Полет със самолет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120989)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21870)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Полет със самолет
преди: 6 години, 1 ден, прочетена 1647 пъти
Предстои ми да летя със самолет след няколко месеца до страна от ЕС. Да кажа, че съм човек на години и съм летяла преди почти 40 години, като почти нищо не помня. Ще се наложи да летя-знам го, налага се, ще посетя близка приятелка, отлагам го вече поне година от … страх. Изпитвам ужас какво се чувства, дали няма да ми стане лошо, да припадна, дали самолетът няма да се разбие, ще ме е страх и през прозорчето да погледна даже. Все пак не съм на 20-вие младите летите ежедневно, както е думата, и направо сте свикнали. А аз не знам как да се справя със себе си.. Мисля през лятото да пробвам с разходка до Варна или Бургас със самолет, да видя как ще се усетя.
И въпросите ми, стига да не ми се смеете, са дали мога да си взема в дамската чанта малко алкохол или мога да си го поръчам на борда. Ще имам ли проблеми, ако съм подпийнала-то не е, защото ми се е припило, а за да притъпя страха. Това ми е като идея да се справя, макар че ще е смешно. Мога ли да нося в джоба си нокторезачка, ключове, пинсета и такива метални неща?
Аз и на летището не знам какво да правя и къде да ида. Чета, чета, ама какво от това-никога не ми се е случвало, освен като малко детенце.
Ще съм благодарна да ми разкажете нещичко по моите въпроси и страхове. Ако е важно, страната е Италия, Рим, а езика го знам горе-долу прилично. Впрочем личната ми карта е валидна, но е от старите, изтича чак октомври. Трябва ли да я сменя с новите, за да летя, и то до страна от ЕС? Очертава се да пътувам август или септември за около 2 седмици.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 1 ден
hash: 9a45468d12
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Първо за личната ти карта, щом изтича след по-малко от 3 месеца след полета, най-добре я смени, че да не ти направят проблем.
Второ, отиди на летището достатъчно рано за да не ти е притеснено. Все пак минаваш проверки и си отнема време. За това гледай да си там поне 2 часа преди излитането.
На летището няма нищо особено. Отиваш, даваш си големият куфар, те го премерват (внимавай за кг защото за всеки кг отгоре се плаща. Ако на билета ти пише 20 кг, гледай да се вместиш в тях. Е, не че за 1-2 кг няма да си затворят очите, ама все пак. ). След това вече си само с ръчния багаж (и тук има уловка, вътре не трябва да имаш ножички, пилички, запалки, никакви течности, и изобщо нищо, което се смята за потенциално опасно). Та цялата козметика нека ти е в големия куфар, за да не се разправяш за един шампоан или заради паста за зъби.
Така, след като минеш проверката, вече си в салона при изходите. Намираш си изхода и сядаш да си чакаш. Ако си влязла рано можеш да се поразходиш, да пиеш нещо, има кафенета, магазини и т. н. Когато наближи времето за полета, отварят изхода и се качвате в самолета. Като влезеш си търсиш мястото и сядаш. Като седнеш, веднага си сложи колана. Следва кратък инструктаж от стюардесите какво да правиш при непредвидени ситуации, съветвам те да го изслушаш. След това самолетът излита. Няма нищо страшно, но е възможно леко да ти заглъхнат ушите. Когато самолетът стигне определена височина започва да лети хоризонтално и тогава вече разрешават да откопчаеш колана, можеш да станеш, да се разходиш, да идеш до тоалетната и т. н. Малко след това започват да сервират храната и напитките. Ако се чувстваш нервна и притеснена винаги можеш да помолиш стюардесите за чаша вода или за нещо друго. На борда сервират и алкохол, та можеш да изпиеш и едно малко питие, но не прекалявай. Като наближи моментът за кацането, ще ви инструктират пак да седнете и да си затегнете коланите. Следва кацането, пак могат да ти заглъхнат ушите. Като стъпи самолетът на пистата, не бързай да ставаш, ами изчакай да спре напълно. След това излизаш от самолета, по ръкав или с автобусче и влизаш в летището. Тук пак има проверки на документите. След това отиваш на лентата за лов на багаж и си взимаш големия куфар. Щом говориш езика не е проблем, ако не знаеш нещо винаги можеш да попиташ някой служител. Винаги са много любезни и ще ти помогнат. Като си вземеш и големия куфар, просто го натоварваш на количката и се отправят към изхода. Е, там вече се предполага, че ще те чака човекът при който отиваш. Няма нищо страшно, но какъвто и проблем да имаш винаги можеш да се обърнеш към персонала на летището или към стюардесите. Те са там точно за това, за да ти помогнат.
Приятен полет!

 
  ...
преди: 6 години, 1 ден
hash: e1bc9b81b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В личния багаж не може да пренасяш течности (алкохол) в шишета с обем над 50 мл.
Щом те е толкова шубе хвани автобуса.

 
  ...
преди: 6 години, 1 ден
hash: 8d90dc3245
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не гледаш ли колко катастрофи стават с коли по улицата. По-вероятно е ако тръгнеш с автобус да катастрофирате, отколко да се разбие самолета. А аз скочих с парашут от 3500 м. и ето жива съм.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 ден
hash: bd170f8977
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравейте. В интернет пише какви са забранените неща които не може да носите в джобовете си или в дамската си чанта. Има пълен списък на забранени и разрешени неща. Ще ви отговоря конкретно за тези които сте изброили. Ключове може да носите в дамската си чанта. Нямате право да носите нищо в джобовете си освен мобилен телефон. Нокторезачката трябва да бъде в куфара който ще предадете преди качването в самолета. Същото важи за всякакви пинсети. ножици. пили за нокти и така нататък. Алкохол не може да носите в дамската си чанта. Нямате право дори на вода. Никакви напитки. Може да си купите за пиене вътре в самолета. Предлагат вода. чай. кафе. сок и алкохол. Може дори цяла бутилка да си вземете или само една чашка. Ако сте пила преди това има шанс да не ви позволят да се качите на самолета. Забранено е използването на алкохол преди полет. От написаното предполагам. че ще летите от София. Като влезете в самото летище вървите направо и там има много каси и се нареждате. Носите личната си карта и билета. Давате си куфара и питате на кой изход трябва да отиде и те ви казват номера на изхода и гледате в ляво и дясно пише номерата на изходите и отиваме там където пише вашия. Нареждате се и там си давате дамската чанта и якето. за да минат през скенер който показва дали имате оръжие или наркотици. Като минете тази проверка вървите пак само напред там има две гишета и се редите на това за лични карти и я показвате и минавате. След това следва огромна чакалня и има табло над всеки ред седалки за коя държава е полета и чакате там където пише вашия и после ще влизате в самолета. Аз летя редовно и съм на 20 години и вече знам всичко. Мога да ви дам няколко съвета. Ако ви е страх просто затворете очи и се подпрете с ръка. Много хора така дремят и полета минава. Пийте много вода или поне няколко глътни през 10 минути. Вземете си някакво списание или книга. Не носете никакви остри предмети или лекарства в дамската си чанта. Всичко в куфара. В дамската си носете салфетки. телефон. ключове. някоя дреха. Гримовете в куфара. Няма нищо страшно. Ако полетът ви е много рано сутринта както моите са в 6 не яжте преди това. От стрес може да повърнете. Яжте чак като слезете. Ако пък полетът ви е вечер или следобед яжте 3-4 часа преди него. за да нямате особено много храна в себе си. за да не я изповръщате. Аз лично не ям преди полети. за да не се изложа пред хората. Ям като стигна.

 
  ...
преди: 6 години, 1 ден
hash: c635f02973
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Няма нищо страшно. Аз бях като теб, не се бях качвала на самолет от малка и оттогава почти нищо не помнех. Искаше ми се да отида в чужбина на екскурзия и все гледах някакви автобусни, които пътуваш по цели дни, коетто си е много изморително. Най-накрая си казах- чакай малко качи се и виж как ще е със самолет и тогава си прави изводите. Е отидох и аз първо в Рим, нищо страшно няма. Стигаш си за 2 часа дотам, а не да се търкаляш по автобуси по 20 часа. И на летището няма нищо сложно, отиваш чекираш се, минаваш проверките и се качваш на самолета. Навсякъде има информация, няма как да не успееш освен ако не си много заблуден. Аз даже след полета си казах колко ме е яд да отлагам толкова пътувания заради тоя тъп страх. Ами то и с кола и с автобус може да стане нещо. След това летях и до други места и на едно голямо летище в Милано, пак се оправих въпреки че имаше много полети, хора и т. н. Може малко да те хване страх като има турболенция, но това е нещо нормално, няма да падне самолета от нея. Аз те съветвам да не пиеш, макар че в самолета предлагат и вино, поне аз като летях беше така. Най-вече съвета ми е недей да мислиш за самолетни катастрофи, за това че може да падне самолета или да се повреди, защото страха ти идва точно от тези мисли, а не от реални ситуации. Мисли че всичко ще е наред, ще стигнеш бързо, пък може и да ти хареса, както стана при мен и да искаш след това да пътуваш още.

 
  ...


...
преди: 6 години, 1 ден
hash: aa42608561
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Уважаема госпожо,
аз също не съм първа младост, та да ви кажа, че и аз не бях летял 22 години :) (последните ми полети бяха по комунистическо време при бай тошо :)) Та и аз нищо не помних, но дойде финансовата криза, уволниха ме, след това си намерих друга работа, и на 3-тата седмица ме изпратиха в командировка в Германия - няма не искам, няма недей :) Честно казано, може би защото когато летях за първи път бях детенце, спомените ми от летенето бяха само хубави, така че не изпитвах никакъв страх. Така че и на вас ще ви препоръчам същото...
В дамската чанта не знам колко алкохол мислите да си вземете, но просто имайте предвид, че след 11 септември се ограничават течностите до 100 милилитра, така че едва ли ще можете да вземете алкохол със себе си. Иначе няма проблем да си пийвата по време на полета, стига да си знаете мярката и да не започнет да правите проблеми.
"нокторезачка, ключове, пинсета и такива метални неща" - не зная защо питате, по принцип отговора на това дали може да ги носите е "зависи от проверяващите", но по-скоро не - също заради 11 септември.
Аз лично най-много бих се притеснявал за личната карта, защото общо взето изискванията са да се пътува поне 3 или 6 месеца преди изтичане на картата. Така че отидете и си я сменете най-добре.
А как да се оправите на летището е най-малкия проблем - винаги ще се намери човек да ви помогне..

 
  ... горе^
преди: 6 години, 1 ден
hash: cca9aaf986
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Няма нищо смешно в страховете ти. И мен ме е страх да летя, но някак се справям. За личната карта - по-добре я поднови преди да изтече валидността й. За позволените вещи в ръчния багаж - провери на сайта на летището или на авиокомпанията, с която ще летиш.

За страха... ☺... Аз взимам половин лексотан или друг седатив.... Около 45 минути преди полет, на гладно. После, като мина паспортна проверка, от барчето на летището, си взимам малка бутилка вино. Комбинацията лекарство и алкохол е опасна, но пък ме отпуска, за да не ми изхвръкне сърцето от шубе. В самолета също дават алкохол (ако си поискаш), но на сутрешните полети може да те гледат подозрително. Аз казвам, че ме е страх да летя и алкохолът ме отпуска. Обикновено кацам добре наквасена. Имай предвид, че на вътрешните полети (до Варна и Бургас) не предлагат алкохол. Също, консултирай се с лекар дали можеш да пиеш алкохол и евентуално успокоителни. И задължително имай в себе си вода (купуваш я от free shop-овете, след проверките), защото алкохолът дехидратира и може да ти стане лошо.
Малка бутилка вино на летището е 10 лева, а водата мисля 1 евро. В Италия ще е доста по-скъпо.

Не го мисли, пожелавам ти спокоен полет и да се наслаждаваш на екскурзията.

ПС. Често има леки турболенции. Не се шашкай, било нормално казват. А аз предпочитам да сядам до прозореца и да гледам (гледките са невероятни). Така имам усещането (измамно), че имам контрол върху полета ☺. А именно липсата на контрол върху живота ми е в основата на страха от летене.

Успех.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker