Да започна ли да спестявам или да не се ограничавам - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Да започна ли да спестявам или да не се ограничавам
преди: 6 години, 1 месец, прочетена 2097 пъти
Здравейте,

Мъж на 24 години съм, почти 25.
Тъй като финансовата ми грамотност не е очевидно много добра, защото положението ми в момента е почти на прага на бедността.
И то заради необмислени заеми, които направих преди 2 години.
Хубавото е, че почти ги изплатих и ми остава още една вноска.
Другото хубаво е, че взимам горе долу прилична заплата.
Докарвам ги към 1000 лв, но половината досега ми отиваха за вноски и буквално живеех на прага на бедността. Плащах си наема и за храна почти не ми оставаха и затова и свалих доста килограми.
Въпросът ми е дали спестяването е добра идея. Да започна ли да спестявам или да разполагам с тези пари, които бих отделил.
Какво мислите за спестяването и смятате ли, че това е вид ограничение и икономия.
Реално често правех импулсивни покупки преди това, но сега просто ще се въздържам.
Какво мислите по този въпрос?
Навсякъде чета, че да спестяваш води в последствие до по-добро финансово положение. На други места се казва, че е по-добре човек да не се ограничава. Но ако се замисля след 5 години бих имал наистина сериозна сума в сметката си.

Изкажете вашите мнения по въпроса относно спестяването на пари.
Или смятате, че все още е сравнително рано да го правя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 1 месец
hash: 8cf9ed316e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Категорично започни да спестяваш. Не си ли изградиш от сега спестовни навици и 10 000 да изкарваш, пак няма да ти остават. Започни с 10% с цел инвестиции и с качване на дохода качвай и този процент. Друго много важно - повиши финансовата си грамотност. Започни да четеш книги по въпроса. За начинаещи ти препоръчвам "Богат татко, беден татко" на Робърт Кийосаки и "Най-богатият човек във Вавилон" на Джордж Клейсън. Там съветите са по-общи, но насочват мисленето ти в правилната посока. После може и други книги по въпросса да си вземеш. Опитай да се посъветваш и с финансов консултант

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 730938341a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Спестяването ВИНАГИ е добра идея! Най-малкото учи на финансова дисциплина, а и когато се случи да попаднеш в някаква финансова дупка - винаги можеш да разчиташ на спестяванията си, а не тепърва да търгваш в отчаянието си да теглиш кредити, или да просиш от приятели и родители... От друга страна, ако един ден ти хрумне някаква добра бизнес-идея - ето ти наготово финансиране за нея.
Направи така - застави се всеки месец 10 до 5% от приходите ти да отиват в спествна сметка. Независимо от обстоятелствата! И независимо от мижавия размер, който можеш да отделиш в момента - 100, 50 или 20 лв.
Дай Боже един ден да можеш да внасяш и по 1000 лв месечно.
Помни - богат е този човек, който живее ПОД възможностите си. Тръгнеш ли да теглиш кредити и да живееш над възможностите си - това ти е гарантирано робство за цял живот.

Другото, което бих те посъветвал е следното: казваш, че поради нямане и скромни доходи си свалил много килограми. Това не трябва да е така! Не трябва нито теглото, нито самочувствието ти, нито нещо друго (освен чисто материалният план) да зависи от парите, с които разполагаш. Нещо не правиш като хората и не си разпределяш правилно финансите!
Има една приказка, че парите никога не стигат, и ако продължаваш, както досега, скоро ще си докараш някакви сериозни заболявания, нервни кризи, депресии и тем подобни.

Започни да спестяваш още от този месец. 2 лв. да имаш - 2 лв. сложи. В края на годината ще са 18. Пести от цигари, кафета, кабелна телевизия и други подобни простотии, НЕ от качествена храна или от таксите за тренировки (ако тренираш нещо, ако нямаш възможност - ходи пеш, прави коремни преси и лицеви опори, набирай се на лостовете пред блока, прави гимнастика на музика). Смени квартирата с по-малка ако трябва.

Не забравяй, че има ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ хора в Африка, които са принудени да живеят с между $2 и $30 на месец! А цените там не са по-ниски, дори напротив. За тях, твоите приходи са огромно и жадувано богатство! Използвай го по най-добрия начин, дори и за спестяване.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: be8055352f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Много хора, без една стотинка в джоба ми казват, колко е хубаво, човек да не се ограничава. Хора, който много има 5-6 цифрени кредити и живеят в постоянен стрес.
Моят съвет е - Пести на макс.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: 4a09155a64
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Просто си заделяйте по малко.
Друг вариант е част от тях да инвестирате в злато или сребро.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 883f55fb96
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Преди да дам мнение, ще споделя за един колега особняк. Значи, той е пенсионер, но работи и взима хем пенсия, хем заплата, която не е супер висока. Обаче човека живее във фургон на брега на Дунава извън града и живее почти без всякакви екстри, почти не дава пари за храна, защото си намира сам - лови риба и т. н. С две думи разходите са му минимални, а има 2 източника на приходи. Като го видиш, почти можеш да го вземеш за клошар.

ОБАЧЕ човека всяка година ходи 3 пъти на почивка по далечни дестинации и дава почти всичките си пари за това. Човека мечтае да види свят. Уж прилича на клошар, обаче е ходил в Дубай, Китай, Япония, Латинска Америка и къде ли не. Вярно особняк е, но му се възхищавам. Може да живее изключително скромно, но колко души могат да се похвалят с такива пътувания? Той се е обогатил страшно много от толкова пътувания.

Аз например държа повече да имам жена и дете (баща и съпруг съм) и не правя като него. И няма как да си позволя да пътувам толкова, не че не ми се иска. Така че зависи от начина на живот, който искаш да водиш и какви са ти целите.

Според мен трябва да има баланс. Нито да живееш като скот, нито като бохем. Зависи и какви са ти целите. Ако спестяваш за нещо конкретно - жилище, бизнес, пътувания - е хубаво да спестяваш известно време, дори ако се наложи да живееш по-скромно. По начало никак не е лошо човек да си има някакви пари за черни дни, защото да не дава Господ може да се разболееш, останеш без работа и т. н. Хубаво е да си имаш едни 5-10 бона на страна. Дано да не се налага да ги позлваш за такива неща, но една застраховка не пречи.

Познавам хора и от двете крайности - от такива, които живеят ден за ден, до такива, които спесятват безцелно. Няма да се впускам в подробности, за да не стане дълго, но и едните, и другите след време плащат сериозна цена за крайността си - с лошо здраве, самота, бедност и какво ли не.

Според мен трябва да мислиш малко в перспектива и да решиш какво искаш в крайна смета - семейство ли, жилище ли, бизнес ли, пътувания ли, да живееш ден за ден с курви и по дискотеки ли, но и да си дадеш сметка какви ще са последствията след време и да си направиш някаква бегла сметка по колко трябва да спестяваш на месец и за какъв период. Тези пари после всеки път каот взимаш заплата, първо сиг и отделяй, все едно че ги нямаш. Много е важно да ги отделяш първо тях, защото ако чакаш да се сепстят от самосебе си в края на месеца, не става. Просто психологически човек неусетно се стреми да харчи каквото има.

Аз съм на 32 и не съм постигнал кой знае какво, но ако съм научил един наистина голям урок от живота - това е да избягваш крайностите и да търсиш баланс във всяко нещо. Винаги, когато съм изпускал баланса, живота ме е наказвал след време, колкото и за момента да ми се е струвало, че е нещо невинно. Живота не търпи вакуум, рано или късно се запълва, но това запълване е болезнено, затова е хубаво доколкото е възможно да не създаваш вакуум.

 
  ...


...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 731f9e896d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Винаги е хубаво да имаш спестени пари. Човек не знае за какво може да му потрябват. За здраве, а и за други важни неща.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: def21558ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Винаги е добре човек да има някой лев в сметката си-било за депозит за жилище или за нещо друго като инвестиция.Въпроса е да не е за сметка на големи лишения...По принцип специалистите препоръчват да се заделят 20%,а защо не и 30% от доходите.Прецени си с колко можеш да живееш и колко можеш да си заделяш-няма лошо.Така човек се учи на финансова дисциплина.Сега докато нямаш семейство ще можеш да си спестиш някаква сума.
Обаче помисли и как да си увеличиш доходите,за да не се налага да живееш на прага на бедността.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: e841dc9390
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   И двете:
Спестявай по 300 лв., а останалите ги включи към бюджета си. Важно е да имаш спестявания, защото животът е непредвидим и трябва да имаш дори минимална финансова сигурност. Имаш ли опция да си делиш наема с някого? Или пък по-евтина квартира, максимално близо до работното ти място? Така ще пестиш пари за път, които ще можеш да похарчиш за лични удоволствия.

Никога не е твърде рано, за да се пестят пари! Но и пестенето не трябва да е някаква обсесия, просто харчи разумно и търси баланса.

Успех!

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: ce895cc8f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Спестявай, че ще помогне!
One girl

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: b897a14448
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ако взимаш хиляда, според мен отделяйте поне по едни 200 на месец, за да не се стигне чак до заем, просто да си имаш настрани.

 
  ...

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 1f5870d069
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Ами защо ли предците ни са измислили израза "бели парици за черни дни"? Никой никога не знае, кога ще му потрябват спешно пари. Да не говорим, че не може да си сигурен в такава ситуация, дали ще имаш приятели, които да ти помогнат веднага с въпросната сума, особено ако в техните очи си някой, който неразумно харчи всичко до стотинка. Така и така си свикнал да се ограничаваш, по-лесно ще ти е да отделяш по някой лев. Ще се чувстваш много по-спокоен, ако знаеш че дори и да останеш без работа, в банката имаш достатъчно средства да изкараш няколко месеца след Бюрото по труда. На мен ми трябваха години да се науча на самодисциплина по отношение на финансите си и да ти кажа направо ме е яд, че не успях да си науча урока по-рано. Както и да е! Не е необходимо да се измъчваш, както до сега. Просто отделяй на 70% това, което преди ти се е налагало да даваш за покриване не кредитите. За предпочитане е, тия пари да ги слагаш в банка и в сметка, до която имаш достъп само, ако се вяснеш лично в банката /все пак да ти се виждат в банкирането/. Ако е на карта, лесно може да се изкушиш. Ако има месец, в който успееш да отделиш повече или ти изпаднат допълнително пари - тях може и в картата да си ги оставиш, като гледаш да ги използваш за нещо, което наистина ти трябва или за кратка почивка някъде. Дали пестенето е ограничаване? Ами не е съвсем така... това е отложено потребление. Все някога ще ги употребиш за нещо по-голямо и по-потребно, за което харчещите "до стотинка" може само да си мечтаят или се оплитат все повече в излишни кредити. Но все пак недей като отиваш в чужбина на екскурзия да караш като някои мои познати - само на храна от супермаркет и без пари за музеи, атракции и културни мероприятия.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: f58762d148
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Хубаво е да спестяваш, но без да стигаш до крайности! Някъде бях чела, че при прилична заплата е напълно възможно да спестяваш около 10% от нея без това да ти се отрази сериозно на качеството на живот. Така, че да си отделяш едни 100 лева месечно някъде едва ли ще ти е проблем, пък и наистина един ден могат да са ти много полезни тези пари. За това не се лишавай от елементарни неща, но няма нужда да правиш и необмислени покупки на глупости, защото си е хубаво да имаш някаква макар и скромна сума, която да използваш при спешни случаи.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 месец
hash: d20fe3c716
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Ти сигурно знаеш, но аз пак искам да го кажа. Винаги идва момент, в който едно домакинство среща неочаквани финансови спадове поради битовизми. Я някоя неочаквана болест, я закъсняла сметка, я повреден бойлер или пък счупен прозорец. Все някога идват неочакваните разходи и то все се случва, когато най-малко го очакваш. Аз лично се стремя да имам заделени пари, колкото за един наем и за месечните сметки. Гледам и винаги да имам замразено месо и зеленчуци. Така живея спокойно с идеята, че ако нещо изскочи, ще се справя, че ще мога да си платя консумативите и няма да гладувам. Заделяй постепенно малка сума. Примерно 50, 100лв, цифра, която няма да те събаря и ще можеш да живееш нормално и без тези пари месечно. Трябва да намериш твоя баланс- нито да си в мизерия, нито да си неспокоен, че ако бойлера ти се повреди, ще гладуваш.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: aaf839a06f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Благодаря на всички за коментарите досега! Изчетох ги с интерес, а и всички сте в пълно единодушие. Интересно ми беше как хората разсъждават по темата със спестяването, а аз определено ще започна да го правя, дори и да бъде с малко в началото.
Както в един от коментарите се споменаваше, досега съм свикнал да се лишавам, така че няма да ги усетя тези спестени пари.

 
  ...
преди: 6 години, 1 месец
hash: 2162c191b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   По какво на бас, че тая тема е просто някакво проучване. Най - вероятно студентско ;)
Мисля така, защото автора бая се е престарал редейки изреченията.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 1 месец
hash: aaf839a06f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   От автора до номер 15

Не знам какво точно те кара да си мислиш, че е проучване. И ако беше проучаване ще седна точно в сподели. ком да питам хората.? !?
Изобщо не ми е смешно, като знам, че заплатата, която взех преди 1 час утре вече няма да я има, но пък има хора, като номер 15, които очевидно не вярват на нищо и очивдно това, че някой обяснява, че няма какво да яде го считат за проучване.
Жив и здрав/здрава да си и ти пожелавам да не изпадаш никога в положението, в което съм и съм бил последните 2 години, където да караш по цяла седмица без пари и да няма какво да ядеш е в реда на нормалното.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 626102391f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Винаги когато ти дойде заплатата, отделяй 10% от нея. Спестявай всеки месец по 10% и тези пари си представи, че все едно ги нямаш. Отделно опитай колкото е възможно да намалиш разходите си. Ако след всичко ти останат пари за луксове, позволи си, но в никакъв случай не пипай онези 10%. От това стандарта ти няма да се промени, стигада ръководиш добре парите си. След няколко години от спестените пари ще имаш една прилична сума, която ще инвеститаш в нещо, което да ти носи още пари. Всичко е умножаване на парите. Не се страхувай от риска, но все пак внимавай, първо проучи и се образовай, преди да захвърлиш всичко на лоша инвестиция. Прочети "Най-богатият човек във Вавилон". Тази книга ще ти помогне, ще научиш повече за финансовата грамотност и ще ти покаже правия път. Чак сега видях, че Номер 1 я е препоръчал също, но нищо. :D Успех!
Ж16

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker