Парите са всичко - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Парите са всичко
преди: 5 години, 11 месеца, прочетена 1805 пъти
Преди не мислех така, но с времето се убедих, че е така. Аз съм мъж, на 28. Взимам добра заплата, но, както е с всяка заплата - осигурява ти нормален живот и до там. Никога не ставаш богат, никога не ставаш финансово свободен. Винаги си роб на системата - колкото и банално да звучи.

Напоследък все повече се замислям как парите са всичко. И не заради самите тях, а заради това, което могат да ти дадат, а именно - свобода. Свободата как да изживееш живота си. Бих си продал душата, за да мога да се освободя от робството на това да си слуга на някого, на това да работиш за шибана фирма. Здравето - майната му, какво като си здрав, когато не живееш, а съществуваш, обграден от неприятни и ограничени индивиди, които приемат жалкото си (ни, защото и аз съм там) за нормално.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 месеца
hash: a0f2249335
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Прави си, без за здравето. Затова тия, които са завършили хубави университети и работят за големи заплати на година в големи корпорации, след 2-3 години могат да напуснат работа и да правят каквото си искат, ние не можем. А колкото до здравето - ако се разхлаби, ходенето по болници утежнява така или иначе преебаното съществуване в матрицата.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: d3fd64fdda
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Пффф, донякъде имаш право, обаче не съвсем. Много си краен, а това никак не е добре. Човек не може да има всичко, винаги някъде нещо му липсва. Скоро даже гледах една реклама в тази връзка. Искаш ли целият ти живот да ти мине в само съжаление? Направи най - доброто на което си способен с това, което имаш! Пътува, среща се с хора, чети, смей се и изобщо, щастието можеш да намериш в мънички те неща от живота!

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 6431abbb6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Решението е Терминал 2. В чужбина поне ще ти плащат наистина толкова, за колкото си работил.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: c1d80023fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Като продадеш душата си, няма ли да станеш роб на нещо друго?

Погледни наоколо, дори хора с много пари не са тръгнали само по почивки и екскурзии. Също работят. А и не на последно място, какво те спира да станеш богат и да продадеш душата си? Не знаеш как, не можеш. Само искаш.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: abfae6dc9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Започвай да търсиш и опитваш други варианти за печелене, например да развививаш някое хоби и малко по малко да започнеш да печелиш от него. Трябва да вярваш в себе си и да не се оставяш да те мачкат и отказват от мечтите ти разни хора от предишни поколения или хора, които чисто пихически им е по - добре да се примирят с положението си до края дните си.
В никакъв случай не се връзвай на приказки от сорта на: 'Вече си на еди-колко-си години, следователно ти е минало времето за еди-какво-си, а трябва да правиш/да се насочиш към еди-що-си'. Казвам го от личен опит - като по - малка са ми действали и са ме спирали такива евтини клиширани тъпотии от хорица, неудовлетворени от живота си, които искат възможно повече други да станат като тях.

Не споделяй мечтите си, страничните си занимания, плановете си с разни такива, (даже ако питаш мен с никой не ги споделяй) които си ги описал в последното си изречение, защото ще направят всичко възможно да те смачкат и откажат и да си останеш един от тях.
Даже направо и тая тема беше най - добре изобщо да не я пускаш, защото има вероятност да се намери някой, който да ти напише нещо под формата на критика, уж градивна, но с цел да те смачка и да те накара да си живееш живота примирено. Като него.

Започвай да мислиш, какво би могъл да правиш. Пробвай го. Ако не стане не се сдухвай, виж си грешките и пробвай пак. И пак..!

 
  ...


...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 967806d3f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Преди мислех, че парите са всичко, но НЕ са! Когато си болен, но имаш доста пари, по-добре ли ще се чувстваш? Казвам го от опит, защото преди исках да имам повече пари, защото някак си те правят независим, свободен, щастлив... а когато се случи нещо лошо с мен осъзнах, че на първо място е здравето. Невинаги с пари можеш да си купиш здраве. Някои болести са нелечими и колкото и да си богат накрая завършваш три метра под земята. Иначе да- за много хора парите са всичко, а не трябва да е така. Пари се печелят, но здраве и щастие- не.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 5506ab48fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   "Здравето - майната му, какво като си здрав, когато не живееш"

А ако нямаш здраве, за какво ти е живеене?

Да, парите могат да дадат много неща. Сега си мислиш, че ако имаш пари, всичко ще ти ОК. Но ако ти се паднат няколко млн от тотото, съм сигурен, че парите ще те направят свободен и щастлив, но само за 2-3 г. После и това ще ти писне и ще започнеш да отдаваш важност на съвсем други неща.

Искам да ти кажа, че човек непрекъснато е в някакъв водовъртеж на желанията си. Ако няма нещо, иска това. Ако го постигне, радва му се за кратко и после следва следващото желание и така до безкрай. Ако пък не постигне нещо, започва да затъва в депресия и да се фиксира в него.

Но от друга страна пък точно желанията ни ни подтикват да се развиваме, но и да затъваме.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 3c3b420bde
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   До хубав извод си стигнал на 28. Мисия невъзможна да се замогнеш като наемен работник освен програмист и то от добрите, които взимат 3-5 000лв/месец.
1. Свой бизнес, занаят; казано да работиш за себе си.
2. В политиката. Не говоря за депутати. На по-висок пост в министерство, държавна агенция или община (кмет на общински район в град, на самия град и тн). Ако не ти е проблем да крадеш, лицемерничиш, лъжеш. Без роднинства и връзки трудно се стига до кацата с меда.
3. Бизнесмен, обвързан с управляваща партия. Няма случайни хора, а тези са мнооооого добре. 2. 5млн гушна един познат за саниране. И той е дребна риба.
4. Магистрат: прокурор, съдия. Колкото по-подкупен по-заможен.
5. Спортист от най-добрите - тука трябва от малък.
6. Музикант или артист - колко са милионерите в БГ:)?

За друго не се сещам в момента. Избрал съм точка 1. Милионер засега няма изгледи да стана, но поне съм си работодател аз. И работя повече от 40часа/седмично.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 4a411e8da4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ти винаги ще си беден. Ако ще утре едно гърне злато да изровиш отнякъде, пак ще си беден. Ако спечелиш 50 милиона от лотарията, пак ще си беден. И не в метафоричния смисъл "духовно беден", а в най-истинския - беден на пари. Защото не виждаш в тези хартиени знаци еквивалента на човешкия труд, талант, упоритост и изобретателност, а нещо имагинерно, нещо, което едни ей така по природа имат, а други - не. Тази "шибана" фирма, която е имала нещастието да те наеме на работа, е създадена от някой "неприятен и ограничен индивид", който всеки месец мисли за баланси, заплати, осигуровки, данъци, пазари, клиенти и още стотици и стотици аспекти на цялата организация, зъбно колелце от която си и ти. Вероятно този човек е много по-богат на пари от теб, но с тях той нито може да си позволи пътувания за развлечение (защото няма време), нито може да го удари на живот по кръчмите (понеже е твърде уморен), нито пък да води здровословен начин на живот (при недоспиване, хранене навън, стрес и претоварване). И ти наричаш такъв човек свободен? И си мислиш, че той не е "роб на системата"? Момко, шефът ти е истинският роб на системата - отговорностите му го правят такъв, а ти си свободният електрон. Отиваш на работа, претупваш си надве-натри задачите (сигурна съм! ), вземаш си заплатата и започваш да ругаеш системата, в която друг някой има повече. Парите щели да ти дадат свобода. Добре, чисто хипотетично: ти тази свобода как си я представяш, при положение, че в ценностната ти система здравето не фигурира? Лично аз не разбирам как човек може да е болен и сводобен. Как може да не се стреми към интелектуално развитие и да е свободен? И за каква свобода изобщо може да става дума, когато някой иска да си "продаде душата"?
Този пост ми развали настроението за една седмица напред. Най-неприятното в него е не толкова повърхностното му съдържание, а че то е рожба на мисленето на 28-годишен мъж. Христо Ботев е загинал на тази възраст. И то точно за свободата. Но не за свободата да пълниш с пачки деколтетата на чалгаджийките и да се напиваш по курортите, а за свободата да бъдеш достоен човек.
Същият този Ботев, между другото, е написал и следното:

"... само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата".

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 9889745633
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ами понеже накрая писа за здравето, нека ти предложа друга гледна точка: Преди 3 седмици бях в спешното с високо кръвно, правиха ми изследвания и тн, установиха се някакви неща. Изписаха ми лекарства, но аз реших да вземам и добавки (витамини, минерали, билки и др. ), някои от които много скъпи. Чувствах се зле, още не съм се оправил впрочем. Но си мисля - ако нямах и тези пари, за да вземам добавките сигурно щях да съм още по-зле. Радвам се, че имах тези стабилни пари от тази моя "поробена" работа, защото не се знае кога може да се наложат разходи.

Иначе, аз съм "за" излизането от системата БЕЗ човек да прави компромиси с жизнено важните неща като здраве, жилище, качествена храна, приятелска среда, интимни връзки и тн. Аз също търся начин за нещо подобно.

 
  ...

...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 6b5af0c13d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Смешно ми е да чета хора, които искали да излязат от системата. Но винаги системата се подразбира самов частта и с даването на обществото. Разбирай да бачкаш. Иначе няма проблем ако някой наготово бачка вместо теб и да ти дава кинти ей така без нищо, ти да живееш в системата.

Или си в системата, или не си. Ако искаш да не си - отиваш в някоя пещера, ловиш дивеч, пиеш мръсна вода от реката, зимата търсиш дърва да се грееш, лекуваш се с билки и си извън ситемата. ама тогава пак няма да ти харесва, защото ще се налага да си мърдаш задника за всяка хапка храна и всяка глътка вода. Ти не си против системата, а против задълженията към системата. ИНаче нямаш нищо против облагите и.

Нямаш нищо против да ползваш пътища, да ходиш по дискотеки, да ходиш по курорти, да ползваш интернет и куп други неща. Ама иначе системата е много лоша.

А иначе номер 10 е дяволски прав. Точно шефа ти е роб на ситемата, а не ти. На теб ако не ти оттърва, сменяш работата, града, държавата и сиготов. Ама шефа ти носи отговорност за десетки като теб, пред държава, пред клиенти, доставчици, банки и какво ли не. Ако само един от тях нещо не му хареса и го отсвири, шефа ще духа и ще си загуби всички активи, инвестиции и най-лошото репутацията и може и никога повече да не може да прави това. Отделно ще го скъсат от съд.

Когато се касае за задълженията, не искаш система, ама като се касае за благата, искаш да си "свободен".

Животните нали не са в системата, те по-свободни ли са? Ако ти се разболееш, същата тая система ще те храни, без да си мърдаш задника. Ама ако едно животно се разболее, директно загива, защото не може да ловува и да се храни съответно. Същото това животно няма право на отпуска, на пенсии, на помощи при безработица, при инвалидност, при майчинство и т. н. Същото това животно няма кой да му продаде лекарства, когато е болно, няма кой да му пречиства водата, няма кой да го отоплява зимата и т. н.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 74b3a6bf6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Пич, много грешиш! Парите изобщо не са всичко, даже са нищо. Ако утре, не дай Боже се разболееш от нелечима болест, парите ще ти купят ли живота? Не, няма да ти го купят! Изобщо няма да ти помогнат! Парите не могат да ти дадат най-хубавите неща в живота - вяра, надежда и любов. Сега сигурно ще си кажеш "е, да, ама ако съм богат, около мен ще е пълно с красиви жени". Точно така, пълно ще е, но няма да им пука за теб. Свършат ли ти парите, няма дори да те познават. Парите няма никаква свобода да ти дадат, още по-малко пък истински приятели. Напротив, ще те обградят с лицемери и използвачи. Освен това, колкото и странно да ти е, има доста хора, които не са роби на системата, т. е. на материалното. Такива хора живеят скромно, дори бедно, спестяват всяка стотинка, но имат обич и разбирателство и са щастливи, защото не им тежи, че не пътуват с S класа, даже не мислят за подобни неща. Много по-щастливи са от някой самотен богаташ, обграден от използвачи.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 004371eae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   До 10 - парите НЕ СА еквивалент на човешкия труд обективно погледнато. Докато човешкият труд е нещо реално, физическо или ментално, то парите са една илюзия. Хартийки, за които сме се съгласили, че струват нещо. Върни се 10 000 хиляди години назад и ще разбереш, че човешкият труд ще те спаси, но парите, които имаш в себе си, няма да имат никаква стойност. Парите са една измама, за която всички ние си затваряме очите. Самата идея да работиш като смахнат, за да печелиш пари, означа да бъдеш роб на тази измама. Някъде някой печата тези пари от нищото и ги дава на другите под лихва. И буквално прави пари от въздуха. С какво са обезпечени тези измислени пари? С реалният ти човешки труд, с усилията, които полагаш. Нима това е справедливо? Не е. Но и свободата е илюзия. Няма абсолютна свобода. Свобода от работа, свобода от беднотия, свобода от стареене, свобода от смърт, от гравитация, и т. н. Няма свобода, няма и смисъл. Цялото човешко съществуване е един пълен абсурд. Защо? Защото обективната цел пред всяка една биологическа единица е да оцелее и да остави потомство. Но при нас хората никога не е толкова просто. Ние мразим реалността, по-скоро се боим от нея, такава каквато е, и затова си създаваме някакви измислени такива. Парите са част от тази измислена реалност. Всеки се стреми към повече пари, защото всеки има някаква утопия в главата си, която иска да построи около себе си. Така стоят нещата. Крайната цел е да откриеш как да правиш пари от нищото, защото в края на живота ти няма да има значение колко си работил, а как си живял и какво наследство си оставил за потомците.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 0e5af93d78
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Отдавна не бях чел толкова обективно и изчерпателно мнение! Единственото, което искам от този живот е да се замогна, защото според мен единствено парите сбъдват мечтите.. и се надявам да не ми се налага да робувам дълго преди да напусна България.. в чужбина дори и да робувам, поне ще знам за какво!
М21

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: d6fdf51c9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Това за здравето не ти прави чест, че си го написал. Ти бил ли си някога болен, ама наистина сериозно болен, че да дрънкаш такива неща. Изобщо знаеш ли какви ужасяващи хронични и неизлечими заболявания съществуват? Ама не само да си чувал или чел бегло някъде за тях, а да знаеш детайлно какво преживяват някои хора и с какви трудности се борят всеки един ден. Има хора, които цял живот се хранят чрез тръба натикана в хранопровода им и реално никога не могат да усетят вкуса на един най-обикновен сандвич, други не могат да си покажат носа навън през деня поради ужасяващи кожни заболявания, които се влошават при излагане на слънчева светлина, трети губят периодично цялата си коса и цял живот са с огромни плешиви петна по главата... Ти представял ли си си някога такъв живот, живял ли си така, че заявяваш такива крайни неща?
Няма как всички да сме невероятно богати. Наречи го система, матрица, .. както искаш, но това е положението. Все някой трябва да се занимава и с досадната или тежката физически работа. Донякъде те разбирам за свободата, защото и аз винаги съм искала да не завися от никого и нищо. Ама наистина от никого, нито от фирми, нито от работодатели, нито от някакъв вид договорни клаузи и т. н. Но реално погледнато никой не е наистина свободен в това отношение. Дори супер богатите и известни групи, изпълнители, актьори и всякакви други от развлекателния бизнес също печелят от труда си, но са зависими от различните там рекламни и пиар агенции, звукозаписни студиа и какво ли още не. В останалите сфери на дейност дори и най-значимите и заможни лица пак печелят благодарение на сделки с други компании и хора, така че пак не са свободни в пълния смисъл на думата. Та може да си спокоен, че не си само ти част от системата - всички сме вътре по един или друг начин.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: a6b322b0a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Приятел, не се заблуждавай! Това са много опасни заблуди, в които си попаднал и си се оплел.

Точно обратното - НАЙ-ЦЕННОТО В ЖИВОТА Е ТОВА, КОЕТО НЕ МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ С ПАРИ! Това са приятелството, любовта, здравето, удовлетворението от добре свършена работа, задоволено любопитств, вълненията от интересно хоби, или някакво съзидателно действие...

Стив Джобс като беше милиардер и какво, прокопса ли? Можеше да си позволи най-великите доктори, най-напредналите и скъпи лечения, да посети всеки лечител и духовен водач по света, да практикува медитации, терепии и каквото се сетиш, и какво?

Много ми хареса коментара на №6.

Замисли се и над етимологията на думите "богат" и "беден"... "Богат" идва от "човек, изпълнен с Бог", а беден - от "човек, изпълнен с беди".
Парите няма да те направят богат. Други са ти проблемите. А парите биха могли само да отложат агонията ти.

Това за продаването на душата пък изобщо няма да го коментирам. Независимо дали го казваш като шега, като метафора или като нещо друго, самата идея за това е толкова пошла, скверна и отвратителна, че няма повече на къде. Това е все едно да си дадеш всичко, което имаш, независимо дали си го изработил или ти е било подарено, срещу едно единствено нещо, а именно - ЕДНА ГОЛЯМА ИЛЮЗИЯ. Воден от мотиви, подобни на твоите е предателят от Матрицата (Сайфър ли как се казваше.. ).

Въобще.. дано скоро се събидуш. И дано не научиш истината по най-болезнения за теб начин.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 2661af5db8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Тематична песен :D

https://www.youtube.com/watch?v=gAYL5H46QnQ

Threw it on the ground... I ain't gonna be a part of this system!

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 2aaf6d6ebf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Голяяяяяма грешка! Парите не са всичко! Когато го разбереш, ще бъдеш свободен! Дотогава ще робуваш на някого, опитвайки се да изкараш пари, за да се освободиш от и ти не знаеш какво робство. Парите сами по себе си не те правят по-здрав, по-влюбен, по-щастлив, по-завършен индивид. Но пък отключват какви ли не ужасни картини благодарение на разни желаещи свобода хора с големи амбиции. Докато цял живот търсиш пари не разбираш как същият е минал и ти си станал огорчен старец без нищо. Самотен, търсещ смисъла на оставащите му години...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 9447bb7037
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Коментиращите не те разбраха, авторе. Наемното бачкането дори за добра заплата си е вид робство, защото на практика не ти остава личен живот. Ставане (рано) сутрин, приготвяне за работа - 0. 5 - 1 час, пътуване (отиване и връщане до работа) - 1-2-3-4 часа, работа - 9 часа (с включени 1 час почивки). До тук 11-12 часа в най-добрия случай. Домакинска работа в къщи още поне 1 час. Сън 7-8 часа. като се тегли чертата, на човек му остават около 4 часа свобода в изморено състояние. :) Събота и неделя минават бързо и не са достатъчни за всичко и да се почувстваш свободен, особено при мисълта за идващият понеделник.
Но, ако човек има пари, може да си позволи да не ходи на работа и да се занимава с нещата, които го удовлетворяват, да прави каквото си иска и когато сам реши, а не по принуда и по часовник. И самото наличие на пари не е пречка пак да се стреми към (цитат от неодобрителен коментар):

" НАЙ-ЦЕННОТО В ЖИВОТА Е ТОВА, КОЕТО НЕ МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ С ПАРИ! Това са приятелството, любовта, здравето, удовлетворението от добре свършена работа, задоволено любопитств, вълненията от интересно хоби, или някакво съзидателно действие... ".

Даже ще има повече време и възможност да се прояви в изброените неща. Ще може безкористно да помага на хора в нужда, които ако са свестни ще те оценят като приятел. Ще има повече време за любовта си, вместо да се връща скапан от работа и да няма настроение и сили дори за усмивка. Повече време и средства за интереси, хобита, удовлетворение и т. н. Разбира се всичко си е до човека, но не е задължително щом е постигнал финансова независимост непременно да е боклук и животът му да се върти само около и с парите. А какви са начините по законен начин човек да има приличени доходи, без да си губи времето в наемна работа е обширна тема с много предизвикателства.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker