Да продам ли апартамент в центъра на София? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120676)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18391)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Да продам ли апартамент в центъра на София?
преди: 5 години, 10 месеца, прочетена 1697 пъти
Чудя се и го обмислям, но все не стигам до конкретен отговор. Заслужава ли си да продам апартамент на входа на "Южен парк"? Обаче има и проблем - имам дългове.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 10 месеца
hash: 877cef33fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не си дал достатъчно информация за финансовото си състояние. Защо искаш да го продадеш? Ако си затънал в дългове с висока лихва, може би е най-добре да го продадеш, да ги изчистиш и да инвестираш останалото. Ако имаш идеи за бизнес и ти трябват пари - пак може да го продадеш или да изтеглиш ипотечен кредит. Ако обаче възнамеряваш да изхарчиш парите от апартамента - безсмислено е. Като цяло съм против продажбата на активи. Давай го под наем и ползвай дохода.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 07c558717c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В следващите години цените ще растат

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: fc427051ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Според мен сега е най-правилния момент за продажба на недвижимо имущество, тъй като цените са доста високи и едва ли ще стават по-високи. Аз бих го продал, ако имах дългове. Ако нямах, щях да го давам под наем. Успех!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 07c558717c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   3, в момента цените са доста по-ниски от 2008, а от тогава имаш 60% инфлация, така че според мен има още доста да растат. Освен това няма никакви индикации за спад, даже ръстта ускорява последните 2-3 г.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: fda36f95fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Продай го, покрий дълговете и купи по-малък, пак в столицата.

 
  ...


...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: fb8688a724
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Колко са ти дълговете?
Ок, ще ти дам пример.
Ако имаш 10000 лева дългове, то отиди в някоя банка, изтегли ипотечен креди за 11000 лева за срок от 5 години на лихва от 3. 5-4%.
Върни 10 000 лева дълга и запази 1000 лева, в случай, че нещо стане и няколко месеца не можеш да изплащаш кредита. През останалото време отдавай апартамента под наем, било то сам или чрез агенция.
Ще дължиш някъде между 200-210 лева на месец, което не е непосилна сума, ако имаш апартамент в центъра на София.

Продажбата е смислена, само ако искаш да си купиш друго жилище, имаш нещо в което да инвестираш - акции, образование, здраве, бизнес начинание... Иначе, ако смяташ да ги държиш "на лихва", то по добре не продавай, или ако го продадеш, гледай да се "наживееш", че после ще ти е доста кофти.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: b880b65584
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Много зависи от вида дълг, дето го имаш, но по принцип е добре приоритетно да се разкара първо той. Според мен продай го, но без да бързаш. Има и друго нещо, че на видно място едно жилище ще е винаги ценно.

Цените са високи, но вероятно ще растат още известно време, докато се стабилизират и започнат да падат, когато лихвите осезаемо започнат да растат (а те вече започнаха). Това поне са горе-долу предвижданията по отношение на недвижимото имущество. В Западна Европа вече се забелязват признаци за спадове на цените. Нормално е. Имахме 9 год. изключителен растеж на икономиката. Недвижимото имущество следва икономиката на страната с известно закъснение, т. е. икономиката винаги е водеща пред недв. имущество. И е логично, че когато хората имат работа, изпитват нужда и от покрив, но когато нямат работа най-първото нещо от което имат нужда е манджа, а после идва покрив, защото могат да живеят и сгъчкани. България е периферия на Европа и е свързана с нея, и следва всички икономически събития със закъснение, а икономиката вече се задъхва от липса на хора. Това не е добре за цените на недвижимото имущество за в бъдеще. Не е задължително, че цените на жилищата трябва непременно да стигнат ниво 2008. Няма такъв закон.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: b59e531693
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Аз пък чакам цените да се сгромолясат. В САЩ отпреди година започнаха предоха към нормална фискална политика, т. е спиране на печатницата за пари и вдигане на лихвите. В Европа още се мъдрят, но мандата на шефа на ЕЦБ Марио Драги, изтича през есента на 2019. Сега тече битката между Германия и Франция, кой ще го наследи. Дотогава очаквам да спрат с програмата за количествени улеснения, т. е наводняването на пазара с нови пари. Най-късно след смяната на Драги ще започнат и с вдигането на лихвите. Дали ще стане през 2019 или 2020 и с каква скорост ще протече този процес, няма значение за кредит със срок на погасяване 10-20 години. Абсолютно сигурно е, че взелият такъв кредит го очакват много по-високи лихви. Нас няма да ни приемат в Еврозоната и лихвите по кредитите ни винаги ще бъдат по-високи от европейските. Макар и да отговаряме на сегашните изисквания за членство, никой не ни иска. Германия и Франция имат някакви планове за общ европейски бюджет с общ финансов министър за цялата Еврозона, където ние не се вписваме. Но най-важният аргумент е динамиката на популацията и моментното ниво на задлъжнялост. Не се ли набутаха достатъчно хора вече с кредити? По-голямата част от населението не е ли вече финансово блокирана за следващите 20 години? Колко от тях ще изгърмят като се вдигнат лихвите? Какъв е естественият прираст в България - трайно отрицателен. Какъв е броят на празните жилища в момента - милиони. Сульо и Пульо е заминал за чужбина и си е пуснал наследственото жилище за продажба на космически цени без никакъв ответен интерес, затова си го държи празно и заключено. Каква е етническата структура на населението - застаряващо с прогресивно увеличаващ се цигански елемент. Чакайте от циганите да почнат да взимат кредити за да ви купуват жилищата. Най-много да се самонастанят в някое празно, на което обитателите му са в чужбина. Основният фактор, поради който цените бавно падат е психологически. Продавачите, които не са на зор за пари веднага се тюхкат да не се прецакат и се надяват на чудо, цените пак да тръгнат нагоре. Купувачите вече не могат да си позволят да си надхвърлят възможностите. Получава се един пазар с много ниска ликвидност, т. е имаш стока, но не можеш да я продадеш. Остава варианта за отдаване под наем, което може би има смисъл само в София.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: b880b65584
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Номер 8, хубав анализ! Току-виж може и да ни вземат в Еврозоната -чудеса стават. Ама стават и гръцки истории. Ясно, че ние представляваме по-висок риск и лихвите ще са високи.

Затова, на основният въпрос на автора, да, вероятно е добре да се отървеш от апартамента.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 75ed4a14e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Цените в София са абсолютен балон, който ще се спука много брутално в идните 2-3 години. Така е, защото:

1) В момента всичко живо се е заробило с кредити, в много случаи тотално надвишаващи финансовите им възможности. Тръгнат ли лихвите нагоре, край. Първите лоши кредити водят до нови, по-високи лихви и така. Като верижна реакция е.
2) Отново се строи безразборно, много купуват и на зелено. Същевременно, 25% от апартаментите в София стоят празни. В един момент предлагането ще надвиши търсенето многократно. София не е Франкфурт, нито Лондон, където напливът от чужбина е огромен. Вече куцо и сакато от провинцията се пресели в София. Това няма как да продължава вечно, просто защото няма хора. Населението се топи, а София е един мръсен, тотално презастроен град, в който никой нормален човек не иска да живее.
3) Следващата криза вече чука на вратата. Само помисли една нова масова безработица като през 2009 до какво би довела.

Реално цената на квадратен метър в южните квартали е около 600-700 Евро. Всичко нагоре е балон.

 
  ...

...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 38f8988169
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   10 само дето е столицата с най-много зеленина и дървета

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker