Омръзна ми да нося очила - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120989)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21870)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Омръзна ми да нося очила
преди: 5 години, 10 месеца, прочетена 1130 пъти
Сложих очила за късогледство след седми клас и оттогава нося постоянно. Вече съм на 34 т. е. това прави някъде около двадесет години. Диоптърът ми не е голям, беше -1. 5 в началото и за цялото това време се повиши (или понижи, не знам как е правилно) до -2. Виждам сравнително добре и без очила, но все пак, когато съм навън, не мога да чета разни надписи, регистрационни номера на коли или пък например да позная дали минава познат на отсрещния тротоар на улицата. Което означава, че трябва да нося очила. Не мога да работя и на компютър без тях. По принцип съм свикнал с тях, никой никога не ми се е подигравал. С времето и известния опит мога да се "погледна отстрани" и ми се струва, че наистина имам вид на смотаняк с тях. Не се чувствам като такъв само заради очилата, но ми се струва, че с тях изглеждам като зубър. Като някой, който "не е готин, не е отворен". Понякога усещам, че рамките някак ми тежат на лицето, образно казано. Искам да ги захвърля и да виждам нормално. Очилата са си една протеза, също като патерица за счупен крак. Макар, че в днешно време минават за аксесоар, не мисля, че много очилати биха искали да ги носят, ако имаха избор да се отърват от тях все едно, че никога не са ги носили. Но такъв избор няма. Алтернативите са лещи, които са скъпи и трудни за поддръжка или лазерна операция, която носи своите рискове, особено опасни предвид това, че се отнасят за зрението. Не знам, реших да споделя желанието си. Може би това е животът, винаги има нещо, от което да си недоволен и да не можеш да го промениш. Остава единствено човек да се примири и да приеме себе си.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 10 месеца
hash: 05ead7194c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И аз като теб нося очила от 7 клас, вече съм на 30. И аз винаги съм се смятал за смотан заради това. В 11-ти клас започнах да нося лещи. Няма такава промяна. След една седмица на лещи станах двойно по-общителен, много по-отворен. Въобще, съвсем друга Вселена е. И така вече доста години комбинирам очила и лещи. Очила ползвам за работа, а лещи навсякъде другаде. Забелязвам, че като съм с очила влизам автоматично в режим на "зубър всезнайко", а като съм с лещи съм от "по-готините". Да, знам, че е супер комплексарско мислене това, но така е при мен... да не казвам колко подигравки съм изял заради очилата и как не можех да играя физическо нормално с тях защото се пазех да не ме удари топката и така нататък...

Има нескъпи лещи, според мен си струва да пробваш, освен това често имат промоции (4 на цената на 3 и подобни). Препоръчвам ти Bausch&Lomb като марка. Едни едномесечни лещи за денонощно ползване (т. е. да се спи стях), ако ги сваляш през нощта, както аз правя, им се вдига двойно периодът на ползване, а ако не ги слагаш всеки ден може да изкарат и 3-4 месеца. Разтворът ми стига за 3-4 месеца също.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: b150a255e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Разбирам те, защото и аз още от дете нося очила, но на 15 години започнах да нося и контактни лещи, защото също като теб и аз не исках да съм постоянно с очила. Смятам, че имам красиви очи и искам да се виждат, а не да са скрити зад рамки, независимо колко са тънки, а и е друго, все едно виждаш със собствените си очи. Та от дългогодишния си опит и с двете (вече 24 години), мога да ти кажа следното:
Първо - лещите не е задължително да са скъпи. Винаги съм си купувала едногодишни от лабораторията за контактни лещи на "Клокотница" 22 в София. Меки са, свалят се всяка вечер (така и предпочитам), не изискват специални разтвори, т. е. всеки разтвор за меки лещи ще ти свърши работа и цената им е съвсем поносима. Имат сайт, можеш да ги питаш. И аз съвсем скоро ще си поръчам нови оттам.
Всякакви други лещи - едномесечни, тримесечни и т. н. за мен не си заслужават, а и цените им са безумно завишени по оптиките, затова човек остава с впечатлението, че лещите са много скъпи. Нищо подобно!
Второ - с лещите виждаш идеално надалеч, но не са удобни за работа с компютър, нито за четене на книга. От една страна очите изсъхват повече или по-малко, заради което започваш да усещаш лещата, а от друга... ами те са си за виждане надалеч. Перфектни са за излизане с приятели, да отидеш на кино или на поход, или да шофираш и въобще не се усещат, можеш да носиш и слънчеви очила, но ако работиш дълго време на компютър, е по-удобно да си с очилата. Може да пробваш с лещите, но вероятно няма да ти е комфортно.
Трето - поддръжката им е елементарна. Както казах, за съхранение става всеки разтвор за меки контактни лещи, а колкото до физиологичния разтвор, който би ти потрябвал евентуално да ги промиеш, (понякога моите и ги съхранявам само в такъв), вече има и банки по 100 мл, които са малки по размер и не е никакъв проблем да вземеш една със себе си, ако отиваш някъде. И никога не забравяй кутийките за съхранение, ако ще ги сваляш. Аз, например, ако след работа ще ходя на тренировка, нося лещите и банката със себе си, слагам лещите за секунди в тоалетните и излизам. Така работя с очила, а навън съм с лещи и се чувствам страхотно, че имам избор. :)
Пробвай, няма да се охарчиш много, а ефектът върху самочувствието е огромен. :)

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 9d53bb156b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Темата ти ме издразни ужасно много! Първо-възможните варианти си ги изброила, какво очакваш от нас. Операция, лещи или без нищо! Второ-жена на 34 си! Как може да се оплакваш, че си се чувствала зле с очилата, задръстена била.... о, боже! Трето-осъзнаваш ли, че има хора, които въобще не могат да виждат. Ти си тръгнала да ми пишеш, че са ти омръзнали очилата! Я се замисли и бъди благодарна, че можеш да гледаш. Дори и да е с очила.
Редактори тук има ли? !

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: b150a255e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 3, всеки си има своите си грижи и ако човек не е минал през нещо подобно, е нормално да не го разбере напълно, така че не се гневи толкова. Естествено, прав/а си, че има и хора, които съвсем не виждат, но ако човек има избор и се колебае как да постъпи, нормално е да потърси съвет. Форумът е точно за това, в края на краищата. Също така мисля, че авторът е мъж, не че има значение.

PS. Надявам се, че ти и близките ти виждате перфектно и без "помощни средства" като очила и лещи и нямате нашите "грижи" за хубостта и удобството. :)

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: a971c8f106
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   очевидно на номер 3 му трябват очила, за да види, че авторът е мъж, а не жена

 
  ...


...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: f7a51d6347
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Все едно аз съм писал всичко това. В същото положение съм и съм носил очила от малко по-дълго време даже. Каквото и да си говорим други опции за справяне с проблема освен изброените в темата няма на този етап. Аз поне като телосложение и в лицето много приличам на агент от Матрицата и за да не изглеждам като зубър и загубеняк с очилата(както се чувстваш и ти) носех дълго време затъмнени очила като на агентите от Матрицата и така не се разбираше, че са и диоптърни(е ходех и със слушалка и костюм и говорех с американски акцент като тях). Поради приликата, явно асоциацията с агентите е била много голяма и разните дето продават на черно направо изтръпваха като отидех при тях, а съмнителните типове ме отбягваха, даже ченгетата веднъж като ме спряха за превишена ме пуснаха без глоба. Така че може и да е яко да си с очила, стига да избереш правилните. Освен това от дългото им носене, очилата правят постоянна сянка в областта около очите в продължение на десетилетия, и като ги махна изглеждам страхотно там. Кожата неогрявана от светлина толкова време е бяло сивкава и изглеждам като Дарт Сидеръс.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 9202a6fe00
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И сестра ми беше така, но си събра пари, направи си лазерната операция и това беше най - щастливия ден в живота и. Сега вижда по - добре от мен (дето аз никога не съм носила очила). Всеки си преценява.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: d92b5aad5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Благодаря за мненията и коментарите до момента.

Номер 7, можеш ли да дадеш информация коя е била клиниката на сестра ти и преди колко време в била операцията? Надявам се това да не е проблем с правилата на сайта. Не казвам, че ще отида ведната, но ми се ще да проуча малко повече нещата.

От автора.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: b150a255e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Познавам хора, които са си направили лазерна операция и "страничният ефект" при тях е, че постоянно усещат очите си сухи, станали са по-чувствителни към светлината и затова почти постоянно носят слънчеви очила. И възстановяването на зрението може да продължи дълго, с месеци.
Също така с времето може пак да се появи диоптър, тъй като не се променя формата на окото (което е малко удължено при късогледството), а само се моделира роговицата така, че да компенсира диоптъра, т. е. човекът пак ще опре до очила, макар и с по-малък диоптър. А да сложи лещи след лазерна корекция, ще е малко трудно... Операцията е по-скоро козметична, не е панацея и аз не бих си направила такава.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker