Данък на къща - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Данък на къща
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 1166 пъти
Здравейте, от много време никой не живее в родната ми къща и близо 8-9 години никой не е плащал данъка. Голямо семейство сме а на никой не му пука. Аз съм най-малкия син и аз ще се оправям защото къщата ще я пишат на мое име. По същество.. Искам да попитам възможно ли е да ми вземат къщата ако не го платя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2df6729d63
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Досега не съм чувал да са взели къща заради неплатен данък, но всичко е възможно, така че не мога да гарантирам.
До колкото знам когато не плащаш данък за собственост общината прави дело и те дават на съдия изпълнител на който ако не платиш почва да рови да праща писма до банките да търси дали имаш банкови сметки от които да вземе, после идва у вас, търси движимо имущество да вземе, чак тогава гледа колко имота имаш за продаване, но досега не съм чул някой да чака до продажба на имоти заради данък, като прати съдията писмо и си плащат.
Но знам едно няма как да се предпише имот на твое име, ако данъка му не е платен.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: da1f4bce9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей! Нашите не бяха плащали данъка на къщата ни на село от години. Но наскоро беше изпратена призовка, в която пишеше, ако данъкът не бъде платен до две седмици, от датата на получаване на документа, ще дойдат хора, които ще вземат неща от къщата на дължимата стойност. Сумата беше близо 500лв. Едва ли ще ви вземат къщата, но е хубаво да платиш преди да ти пратят същото нещо и на теб. Просто за да си по-спокоен.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 09f25abb9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Точно по този казус се консултирах с адвокат на скоро. По принцип може - по давност. Ако някой докаже, че 10 г. е живял там, поддържал я е и т.н., може да си препише по давност. Това доказване става много лесно - само свидетели са достатъчни, а такива има бол на село, дори ще излъжат за някой лев. Дори не е необходимо да е плащал данъка, а ако го е плащал още по-зле за теб.

НО има едно НО. Ако след като някой си я е прехвърлил по давност, ти като съсобственик имаш право да право да оспориш само своята част от къащта и лесно да си я върнеш. Това става в срок от 3 г., считано от момента, в който си научил. Но понеже не можеш да докажеш кога си научил, за по-сигурно трябва да е от момента на прехвърляне.

Обачо дори и да го оспориш процедурата не е лесна и евтина и не знам дали ще има въобще смисъл, особено ако частта ти е малка. И дори и да си върнеш частта, кел файда като останалата част пак ще е на човека, придобил я по давност.

Най-добре да се разберете от сега и да си я прехвърлиш къщата на свое има, ако трябва наплати им там дяловете. Защото ако не се разберете помежду си, там вече влизате в съвсем други сценарии, за които нямам време да пиша, но накрая може и да стане така че цялта стойност на къщата да отиде по съдилища и в крайна сметка никой нищо да не види.

И имай предвид, че общините от сравнително скоро се усетиха и започнаха да дават длъжниците на ЧСИ, за да си събират вземанията. А ако започнат такава процедура, сложи още 1000 лв разходи за ЧСИ, които ще ги вземат от собствениците. Ако трябва запор ще им направят и пак ще си ги вземат.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2df6729d63
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   №3 Прав си но казусът тук е друг. Автора не е собственик. Той няма право нито да плаща данъка насъбран до момента, нито има смисъл да търси да наплаща дялове на чичовците и лелите си, докато не му прехвърлят поне частта на баща му.
Аз имам подобен казус в момента. Тъста и тъщата са на по 65г имат апартамент в града до болницата и наследствена част от къща на хубаво село където имотите са скъпи, обаче не са грижовни собственици, гледат само ракия, салата и кюфтета да има да са добре облечени и на разходка в центъра, друго не ги интересува, абе живеят в мръсотия и мизерия, в апартамента им не можеш да се разминеш от скупчените стари мебели събрани от съседи и приятели. Обаче не дават да правя подобрения, нито в къщата на село, нито в апартамента им, не дават да боядисам нови мебели да купя, макар жена ми да е единствено дете, те ги било страх да не им превзема имотите, което разбира се няма как да стане. Работата е там, че сестрата на тъста започна да се грижи редовно за къщата на село, тъй като е родена там се има и със съседите, накара тъста да си продадат нивите с парите направи ремонт на стените, дограмата и покрива на къщата. Документи за ремонта няма, но майсторите са виждали само нея тя е поръчвала с общите пари. Накрая ще се окаже, че само братовчедите на жена ми ще наследят къщата, а жена ми ще остане с пръст в уста. Жена ми е ядосана на родителите си че не се грижели за селската къща и отказва да говори с леля си, защото лелята устата. Затова жена ми отказва да ходим на това село, никой за сега не ни спира, но жена ми не иска срам я е от родителите й. До колкото разбрах, тъстовете и с бързи заеми са се забатачили така че и апартамент не е сигурно дали ще наследи жена ми. Аз обаче съм в шах и мат няма какво да сторя, нямам права да правя каквото и да било.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 09f25abb9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   4, да, юридически нямаш права. Колкото за ремонта щом сестрата на тъста няма документи, тя (или децата ѝ) няма право да наследи повече от половината. Може най-много да наследи 5000 лв допълнително, защото този ремонт може да се докаже само със свидетели, а при такова доказване тавана е 5000 лв от стойността. Т. е. ако къщата е оценена на 30000 лв, 5 са нея, а останалите 25 се делят.

Но щом тъста се е набутал с кредити, по-добре приживе да прехвърли апартамента на дъщеря си, че да не му го вземат. Ама щом сте в такива отношения, май трудно ще се навие. Накрая (ако не му го вземат, докато ритне камбаната) жена ти ще наследи апартамента и евнетаулно част от къщата, но и дълговете. Ако дълговете са повече от активите, имате право да се откажете изцяло от наследство. Но и да наследите само активите, без дълговете.

Иначе автора наистина да поясни по-конкретно какаъв е точно казуса, защото така като ми обясни, проумях, че може наистина казуса му да е по-различен.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: df30628b54
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Първо след смъртта е трябвало да подадете имотна декларация. Подава я само един за всички и така всеки си получава съобщение колко дължи според дела си. Няма да ви глобят, защото 5 годишният давностен срок е минал. Така че, подайте си декларация. Удостоверение за наследници също ти е нужно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2df6729d63
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 5 от 4
И как се наследяват само активи? Вярно че техните дългове са без залог, засега, от фирми подобни на изи кредит, ама те май редовно ги съдят.
Колкото до селската къща сестра му на тъста му е дала две стаи за него две за нея, обща кухня, нейните оправени блестят неговите вътре купчини ама не я познавам добре жената какви са й намеренията. Аз бих й давал пари за поддръжка стига ми да можем да запазим хубавото място, там мястото е уникално, река, водопад, вир, плаж, скали високо в планината, прохладно лято.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 09f25abb9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   7, няма как да наследиш само активи. Или всичко (активи и пасиви), или се отказваш от наследството като цяло. Ако дълговете са повече от активите, от чисто финансова гл.т. трябва да се откажеш въобще от наследство. Имай предвид, че при самото наследяване и подялба пак имаш разходи - данъци, адвокати, нотариуси, документи и т.н.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2df6729d63
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Е 8 тогава не знаеш какви ги говориш! В №5 си писал цитирам "Ако дълговете са повече от активите, имате право да се откажете изцяло от наследство. Но и да наследите само активите, без дълговете."
Тоест имало възможност да се наследят само активи, аз се изненадах и затова питах, вие ми отговаряте, че нямало възможност е защо написахте тази глупост "Но и да наследите само активите, без дълговете."
Аз вече съм наследил моите родители и съм наясно с документацията, затова и още в №4 казах че права нямам в случая.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 09f25abb9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9, относно "Но и да наследите само активите, без дълговете"

Да, извинявай, грешката е моя. Понеже бях на работа и като стигнах до там, ме прекъснаха и съм се разсеял. Просто съм преминал на следващото изречение, без да довърша това.

Но наистина по закон ако наследяваш, наследяваш с дълговете. Това го знам със сигурност, че е така по закон.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker