Как се вдига самочувствие? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как се вдига самочувствие?
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 1397 пъти
Сигурно ще е една от поредните истории на някой неудачник в този сайт, но все пак ми е интересно дали положението може да се подобри за това реших да пусна тази тема.

Ще се опитам да съм кратък, докато разказвам историята си.
Още от малък в училище бях най-смотания (или един от най-смотаните). В къщи баща ми непрекъснато ми е говорил как от мен нищо няма да стане. Нямам обяснение защо бях такъв смотан - дали заради приказките на баща ми или просто ген.

Така стана, че много рано си хванах приятелка - още докато бях на 19 години и след това бях дълги години с нея и не ми се е налагало да мисля за сваляне на жени, но дойде и този момент в живота ми преди около година. Сега вече съм на към 35 години.

През това време поне в работата ми нещата вървяха. Работя в IT сферата и поне от към заплата съм добре, но така и не се издигнах до някой ръководен пост.

Това, което ми прави впечатление е, че явно самочувствието и увереността не идва от материалното състояние на човека, ами е до характер. Примерно - виждал съм гумаджия, който е по-млад на години от мен, който живее при родителите си и кара 20+ годишна изтормозена кола, но е с такова самочувстиве, че не мога да си говоря с него. От друга страна аз взимам достатъчно, за да не се притеснявам за храна, за сметките и за някои основни неща, карам нова кола имам вече и изплатен апартамент в столицата, от скоро имам и мотор - все неща, за които много хора, които познавам могат само да мечтаят.

Принципно ми е все тая за самочувствието ми. Харесвало ми е, че съм си скромен и не съм се надул като някои други хора, но когато въпросът опря до това да си търся половинка се оказа, че самочувствието и увереността са нещо много важно.

Въпросът ми е - дали има някакъв начин да подобря нещата и най-вече ми е интересно дали сте познавали или познавате човек, който е бил така да се каже смотан, но с времето е успял да се промени и да стане като нормалните хора?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6a0c318b7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да, познавам, самата аз! Всъщност разковничето е в това да за обичаш себе си, такъв, какъвто си и да имаш свое мнение.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: b0e61dcbb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   От автора:
Добре - обичай себе си, но как да се обичаш, когато примерно виждаш, че никой не те харесва, никой не иска да чуе какво има да кажеш и т.н. неща нормални за свитите хора с ниско самочувствие?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: b4f65c3b1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ето още едно женско мнение;) :
Плюс това, което казва номер2 трябва да се прибави и това човек да спре да поставя на пиедестал който и да било друг човек, независимо колко успехи има и колко по - добре изглежда. Всеки си има някакви недостатъци/кусури. Правилно си разбрал, че самочувствието не идва от парите. (дори смея да твърдя, че е обратното :), е да иска се и акъл, в смисъл сега някои 'противник' на самочувствието може да ми се наежи и да почне да обяснява, че с голо самочувстие само не става, затова си правя труда да се обясня - да не става, но пък без него също не става)
Иначе да, родителите винаги са виновни за такива психологически неща, особено затова как човек възприема себе си, защото те отговарят за детството, а детството е супер ключово за всеки човек, защото тогава се поставят основите на характера на човека. А както знаем основата е най - важното нещо за каквото и да става въпрос.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: e7a4b192c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Това при теб не ми изглежда като липса на самочувствие, а като дилема за обвързване изобщо. Оттам идва неувереността ти.
Иначе съм поддържник на тезата, че самочувствието идва с парите, защото те премахват много граници, което дава възможност за изява на личността, и то не само в придобиването на ненужни, луксозни глезотийки. Самочувстието на гумаджията също е заради парите, макар и да не може да се сравнява с твоето материално състояние. Той е доволен от 20 годишната си трошка, домът и заплатата си. Само хора, които хем са оставали без никакви или с мизерни пари и без сигурност за утрешния ден, хем са разполагали с десетки хиляди, могат да усетят значението на фразата "Самочувствието идва с парите". Номер 4 не е от тях, млада идеалистка е все още.

Номер 2 също говори с клишета и коментарът ѝ има нужда от сериозна корекция. Почти всички хора обичат себе си, затова задоволяват ежедневно своите нужди - физиологически и ментални. Проблемът тук е не до обичането на себе си, а до харесването на себе си. Присъщо на хората е да се стремят към повече, към по-добро, към усъвършенстване и развитие. Когато човек не се харесва, той има възможност да направи някакви промени на това, което не харесва у себе си - дали визия, дали интелектуалното ниво или психическото си състояние. В повечето случаи мързелът е главният фактор човек да не прави нищо, за да се харесва поне малко повече. Не си глупав, би трябвало да си добре с логиката щом работиш в IT, анализирай какво не харесваш в себе си и какви начини (разумни) за промени можеш да направиш. След това си изясни за самия себе си дали наистина търсиш обвързване, и ако търсиш, дали е реално или е прекалено идеалистично и невъзможно. Щом се изясниш със себе си, ще дойде увереността ти. Самочувствието си го имаш... поне докато имаш пари. :) Ако имаше възможност бих наблюдавал или участвал с интерес в самоанализите ти, но няма как да стане, освен ако ги публикуваш тук. Успех!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 471e6a69a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Питаш има ли начин да станеш като "нормалните" хора... Ами първо да започнем с това, че няма "нормални" хора и "ненормални" хора. Това бинарно мислене е проблем, типичен за много хора в ИТ сферата (и аз съм там). Като цяло повечето хора в ИТ имат добро логическо мислене, но са глупави в житейско отношение. Глупави са, защото вземат отлични пари за нашия стандарт, но въобще не ги използват. Ходят с дрипи за по 20-30лв, с маратонки за 50лв, карат коли на по 20 години. Разбирам ги, защото и аз бях така. Идвам от много бедно семейство, където дрехи от първа употреба се купуваха веднъж на високосна, а всички останали се купуваха от втора ръка или някои по-богати семейства ни подаряваха. Родителите ми налагаха множество ограничения, за да не харча. Не можеш да си купиш това, не можеш онова. Та години по-късно такива хора ставаме потиснати житейски и си държим семейните модели, докато не получим осъзнаване.

Този гумаджия, за който говориш, сигурно е израснал в семейство, в което бащата е бил водещ и се е държал тежкарски. Сядал на масата и казвал на жената да сипе ракийка, примерно (или нещо от този сорт). Затова е гумаджия, но и затова има "самочучвствие". В твоето семейство сигурно са те ограничавали, а и вероятно има някакви други неприятни динамики, подобно на моето, затова си станал интроверт, който обаче успява да разбира сложни системи да вади добри пари. Просто си житейски незрял, както повечето хора в ИТ, и не си ползваш кинтите да инвестираш в себе си, да си правиш кефа и да си вдигаш статуса. Даже не знам какво толкова правят моите колеги с парите си.

Като fellow IT, който е взел да се издига и да трупа самочувствие, ти казвам, че трябва да си купуваш и да правиш неща, които ти правят кеф на теб, а не да се подчинаваш на семейните модели, защото при нас голяма част от тях са потиснически. Отиваш в някой мол и обикаляш няколко магазина за яки тениски например. Ама наистина яки, да те кефят. Не да мислиш "в офиса ще изглеждам добре с този поло т-шърт, ще приличам на истински мормон-програмист". Не. Трябва да си с нагласата "искам тениска, с която да ме забелязват мацките, и която да ми е кеф. Като я обличам да ми е кеф, да изпитвам кефство от цялата работа и като се скивам в огледалото да изглеждам добре с нея". Ей това е мисленето, не само за дрехите, а за много други неща. ИТ си, имаш пари, ползвай ги да си правиш кефчето. Когато мацките видят, че си правиш кефа и че се раздаваш за себе си, ще искат да са част от твоя живот. Жените харесват щедри мъже. Примерно купуваш си часовник. Мен преди години ме кефеше един часовник за 1000лв. точно. Ама с ивикам баси многото пари са това (всъщност по-малко от половин заплата и то при условие, че не купувам часовник всеки месец нали...). И не го взех. Взех си някакъв за 180лв. Носих го, ама някак си... абе не ми беше кеф. Година по-късно един ден станах и отидох и си взех часовника за 1000лв (още беше толкова). Супер яко ми е, още си го нося. Слагам го и си знам, че е як. Със стъкло от сапфир, блъскал съм го и нищо му няма. Получавал съм комплименти за него и от двата пола. Супер готин часовник.

И така: виж какво ти доставя удоволствие и по възможност го прави/притежавай. Така автоматично ще си вдигнеш самочувствието, защото самият ти ще следваш твоите собствени желания, а не желанията на наследените семейни модели.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: b0e61dcbb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора:
Благодаря за съветите! Само да споменя, че в момента си имам сериозна приятелка и нещата вървят добре. Просто споменах, че през годините липсата на самочувствие ми е била проблем при намирането на партньор. Също така никога не ми се е случвало някоя жена някъде да ме хареса и да започне да ми се сваля, което също бута самочувствието ми надолу.

Иначе се опитвам да си угаждам. Специално с дрехите съм малко скаран, но иначе по коли, пътувания, телефони и какви ли не други глупости пръскам доста пари. Вече съм се утърсил от семейната черта да се стискам за всичко.

Може би това, което споменах, че никоя жена не ми се е натискала ми тежи най-много. Сякаш съм крайно не привлекателен за другия пол и не разбирам защо. Отдавам го на нискто самочувствие и за това попитах какви са начините да поправя това.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 9140c1dec9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Авторе, ами може да си генетично грозен.
А мислиш ли, че е справедливо спрямо настоящата ти приятелка да мечтаеш да ти се свалят разни жени?
Пожелавам ѝ да си намери някой истински човек, защото ти си Смотльо в пълния смисъл на думата.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 27e9ef3f4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   от 6 до автора: Не знам защо го имаш това желание жените да ти се натискат, но предполагам, че е защото си видял някъде на някого да му се натискат, комплексирал си се от това и искаш и на теб да ти се натискат. А работата е, че жените се натискат на много малко мъже, но това не означава, че не харесват останалите. Просто повечето жени не са активните, поне отначало, и чакат мъжът да действа.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: e7cf5cd4b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе, след изказването ти (номер7) ти препоръчвам директно да попиташ приятелката си. Тя ще то даде най-добър съвет!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: b0e61dcbb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   От автора до номер 8:
Не знам дали чак мечтая да ми се свалят жени, но бих се радвал, ако стане така не за друго, ами защото ще знам, че съм харесван човек.
В случая си харесвам приятелката и нито ще тръгна да се занимавам с някоя друга жена, нито бих й изневерил.
Темата беше за моето замочувствие и не знам какво общо има с приятелката ми. А аз съм сигурен, че тя е щастлива с мен, прави ме щастлив, дава ми много положителни емоции, а и като гледам как живеят повечето хора и другите жени мисля, че и аз й давам доста повече от средно статистическото.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker