Защо хората не са искрени? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121127)
 Любов и изневяра (29689)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6467)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3175)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18506)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо хората не са искрени?
преди: 5 години, 10 месеца, прочетена 1408 пъти
Здравейте!

Защо хората не са искрени, според вас?
Неискрени или лъжци? Лицемери? Страхливи? Как бихте ги оприличили?
Как ги разпознавате?
Общувате ли с такива хора? - доброволно, или по стечение на обстоятелствата?
Допускате ли ги до себе си или пазите дистанция?
Какво е искреното ви мнение за тях и бихте ли им го казали?

Вие самите, били ли сте неискрени?
Кога и при какви обстоятелства, с кого и защо?
Изпитвали ли сте вина заради неискреността си?
Признавали ли сте за неискреността си?

Може би, всеки, някога е бил неискрен, за малки или големи въпроси касаещи него самия и хората около него.
Смятате ли, че има оправдана неискреност?


Ще се радвам, отговарящите, да отговорят на всички въпроси с повече от една дума :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 10 месеца
hash: 199853265c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Лъжата е много лошо нещо, не бива да се говори. Хората най-често лъжат, защото се чувстват неадекватни на очакванията които другите имат към тях.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 016ccc409b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Сама ще отговоря на темата си, тъй като има само един коментар за одобрение и... някак е тъжно, че теми провокиращи мисленето, себеанализа и просто споделянето, НЕпредполагащи критичност към някого, 'даване на акъл', спорове и изтъкване - са с малко отговори.
Правете си изводите.

Според мен, хората не са искрени, защото са заобиколени от хора, които ги учат на неискреност.
Родителите, които възпитават децата си в страх от наказание, произвеждат неискрени деца, които крият и лъжат, за да си спестят лошото отношение на родителите им към тях, защото, забележете, че, дете, което счупи нещо, ще бъде наречено с цветущи епитети, като му се каже, че и за нищо не става, плюс - забрана да пипа. Тоест, масова практика на родителите е да порицаят детето, а не постъпката му.
Тези, които си изневеряват, дават такъв пример и на децата си, че могат да лъжат, и то хора от семейството.
Приятелите в обкръжението, от своя страна - също са възпитани неправилно и съответно, гледат едно от друго и затвърждават модела - така, те преписват в училище, за да имат по-високи оценки, за да не им се карат родителите, за да бъдат харесвани от учителите, може би 1 от 10 деца, учат, защото проумяват смисъла на грамотността, в същото време крият, че пушат, но го правят, за да се харесат на връстниците си.
В работата, подмазвазването към по-висшестоящите, с цел да бъдат харесвани, а зад гърба им - злословят, неискреността между колеги и фалшиви приятелства с цел - получаване на информация, за издигане на по-висок пост.
Гаджета или съпрузи, с фалшиви чувства, с цел - лична изгода.
И така, кръгът се затваря.

Общата картинка е такава, че от малки сме в среда, в която има изисквания, оценки, очаквания, награди и наказания. Ако не ни плашеха с наказания, всеки щеше да покаже истинското си лице и стремежи, ако не бяха очакванията, нямаше да се опитваме, да се харесваме на някого, ако не бяха изискванията - нямаше да има покриване на задачите, ей така, колкото да са свършени, а щеше да има осъзнато желание за изпълнението им.

Тази токсична среда, която се е развивала през времето и се е наложила, оформя тези, които идват на бял свят, и навлизат в една среда, в която, за да се впишат, трябва да са като масата.
Затова, ще нарека неискрените хора - страхливи, изхождайки от вярването си, че човек се развива и оформя като личност, въпреки средата, и е въпрос на личен избор, да поиска, да се разграничи от токсичния модел, който тя налата.

Разпознавам ги по манипулативният подход, който имат. Смятам, че са два типа:
- Явни, тези, които ще те лъжат, ще си играят с теб, използват и захвърлят, само, за да постигнат целите си, биха го правили, дори да разкриеш намеренията им. Дори, биха ги заявили пред теб, защото не държат на теб, тъй като за тях, всички са заменими. Личността не е важна, важни са професионалните умения. Постигат целите си със сила. Не изпитват вина.
- Скрити, тези, които ще покажат най-доброто от себе си, за да ти се харесат, с цел да получат каквото искат от теб. В процеса на взимане е възможно и да проявят искреност и дори чувства, но те ще са на дози, за да спечелят доверието ти, защото тези хора, постигат целите си с т. н. персонални умения, а не професионални или социални, те разчитат на външността и чара си за постигане на целите. Изпитват вина, дотолкова-доколкото са осъзнали, че са загубили обекта, от когото са взимали.

Пазя дистанция от такива хора, въпреки че се налага да общувам и с такива.

Аз съм била неискрена преди да проумея вредата, която нанасям с тази си неискреност. Моята, беше неискреност поради страх от наказание и желание да получа внимание от родителите си, тази от детските години, в която влагаш повече искрени намерения за избягване на нещо лошо, и получаване на нещо добро, неосъзнавайки, че го правиш по неподходящия начин, която, с времето, премина в арогантност и припокриваше първия модел на явния неискрен. Имах и фаза на скрит неискрен, но беше за кратко, защото не мога да лъжа. С времето, поведението ми беше микс от двата типа, в определени ситуации, най-често, за да избегна нещо неприятно или, за да постигна нещо, което ми е невъзможно с професионални умения, но е постижимо с персонални такива.

За съжаление, установявах, че най-неискрени могат да бъдат отношенията с хора от близкото обкръжение, не, защото са близко - физически, а, защото имат емоционална обвързаност и склонност да прощават или да приемат.

Признавала съм неискреността си, разбира се, изпитвала съм нещо като вина, но след осъзнаването, разбрах, че вината и извиненията са безполезни, важна е искреността, независимо от последствията, съответно - няма оправдана неискреност, според мен.

Няма по-хубаво нещо от това да си честен, в честността има истина, има сила, осъзнатост, убеденост, уважение... Притежаваш ли тези инструменти, то няма да има страх, желание да се харесаш, безсилие дали няма да бъдеш отхвърлен ако нараниш с изказване на истината.

Искреността е избор, неискреността, също е избор.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 016ccc409b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Към номер 1
Има разлика между лъжа и неискреност. Неискреният човек, може и да не те излъже, но няма и да сподели искрените си намерения, мисли и чувства.
Пример:
Жена или мъж, казва на половинката си - обичам те (без да го мисли и чувства, а просто, защото другата страна й е казал/а същото в този момент) - лъжа.
Жена или мъж, живее в брак или на семейни начала с половинката си, но й изневерява - неискреност.

Разбираш ли, лъжата е винаги спонтанната невъзможност на човека да бъде честен на секундата, защото е поставен в неудобна ситуация. Повечето лъжи, не са обмислени.
Докато неискреността е процес във времето, съвкупност от думи и действия, напълно осъзнати и е привична черта на манипулативните хора.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 5b623772bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Темата предполага много съждения. Отговарям лаконично, тъй като съм много, много мързелив човек (ако това признание ме прави достатъчно искрен:)

ВЪПРОС: Защо хората не са искрени, според вас?
Неискрени или лъжци? Лицемери? Страхливи? Как бихте ги оприличили?
ОТГОВОР: Хората не са искрени само по две причини - едната е страх, другата е интерес. Между неискрения и лъжеца има разлика - тя се крие в подбудите. Лицемерието винаги е рожба на интереса и само на него. То няма общо със страха. Страхът обикновено ражда простими лъжи, интересът - твърде рядко.
ВЪПРОС: Как ги разпознавате?
ОТГОВОР: Разчитам на житейския си опит и на усета си.
ВЪПРОС: Общувате ли с такива хора? - доброволно, или по стечение на обстоятелствата?
ОТГОВОР: По служба ми се налага ежедневно да общувам с всякакви хора. На седем или осем неискрени персони се пада по една откровена личност.
ВЪПРОС: Допускате ли ги до себе си или пазите дистанция?
ОТГОВОР: До себе си държа само най-близките си, с непознатите се държа настрана, а неискрените отбягвам старателно.
ВЪПРОС: Какво е искреното ви мнение за тях и бихте ли им го казали?
ОТГОВОР:Мнението ми е, че са такива, каквито са. Бих им го казал само ако собственият ми интерес ми диктува това.
ВЪПОРС: Вие самите, били ли сте неискрени?
ОТГОВОР: Повече отколкото бих желал, не по-често отколкото се е налагало.
ВЪПРОС:Кога и при какви обстоятелства, с кого и защо?
ОТГОВОР: С колкото повече хора общуваш и колкото по-често, толкова повече житейски ситуации възникват. През годините смених няколко високоотговорни професии и всички изискваха комуникиране с хора. Понякога (а всъщност най-често) е необходимо да си гъвкав.
ВЪПРОС:Изпитвали ли сте вина заради неискреността си?
ОТГОВОР: Не. Моята неискреност винаги е била рефлексия на нечия чужда.
ВЪПРОС:Признавали ли сте за неискреността си?
ОТГОВОР: Признанието е излишно, ако не те обвиняват. Неискрените твърде рядко биха обвинили другиго в липсата на това качество, което самите не притежават. А с почтени хора никога не съм се държал непочтително. Поне така си мисля.
ВЪПРОС: Смятате ли, че има оправдана неискреност?
ОТГОВОР: Неискреността, породена от обоснован страх, е всякога простима. Но ако неискреният е такъв поради малодушие, липса на уважение или от личен интерес - тогава той следва да бъде презрян.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 016ccc409b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Благодаря ти, номер 4, че си отделил време на темата ми, дано ти е била полезна :)

 
  ...


...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 7e52915203
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз съм номер 1 - Веднъж чух едно изказване което гласеше: "Един генерал никога не лъже, но и никога не казва цялата истина". Мисля, че това е много разумно поведение. Поздравявам те авторке, защото се замисляш по-такива важни въпроси.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker