Как да преодолея тъпотата и да се развия като личност? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как да преодолея тъпотата и да се развия като личност?
преди: 6 години, 23 дни, прочетена 1662 пъти
Здравейте! На 18 съм и откакто влязох в гимназията имам чувството, че умственото ми развитие влезе в застой.
Лятото преди седми клас се запознах с едни хора от интернет. Аз ги намирах за много интересни и интелигентни личности, и стремях да приличам на тях. Вярвам, че това беше най - чудесното и просперитетно време време от живота ми до сега. Бях започнала да мисля за по - сериозни неща, бях по - толерантна, интересувах се от етични и политически теми, можех да защитя позицията си и в следствие бях щастлива с човека, който бях, и имах самочувствие.
Когато влязох в гимназията се преместих в друг град за да уча. Въпреки че родният ми град беше на половин час път, на мен ми беше мъчно за дома и първата година изобщо не ми беше удобно там. Чаках с нетърпение да се прибера за да правя нещата които ми доставяха удоволствие. Не че имаше нещо лошо в града, в който живеех - той просто ми беше чужд.
Когато се връщах вкъщи (в града от който съм) аз си стоях предимно в стаята, тъй като имах само 2 приятелки от този град, а с тях учехме в същия град и бяхме съквартирантки, и нямах желание да ги виждам толкова често. Не излизах навън, защото ми беше скучно и се забавлявах по единствения начин по който знам как и това беше компютърът. По цял ден гледах клипове в youtube - преди това ми помагаше да се развивам, гледах Ted talks, научих се на английски език, слушах разнообразна музика, общо взето имах богата култура, но сега гледах клипчета на хора които следвах, а те не бяха много образувателни, а просто ми бяха забавни.
Така, с времето, желанието ми да се замислям над по - сериозни въпроси закърня. Имах повече въпроси отколкото отговори - не че не можех да ги намеря ако исках, просто не знаех откъде да почна и не ми се търсеше, исках някой просто да ми го представи.
И така 2 години бавно по бавно спрях мозъка си да разсъждава и го научих само да приема на сляпо, без да обработва. Нямах и много интеракции с хора, да ми се наложи да пречупя бездействието си.
В 10 клас се запознах е едно момче. Той не беше толкова интелигентен за колкото се представяше, но пак имаше някакви интересни идеи за света и за човека. Приятелството с него ме накара да осъзная, че съм спряла да бъда различна и съм се приобщила към всички останали. Това доста ме натъжи, но проявих желание отново за знанието, но отново не знаех откъде да тръгна, за това се убедих да оставя нещата да се случат естествено, тъй като съм осъзнала че ми трябва помощ, аз ще я намеря, все някога.
Сега съм в края на 11 клас и все още съм, с извинение, глупава. Усетих как емпатията ми се увеличи и в момента разбирам защо хората правят нещата, които правят, но в последните 2 месеца разбрах, че и това не правя толкова добре. Вече нямам почти никакви интереси, а за тези, които имам не правя почти нищо. Зациклила съм, а не искам да остана неука.
Пиша, за да ви питам вие как сте излизали от такъв период. Скоро ще ходя в университет, това дали ще помогне? Има ли някакви интересни сайтове, които посещавате за да получавате информация за света, които не са филтрирани от корпорации като БТВ?
Благодаря, на всеки, който е прочел този дълъг пост. А за тези, които ще опитат да ми помогнат, едно допълнително „Благодаря! “

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 22 дни
hash: df62eeba5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей! Аз съм точно в същото положение като теб... на 18 години, в края на 11 клас, напълно демотивирана. След седми клас влязох в хубава езикова гимназия но сякаш от тогава всичко което уча е... насилствено. Чувствам се осакатена. Да, това е правилната дума. И разбира се, никой не ми е виновен. Най- вероятно проблемът е в мен. Явно не мога да се насиля.. а трябва, ако искам да израсна като интелигентен и успешен човек.
" Вече нямам почти никакви интереси, а за тези, които имам не правя почти нищо. Зациклила съм, а не искам да остана неука. " - абсолютно същата позиция. Не знам как да се измъкна от тази дупка. Имам цели, искам да постигна разни неща... Но например отивам на училище и сякаш от деня в който влизам там се чувствам като един човек, който не го бива в нищо, който греши постоянно, а "НЕ ТРЯБВА". Смешно нали? Гони някакви оценки... на базата на несъществени неща като дали е преписал 12 анализа по литература за да не получи 2ка. Това съм аз...
И не действам.. за жалост. Какъвто и план да си поставя не действам по него. Не искам да виждам какво ще се случи нататък ако продължавам все така.
Знам само едно... Детското любопитство и енергия са единствените които могат да отведат един човек далеч.

Благодаря ти за темата която си написала. Ще очаквам коментарите.

 
  ...
преди: 6 години, 22 дни
hash: b297243905
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Писането ти изобщо не е на човек, който е затъпял. Разбирам, че искаш да научаваш нови неща, идеи, вероятно и да общуваш с интересни хора. Ако в момента не можеш да достигнеш до такъв ресурс, занимавай се с каквото можеш, но което ти е важно като цяло. Например, езици, спорт, хоби. Интернет е пълен с всякаква информаия, дори и в развлекателните клипове. Потърси си групи по интерси в фейсбук. Като станеш студентка ще имаш още по-големи възможности. Който иска, намира начин.

 
  ...
преди: 6 години, 22 дни
hash: dd30a97422
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   И аз съм имала такъв период и случайно попаднах на клипове на анонимните силно ти препоръчвам да ги погледнеш плюс книги.. всякакви, всяка книга е богатство

 
  ... горе^
преди: 6 години, 22 дни
hash: b74daa8ec5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Страхотна тема! Записвам се да следя! Иначе и аз се усещам по същия начин... Чета новините, главно в ББС приложението, под новини не разбирай само политически, има от а до я. Чета и книги на различна тематика, често не са художествени, избирам си от goodreads, много добре се ориентира човек там. В ютюб следя няколко канала, любим ми е crash course. Всичкото, което изброих дотук обаче изисква английски, надявам се знаеш. Но да ти кажа това, че си се осъзнала толкова рано е страхотно, аз на моменти се хващам, че затъпвам дни наред, понякога и седмици я пред някой сериал, я сред алкохол...

 
  ...
преди: 6 години, 22 дни
hash: 6bca627d42
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Пише се -образователни, от образовам, образувам е друга дума. Мозъка е мускул, когато го използваш, той се развива. Когато не.. сещаш се. Най-големият показател за интелигентност е любопитството. Бъди любопитна към нови неща. Обогатявай общата си култура. Това за тъпотата, колкото и комично да звучи съм сигурен, че е просто филм, който си си набила. Начини да развиваш мозъка си хиляди, само желание да имаш.

 
  ...


...
преди: 6 години, 21 дни
hash: 7503d60793
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Имаш доста интелигентен изказ, който звучи зряло за възрастта ти. Използваш думи, които съм сигурна, че голям процент от връстниците ти, дори не са чували. Определено "състоянието" ти, не може да се нарече тъпота. По-скоро си в момент на личностно "затъмнение" и е добре, че го осъзнаваш. Общувай с много и различни хора и чети много книги на различна тематика. Според мен, това са най-добрите начини, чрез които можеш да съпоставиш собствените си възприятия, с тези на другите. Това автоматично кара мозъкът да работи на пълни обороти и да отсява предоставената му информация. Информационни сайтове и новини, отдавна не посещавам и гледам, поне не за да се информирам относно по-глобалните събития. За себе си прецених, че е най-добре така, защото почти всяка една статия е представена като факт- нещо, което автоматично спира мисловната дейност и насажда чужди убеждения.
Университетът ще ти помогне до голяма степен, тъй като там общуването с хората е на съвсем различно ниво от училищното. Посещавай бибилиотеката редовно, не зубри, а се опитай да вникваш в материята, която изучаваш. Не приемай нищо чуто или прочетено за чиста монета. Прави си собствени проучвания и анализи, на въпросите, които те интересуват, докато не стигнеш до отговора, който те удовлетворява. Влизай по-често в спорове, но с интелигентни и образовани хора, от които знаеш, че имаш какво да научиш. Спорът между двама души, на нормално интелектуално ниво, може да бъде доста интересен и образователен. Това е моята препоръка към теб- чети книги и общувай с хора! Не прави грешката да се изолираш и да гледаш само в твоята си паничка. Светът е шарен, хората също. И определено има какво да "си вземеш" от тях, стига да имаш нужното желание.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 21 дни
hash: fde178eb5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Вижте сега, образователната система има главна цел да подготви възможно повече работнически кадри - хора, които ще са с нагласата през целия си активен живот да работят за някого и съответно да са послушни, подчинени, изпълнителни, изрядни. Това означава хора без особено голени мечти, без особено големи цели, без интереси за това и онова. С едничкото желание за едното чисто битово оцеляване. Системата няма полза да се развивате като личности, да откриете кое е вашето реално 'аз'.. или поне това да случи чак като станете по на 40 и повече примерно... и вече да сте задомени, семейни, ако може и с кредити... яко да ви е закачила на кукичка..

Вие сами по единично трябва да намерите начин да устоите на психологическия натиск, който ви се упражнява - като не спирате да мечтаете и като постоянно търсите начини как да си осъществявате мечтите, като си поставяте цели свързани с тях- с това, което ви е интересно, и да осъществявате целите си. Като не се плашите от провала - не спирате да опитвате, да пробвате. Какво прави ситемата чрез оценяването -награждава изрядния и мачка този, който не е отличник. А всъщност истината е, че никой не е глупав.
(само да вметна, че не ми е цел да говоря против отличниците)
Просто всеки човек има различни качества, всеки има някакви таланти (и под таланти нямам предвид конкретно пеене или свирене на м. инстр., а всичко каквото се сещате.. и не се сещате... ). Доста малко са хората, които наистина са щастливи да прекарат цялата част от активния си живот като послушници при някой си, но пък виждате, че са мнозинство => системата си е свършила работата.
номер4 е на прав път - сега и ако цели си поставя (но за неща, които наистина са му на сърце) и работи по тях.. супер.

И още нещо - не се водете по акъла на този, тази, тези и онези. Правете нещата според собствената си преценка. Винаги слушайте себе си. Не издигайте никой на пиедестал, защото всеки е просто човек.
ж30

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker