш от "богатите" - ти си "успял", а останалите били вечно оплакващи се, не се били трудели достатъчно, заслужавали си мизерията и т. н.

Искам да разбера има ли и други, които мислят като мен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 1 месец
hash: 079f1a0234
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не. Проблемът на нас българите е, че още не сме свалили правителството от власт и търпим дъртите комунисти да си играят на политици и да се занимават с неща, които изобщо не са тяхна работа. Кога българинът ще даде път на младите? Кога ще им се гласува доверие? Стига с тези дърти комунисти навсякъде в системата - в политиката, в образованието. Дайте път на младото и свежото - само тогава ще започне нова ЕРА за българското мислене, българския манталитет, българската култура и живот.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: c6264575d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Поздравления за споделения размисъл! Възхитително е как дори и един човек, но има, който да мисли за цялото, голямото, че то страда повече от всеки от нас и е израз на всеки във страданието.
Уж всички така мислят и не са такива, говорят от гледна точка, отделена от аудиторията, която се коментира. Иронично, нали?

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 171e74845b
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   За някой неща си прав за други обаче си слабо осведомен. Прав си че от години отглеждаме поколения на които от малки им се втълпява, че са прецакани, че трябва да величаят чуждите държави и народи. В училище прекалено много се държи на перфектното учене на английски дори за ученици които са избрали професионални гимназии все едно отглеждаме роби за Англия. Държи се младежите да станат механици, монтьори и др знаещи добър английски за да им е отворен пътя към терминал 2. Всичките ни професионални училища в 12 клас задължително учат английски свързан с професията им, в 10 и 11 клас учат на английски специфичните за други професии думи в учебника за 10 клас има раздел "градинари", там учениците трябва да научат думи като леха, видовете цветя, и инструментите за обработване на градината.
Колкото до тезата ти че само богати можели да станат лекари, просто не си на ясно в чужбина колко струва да станеш медик, как после цял живот хората учили медицина в Америка или Европа плащат кредити. За да учиш за медицинска сестра в Америка трябва да платиш на университета 220 000 долара за 4 години бакалавър, там няма държавни университети. Учебната година в Америка струва средно 55 000 долара, а студентите плащат сами здравното си осигуряване, квартира и др. Тези пари младежите взимат на кредит и после плащат цял живот, междувременно лихвите се трупат, до завършването сумата е набъбнала до над 400 000 долара. Вярно като завършиш ще взимаш 5 000 долара заплата ама като платиш вноска по кредита и квартира нищо не остава, а средно храната в Ню йорк е 50 долара за ден /три хранения/, тоест никакъв шанс в първите 25 години да заделиш спестявания, на около 50-55г си на нула и започваш да събираш за покупка на жилище. Сега ще те шокирам но е вярно в Америка е нормално на 17г да плащаш наем на родителите си за стаята която ползваш в дома им, на 16г взимаш книжка, значи си голям и почваш работа след училище.
А да станеш медицинско лице в бг не е толкова сложно стига да ти се учи, учението няма да те зароби с кредити за цял живот. Цените на семестър не са кой знае какво и родителите не събират от раждането на бебето пари за образованието му. Чувал си предполагам по чужди филми как лошият баща изтеглил пари от сметката отделена за образование на детето.
Прецени в бг колко от 16 годишните работят след училище и ще осъзнаеш имаме ли бедността която си представяш.
Всъщност какво е бедност в България? И сравнима ли е тя с бедността в Венецуела примерно, знаеш ли какво е да виждаш хора живеещи във варел, обикалящи улиците с надежда да си хванат гълъби или дори куче за храна /скоро гледах такова видео/? Това е бедност в Латинска Америка, какво е обаче бедност в България? В България е бедност да имаш собствено жилище да получаваш помощи за отопление докато лежиш у дома, пенсионери ревящи че имат минимална пенсия, обаче един домат не се навеждат да насадят. А както сам казваш почвата ни е перфектна, всеки беден може да се установи в някое село и ако насади зеленчуци гладен няма да остане.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: ab78d153a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Чипа, това е проблемът. Бай Ганьо. Най-потресаващото е манталитетът. Злоба, агресия и лицемерие, ако си шеф, на шефа някой, чужденец.... българинът става друг човек. Мазнене, усмивка...

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: dc539917fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Съгласна съм с това, което казваш - народопсихологията ни е много, много зле.
За земеделието мисля, че е така, защото умишлено не стимулират особено хората, които биха били сколнни да се занимават с обработване на земите си, за да може да си кажат: 'оле тая земя за к'во ми е, я да е продам по - добре'.
А дребните земеделски производители биват затруднявани по различни начини.
И така да може възможно повече хора да си продадат земята, която в България все още си е доста евтина. И тези, които я купуват ще станат монопол. Някой би казал:'к'во ше държиш земя, която не обработваш', е, аз примерно имам няколко декара, но я давам под аренда.
Та, хора, ако имате някаква земеделска земя ви съветвам да не се подлъгвата да я продавате. Стойността ѝ ще се вдигне, макар и бавно.
(а и се замислете какви хора може да стоят зад тези, които ви зарибяват да продавате - я някви араби, я руснаци, я американци, я китайци)

 
  ...


...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 10f7535e02
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Абсолютно си прав. Точно това мрънкане ни съсипва. Значи по времето на прадядо и дядо ми е било абсолютна разруха и сме били с 600 години назад, а те са успели да възвърнат държавата и да я направят една от най-силните тогава, а нашите големи "интелигенти и таланти" не могат да се справят. Ми така е като всички ходят в София, за да избиват комоплекси ама не работят после. Не, много е трудно да се мислиш за цар и да работиш.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: ab7ff49d02
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Знаете ли, че според индекса на човешкото развитие (ИЧР) ние сме от страните с висок стандарт на живот?

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: bcd32457a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   "А как да имаме добро здравеопазване например, като само децата на богатите родители могат да си позволят да учат медицина." Ама ти сериозно ли си мислиш, че само децата на богатите учат медицина? Годишната такса за обучение по медицина първи курс е 1200 лв. в МУ Варна, а за останалите курсове е 900 лв.
http://mu-varna.bg/BG/Students/Documents/Taksi 2017-2018 Final.pdf
Това хич не е толкова скъпо спрямо повечето страни в света. Не познавам един човек, който не е могъл да учи медицина в България, защото няма пари да си плати.

Накрая правиш сравнение между България и Швейцария като заявяваш, че България е по-богата на природни ресурси и условия, което е вярно, но това една държава дали ще бъде богата не зависи от природните ресурси, а от гражданите ѝ и свободата на икономика и бизнес. Венецуела например е може би най-богата държава в Южна Америка по плодородни земи и условия, но след като социализмът дойде на власт, бързо се разпадна. Хората там дори няма какво да ядат и се редят на огромни опашки само за да могат да получат малко храна от държавата.

Иначе е напълно вярно, че още от малки ни промиват мозъците, че България е ужасно място, но има държави, които са много по-бедни и корумпирани. Ако всички хора по планетата решим, че няма какво да се прави и тръгнем да се изселваме в Западна Европа, светът ще стане ли по-добро място?

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 3bc8898939
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Според мен си в десятката по отношение на първата причина - мрънкането и насаждането на негативизъм още от ранна детска възраст (дори учителката на сестра ми в 1-ви клас започна преди години с оплакване колко ниски са учителските заплати в България, което директно подронва и нейния авторитет пред учениците ѝ). По едно време се бях изнервил супер много на хората, които непрекъснато плюят България, и им пожелавах да се изселват в Монголия, Узбекистан, даже Сомалия, Замбия като тука не им харева... Да, има много неща дето не са наред тук и като се сравняваш само с най-успешните държави се депресираш и започваш да мрънкаш. Работата е, че не трябва да се сравняваш с другите. Може да се вземат определени модели - икономически, правосъдни, социални, градоустройствени и тн., които са проверени в другите страни, и това е ок, даже е препоръчително да не откриваме топлата вода. Но аз лично съм против сравняването. То е като сравняването на личностно равнище - Пешо е по-умен от мен и заради това се чувствам кофти. Ами това с какво ми помага? Аз като си имам работа, трябва да си я върша адекватно, какво ми помага драмата покрай това, че Пешо е по-умен от мен? Жоро е по-готин от мен, сваля повече мацки и това ме дразни. И като ме дразни това, с какво ми помага? Ако мога да изкопирам нещо от Жоро, дето му помага с мацките - правя го. Това е.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 171e74845b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   №9 не пиши глупости! Кога е имало социализъм във Венецуела? Къде са плодородните й земи? Земята е само планини, екваториални гори и савани, а климатът екваториален. Условията са като в Нигерия и Камерун разликата е че в Венецуела има нефт. И точно заради капитализма само единици /главно американци/ се облажват от нефта.

 
  ...

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 9895bce04d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз лично обвинявам простотията и малодушието... Заедно с чалгата и рап музиката.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 4a29f32c9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   От автора
Да, знам, че при сравнение с целия свят, с всички държави, сме много напред. Но ме е яд това, че при нас единствената причина да сме най-бедни в ЕС например, сме си самите ние. Защото се крадем едни от други. В някои от по-бедните държави голяма роля може да играе това, че са пренаселени. Голямо значение имат и климата и почвите. Почти всичко, което консумираме, е дало продукция заради най-богатия вид почва - чернозема. Също и нямаме "сух" сезон, който е характерен за тропичния климат и който не позволява отглеждането на много хранителни култури. Това са шест месеца почти без никакъв дъжд. Смята се, че голяма роля за това европейските народи да се развият най-много, в хода на историята, до голяма степен се дължи на възможността да се отглежда пшеница. Защото всичко друго - ориз, цитрусови плодове и т. н., не могат да задоволят белтъчните и енергийни нужди. Отклоних се от темата, но мисълта ми е, че при много от по-бедните народи има някакъв такъв фактор като климат, култура, население, какъвто при нас няма. Следователно няма основание да се сравняваме с тях. В Латинска Америка си има мафия, има си богаташи, които живеят в друг свят, а останалите работят за тях и ги издържат. В България е нещо подобно, в много по-слаба степен, но това не значи, че трябва да е така.
Да, всеки може да отиде на село и сам да си отглежда прехраната (ако има къща на село) и да не остане гладен, но с какви пари ще си плати отоплението например? А ток, вода? А дрехи? Лекарства, ако е болен? Да, има пенсионери, които не отглеждат нищо, но има и такива, които отглеждат не само за себе си, но и за децата си (да, никой не ги кара, но все пак). И да продават на пазара, колко ще спечелят от един двор?
Относно медицината. Ами ако и двамата родители работят на минимална заплата, няма как да издържат студент. Или ще е за сметка на съсипване за здравето им при някакво работене по 16 часа - на две места и пр.
Представете си сега едно дете на такива родители, което не е вундеркинтче, че да може хем да работи, хем да учи, хем да гладува и студува, но пък да има потенциал да стане добър лекар при отдаване само на ученето, без излишни други "грижи". Под "добър" имам предвид както да е вещ в професията си, така и да е Човек и да я върши със сърце. А н. 3, ти изкара тази професия в САЩ най-прецакващата, то излиза, че там е по-добре да си общ работник, поне не се "заробваш" за толкова години. Едва ли е толкова демотивиращо, те почти нямаше да имат лекари, ако беше точно така. Не знам, не съм запознат конкретно и с подробности, но знам, че на много места медицината е по-скъпа, но и начина на живот е по-различен. За тях "нормален" живот е свързан с доста повече неща, които за нас минават за "лукс", "глезотийка" и т. н. Също и съм чувал, че много трудно събирали пари за собствено жилище, а много нашенци като отидат в западна Европа и събират за няколко години.
И да, не е хубаво да се сравняваме и не е и това идеята на темата, просто искам да покажа какво ни спира да бъдем добре. Много хора в България имат "европейски манталитет" и желание за такъв модел на общество и държава, но остават и онези другите, които "не им пука", смятат, че е нещо, с което трябва да се хвалят, че са се изтарикатили (а това винаги е за сметка на общото НЕблаго), че са направили някоя простотия, а това си е чисто избиване на комплекси.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 9895bce04d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   "Дайте път на младото и свежото - само тогава ще започне нова ЕРА за българското мислене, българския манталитет, българската култура и живот.

Живея от доста време и не знам, какво означават " българския манталитет, българската култура и живот". Поясни!

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: b6d8d6c6a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   13 стига с тая пшеница, тя е отрова. Човекът в древността никога не е ял пшеница, тя е въведена по-късно и предизвиква алергии, синузити, целиакии, аутизъм и пр. Изобщо не е нужна за организма, а Азиатците ядат повече ориз и споде твоята логика затова са с по-висока интелигентност от Европееца.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: b6d8d6c6a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   "Също и съм чувал, че много трудно събирали пари за собствено жилище, а много нашенци като отидат в западна Европа и събират за няколко години. "

Пълни глупости - в Западна Европа на квадратен метър е над 2000 евро, в една никаква Братислава е толкова, а в Минеаполис с 3 милиона души и по-висока заплата е само 1000 евро на квадрат. Много по-лесно и евтино е да купиш жилище в САЩ.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 171e74845b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   От №3
Авторе положението в Америка е точно такова, каквото ти описах и важи за всички висшисти не само за медиците! Всички по интелигентни американци родят ли дете му отварят спестовна книжка за образование, там внасят всичко, което успеят да спестят с цел то като кандидатства висше да тегли по малък кредит и съответно по рано да го изплати.
Отглеждането на пшеница в Европа в миналото е бил фактор само за България, Украйна /Русия/ Молдова, всички други европейски държави до преди 50-60г са нямали условия за отглеждане на пшеница. Виж на европейската карта къде са равнините. Да в момента сме на 10 място по количества производство на пшеница в ЕС, но площта ни е доста по малко а и европейците си поправиха условията /източиха блата, направиха по добри трактори и др/, оправиха семената и торовете за да отглеждат сега, техните почви е невъзможно просто да ореш с рало и да сееш пшеница. Миналата пролет видях млади французойки, да копаят с мотика градинки покрай градовете в които имаше повече камъчета от колкото почва но млади хора сеят домати, картофи, не ги мързи.
Богатството на Европейските държави се дължи на това че са имали колонии, докато ние сме били колония на османците, от там са се замогнали и развили. До преди да имат колониите са били бедни и народите им умирали от болести от недохранване /чети история и всичко ще ти стане ясно/. Да бедни сме били, колония сме били, но още стоят по някой села остатъците от двуетажните ни къщи и глад в бг земите е нямало.
Казваш всеки беден освен от храна имал и др нужди, от къща на село, от ток, отопление, лекарства и т. н. Е ако проблема му с храната не е решен няма как да оцелее за да има описаните нужди, ако човекът няма храна щеше да е мъртъв и нямаше да има нужда от ток или отопление. Тоест човекът който реве щом е жив има някакви доходи за оцеляване, всеки беден пенсионер има собствено жилище и получава помощи за отопление. Възможността да продаде апартамента да си купи къща на село, да сее зеленчуци, да гледа 5-10 кокошки е пред него, той ще продължава да си взема пенсията, но вече ще купува само олио сол захар и ще може да си плаща тока и лекарствата. Отделно ще му останат пари от продажбата на апартамента които може да държи в банка за спешни ситуации, и пак му остава възможност да взима помощи за отопление, когато парите в банката свършат.
За медицината: Възможността двама работещи за минимална заплата да отгледат умно и емоционално здраво дете, което да има качества да стане лекар е минимална. Нали осъзнаваш, че щом работят за минимална значи нямат образование, следователно надали ще държат децата им да се стараят в образоването, от семейна среда в детството с родители хигиенисти само гений може да завърши с шестици елитна гимназия и да има основата за лекар. Но щом ти казваш да си представим че детето не е гений значи ситуацията е невъзможна, извод: ако детето не е вундеркинд няма да му трябват пари за медицинско образование, защото вероятността да е емоционално изкривено е 1000%. Да може детето да се е родило умно, но ако не гений няма как да се справи само с възпитанието си, с криворазбрания живот който ще го заобикаля, с това че родителите му ще плюят целия свят че заплатата им минимална, те ще му втълпят техните комплекси, техните разбирания и т. н.

Кое за американците е "нормално" а за нас "лукс"?
За тях е лукс да имаш собствен дом, за нас нормално.
За тях е лукс да отглеждаш детето си до навършване на 25 години, за нас нормално, че и до 40г има случаи в бг.
За тях е лукс в 7 милионна държава с реално 5 милиона живеещи /другите работят в чужбина/ да има регистрирани 4 милиона автомобили и да се смятат за бедни, но за нас нормално.
За техните ученици да ядат хамбургер /измислен от американците/ в междучасието е лукс за нашите нормално всекидневие.
За тях не е нормално да дадеш джобни на детето си, за нас е нормално да дадеш пари на детето още от съвсем мъничко. Те изпращат децата си на училище с кутия храна. Ако иска джобни американчето си ги изработва косейки чужди градини.
Платеният отпуск в САЩ е от 5 до 15 дни, на нас 20 са ни малко.
Мога още но стига с изброяването, чакам да изброи автора неговите неща които за нас били лукс.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 49c08fcba0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   От автора
Това за пшеницата - някога е била много важен източник на хранителни вещества.
Относно колониите. Скандинавските страни не са имали колонии. Но се водят доста по-"богати" и "добри за живеене" от Испания например. Точно за тях е характерно най-голямо социално равенство и това е всичко.
Османското робство - последиците за България са неоспорими, но има и друго. Точно след Освобождението предците ни така се организират, че изграждат държавата наново. Трудно ми е да повярвам, че днешните българи са наследници на меценати и на всички онези, които са работили толкова много за възстановяването и просперитета на целия народ и държава.
За пенсионерите - е, поне да беше уточнил, че става въпрос за пенсионерите с апартамент в града, защото има много, които имат само къща на село и повечето от тях си отглеждат каквото могат.
Не съм живял в САЩ, но поне по филмите не съм виждал деца да се чудят как да си купят нещо "дребно", защото родителите им са ги оставили без пари. За тях не е нормално едва да си осигуряваш нещата от първа необходимост, не са битовизмите основното, около което се върти животът им. Водят по-разнообразен живот, пътуват. Знам, че филмите са едно, а реалността друга - и все пак филмите не може да не са отражение на начина на живот в дадената държава, както българските филми горе-долу отразяват нашия начин на живот и манталитет.
За медицината и образованието по принцип - много родители, които по една или друга причина нямат специално образование, държат децата им да се "стараят в образованието", за да имат "по-добър живот" от техния. Така че - може.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 171e74845b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   До автора от № 3, 18
Пак провери кои са били колониите на скандинавските държави, преди да твърдиш че нямали колонии! Вирджинските острови през 2014 искаха извинение и компенсации за датското робство, търсят се и признания от "робите" на норвегия и т.н., за викинги не си ли чувал? Виж тук №2,3 и 4 са изброени колониите на скандинавци.
https://historyofwars.net/2017/10/11/eightcolonialpowers/

Като имай предвид че Норвегия е натрупала милиарди и от петрол.
Изброи ми 10 от българските меценати, които с парите си са изградили България наново след робството??? Знам че кажеш Евлоги и Христо Георгиеви, изброи още 9.
Пак провери в №3 за кои бедни съм писал, не ме обвинявай че не съм бил казал, че ставало въпрос за бедни пенсионери цитирам:
"В България е бедност да имаш собствено жилище да получаваш помощи за отопление докато лежиш у дома, пенсионери ревящи че имат минимална пенсия, обаче един домат не се навеждат да насадят."
Да ти кажа още нещо почти всички малки европейски градчета имат частни градинки край града където хората си сеят сами след работно време зеленчуци, в германия ме нагостиха с ягоди отгледани в подобна градина, която ходих лично да видя, гордеят се хората с лично отгледаните си ягоди, за копаещите МЛАДИ французойки вече ти казах.
Чакам да изброиш в доказателство на тезата си нормалните неща за чужденците, които са лукс за нас??? Моля уважавай това че съм ти изброил поне 7 неща изброи и ти поне 7, това с битовизмите и разнообразния живот не ме задоволява, защото няма нещо точно изброено. Колкото до пътуванията, ами не дундуркат децата си до 40г не държат да им оставят голямо наследство харчат си хората парите на момента. Само това че българинът харчи повече за удобства в дома си, които те биха дали за пътуване през отпуската е голяма разлика в решението за харчене на доходи. Ходил ли си скоро по малки европейски градове, разглеждал ли си вътрешното обзавеждане на нормалните граждани, достатъчно е да видиш старата дограма и кепенци на французите за да разбереш, че те насочват доходите си към пътувания, не си сменят дограмата и не им пука че кепенците на къщата са от времето на дядо им, една боя и някой друг пирон и остатъка от парите за пътуване. Аз ходих из Европа, видях и обзавеждането на нормалните работници, местни граждани в няколко различни държави, видях че те не държат обзавеждането им в къщи да е ново както правят българите като се видят с пари, знаеш ли примерно че в бг 50% от жилищата са с кухненски мебели и плочки в банята подменени през последните 10 години, при чужденците не е така, те купуват нови СКШ само за новопостроена къща или ако шкафовете съвсем се скапят и не могат да се поправят. Да не говорим че и в много по нови коли не инвестират, загледай се в автопарка на малките им градове, колко той е по различен от българския, нали са по богати, не влагат хората парите си за по нова кола. Само това че ние даваме всекидневно джобни на 8 годишния си второкласник олеква бюджета ни с около 2000лв годишно. Разликата е в избора за какво да похарчиш доходите си, българинът е домошар и влага средствата си в дом и семейство, еврооейците първо мислят за развлечение и пътуване и в краен случай за обзавеждане. Самочувствието на децата им не се дължи на количеството джобни или на марката/цената на новите маратонки както в бг. В европейските училища на никое дете не му пука дали съученикът му е облечен с дреха от намалените/евтините или е скъпа поста. Ние се състезаваме колко скъп анцуг или маратонки ще обуем детето, сами правим така че децата ни да се състезават по цената на обувките/телефоните си и на това да се крепи самочувствието им.
За медицината и образованието: Ако нямат специално образование, в същото време и двамата родители цял живот да работят за минимална заплата, говори за тях, че никога не са се старали за нещо повече. А родители които не са се старали, означава че няма да държат толкова, децата им да се стараят в образованието и в каквото и да било друго, а няма и да го направят правилно, дори да имат желание, защото когато те не са опитвали да се стараят не знаят правилния начин, а дори и да са се старали сами за себе си не са открили правилния начин. Дано разбираш че няма как да научиш някого на нещо от живота, което сам ти не знаеш. Няма да научиш детето си да не се отказва заради провали, ако ти самия цял живот си се отказвал заради провали.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: ecfb919a31
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   От автора до 20:
Казах, че не съм живял в чужбина, затова няма как да изброя конкретни подробности от живота в САЩ или друга държава и да направя детайлни сравнения. Затова и темата ми е за нашите проблеми, на които съм пряк свидетел.

"Ние се състезаваме колко скъп анцуг или маратонки ще обуем детето, сами правим така че децата ни да се състезават по цената на обувките/телефоните си и на това да се крепи самочувствието им. "
Ето точно това имам предвид и аз, че оттам тръгва всичко...

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 40e940fa6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Спрете да говорите глупости! Ако се гледат колониите, тогава Испания и Португалия трябваше да са на светлинни години пред останалите, само че не са! Финландия, Словения, Чехия, Словакия, Полша, Унгария и те ли имаха колонии? ! Истината е, че проблема си е в нас и винаги е бил в нас. Достатъчно е само да погледнеш мръсотията по улиците, културата на шофиране и общуване. Масовият българин има една-единствена цел - да дойде петък и да се насмуче с нискокачествена ракия. Междувременно, ако може да направи някоя "далаверка" - добре дошло. За работа не го търси. Работата за него е пушене на цигари, пиене на кафе и имитиране на дейност. Не всички са такива, но изключенията са малцинство и все повече от тях се спасяват в чужбина, отвратени от селянията. Провинцията е тотално обезлюдена. Идете в който си изберете областен град и пробвайте да намерите хора с добро образование, квалификация и заплата. Ако съберете 100 човека ще е успех.

 
  ...

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 171e74845b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   22 Питаш за колониите на държави които са... Финландия е създадена 1917г, Словения създадена 1991г, съответно Чехия и Словакия са създадени 1993г, Полша съществува с името Полша от 1918г до тогава Полша и поляци е нямало. За Унгария пък нещата са дълги и сложни все нечия колония е била, но последно се освобождава след IIСВ 1946г.
Да проблема е в нас, докато българските майки отглеждат деца ги възпитават, че по рождение са прецакани и нищо няма смисъл. Забравил е народа старите си поверия и приказки които възпитават, да не мрънкаме, като тази "Червата ти да се влачат, ти казвай на хората, които срещаш, че е поясът ти" и тн.
Моментът в който българите са започнали да възпитават зле децата си е някъде след IIСВ, когато започва навлизането на влиянието на чужди приказки като снежанки и спящи красавици мечтаещи за принцове. Да не говорим че в последните 30г израсна поколение, в което рядко може да откриеш възпитан човек, защото при 12ч работно време на майките, децата ги възпитава улицата, а улицата възпитава мутри и мутреси.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: b6d8d6c6a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

24.   22 проблемът е в климата - където е слънчев хората са слънчеви, в по-голямата част на Европа не е. Жалко, че слънчевите страни в Европа са бедни и няма работа. Но САЩ и Австралия са хем слънчеви, хем богати, та за нас българите там е по-добре.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 2da2a7a5c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

25.   24, ти си този със стотината теми как са те дискриминирали в Холандия, в Словакия и в цяла Европа общо-взето, нали?

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: b6d8d6c6a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   25, кое е по-добре за децата ти - да живеете в къща в предградието с алеи с дървета, да караш кола или да живеете в някоя мизерна кооперация на тясна, сенчеста улица в центъра в Европа или панелка? Да се тъпчеш със стадото в метра, влакове, трамваи и автобуси. В Европа масово живеят така, а в САЩ масово всеки е в къща и има кола. В САЩ е много по-вероятно някой да започне small talk с теб от колкото в Европа.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: b6d8d6c6a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   25 не, никога не съм бил в тези страни. Просто все повече и повече българи се усещат, че чужбина не е това, за което я гласяха, поне чужбините в Европа. У нас си е по-хубаво, не всичко е пари.

 
  ...

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 28d8d34a38
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   До 26/27: Ще ти кажа кое би било НАЙ-добре за децата ми според мен - Да израснат в общество, в което не те приемат според това в какъв дом живееш, каква кола имаш и т. н. Не знам в САЩ как е точно, но в България почти няма човек без кола, ако може и всеки член на семейството да си има отделна. Така че, ако това търсиш - ще го намериш и тук. Тук всеки събира пари за колкото се може по-модерна кола, телефон и т. н., може да яде палмово масло, защото истинското сирене било скъпо, ама пред хората трябва да демонстрира "финансово състояние". Иначе няма да е приет добре, децата му в училище и те, може да са обект на подигравки, най-малкото ще се комплексират. Е, аз не виждам нищо хубаво в това. В Западна Европа, особено Дания, Холандия може да не е много слънчево, ама е нормално да се придвижваш дори с колело и няма да профучи някой с модерна кола и да ти покаже среден пръст или да ти извика да не му се пречкаш на пътя, защото той е много велик, а ти какъв си.

От 25 /автора/

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 04e2f9ff2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

29.   Вижте, който, в каквато среда живее. Заобиколен от малоумни българи съм бил на два пъти в живота си. В казармата и на бригада в Англия. През другото време от живота ми хората с които се запознавам и общувам са интелигентни, лекари, Ит специалисти, бизнесмени, инженери, хора на изкуството, хора които пътуват и имат богат житейски опит. На тези хора не им дреме кой е на власт, не плюят правителството, не са лековерни промити мозъци да ходят по стачки, щото във фейсбука пишело така. Даже много от приятелите ми и фб нямат или не го ползват. Особено по-заетите и отговорни от тях
На мен в България ми харесва. Живял съм и съм работил в 3 държави, пътувал съм в над 30. Мога да оценя сегашната обстановка и съм доволен с това което имам тук. Тук имам здраве, добри приятели, винаги мога да си намеря прилична работа, чиста и красива природа, нормален емоционален фон.
Всеки който мисли различно от мен е промит по един или друг начин от западна пропаганда.
Някой по горе правилно каза - тези които се кланяха на комунистите сега се кланят на капиталистите. Едни и същи хора са. Да си българин и да обичаш България е да си в средата.

Накратко, аз дори не смятам че България има проблеми. Отидете в Китай, ю. Америка или Индия., да видите в какъв рай живеем.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 29 дни
hash: bba3f148b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Добър ти е развоят на мислите! Съгласна съм и те поздравявам!
One girl

 
  ...
преди: 6 години, 1 ден
hash: 69678a9c63
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   До 29: Не всеки от раз ще си намери прилична работа. Щом хора с висше образование не ги приемат на дадена длъжност, щото не са с връзки, какво ти говори? Вярно е, има и по-бедни страни от нас, но както сме тръгнали дали няма да паднем и до тяхното ниво? С бездействие промяна не става. Хубаво си си намерил приятели непукисти, ама с такива нещо ще се промени ли? България има толкова много проблеми, игнорирайки ги те няма да изчезнат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker