Силата на прошката - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Силата на прошката
преди: 13 години, 1 месец, прочетена 8243 пъти
„Слабият не може да прости, прошката е достойнството на Силния“
Матхатма Ганди

Ядът и омразата правят човека слаб. Затова изкуството на прошката се учи, като човек започне от самия себе си.

Той я е наранил твърде силно, до най-тъмното кътче на душата ?, дали да му прости? И най-вече, дали ИСКА да му прости. Отмъщението е просто прекалено съблазнително, твърде силно е желанието да изтъкне, колко я е наранил, да му натяква вината му при всяка възможност, да му натяква за поведението му. Да, тя предпочита да носи със себе си този яд. И при всяка ситуация, която с нещочко и напомня за случилото се, да може да изрази този си яд и да унищожи и най-малката наченка на волята за прошка.

Че човек сам си вреди, може да почувства сравнително бързо. Вътрешното спокойствие изчезва, стомахът почва да боли, страда бързо от безсъние. Всяка мисъл витае само около „престъплението„, той се чувства все по-слаб и уморен.

ДА ПРОСТИШ не е толкова лесно, колкото извинението. Оправданият яд ни държи в плен, все повече ни завладява и сякаш като една спирала се врязва в душата ни и не ни оставя на мира. Човек може да се освободи само САМ и за съжаление има само едно единствено решение, лечение - ПРОШКАТА. И тя не е лесна.

Първата истинска стъпка е да си смени перспективата. Нараняването е отворило дълбоки рани и може би е ударило точно по слабото място, което влачите със себе си цял живот. Ако започнете да гледате на случилото се от различна перспектива, ще направите първата крачка да се измъкнете от тази буря на чувствата си.
Древните гърци например са търсили смисъл и причина във всяко действие - ако Боговете хвърлят камък в краката, това значи проблем.

Древните са знаели, че няма нищо в живота, което се случва без причина и ситуациите ще ни преследват винаги, докато не се опитаме да ги разберем и се повтарят точно, за да ни дадат сигнал, върху какво трябва още да работим. Човек може да си представи, че самият живот е нещо като поредица от изпити, които да ни покажат, кое ниво сме стигнали.
Учените, които се занимават със способността ни да прощаваме, стигат до извода, че всички хора, същества и всичко, което се случва, са взаймно свързани.
И така можем да решим всеки проблем и всяка негативна ситуация, ако успеем да разберем СОБСТВЕНАТА СИ РОЛЯ В НЕГО.

„Щастие, спокойствие и излекуване се постигат преди всичко, когато активно търся моят собствен резонанс за проблема, поема 100%-ова отговорност за това и СИ ПРОСТЯ САМ. “ (Ерих Мари Дюпре)

ДЕЙСТВИЕ И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ
Един от ритуалите за прощаване е от Хавайте. Ho'o ponopono е ритуал, при който човек се извинява символично при хората, които са му донесли негативни емоции.

„Винаги, когато искаш да подобриш живота си, има само едно единствено място, където може да го направиш - В САМИЯ СЕБЕ СИ“, съветва един хавайски терапефт.
Чрез този метод успява да излекува 28 психично болни престъпника. Той чел всеки ден на болните досиетата им и ги питал „Къде в мен е тъмнината, негативното, агресията и грозното, за да се случват такива ужани неща в моя свят? Какво от това намирам в самия себе си? “
Винаги, когато терапефтът намерил нещо в самия себе си - омраза, яд, завист, агресия, насилие, ревност, той казвал - „Прости ми, съжалявам, обичам те. Благодаря. „

За нас това значи - СБОГУВАЙТЕ СЕ ОТ РОЛЯТА СИ НА ЖЕРТВА, ПОЕМЕТЕ ОТГОВОРНОСТ И БЪДЕТЕ СВОБОДНИ от яд, горчивина, болки в стомаха.

Най-доброто при прошката - тя не зависи от другите, а зависи от самите нас. И никой не трябва да се промени - освен отношението ви към случилото се. Ако човек веднъж успее, може да прости почти всичко.

Жижу

П. П. - горното ми е продиктувано от стотиците теми в Сподели. нет на тема „как да простя, не мога да простя„. Особено бях разтърсила от ядът и горчивината на авторката на „Баща ми с години изневерява на майка ми“, тама в която едно младо момиче само се дави и задушава, според мен, в яда и омразата към баща си, защото няма няма силата да прости.

Бъдете силни, и Спасителят ни е казал „Простете, за да ви простят„ - „Съдете другите, така както искате да съдят вас„.

Бог да е с Вас! И бъдете силни - простете!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 1 месец
hash: 36fbbf2f86
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Поздравявам ЖИЖУ за това послание.
Знам за хавайския терапевт и 4-те вълшебни думички:
прощавай
съжалявам
благодаря
обичам те
Всичко казваш много точно, само ще добавя, това с думичките съм го изпробвала лично, в ситуации... казвам го мислено, когато усетя, че нещо отива накриво в дадена ситуация, не го насочвам към човек, а към ситуацията, и забелязах, че тя почти веднага се променя, по-точно вътрешното ми негативно усещане се променя.
Да простиш, това е най-трудния изпит.
Намери в ю тюба посланията на Алайе - ALAJE's messages, има ги със субтитри на български.
Поздрави и успех от мен.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 23dfe3b372
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Благодаря 1. - аз знаех и преди това да изпратим една въздушна целувка и „Простено ти е към“ най-големите си врагове.
Аз познавах две жени, който много ме бяха наранили и с които бях прекъснала контакт, но винаги си представях как им отмъщавам. И действително имах и начин и възможности вече, но това започна да мен тормози и никога не се решавах да почна най-после с отмъщението.
Прочетох „Промени живота си„ или нещо такова беше на Лиз Хейли... и приложих тази техника.
И действително, скоро забравих и за двете и ми олекна.

Жижу

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 36fbbf2f86
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Имала си възможност да си отмъстиш и не си го направила - браво. Не знам аз ако имах такава възможност, дали бих се въздържала да си отмъстя, наистина не знам...
Иначе и аз съм си представяла как си отмъщавам на хора, които са ме наранили. Кълнях ги и ги проклинах, и си представях всякакви лоши неща да им се случват, как те са на моето място, а аз на тяхното, и как им го връщам...
И както казваш, все същата ситуация се повтаряше... и дълго време не си обяснянах защо се повтаря и какво трябва да науча...
Техники много... големия зор е докато стигне човек до това осъзнаване, за което си говорим... оттам нататък всяка техника върши работа... важното е да не се фокусираме върху негативното, за да не го привличаме.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 1 месец
hash: 5d9dea75b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Добре де, но когато примерно мъжът, с когото си години наред те е наранявал и разочаровал и ти успееш да простиш. И какво следва от това? Че ще подължиш да си с него както преди? Това не става, защото може да простиш, но да върнеш любовта и страстта - не.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 23dfe3b372
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   4. - да, как мислите, че имам вече 7-годишна връзка, без караници, без стресове? ( е освен ревността на моят приятел, ама и нея посрещам с целувчица)

Прощавала съм и пренебрегване, и изневери, и ревност, и това, че цели 3, 5 г. му трябваха да ми каже, че ме обича и то от прозореца на колата си, за да офейка след това, преди да мога да отговоря...
В неговия случай не аз бях причината, а друга жена, която изцяло го беше тласнала в лошата посока,и като начин на живот и като личност. И изневерите бяха някакви смешни, сексуални преживявания за една вечер като е бил някъде на командировка или нещо такова. Никога не ме е лъгал, съжалявал е, че го прави, никога не ми е обещавал, че ще спре, не можел. Ок, простих му и ги оставих да намери себе си.
Сега съм с мъж, направо плашещо, който не може да ми изневери.
Цели 6 години го чаках, да разбере сам, че тялото му е също нещо интимно и много ценно и не бива да го раздава на случайни, за мен, леки жени (при проститутки от принципи не е ходил). Никога не съм ги мразила тях, защото знаех, че в него е проблемът, а той има сериозен проблем и повече го съжалявах.
И така - една нощ е имал две „дами“ с него и просто при мъсълта да бъде с тях му е станало гадно, учтиво ги е изпратил да си ходят, а приятелят му е помислил, че е луд или е сменил резбата (хе хе). Винаги всичко ми е казвал, оптвала съм даже да му помогна. Обади ми се веднага, плачейки - освободен.

И да, простих му и спечелих много - сега имам верен мъж, без да трябва да треперя всеки час и ден, къде е и с кого. (не че съм го правила, той не ми принадлежи, нито душата му, нито тялото му)

Защо мисля, че момичето от „Баща ми с години изневерява на майка ми“ е много болно - ами вече се задушава в яда си. Моят баща беше алкохолик. Това е много, много по-лошо от каквито и да е любовници, защото мъжът с такава, пак се грижи за децата си, не и алкохоликът.
И на баща си простих лесно, макар че ми е още трудно да общувам с него. Той се постара да се промени, никога не ни е искал прошка, но аз съм му я дала.

Лесно беше да простя на двамата обични мъже в живота ми, защото те самите бяха жертви и никога не са искали да ме наранят, но и трудно беше, защото в мен нищо не можех да променя, не в мен беше причината за поведението им, колкото и да се опитвах да я намеря. Можех само да ги обичам.


При жените ми беше много по-трудно, защото нарочно насочиха атаките си, с години, за да ме наранят - лично към мен, повече от завист, но и защото не са съгласни с моя начин на живот, с мен - такава, каквато съм. С тях контакт нямам и не мога да имам, но съм им простила - и да, до ден днешен разполагам с информация, която би ги сринала емоционално до нулата. И няма да я използвам.

Наскоро ми се случи още по-гадна атака, една дама, която не познавам лично, а само чрез интернет, си постави за цел да ми навреди много - пак без причина, може би съм я издразнила нещо, повече обаче от завист, знам ли...
Разбрала съм точно коя е и къде е, но няма да и отмъщавам - жал ми е за нея, за празния и нещастен живот, за разбитото и семейство, а и престана да ме птитеснява, сигурна в „победата си„ (аз не съм отвръщала в тази борба с нито един удър). Какво да сторя - как да и отмъстя, когато изпитвам само жал към нея. И на нея и простих и концентрирах енергията си в позитивни неща. Ако тя сега чете - пожелавам и много щастие, дано никога повече не изпитва нуждата да руши, дано само гради. Обичам те, моя „неприятелко“ - обичам те!

И така сега живея ден за ден - бях изолирала хората от живота си, но не мога да живея така. Удряйте, бийте, аз ще прощавам и обичам, защото е пълен животът ми. Ще продължавам да ви прощавам, и ето - добрите неща в живота ми почнаха да дават толкова много плодове, че мога и да раздавам, да правя други хора щастливи - а това ми дава много повече щастие, от каквото и да е отмъщение. Нямам врме за това, нямам време да мразя, да се ядосвам и да отмъщавам.

Авторката

 
  ...


...
преди: 13 години, 1 месец
hash: b6cd0133cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Много е лесно да кажеш "Прощавам ти" или "Извинявай", но дали го чувстваш истински!? А и има много хора, които просто не заслужават прошка! Понякога най-доброто нещо което можеш да направиш е да си отмъстиш, за да ти мине ядът (може да звучи грубо и гадно, може да не е добре или нещо друго, но това е грозната истина). Не съм съгласен с някои неща, но това си е мое мнение :)

P. S Много хубава тема, Поздравления!

>>> Тишански <<<

 
  ... горе^
преди: 13 години, 1 месец
hash: 971bae0b1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Тишански, според мен не си прав. Не съм писала да казваш празно „Прощавам“, а вътрешно да си пълен с яд, а действително да се освободиш от разяждащите те отвътре негативни чувства, преди всичко търсейки и твоята собствена роля в случилото се, опитвайки се да разбереш човека.
И не е важно, дали хората „заслужават“ тази прошка, защото ти прощаваш ЗА СЕБЕ СИ, докато отмъщението действително е за тях - харчиш от ограниченото си време на Замята, от енергията си, усилия, средства - за какво? За тези хора, които са ти навредили. Отмъщението какво помага за намаляне на яда? Дали ще върне времето назад и ще изтърка случката от историята - не.
Случилото се е случило, нищо не може да променим.
Затова и прекъсвам всякакъв контакт с непоправимите хора, прощавам им вътрешно, за мен - те прошка не искат и приключвам с тях и със случая.
С баща си не искам и не мога да приключа, той и без това повече страда от алкохолизма си, достатачно наказание. Моят приятел също повече страдаше от глупавото си поведение, аз самата не съм страдала, защото е бил честен от самото начало и съм имала нагласата, но и съм знаела причината и съм успяла да го излекувам с любов и внимание. Какво да отмъщавам - да почна да пия, да почна да предлагам тялото си на мъже?
Жижу

П.П. - иначе Тишански уважавам мнението ти, всеки има право на лична позиция и не бива да се стремим да сме всички на едно мнение - в дискусията се ражда истината, не в овчето съгласие! Не се обиждайте, не ви нападам лично.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 36fbbf2f86
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   4, не става въпрос да търпиш, изобщо не. За мъж в никакъв случай, категорично съм против всякакво "търпене", което не е от полза за никого, а само във вреда.
Тишански, не е до това да казваш на човека каквото и да е. Имах предвид това, че мисълта определя чувството.
Казваш "има хора, които не заслужават"... Не си длъжен да търпиш каквото и да е от който и да е.
Прекратяваш отношенията, както каза и авторката... но ако ти е баща, или дете, няма как да го направиш... тогава е по-трудно... моя баща казваше "да разбереш и да приемеш".

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 819b126cd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Съгласна съм с Ташински, може би не съм толкова възвишено същество, колкото ми се иска да бъда.... но не мога. И да искам, не мога да простя на човек, който умишлено и напълно съзнателно ме е правил на глупачка, знаейки, че страдам... знаейки, че го обичам. Заслужава ли прошка? Не мисля, прошката се заслужава, само ако има разкаяние. Той мислил ли е за мен и за това аз колко съм прощавала преди, аз колко съм се мъчила?
Прошката наистина трябва да се заслужи, а не всички хора се разкайват... и съм съгласна също, че е лесно да кажеш "прощавам ти", без всъщност да го мислиш. Болката си остава дълбоко.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 1 месец
hash: 96bc83bf1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   На мен ако някой ми направи нещо лошо, аз не си отмъщавам. Единственото, което правя е, че несъзнателно започвам да го мразя. Явно по такъв начин насочвам някаква енергия към него, която определено не му действа добре, но на въпросните хора, засегнати от това, започват да им се случват лоши неща. Е не кой знае колко лоши, но достатъчно- изоставят ги гаджетата, губят си работата, намаляват им заплата - и това без изобщо аз да правя нещо!!! Да ви кажа, започвам леко да се притеснявам. Мислите ли, че съм "с лоши очи", както се казва и има ли някой в подобна ситуация като мен???

 
  ...

...
преди: 13 години, 1 месец
hash: ee0b54b64c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Както беше казала Лола, ти изкарваш нещата прекалено прости. Защо си мислиш, че ако човек не е простил, това продължава да го разяжда? Аз преодолявам това, което са ми направили. С някои хора дори вече не се поглеждаме, но никога няма да простя това, което са ми причинили. С бившия се видях, пишем си от време на време, преодоляла съм го, нямам никакъв проблем да слушам за новите момичета около него. Няма да забравя какво ми е сторил и няма да му го простя, но като си помисля за това не съм обладана от някакво чувство за мъст, а се радвам, че преминах през тези неща.
Имах и две "приятелки", които в крайна сметка ми направиха доста мръсно без изобщо да им пука. За тях се сещам от време на време, но трябва да съм най-голямата глупачка за да прощавам. Да не би да са го заслужили? Аз нямам нужда да ги оправдавам за да се чувствам по-добре. Това просто няма как да стане, просто преодолявам случките и се обръщам към стойностните хора около мен. Това всъщност е важното- да преодолеем лошото и да продължим нататък като това не винаги изисква прошка. Много наивно ми се струва обратното, точно както разни тийнейджърчета разправят как не биха могли да мразят. Това е по-вероятно да те разяжда, но не мога да си представя човек, който едва ли не, няма проблем с никого.
Що се отнася до мъжете ти, чудно ми е как аз със своите нетърпимост към разни номера и невъзможност да простя, си намирам все такива, за които това да не грешат с години е нормално...

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 2203ae5b0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Човешко е да ненавиждаш,
но да простиш понякога е по-добре.
И ти си склонен да повярваш
виновникът вината си ще разбере.
Какво, че тази вяра е жарава,
в която можеш сам да изгориш!?
Ти вярвай – силният е длъжен да прощава!
Нима си слаб, за да не можеш да простиш?
t.

 
  ... горе^
преди: 13 години, 1 месец
hash: 8fe9caf071
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Виж сега, всичко в тоя живот се заплаща а прошката както ферарито и много други неща са доста скъпо удоволствие. Българския народ 20 години все го грабят а той всичко прощава и ето че заплащайки това удоволствие се нареди сред най-бедните в света. Така е и в всичко друго. Днес ще направиш прошка в любовта, утре ще направиш прошка в любовта в други ден осъзнаваш че те възприемат като даденост обречена вечно да прощава и почнат ли и да се отнасят така с теб разбираш че цената за въпросната прошка е твоето щастие и един път консумирала вече удоволствието от прошката трябва да платиш. Така че тези философии където си ги написала наистина звучат много възвишено но ако искаш да живееш и да си добре по-пестеливо с тая прошка а ако искаш да гледаш живота от страни отиди в някои манастир прощавай всичко наред и обеснявай философски колко си велика. Не знам какво казва Матхатма Ганди но моята теория за прошката е че тя не е за хората а е за боговете защото те са безсмъртни и не им пука от последствията хахахах

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 4373ae341c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   13, българският народ не е най-бедният в света, има поне 100 по-бедни държави и народи.
Българският народ не е влезнал в изторията като убиец, като организатор на Холокост, на етнически прочиствания и т.н. - пример за безкомпромисни хора са събрите, които в момента не само са по-бедни от нас, но и са завинаги в историята - и то не позитивно казано.

Личи си по тонът ти, че носиш голям товар от яд и злоба и ти всеки ден си олащаш за това. Прошката излиза много по-евтино, повярвай ми. По-лесно е да си силен, по-трудно е да си слаб.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 738567fc6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Добре де, Жижу да предположим, че прощаваш на всички, за всичко... какъв ще си в очите на хората около теб? Те ще знаят, че каквото и да направят ще им простиш! Един вид цената на прошката става никаква, ако я "даваш" на всички, не си ли съгласна? Да, трябва да прощаваш, но 1-2, най-много 3 пъти, ако са повече значи човекът не си заслужава...

P.S Темата наистина е много оптимистична (така да се изразя), но все пак сме хора, а не философи, богове или каквито и да било други възвишени същества....
Уважавам мнението на другите, колкото и да не съм съгласен с него! Но много малко хора могат да изтъкнат толкова убедителни доводи за нещо така абстрактно. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ТОВА ;)

>>> Тишански <<<

 
  ... горе^

...
преди: 13 години, 1 месец
hash: f19c7a6092
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Към 10. Ами и аз бях такава като теб. Но след поредици лоши неща, които се случваха на хора, към които за момент съм изпитала яд. Не, че съм желала да им се случи нещо лощо. Обяснявах си го, че в такъв момент, явно излъчвам много силна отрицателна енергия. После ми минаваше, но стореното си е сторено. Уплаших се от себе си, започнах да се успокоявам вътрешно, когато някой ме ядосва, защото не искам аз да правя злини. Не бива, си мислех, коя съм аз, че да правя обрати в нечий живот. Реших, че ако наистина притежавам толкова силна енергия, мога да я приложа в добрини. Защото съм човеколюбка, по принцип и искам всички да са щастливи и весели около мен. Искам да помагам, и помагам на всеки, който има нужда, с каквото мога и е по силите ми. За прошката искам да кажа, че наистина силата е в нея. Изпитала съм го не веднъж. За да простиш, трябва да обичаш. Сърцето ти да е пълно с любов, за да не те засегне нищо лошо. Тогава, това, което са ти сторили го виждаш малко и жалко.

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: 8fe9caf071
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   номер 14 нормално е да мислиш така нали си българин.......гледал съм реалити предаване как в Америка един не си плаща на паркинг след това му пращат призовка той не се явява после частен наемник който го открива но не успява да го залови накрая му правят една акция в една вила в гората с барети с качулки и автоматично оръжие и всичко това за един неплатен престой на паркинг.......сега схващаш ли защо там са добре а тук сме зле.......защото там нищо не се забравя и прощава а тук се правим на богове .........от номер 13

 
  ...
преди: 13 години, 1 месец
hash: ee0b54b64c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   13/17, а ти смяташ ли каква загуба би било всичко това за една глоба. Според мен нещата са много по-различни от това, което описваш. Аз съм съгласна, че трябва да се сравняваме с нивото на другите европейски страни, но на световно ниво ние сме по-скоро добре, така че 14 е прав. Пък и той не казва, че сме добре, но най-бедни във света- моля те.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 6 месеца
hash: ce34bdaf20
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Точно така прошката е за НАС не за ДРУГИТЕ, и няма ситуация на този свят която да може да ни изкара извън релси или разстрои, има само грешно интерпретиране на ситуациите.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker