Как да изкореня това убеждение - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как да изкореня това убеждение
преди: 6 години, 2 месеца, прочетена 1342 пъти
Израстнал съм в семейство, в което се проповядваше философията, че когато искаш нещо от живота, едва ли не си алчен и трябва да се срамуваш от себе си. Трябва да си скромен, страдалците са някак представяни като праведни и добри и хора, на които трябва да се възхищаваме за волята и за липсата на желание да постигнат нещо. И това важи особено силно за парите. Едва ли да искаш пари е грях. А успелите винаги са били представяни като алчни, лоши, стиснати, грешни, експлоататори, мошеници, живеещи на гърба на чуждото страдание и т. н.

На амбициите ми като дете винаги е гледано с присмех, пренебрежение и подигварки и дори като едва ли не алчност. Най-голямата добродетел е това да се задоволяваш с малко и да си щастлив, само защото имаш какво да ядеш примерно.

Сега си давам сметка, че може би родителите ми на подсъзнателно ниво са искали да избягат от отговорност за бедността си и неспособността си да се справят с живота. Явно им е било по-удобно да изгидат нищетата в култ и възможност за израстване, а да демонизират богатството.

Може би разбрахте, че съм израстнал точно в най-бедните години - 90-те, когато за повечето хора дори и елемнтарни неща като хубава храна, дрехи, обувки бяха истински лукс и не се купуваха току-така. Тогава беше цяло събитие да ти се купи нова дреха или нови обувки, а за такива глезотии като играчки, велосипеди не можеше и дума да става.

Предполагам, повечето разбрахте за какво говоря, защото това са горе-долу мненията в много български семейства, особено в по-бедните райони и по селата.

Проблема е, че сега като възрастен това до такава степен ми е набито в главата, че спира развитието ми, макар да го осъзнавам. Винаги когато изявя желание да постигна нещо, вместо да се мотивирам, аз изпитвам някакъв вътрешен конфликт. Сякаш подсъзнателно знам, че родителите ми няма да одобрят амбициите ми и аз не мога да се освободя от нуждата от тяхното одобрение, макар че от 16 г. живея сам. И в резултат в мен възниква чувство за вина, усещане, че съм лош човек, щом искам развитие, че амбициите ми са несериозни и смешни и такива неща. Аз в крайна сметка вместо да събера смелост, мотивация и да действам, ставам нерешителен и разхищавам енергията си с вътрешните си конфликти и това да убедя себе си, че това са глупости и че няма нищо лошо в това да се стремиш към развитие.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 2 месеца
hash: f10d5de824
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Виж, това не е хубаво, но не е добра и другата крайност - да постигаш всичко, което поискаш на всяка цена, мачкайки хора и трупове...
Разбира се, че ако не отстояваш правата и амбициите си никой няма да дойде и да го направи вместо тебе. Нито някой днеска ще ти позвъни на вратата да ти даде 2 лв. (освен ако не си домоуправител, и то пак парите няма да са за тебе).
какво да ти кажа, за твоите проблеми си трябва опитен психолог. Хипнотерапевт може би. Наистина - не би трябвало да е никакъв проблем да си амбициозен и да печелиш добре. "Страдалците", ако наистина така се чувстват добре нека си страдат...
Обърни се и към духовното (разбира се не официалната религия...)- там ще намериш най-добрия баланс между амбиции и праведност. Според мен критерият за успех в живота трябва да е фактът на колко други човека, и в каква степен, си помогнал и си повлиял техните животи положително? Разбира се, че това няма как да стане, или поне силно би ограничило кръга ти, ако нямаш пари. Ако нямаш семейство, също би било голям минус, понеже тези 1-2-3 невинни душици, за чието оцеляване и развитие ще си лично отговорен, ще те направи много по-отговорен, целенасочен, и т.н. човек.
Та горе главата и смело напред! Прави добрини всеки ден, опитвай се да повлияваш животите на хората около теб в положителна посока, и не бери грижа за реализирането на амбициите си, за спечелването на пари и т.н. Ако ти си морален и правилно ориентиран човек, всичко което правиш и постигаш в живота си ще е съобразено с полза и за другите, и за обществото, семейството и за каквото още се сетиш.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 582f3d6f45
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   ж30 съм и те разбирам за какво говориш. И в големите градове не беше много по - различно. Опитай се да се настроиш да не се замисляш за тяхното мнение, когато решиш да правиш нещо. Важното е, че истината я осъзнаваш - не си приел на сляпо тяхната идеология за живот!
Има мои и твои набори, които обаче са и които всячески ще се опитват да 'те придърпат' в 'правия пък' чрез различни словесни подхвърляния, критики, умозаключения, прозрения тип: 'парите не са важни', 'парите развалят човека' и още мн., мн. други (а, да те предупредя да си нащрек за най - култовото: 'амъъ тооо вечи сми на годиниии иии вечи тря дрън-дрън/тука варират няколко варианта/') и всякакви такива 'народни' 'мъдрости' на 'скромния' 'трудов' и 'мъдър' човек - избягвай контакт с тях, заобиколи се с хора с желание за развитие или ако нямаш налични такива наоколо, то си стой сам, по - добре сам и устремен към целите си, отколкото с токсични емоционални терористи.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 582f3d6f45
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   'понеже тези 1-2-3 невинни душици, за чието оцеляване и развитие ще си лично отговорен, ще те направи много по-отговорен, целенасочен, и т.н. човек.' - номер1, това са митове и легедни само да ти кажа. Ако не беше така нямаше да има страдащи от глад и мизерия деца, нямаше да има нужда да плащаме социални помощи на здрави хора.. Изобщо такива клиширани и нереалистични изказвания много яко са ми писнали.
Докога ще съществуват хора с мислене, че семейството евда ли не... дава криле - bullshit на килограм.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 5fb5d71a07
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Нуждата на оцеляване е по-силна от прищявката за ново палто например. Тъй като много от българските родове са бедни и в последните стотина години са изстрадали много (Първа Световна, Втора Световна, Комунизъм и тн.) много родове са развили минималистичен живот - живее се едва-едва колкото да се оцелее. Семейните модели се променят бавно, понякога са нужни поколения. Например, баба ми и дядо ми още събират сухари в чували, защото техните баби и дядовци и родители са живели по време на Първата Световна и дълго време са яли само листа от дърветата (напълно буквално).

А изкореняването става чрез осъзнаване, както сам си открил. Осъзнаваш, че този модел на поведение някога е имал полза - в определен период от времето. Моделът е останал, защото е бил наистина много нужен или защото е бил заложен от някой влиятелен и силен в рода. Ти преценяваш дали този модел ти носи ползи в днешно време или не. Просто винаги имай наум, докато се разхождаш в мола например, как твоите предци не са се разхождали в мол, а са бачкали на нивата и са се радвали и на бедна реколта. "Никой не е по-голям от хляба" са казвали такива хора, защото за тях хлябът е бил всичко. Много семейства дори не са притежавали животни. Т.е. създало се е цяла култура, модели на поведение, които са осигурявали оцеляването. От едно такова бедно селско семейство ако един човек реши да си купи нещо скъпо и всички ще го изядат с парцалите - себичен индивидуалист, мислещ само за себе си. Просто защото не е имало пари, ресурси. Ако някой се издигне, другите започвали да му завиждат - "защо той ще получава пари лесно, а аз ще трябва да работя на нивата до припадък?", което е създавало напрежение. Получило се е култура на самоподдържаща се мизерия, която обаче е осигурявала оцеляването. Т.е. имала е полза, колкото и нелогично да изглежда. Дори нелогичните модели са били полезни, щом остават през поколенията. Просто може да са били полезни преди 50-100-150 години, не и днес.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: a568b29a85
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Автора: малко грешно съм се изразил с "от 16 г. живея сам". Исках да кажа "от 16 годишен живея сам". В смисъл без родителите си, иначе от няколко години съм семеен, имам си добра и платена работа, но не ми е достатъчно. Сякаш искам да компенсирам беднотията и униженията от детството си с грандиозни успехи днес. Но при всяко желание усещам вътрешен конфликт.

 
  ...


...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 6a213c1056
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Това са пораженчески модели, котио не трябва да следваш. Не разбирм, заот хората ще слушат съветите на бедни и неуспели хора...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: a568b29a85
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, не става въпрос за слушане, а за подсъзнателни модели, втълпени в детството.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 3512f4d918
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Чета те авторе и виждам че има нещо изкривено не в представите на родителите ти, а в твоите. Ти не си разбрал какво са искали да ти кажат или са ти го казали в неподходящ момент на развитието ти.
Да искаш от живота незаслужени неща си е алчност от където и да го погледнеш. Да си скромен е добро качество, което в никакъв случай не означава, че в същия момент си страдалец. Човек е точно толкова страдалец колкото го мързи. Да ИСКАШ пари си е грях, но да работиш и да печелиш е похвално, като при работата не трябва целта ти да е печеленето на пари, а целта да е свършване на работата бързо и качествено. Човек трябва да изпитва удоволствие не от спечелените пари, а от добре свършената работа. Човек получава толкова пари и богатство според това колко е ценен за обществото. И разбира се хора които не са запалени по футбол примерно не разбират с какво един ритнитопковец е заслужил да взима милиони заплата. А той взима защото играе футбол така, че голяма част от обществото да е зарибена да плаща да го гледа и да "залага" еврофутбол билети, той е успял да им спечели доверието че с неговата отдаденост на работата си ще спечели повечето мачове.
Ценното в живота не е амбицията, защото ако амбицията не е подкрепена от реални възможности си е простотия или по точно казано, човек колкото е по-прост, толкова е по-амбициозен. Ценното в живота е да си отдаден на процеса на работата си, да постигаш резултати. И не се притеснявай ако си такъв ще се намират все повече хора, които да те оценят подобаващо и съответно ще плащат за продукта който произвеждаш, дали това ще е музика, спорт или зеленчукопроизводство е без значение, ако си добър и трудолюбив хората ще те ценят.
И да правилно са ти казали вашите, човек трябва да е благодарен на това което има, но благодарността не го ограничава да продължава, да се старае и да работи, ако човек има малко и недостатъчно това означава че или не се е трудил достатъчно /мързелив/ или не е избрал правилната сфера на труд и просто има болни амбиции, втълпил си е че има талант за дадената работа а таланта е недостатъчен или липсва.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: bf6fb701bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   За много бедни хора богатите са мошеници и престъпници, които с измами са си изкарали парите. Рядко, някой такъв ще се замисли, че богатият се труди страшно много, че има образование, че му сече пипето, че е предприемчив и т. н.
За теб остава сам да си направиш живота, независимо от мнението на вашите. Да, много неща ще ти остант като клишета, но никой не знае до каква степен ще ти повлияят. Следвай своя път, дори гледай да не общуваш много в вашите, защото злобата се увеличава с одъртяването.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: a568b29a85
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8, разбирам тезата ти, но не си ме разбрал. Не че съм дал достатъчно инфо де.

Имах предвид, примерно аз винаги съм отличник, имам дори и успехи и награди от олимпиади по математика. Но винаги на тези мои успехи се е гледало с безразличие. Един път не съм чул "радваме се, гордеем се, продължавай все така". Все някакво безразличие, на моменти дори пренебрежение. Или да речем примерно споделял съм с тях мечтите си - как искам да стана еди какъв си, като порасна, а в отговор получавам някаква иронична усмивка тип "колко си прост, че не знаеш, че тези твои мечти са невъзможни". Също и вечното повтаряне - за да си богат, трябва да лъжеш, крадеш, мамиш - което е намек, че щом си честен, значи автоматично ще си беден и в този смисъл бедността едва ли не е знак за честност, доброта, а богатството автоматично означава, че си демон в човешко тяло и нещо супер греховно. Т.е. те демонизираха дори и работенето за пари. За тях трябва да се хванеш на някаква каква да е работа, да изкарваш по 5 лв на ден колкото да се наядеш с хляб и сол и сакън да не си помислил да искаш повече или да си търсиш някаква по-платена работа или не дай Боже за бизнес да мислиш.

Мисля, че сега вече разбра какво имам предвид. А иначе за ценността за обществото не си прав. Не е важно колко си ценен за обществото, а колко са готови хората да платят за твоя труд/умения.

Веднага ти давам пример. С какво Меси е по-ценен за обществото от един хирург, спасил хиляди животи? Ами с нищо - защото без футболисти можем, ама без добри хирурзи ще ни се ебе мамата. Същото мога да кажа за миньорите. Без футбол всеки от нас може, ама без въглища, газ, нефт никой не може. Нима един работник във ВИК, благодарение на който имаш вода, за да се къпеш, пиеш, готвиш е хиляди пъти по-малко ценен от Меси. Обаче Меси взима 70 млн евро на година с рекламните права, а един миньор взима 5000 евро на година. Т.е. ако ценността беше критерия, Меси трябваше да е по-ценен от 1400 миньора или от 500 хирурга, спасили много-много животи.

Разликата е, че на Меси са готови повече хора да му плащат. Той ако има 100 млн фена по света, от всеки да изкопчи по 1 евро на година, това са 100 млн евро печалба за него. Ама на хирурга никой няма да му плати, освен ако няма зор да го оперира.

Ще кажеш, че Меси е уникален и най-добрия футболист и няма като него. Ами според теб най-добрия хирург дали взима 70 млн евро на година? Едва ли? А за най-добрия миньор да не говорим, макар че той всеки ден си рискува живота, за да имаме ние парно, електричество и т.н.

 
  ...

...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 3512f4d918
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Не авторе ще ти кажа, че хирурга не може да задоволи 100 мил клиента годишно, за разлика от тоя футболист там. Но ако хирурга е много добър без смъртни случаи в ръцете си ще си има опашка пред частния кабинет където за консултация ще дръпва големи суми, ще бъде избиран за лекуващ лекар в отделението си, фармацевтичните компании ще се му плащат по голям % за да предписва техните лекарства и стоки, ще си плащат солидно да залепят рекламата си на вратата му и т.н. И вярвам няма да е беден и няма да е наравно с другите хирурзи заплатен, а много повече. Може би не знаеш но хирурга взема от фирмата продаваща импланти 30% от цената, тоест ако успее да те накара да си платиш изкуствена става за 5000 евро, фирмата ще му даде 1500 евро.
Автомонтьорите или собствениците на автосервизи работят на същия принцип. Пред клиента частта за автомобила се купува за 100лв на края на седмицата автомонтьора си прибира 20 до 40% от цената на всички части, които е успял да накара клиентите му да купят, като клиента си получава касовия бон със сумата, която е платил. Процента се определя от количеството, тоест колкото е по добър автомонтьора, ще е по търсен, от там ще продаде повече части и ще му вдигат %-та магазините за части. В България в момента добър автомонтьор със собствен сервиз може да си докарва над 5000лв месечна печалба "заплата" и това в средно голям град.

Цитирам те "А иначе за ценността за обществото не си прав. Не е важно колко си ценен за обществото, а колко са готови хората да платят за твоя труд/умения."
И колко са готови феновете да платят за труда на футболиста по 1евро? Разбираш предполагам че ще спечелиш повече ако зарибиш 100 мил човека да ти платят по 1 евро. от колкото да зарибиш 2000 хил човека да ти платят по 100 евро. Да си ценен за обществото значи много хора от обществото да желаят да закупят труда ти! А не малък брои да наддават на цена, защото колкото и да си добър и уважаван доста от малкото ти хора в даден момент ще предпочетат твои, не толкова добри колеги, заради по ниска цена.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 3512f4d918
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   А и между другото миньора няма как да зариби крайни клиенти да купуват точно от въглищата които той е изкопал. миньорът ако е добър и работлив ще направи впечатление на работодателя си и той ще му отпусне бонус за да го задържи при себе си о да му покаже че е забелязал старанието.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: a568b29a85
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   11, това имам предвид. Че не става въпрос колко си ценен за обществото реално, а колко души и по колко пари са готови да платят за труда и уменията ти.

Не можеш да ме убедиш, че Меси е по-ценен за света от един добър хирург. Да, може да има 100 млн фена, но той реално не допринася толкова много за тях. Да, забавлява ги, радва ги, но това не е толкова ценно на фона на спасяването на човешки животи. Ако питаш който и да е човек - дали избира да гледа Меси или да живее, никой няма да ти отговори, че иска да гледа Меси.

Въпроса е, че от хирург нямаш нужда всеки ден, защото не всеки ден ти се налага животоспсяваща операция, а от гледане на мач имаш нужда да речем веднъж седмично, поне някои де.

Т.е. тук говорим за честота на нуждата, за броя хора, които имат тая нужда и колко пари са готови да платят за задоволяването на тази нужда.

Това няма нищо общо с ценност. То и от наркотици се правят много пари, но това да продаваш наркотици ценно ли е според теб за обществото? Не само не е ценно и не е полезно, ами дори е много вредно.

Не е ценно, но все пак има достатъчо хора с подобни нужди, готови за заплатят за това. Така че и без да допринасяш и да си ценен за обществото можеш да правиш пари.

Просто бъркаш нуждата на хората с ценността, това с еопитвам да ти кажа. И не ценността, а нуждата стои в основата на печалбата.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 3512f4d918
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   13 Тоя Меси е ценен за доста по голямо количество хора от който и да било хирург с което не казвам че животът не е ценен за хората. Но щом онези хора са избрали да дадат своето 1 евро на тоя футболист вместо на добрия хирург, и щом добрия хирург не може да накара 100 мил човека да го харесват значи не е толкова ценен, тоест лесно заменим е с други хирурзи. А щом меси е успял да накара толкова хора да му дадат то той е по трудно заменим с други играчи.
Бъркаш нещата "ценно за обществото" е едно "труд/действие оценен от много хора в обществото" е съвсем друго. Нуждата за която говориш няма общо. Всички хора на земята имат живото спасяваща всекидневна нужда от вода, но нито водата е най скъпото нещо нито ВИК са майсторите най скъпо платени.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 3512f4d918
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Разбираш ли какво ти казвам хората които ползват наркотик купуват точно от дадения дилър, защото оценят риска който е поел, оценят дискретността която им предоставя точно той, оценят качеството на неговата стока и мн др неща затова дадения дилър е ценен за тях!
Никой не ти казва че стоката е ценната, а този които я произвежда разпространява!
Тоя футболист Меси им е ценен на хората, а не топката и терена на който играе, затова не плащат на всички футболисти еднакво!

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: a568b29a85
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   "Но щом онези хора са избрали да дадат своето 1 евро на тоя футболист вместо на добрия хирург, и щом добрия хирург не може да накара 100 мил човека да го харесват значи не е толкова ценен"

Значи никой хирург не може да накара 100 млн да го харесат поради простата причина, че нито толкова много души имаш нужда от животоспасяваща операция, нито и да го харесат той има физическата възможност да ги оперира. От там идва разликата в заплащане - в броя на аудиторията. Но да казваш, че Меси щото много добре ритал топка е по-ценен от човек, спасил хиляди животи е светотатство.

По твоята логика наркобароните са най-ценните, защото от наркотици се печели най-добре.

Моля те, не слагай знак за равенство между печалби и ценност, глупаво и повърхностно е.

Няма сила на света, която да ме убеди, че Меси е по-ценен от човек, спасил дори и един човешки живот. Утре Меси ще се пенсионира и никой нищо няма да загуби. Но ако един пожарникар, работещ за 800 лв, спаси от смъртта дори и едно дете, той ще е допринесъл много повече за света.

И аз обичам футбол, но да твърдиш, че всички богати футболисти са едни от най-ценните за обществото, значи ти просто нямаш представа какво е ценност.

Пак те питам с какво един наркобарон е ценен за обществото, след като по твоята логика излиза така?

Ако това да продаваш най-качествения наркотик е ценност, значи ти наистина не знаеш какво е ценност. Благодарение на този човек, че продава качествена дрога, всяка година умират хиляди хора, а това,ч е хирурга е спасил тази година 200 души и е взимал по 2 бона заплата, значи не е ценност за обществото.

Ами то и наемните убийци са богати и те ли са ценни с това, че умеят д аубиват най-добре?

Така че коригирай си речника. Не "ценност" е думата.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 3512f4d918
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Хайде сега виж в своя речник от къде произлиза думата ценност и какъв е нейния корен.
И намери къде съм писал словосъчетание "ценно за обществото", в №14 съм цитирал тази фраза казана от теб с цел да ти кажа че не за това ти говоря. А ти навсякъде твърдиш че аз съм казал "ценно за обществото".
И за твое съжаление клиентът оценява продавача и стоката му, като заплаща за услугата с пари. Съвсем никъде не съм ти говорил за духовни ценности! Разбира се "услугата" на наркодилъра и наемния убиец не е морална, разбира се спасяването на човешки живот е морално, но това са духовни ценности, които нямат общо с оценяването на количеството и качеството на труда на даден индивид.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: ada2d5fd94
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Добре, оставяме на страна морала и обществото. Но пак ти казвам, че и нуждата има значение. Ако примерно никога не си боледувал, няма и да дадеш пари за лекарства, но това не означава, че не цениш здравето си, нали? Ти го цениш повече от всичко, но просто не си имал НУЖДАТА да търсиш здравни услуги. И за това си решил да си даваш парите на курвите примерно. За теб курвите по-ценни ли са от здравето? Ти нали уж с парите си оценяваш услугите. Знапи цениш курвите повече от здравето си?

Обаче я се разболей да видим за здраяе ли ще харчиш или за курви. Ще си продадеш и къщата ако трябва за да се спасиш нали. Нима си започнал да цениш здравето си повече? Не. Просто нуждата ти се е променила.

И най-добрия лекар да си ако всички на света са здрави няма да изкараш и стотинка. Но ще ценят ли теб по-малко. Не, защото знаят, че закъсат ли със здравето ще опрат до теб. Но докато не закъсат, няма да ти дадат и лев. И то не защото ще те ценят по-малко, а заради липсата на нужда.

Сега стопли ли разликата между нужда и ценност и кое е основа за печалби?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 3512f4d918
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Ако Нуждата беше от значение то нуждата от операция може да свърши всеки хирург, нуждата от гледане на мач можеше да се задоволи с всеки един мач и така всички работещи една и съща професия щяха да взимат еднакво.
С парите си оценявам продавача и качеството на стоката му, оценявам човека, който извършва услугата и какво качество предлага точно този човек!
Дори да имам нужда от здравна помощ няма да ида при първия срещнат хирург, а при онзи оценен от хората, а той ще е оценен защото им е ценен!
Дори по курви да почна да ходя, разбира се ще избера най желаната и скъпа, съответно това ми гарантира качество.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: ff6a96bc75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Ферари и Форд. Форда не го ценят особено, но го купуват масово, просто защото не могат да си позволят по-хубава кола, а все пак имат нужда от такава. Ферарито определено всеки би го оценил много повече от Форд Фиеста, но колко души ще могат да си купят Ферари? И на края като теглиш чертата, Форд печели повече от ферари (макар последните да са много по-скъпи, но се продават единични бройки), но цени ли се повече?

Аз съм против да се слага знак за равенство между ценност и печалби. Не казвам, че ценноста няма значение, но тя е само един от факторите. Има и много други фактори като покупателна сила, нужда, местоположение, особености на самата професия и т.н.

Не съм съгласен със схващането, че щом Меси е по-богат от един лекар, автоматично това го прави по-ценен. Първо лекарят чисто физически не може да обслужи 100 млн души, а Меси могат да го гледат по тв и 7 млрд души. Ти можеш да цениш дадения лекар в сравнение с другите, но той ако е много зает и няма физическата възможност да те прегледа, това че го цениш не му носи пари.

Те дори и да го оценят 100 млн души, той няма да може да ги прегледа всички и колкото и пари да им взима, не може да стигне Меси никога.

Отделно има значение местоположението. Ако най-добрия лекар е в САЩ, вероятно няма да отидеш и ценността му пак не се материализира. Но ще отидеш при някой, който ти е наблизо, макар че не го цениш колкото него. Но за Меси няма нужда да ходиш никъде, защото можеш да го гледаш и по тв. Ако тв не беше изобретен, Меси нямаше да печели и 1% от това. Нима това, означава, че щеше да е по-малко ценен?

Има значение и покупателната сила. Ако настъпи световна икономическа криза и хората не могат да си позволяват да го гледат, доходите му ще паднат двойно. Това означава ли, че е станал двойно по-малоценен?

В нашето село има един лекар, който е пълна скръб и вярвай ми, никой не го цени. Но понеже бабите пенсионерки не могат да си позволят да отидат до града или не могат да вървят, го направиха богат, защото нямат избор. Някой цени ли го този? Не, абсолютно никой няма добро мнение за него. Но богат ли е? Съдейки по колите и къщата му определено. Нима в града няма по-ценен от него? Определено има. Но принудата на хората и липсата на конкуренция на село му носят неимоверни печалби.

Ценността е само един от много фактори и останалите не са за пренебрегване. Елементарно е да гледаме само ценността и да игнорираме другите фактори.

 
  ...

...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: 6872c69302
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   А защо винаги "развитието" и амбицията се измерват в пари? Това е въпрос към всички, не само към автора. Една хигиенистка в чужбина може да получава по-голяма заплата от една учителка в България. И още много примери.
Авторе, имаш много правилни разсъждения. "А иначе за ценността за обществото не си прав. Не е важно колко си ценен за обществото, а колко са готови хората да платят за твоя труд/умения." - така си е.
Моите родители също са точно от този тип хора. Аз обаче съм израснала не на село или в малък град, а в голям град и бях различна, връстниците ми ме избягваха. Аз разбирам гледната точка на родителите си, но ме е яд само за думите им за неблагодарността, за не признаването на проблема.
Моите съвети са първо, че трябва да се замислиш какви точно са тези амбиции - за парите ли са, за личното удовлетворение ли са, за някаква полезна дейност ли са. Не е лошо да имаш собствен бизнес например, ще е хубаво даже, но ще е лошо, ако не ти пука за работниците ти, ако им даваш ниски заплати, за да печелиш ти, ако произвеждаш некачествена продукция, защото си използвал некачествени суровини. Ето това е лошото. Всяка крайност е лоша по принцип. А хората от по-старото поколение много от тях са убедени в нещо и никой и нищо не може да им промени мнението. Можеше да не е затова, можеше да е за нещо друго.

Номер 1 ти е написал много хубав коментар м/у другото.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: ff6a96bc75
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   21, благодаря ти за подкрепата, наистина оценявам това. За парите просто го дадох като пример, понеже това е темата, на която най-силно реагираха родителите ми.

Иначе парите в моите представи, да, някакъв признак на успех са, защото все пак това е нещо, към което всички се стремим, но не в смисъл, че някаква самоцел и трябва да са над всичко.

Под успех разбирам много неща - и пари, и успешен бизнес, и да помагаш, и да имаш авторитет, и да работиш нещо, което ти харесва, и да създадеш хубаво семейство, и преодоляване на предизвикателства, и да се чувстваш полезен, и да чувстваш смисъл на живота си, и много неща.

Парите сами по себе си като такива са нищо, но това, което можеш да си купиш с тях е ценното. Това са неща като хубава храна, бъдеще за децата ти, хубав дом, почивки, комфорт, сигурност, свобода и т.н. Отделно има и ценни неща, които не се купуват с пари като здраве, любов, авторитет, щастие и т.н.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 46dcd4bbb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Това което описваш не е просто твоето семейство, а една цяла и доста дълга историческа епоха. Обяснено е в книгите по социология/ културология/ история.

Тази историческа епоха е отминала запад, при нас чак сега се изпарява, на изток още ферментира. Т. е. ние сме някъде по средата. Затова кажи-речи всеки българин може да разкаже подобна история (ако не му стиска да е откровен като теб). Аз например се припознах напълно в това, което описваш.

Но, на въпроса ти. Едва ли може с лекота да се отърсиш от модели набити в детска възраст. Моят съвет от личен опит е да скъсаш със социалната среда, която проповядва това, което описваш и да я заместиш с правилната такава. Набитото в детска възраст сигурно няма да спре да се обажда в главата ти, но ако има и конкурентен глас, гласа на добрите примери за това, към което се стремиш, те ще изобличават и съответно изместват първото.

(Предполагам именно смяната на средата е причината емигрантите да успяват - дошли от не знам си къде, без да знаят език, без значителни средства - но пък напълно свободни от токсичното семейно натякване на патриархалната мъдрост.

Втори съвет, който бих дал, е да погледнеш нещата от този ъгъл, че най-големият проблем не е модела на проповядване на мизерията до степен на морална добродетел. Както споменаха и по-горе, това поведение, някога може и да е имало смисъл - било е някакво решение, едва ли най-доброто, но е вършило работа и затова е било "канонизирано". (Когато даден модел на поведение стане човешка (т. е. културна) норма, това най-често означава, че този модел върши работа за конкретното време и обстоятелства, но обикновено е най-посредствения, а не най-добрия. )

Проблемът на старите поколения, които си баят техните "мъдрости" е, че не са забелязали и не са се адаптирали към сегашното време и обстоятелства, а не в толкова в самата им "мъдрост". Въобще едно от най-катастрофалните неща в живота е да нямаш усет и будност какво се случва около теб и да не умееш да се адаптираш бърззо.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 76c1511051
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Знаеш ли, при мен беше нещо подобно, но не с това че амбицията е лошо нещо, а с това че парите са лошо нещо.
С времето осъзнах, че парите са неутрални. Но дават свобода да правиш това, което искаш. И че ако ги имаш можеш да правиш освен добро за себе си и добро за другите- можеш да зарадвал близките ти с нещо хубаво, можеш да нахраниш някого когото има нужда и Т. н.
Вярвам, че за да промениш едно убеждение- трябва да намериш колкото се може повече убеждения обратни на него и в които вярваш.
Например- ако си лекар имаш нужда от това да си амбициозен/начетен и да спасяваш животни.
Ако имаш фирма- всъщност даваш заплати на хората, осигуряваш им храната на масата.
И Т. н. Всеки ден намирай по нови 10-20 убеждения защо амбицията е добра ще има разлика ако си постояннен.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker