Транспортът в София - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121004)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9584)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7293)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18475)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Транспортът в София
преди: 5 години, 11 месеца, прочетена 1627 пъти
Здравейте!
Много скоро ми предстои да се преместя в София. Имам обаче един проблем - нямам си и на идея как да ползвам публичния транспорт, колкото и смешно да звучи. От малък град съм и тук човек може да стигне от единия край на града до другия за ок. 15-20мин. и следователно не е необходимо да се придвижва с метро, автобуси и т. н. Освен това и не съм много общителна личност и няма към кого да се обърна, затова реших да пиша тук. Имам няколко въпроса и ще бъда изключително благодарна ако ми отговорите:
Първо, как стоят нещата с билетите за различните видове транспорт-откъде се купуват, при самото влизане в автобуса ли, при метрото също, при тролея. Как става пътуването с карта?
Често срещам клипчета във фейсбук, в които има проблеми с пътниците и контрольорите, свързани с билетите им, та не искам и аз да влизам в такива разпри.. Общо взето кое е най-важното, което трябва да знам?
Също ако можете да ме информирате относно цените ще съм много благодарна :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 11 месеца
hash: c0e3ffadd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Можеш да си изкараш карта за градския от центровете на градска мобилност, има на много места в града.

Билетчета за автобуса се вземат от магазинчетата покрай спирките или от шофьора в автобуса, когато автобусът е спрял. Едно билетче за едно пътуване е 1. 60лв. Има опция да вземеш 10 билетчета (талон) наведнъж - струва 12лв. общо, т. е. тогава едно пътуване ти е 1. 20. Шофьорите не продават такива. Има и опция за билет за цял ден, без ограничения в пътуванията. Аз лично ти препоръчвам 10-те талона за начало, после си изкарай карта.

Като влезеш в автобуса/трамвая/тролея си дупчиш билетчето. Ако нямаш - отиваш при шофьора с приготвени пари (не връщат) и си вземаш билет и го дупчиш.

Билетчетата за метрото се вземат от самите метростанции, там също има опция за карта.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 0607e96798
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Купуваш си месечна карта за цялата мрежа и не го мислиш! Когато започнеш работа поискай това от работодателя си, повечето я осигуряват безплатно за служителите си.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 2c770a1f36
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Най-лесно е да си изкараш карта за градски транспорт. Аз си изкарах карта и я зареждам за по един месец за всички градски линии. Ако си студент редовно обучение или ученик, ще имаш привилегията да плащаш 20лв, вместо 50лв, за месечно ползване на градския транспорт (за цялата градска мрежа метро, автобус, тролейбус, трамвай).
При всички положения картата излиза по-изгодно, защото билетчето е 1, 60 и важи за съответното пътуване. Простата сметка е, че на ден ще даваш минимум 3, 20лв за отиване и връщане... 3, 20 по 30(дни)(примерно, ако излизаш всеки ден) прави 96лв, а картата е 50лв, ако си работещ. Можеш да си издадеш карта в метростанция Софийски университет, има надпис над пункта, трябва да си носиш снимка в размер за документ и ще заплатиш 2лв еднократно за издаването. Има и други центрове за издаване на електронна карта, написани са в сайта за градска мобилност. При изтичане на срока за ползване, отиваш и си зареждаш картата в някой център за градска мобилност.
Билетче може да бъде закупено от шофьора, в повечето превозни средства има и машинка за билети, може от център за градска мобилност, а в метростанциите има каси. Важно е да си продупчиш билетчето в превозното средство. Ако те хванат без билетче или с непродупчено такова, става голям цирк. Както и да е, има си документи, които разясняват всичките ти права и задължения като пътник- прочети ги. Има сайт за градска мобилност, препоръчвам ти да го разгледаш. Надявам се коментарът ми да е бил от полза.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 543e53444a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здрасти!
Билетчетата за трамвай, тролей и автобус са едни и същи. Купуват се или на спирката от павилиончето или вътре от шофьора/ватмана или от поставен автомат. Най-добре си ги купи от спирката, че шофьорите не винаги имат. Цената е 1, 60 лв. за един билет. Като се качиш виждаш перфоратора и си продупчваш билета и след това си се возиш. Нищо страшно, само не забравяй да го дупчиш, че контролата и за това се заяжда!
Билетите за метрото са мало по-различни, те се купуват само от метрото и важат само за 30 мин., т. е. няма как да си купиш няколко и за следващия път. Тях пък ги пъхаш в автомата и те ти отварят бариерката и влизаш.
Освен това отскоро си имаме и нощен транспорт, но не съм го ползвала. Нещо говореха, че билетчето е 2 лева, но както казах не съм запозната.
1, 60 са си доста за това има хитринки, например да си купиш карнетка/талон с 10 билетчета. Така е по-евтино, но внимание винаги трябва да носиш номер 10 с теб и да ги използваш по ред 1, 2, 3 и т. н.
Сега за картите-има за 1 месец, за 3 месеца и даже за 1 година. Освен това има за 1 линия, за 2 линии и за цялата градска мрежа. Някои са със снимка, други-без. Тези със снимката са по-евтини, защото не можеш да ги дадеш на приятел, а си ги ползваш само ти. Това са едни пластмасови карти, приличат на банковите. Купуват се от същите павилиончета, където продават и билетите. Като се качиш в съответното превозно средство само ги доближаваш до екрана на машината, чува се едно пиукане и екрана светва в зелено, ако всичко е ок, т. е. ако си заредила картата. Ако светне в червено пробвай пак, че понякога тия машинки дават грешка. Е, разбира се, ако си си заредила картата. Ако не си... няма смисъл да пробваш. Та идеята е като си направиш такава карта, после не си правиш нова, а само ходиш на съответната дата да вкарваш пари в нея. Примерно ти е от 20 юни до 20 юли. На 19 юли отиваш и вкарваш пари за да можеш да продължиш да си ползваш картата. Това го правят лелите, които продават билетчета и карти. Ако си заявила, че ще ползваш метро картата ти важи и за метрото (или само за него, ако е за 1 линия и си избрала метро). Тогава я поставяш на определеното място и тя ти отключва бариерката.
Ами това е в общи линии. Не е сложно, ама е скъпичко, особено ако трябва да смениш 2-3 транспорта за да идеш до някъде. За това и доста хора рискуват и пътуват без билети и ако ги хване контролата следват разправии, глоби и т. н. Аз например за да стигна до работа ми трябват 2 транспорта, 1 автобус и после метро. Това правят 4 билета на ден или 4 Х 1, 60= 6, 40 лева! Много е, за това си купувам карта, със снимка за 1 месец, за 2 линии, автобуса и метрото и ми излиза по-евтино. Ама картата ми е само за тези два транспорта, ако трябва да ходя някъде другаде-тогава си купувам билет.
Нищо сложно няма просто 1, 60 за да се возиш в раздрънкан автобус са си доста пари. Предвид на това, че не всички взимат заплати по над 1 000 лева, си е направо скъпо. А и тия с големите заплати пътуват с коли.

 
  ...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 419e32969d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   О, изобщо не се притеснявай - за няма и един ден ще я изучиш целата тая нАука :)
Виж малко по-трудно и повече време ще ти отнеме да научиш спирките и местата в града, но и това ще стане за месец-два.
Горните коментиращи са казали почти всичко, почто нямам какво да добавя.

Може би едно уточнение - в метрото можеш да си вземеш карта, която е електронна (безконтактна) и струва левче. В нея могат да се зареждат "импулси" (електронни билетчета) на порции по 10. Една порция струва 12 лв. Искам да отбележа, че не си ограничен до 10 импулса в картата, както повечето хора си мислят, и не е задължително да я изразходваш до 0, за да я заредиш пак. Можеш примерно когато имаш в нея 3 импусла да отидеш и да си дозаредиш още 10, и ще ти станат 13. Можеш да си заредиш и 10 по 10 - тогава ще имаш 100. Но не можеш примерно да си дозаредиш 7. При зареждането вървят само на порции по 10. Картата е за многократна (безкрайна) употреба.

 
  ...


...
преди: 5 години, 11 месеца
hash: 2d20ad9df5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Здравей,
Повечето са ти обяснили. Ако мислиш че ще пътуваш много всеки ден и ще сменяш много превозни средства, може да си купиш годишна карта, чиято цена е 365 лв., т. е излиза по 1 лев на ден. Ако имаш парите и наистина много ще пътуваш си вземи такава и тъкмо няма да мислиш че скоро ти изтича.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 11 месеца
hash: fcf2a0b028
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Купи си един билет и като го продупчиш го сложи в портфейла, за да не се мачка, аз така карам целия ден с 1 билет, даже някой път взимам новичак оставен по седалките.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker