Сама по празниците - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Сама по празниците
преди: 6 години, 1 месец, прочетена 1929 пъти
Здравейте,

Очертава се да съм сама по Великден - просто така се получи и на мен това не ми тежеше докато не го споменах пред хора. Реакцията им ми подейства много депресиращо - такова спонтанно съжаление показаха към мен че направо ми се доплака, сякаш съм най-изпадналия човек на света, засрамих се, стана ми неудобно и побързах да си тръгна. И по други празници ми се е случвало да бъда сама (коледа, нова година)- но и тогава не съм се чувствала зле - останах сама със себе си (аз обичам да съм сама) и ми подейства много ползотворно. Не винаги съм сама по празниците - горе-долу както дойде - била съм и със семейството и с компания, но понякога ми се иска да съм сама пък било то и по празници.

Ще ми се да чуя и мнението на другите - вие били ли сте сами по празници, как се чувствахте, как реагираха околните като им казахте, казахте ли им изобщо или си премълчахте/излъгахте, какво ви е мнението за хората останали сами по празници - съжалявате ли ги?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 1 месец
hash: 0bcdb2d041
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз също обичам да съм сама, не съм религиозна и не празнувам нито Великден, нито Коледа - плюскане, лицемерие и тягостна досада. Намирам цялата суетня около Нова година за жалък повод да се натряскаш като прасе и да гърмиш все едно си в Багдад. Това е масовият случай. Демек тия празници, за мен, са изцяло лишени от смисъл, така че ги игнорирам. Мога да се видя с приятели и роднини през всеки друг ден от годината и да правим същото. Наложен е някакъв стереотип през тези дни да сте щастливи с близките си, да сте в добро настроение и прочее клишета, които звучат адски фалшиво. Не мога да се насиля да ми е хубаво, ако не се чувствам добре и цялото това задължение да се правиш на весел, ме подтиска страшно много. Виждам го и при хората около мен - познати, колеги, семейство и т. н. - по време на празника всички задружни и много сплотени, а на другия ден вече са се хванали за гушите и необезпокоявано дават воля на искрените си чувства и мисли. Голям смях. Та, обикновено, същите хора са тези, които ми трият сол на главата защо не чувствам духа на Коледа или пускат по някой сърцераздирателен коментар колко ли е тъжно, че съм сама... Тогава си задавам въпроса дали трябва празните приказки на разни лелички, чичаци и скучни млади домакини да ме интересуват? Отговорът е ясен.

Сред приятелите ми никой не взима тези празници на сериозно и на никого не му дреме. Даже повечето сме крайно против гнусното консуматорство, разпарчетосаните животински трупове по витрините
и "приповдигнатото настроение". Повечето си висим сами, четем, гледаме филми или се бъзиками с ония, дето много са си повярвали.

Подминавай такива тъпи коментарчета, нищо ти няма и далеч не си единствена.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 50f9b6bba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да си самотна е ужасно,
да си с хора е прекрасно.
Но много хора страдат
и искат да се избавят.

Лечения магически няма
за измъкване от тази яма,
а животът бързо си минава
и мъката твоя продължава.

Ако си самотна още някой ден,
отвори си прозорец браузърен
напиши бла, терапи, а сетне
точка ком и ще ти мине.

Ако туй не ти помогне пък,
излез ти навън, ама напук.
Намери някой самотен и дори
да не го познаваш, го заговори.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: f04b8c737f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Спокойно скъпа, не е лошо че си сама по празници, напротив в това време може да се поглезиш не трябва да се притесняваш че си сама

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: c3cbcecc6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Живея сам от 2 години и на празници съм си сам през повечето време не виждам нищо нередно или изпаднало. Важно е ти как се чувстваш а не какво мислят околните ;)

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 667552e165
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Оффф, големият празник, аз дори не знам какво точно празнуваме... от години не се боядисват яйца вкъщи, козунак се купува, не се меси, а в църква не съм влизала от не знам кога... Общо взето това са ти едни почивни дни, в които да си отпочинеш и да си правиш кефа. Да беше Коледа, да те съжаляват, не им обръщай внимание на тия бастуни.

 
  ...


...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 6a2ea2b3b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Значи ако се чувстваш добре сама не виждам нищо лошо, хората ги зарежи

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 9fb98dbbcc
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

7.   Здравей,

И аз съм сам на празника, а и не само съм сам, а и съм на работа целият ден, до късно вечерта.
На 24 съм, но отдавна се научих да съм си самодостатъчен и по никакъв начин не ми пречи това. Разбира се, ако имах възможност бих се прибрал при семейството си, но не ми е проблем, че няма да успея.
Проблем е ако се ангажираш какво хората мислят за теб.
Не обръщай внимание на никого. Хората винаги ще говорят хубаво или лошо няма как да ги промениш.
Важно е ти как се чувстваш. Щом се чувстваш добре, нищо друго няма значение. В край на сметка човек трябва да бъде и малко егоист и да мисли и за себе си. За собствените си чувства и емоции. Когато нещо те прави щастлива, прави го независимо от ответните реакции.
Последните 2-3 години празнувам рождения си ден сам. и не виждам абсолютно никакъв проблем в това. Лъжа умишлено всеки, който ме пита как ще празнувам, защото знам как ще реагират. А се чувствах страхотно дори сам. Имах страхотна вечеря, изпуших една пура, страхотна музика и наистина се чувствах добре.
Предпочитам да не каня хора, които просто чакат да ги почерпя, а през останалото време от годината им е все едно какво се случва.
Казвам ти всичко това, за да те убедя в нещо, което вече знаеш. Да си сам не е проблем. Има разлика от това да си сам и самотен. Хората, които не могат да бъдат сами със себе си имат проблем. Най-вече не се познават, не се вглеждат в себе си.
Мога да ти кажа, че най-самотен съм се чувствал, когато съм бил заобиколен от най-много хора. Парадоксално, но факт.
Не го мисли : )

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 5eb30461cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   За мен също е много тъжна представата да съм сама на празник. Веднъж ми се случи, почти. Бях студентка, в чужбина, нямаше как. Купих си две борови клонки и си закачих нещо за украса... В крайна сметка със споделено пътуване заминах за друг град, където с приятели отпразнувах. Но какво пък, за теб може да си е ок. Но май не е, щом разни реплики успяват да те сдухат. По-скоро нямаш опции и търсиш позитивното в ситуацията да си сама, отколкото наистина да го искаш. Изясни на себе си как искаш да минат празниците и тогава няма да ти е важно какво мислят другите.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 0409b20b22
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Хората станаха оправни, самодостатъчни егоцентрици. На никого не му е нужно да споделя делник или празник с друго човешко същество, да обича, да се смее, да продължи семейна традиция. Нали има теливизор и компютър, за какво са ни живи хора? Те са тъпаци и консуматори и само пречат на извисения самотник да си бъде самодостатъчен. Замисли се защо задаваш тези въпроси на непознати и ще си отговориш... сама.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 3dc1611bba
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Много са ми забавни такива като номер 1. В интерес на истината трябва да признаем, че по някои точки, и в някои случаи, тя има право. Наистина покрай празниците се шуми много. но това е най вече бизнес подход защото тогава се харчат повече пари. а бизнесът има пряк интерес от това. Затова и покрай коледа ни пробутват неспирните реклами с изкуствен привкус и патос. Което допринася за това усещане на подсладени моменти покрай тези празници (с много Е-та, както номер 1 съм сигурен, че е готова да ни просветли :)) Но все пак не мисля, че това е чак толкова трудно да се осъзнае.

На личностно ниво - за ефекта който тя описва дето всички се опитват да покажат колко са щастливи тогава. това не е по различно от така разпространеното афиширане на перфектен живот във фейсбук. Или пък фукането с нова кола, ново гадже, нещо което те кара да се чувстваш уникален и различен. Колкото по голямо е старанието да се изгради подобен образ, толкова по вероятна е липсата на вътрешна задоволеност и хармония. Пак - това не е някаква вуду мистерия за повечето зрели хора които имат някакъв житейски опит който вече им помага да виждат нещата отвъд очевидната картинка която се представя пред очите им.

Това обаче което е леко дразнещото при такива хора като номер 1 е, че те си мислят, че са нещо повече от останалите. По умни, задето са осъзнали тези неща които описах по горе, по еволюирали задето не ядат "животински трупове", и не са част от "консуматорското течение" около тях. Сами са се поставили на пиедестал и общо взето това което правят през голяма част от времето (когато не са заети да четат статийки за духовно израстване, вегетарианско готвене, пътуване до незнайни кътчета на света където ще намерят себе си, и разни екзотични занимания които ги карат да се чувстват "живи" но най вече различни), е да се оглеждат в перфектния образ на супер човек който са си изградили за себе си.

Разбира се, неизменна черта е непрестанното им тръбене колко недорасли са останалите, и колко много от нещата които правят са безмислени. Апропо, те не го наричат "подиграване" а "бъзикане". Странно но на така честичко самопромотирания им интелект някак си му убягва, че колкото повече тръбят от своя самотен и висок връх на който са се поставили самите те, толкова повече приличат на онези "низши" хора които всячески се опитват да се покажат като "весели и готини". И честичко използват изрази като "много са си повярвали", но не им хрумва дори и за миг, че това важи и за тях самите с не по малка сила.

Друга много специфична черта за тях е изключително бързото и ефикасно умение да игнорират всичко което не съвпада с техните възгледи. Увереността с която си вадят генерални изводи, заклеймяват цели животи, е едновременно страшна, и смешна.

Страшна, заради лекотата с която съдят. Смешна защото не осъзнават собственото си лицемерие и двоен стандарт.

Това което номер 1 ще осъзнае, когато и писне да се оглежда в този свой образ и да тръби колко е израстанала над останалите, е че този връх е малко самотничък. Сега ти е интересно щото егоизма ти е супер напомпан. Но когато разбереш, че единствения смисъл в този живот е да дадеш нещо на някой друг, вместо да си прекарваш времето "сама, четейки, гледайки филмчета и бъзикайки се с разни хитроумни подмятанаци спрямо простосмъртните", ще се почувстваш малко тъпчико щото нали до досега си се представяла като толкова умничка а някак си тази стара като света концепция ти е убягнала. И когато станеш "лелка", ще разбереш, че да въртиш едно домакинство не е само "скучна" дейност а извор на много малки, истински красиви моменти в които си направил нещо за човека до себе си(било то съпруг (и не, не всички са "свине които обичат да доминират над жените", или дете (и пак не, това не е "едно кресливо парче месо което само ака и пищи и ни лишава от сън"), и си усетил неговата топлина до себе си, неговата благодарност. Наред с миенето на мръсни чинии и прибирането на миризливи чорапи. И други такива картинки които вие бързате да си представите и които ви карат да бърчите носле и да пускате снизходителни усмивчици сега.

Тези празници са повод да прекараш повече време със близките си, вместо с работота си. Т. е. да отделиш от времето което заделяш, за да подпомагаш финансово семейството си (защото живеем в материален свят), и да го използваш за да направите нещо заедно, да седнете и да се видите, както се казва на народен език. Но на тебе тази концепция ти е чужда, защото и двете дейности предполагат да правиш нещо за някой друг. Пак - вие основно си се занимавате със себе си. И разбира се, някак си трябва да оправдаете собствената си самота и празнота. А какъв по лесен начин от това да омаловажите останалите. Така де, как ще признаете дори и за секунда, че може би някой от тези хора над които се насмивате, може би е наистина щастлив, а не си е "повярвал, че е щастлив".

Знаеш ли какво обаче? Тази вечер ти ще си пуснеш поредното безвкусно и плитко сериалче, и ще заспиш сама в студеното легло. А някоя от тези "скучни лелички" ще прави онзи тип познат, улегнал и задоволителен секс с партньор който и е бил опора последните 20 години. И без да се притеснява кога ще му хрумне да тръгне да гони себе си (или някоя друга), ще заспи с усмивка, сгушена на рамото му. Знам, че вече се усмихваш четейки тези редове и мислейки - "тоа па кво ми говори приказки от разни посредствени романчета дето хората си се обичат истински и са си верни до гроб". Да, наистина подобен тип двойки са малцинство. Но ги има, аз лично познавам точно 2 такива невероятно красиви семейства на които се възхищавам от все сърце.

А ти ще заспиш ли с усмивка в тъмната стая и празно легло, където няма да има никой в чието обожание да се оглеждаш?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker