Гадна работа, не мога да върна пари които дължа на приятелка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Гадна работа, не мога да върна пари които дължа на приятелка
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 2455 пъти
Става на въпрос за пари където ми ги даде на заем една близка приятелка. Цялата работа е, че с мъжа ми бяхме затруднени с финансите и тази приятелка където по принцип живее в чужбина се беше върнала в България за Коледа и като й споделих, че ни е трудно ми предложи да ми помогне, даде ми 700 евра и се уговорихме да й ги върна като се стабилизираме. През март тя пак си дойде в България и аз й бях приготвила парите (не ме питайте как), но тя разбра, че пак ни е трудно и каза не ги връщайте сега. Аз обаче държах да й върна поне нещо и казах сега връщам 200 евра и следващите скоро надявам се. Естествено й благодарих за разбирането и така. Сега тя ще се връща пак в България, но аз просто ги нямам парите да ги върна и съм в страшно объркано положение. Не знам какво да й кажа, чак срам ме е хванал. Повече от 100 евра ми е невъзможно да и върна, даже и толкова едвам ще събера. Мъжа ми за един период беше останал без работа, а аз с учителската заплата кое по-напред да покрия. Давам и частни уроци, но сме в малък град и е трудно. Направо ми се плаче, защото ситуацията е адски нелепа. Ако й кажа, че ни е било трудно и мъжа ми е бил без работа може да реши, че сме мързеливци и просто не искаме да й върнем парите, а няма такова нещо. Всякакви съвети ще са добре дошли, че вече ми е гръмнала главата от тази история.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: e42042dc26
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   о, не си само ти. аз на мой приятел му дадох 4000 лева с уговорката за половин година да ги върне. После пак ми иска, сега има да ми дава 5300 а минаха 3 години от тогава
кажи й, ще те разбере

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: fe666ef332
гласове:
1 2 3 4 5
  (94 гласа)

2.   Ако спомене нещо, просто смени темата. Все някога ще забрави за тези пари. Щом живее в чужбина, значи си има достатъчно.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 4ac403f33c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Аз също живея в чужбина и за няколкото години откакто съм тук съм давала доста повече пари или скъпи, но нужни вещи на хора, повечето дори не са ми приятели ,а непознати във връзка с някаква трудност или като приятелска подкрепа. Просто защото съм искала да направя добро. И дори не съм си помисляла, че тези хора ми дължат нещо. Дори и добро отношение не съм очаквала , ами ей така , за душата ми съм го правила. Спрете с това притеснение. Успокойте се, обяснете на тази ваша позната затрудненото положение и в следващата година отделяйте по малко на месец, за да и върнете парите, защото ако тя ги очаква, значи не струва особено като човек. Животът е кръг, днес си долу, утре горе, после долу и така. Представете си едно виенско колело. Хайде стига с глупави притеснения. Никой не обича да се чувства длъжен, разбирам. Но ако познатата ви е такъв човек като мен изобщо е забравила за тях и надали очаква да и ги връщате. Поздрави и спокойно!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: ea700d418b
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

4.   Ха-ха, номер 2, интересен коментар...

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c36b66159f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Нали сте приятелки, какво страшно има.
Заделяй на месец по 50 лева и и ги връщай на части.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 4428d27868
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Има една приказка - "пито-платено". Никой с нищо не ви е длъжен. И да нямате възможност да върнете наведнъж цялата сума, непременно върнете някаква част, по-нататък още малко и така докато се издължите. Не се притеснявай чак толкова, едва ли приятелката ти чака на тези пари, но направи така, че да имаш очи, ако пак изпаднеш в затруднение да потърсиш помощта ѝ.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 45f4f990a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

7.   Заради такива като номер 2 не давам вече никому пари назаем.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: ff1e085af8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   да, номер 2, те в чужбина просто берат парите от дърветата...
авторке, некоректно е да не си държиш на думата, и то няколко пъти. ако трябва, изтегли кредит, не от бързите, а от банка, ако трябва, вземи назаем от някой друг, но заемите са за да се връщат.
а номер 3 може да прави добро без да очаква нещо в замяна, но въпросната приятелка ги е дала назаем, а не като подарък и това значи, че трябва да й ги върне. дали за нея са много или малко, няма значение, никой не знае нейното положение, а и не е важно. човек трябва да си връща дълговете.
а авторката мога да я посъветвам да потърси дългосрочно решение за финансовите си проблеми - друга или допълнителна работа, работа в чужбина за известно време и т. н.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 4231d982da
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Стига бе, как учителка... вие толкова неграмотно пишете? !

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: a3c95c81a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Авторке, радвам се, че все още има хора като теб. Съвестни, благодарни. Имах една "приятелка". Всъщност беше приятелка на моя съученичка от гимназията с която впоследствие си развалихме отношенията, заради онази.. първата, "приятелката". Е, тя ме източи като банкомат, ама и аз тъпа, все й помагах, а тя по цял ден спи, работеше само сутрин за четири часа. Беше ми казала, че заплатата й е 200 лв, и един ден разбирам, че заплатата й всъщност е 500лв, но криела, явно за да е все "без пари" пред мен. Купуваше си якета и обувки от мола за по 200-300 лв. Ужас...
Един лев не ми върна. И така... Вече 4-5 години минаха и тя горката е забравила..
Един съвет. Най-хубавото, което можеш да направиш е да поговориш с тази приятелка и когато разбере, че ти помниш, не си забравила и ти е неудобно, няма да се обиди. А знаеш ли какво е човекът, който ти дължи пари, да се прави, че нищо не е станало, нищо не е било и не ти дължи нищо?
Между другото, ако сега се познавахме, щях да ти помогна финансово. Ето на такива хора си струва да се помага, не на измислените "приятели" и използвачи, които играят игрички и те лъжат...

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 726f6eb2d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Какви приятели имате... Аз съм давал "заеми" (не е подходящата дума) на приятели и не съм си ги искал, защото когато ти си готов да дадеш заем значи ще има пари. А и все пак тези хора са ми приятели... Аз може и хубаво да не съм прочел темата, но тя въобще иска ли си парите? Или Вие искате да се изкарате светица и ще ѝ върнете парите, каквото и да струва?

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 58fabc1ce7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Не е така 12. Преди години дадох 700 лв. на приятелка от провинцията да си покрие вноските по някакъв кредит. После изпищя, че няма пари да си плати тока. Преведох й още 180 лв. След месец-два се омъжих. Поканих я на сватбата си, предоставих й своето жилище, но тя не пожела - далече било от центъра - така че й наех стая в хотел. Да, обаче, хотелът не й харесвал. Така че в крайна сметка платих 300 лв. за апартамент на гостенката си в избран от нея хотел плюс пътните й разноски, защото била "закъсала" (тези разходи не ги слагам в сметката, защото бяха направени от мен от приятелски чувства, споменавам ги само, за да илюстрирам нивото на моята наивност). После пък й се наложи да сменя жилището си и й трябваха спешно 600 лв. за предплата на наема на следващото. Изпратих й ги. След това още 1200 за някакъв "уникален бизнес". И още, и още, и още... След всеки транш, обещанието беше: "Другия месец ти ги връщам". От тогава минаха 10 години. Ще каже някой, като номер 2, имала-дала. Да, ама тогава имах. А животът е променлива величина. Баща ми почина, майка ми се разболя тежко, аз се разведох, после и аз се разболях зле. И в един момент се оказах в една стаичка под наем, болна, сама и отчаяно търсеща помощ. Звъннах на "приятелката" си и й казах: "Вили, толкова години досега не съм те притеснявала, защото зная, че и ти си имаш грижи, а аз бях в състояние тогава да ти помогна. Но сега имам огромна нужда от твоята помощ, трябва ми лечение, не съм в състояние да работя, в безизходица съм. Моля те, върни ми поне една част от парите, които ми дължиш, за да си платя поне покрива над главата". Отговорът беше: "О, скъпа, толкова съжалявам за проблемите ти! Но нямам и една свободна стотинка. Чао и бързо да оздравяваш! " След което просто престана да си вдига телефона.
Така че аз напълно разбирам авторката на темата. За щастие нейната приятелка няма да изпита жестоката обида, която изпитах аз. Мисля, че ще прояви разбиране, защото наистина ситуациите около нас се променят. Важно е, авторке, че ти наистина се чувстваш отговорна към близката си. Просто поговори честно с нея и направете двете ясен план как и кога да възстановиш дълга си.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 83d02b9b05
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Какви коментари прочетох, просто не е истина. Имала-дала, тя е приятелка, тя е в чужбина и не очаква да и ги върнеш.
Хора, тук има уговорка, пари на заем, не дарение. Естествено, че трябва да се върнат!!!

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: ff1e085af8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   13, нали знаеш приказката: излъжи ме веднъж, срам за теб, излъжи ме втори път, срам за мен. Всеки може да се излъже в преценката си за някого, но да влезеш в ролята на банкомат с години, да даваш ей така, без грам да ти връщат поне част от сумата и да предявавят безкрайни претенции и желания, си е чиста глупост!
с това съвсем не искам да оправдая бившата ти приятелка, но и ти си си виновна до голяма степен. явно вече накрая си си взела поука когато обаче си останала съвсем без пари

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 70138037d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Не мога да повярвам колко положителни коментара има №2 и колко хора мислят като този човек...

Срам ме е че имам българска националност.. то не бе циганията на болшинството, липсата на елементарно възпитание и прочие..

Виждам че на много не им пука това да си загубят и приятелство заради някакви си 100 евра..

Не че не са много пари за България, но по-лесно е човек да обясни случващото се и да каже как стоят нещата от колкото да постъпи долно със човек който е благоволил да помогне. Така става накрая че хората не искат да си и помагат.

Леле колко долни хора има явно..

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 3315e9cfb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

18.   Потресена съм от гласуването на коментар номер2 !!
Явно масата българи тотално изпростяват, и този процес е в прогресия...
Подкрепям казаното от коментар номер8.

ж30

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 2cb1fa44e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

19.   17, 18, така е - Ганьо си е тъпо парче и тарикат на дребно. Забележете и гласуването на номер 7 към момента с 3 от 3 единички. Значи балъците са длъжни да дават пари, а Ганьо като се прави на ощипан, когато трябва да ги върне, е за похвала. С такова селско мислене ще има още бая хляб да ядат.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: d33f93e61c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Не забравяйте, че в тоя сайт 90% от писачите са аутсайдери и ганьовци. Тук влиза най-долната част от обществото. Човек който има хубав живот няма да седне да се обяснява в сподели. Така, че този сайт е всичко друго, но не и извадка за положението на мнозинството българи.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: aebd34aae6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Ако искаш да й върнеш парите ще успееш, малко по-малко ще ги събереш, все пак така е редно.
Аз пари на заем много рядко съм давала и опита ми е лош, хората си мислят че им ги подарявали. Вече отказвам, казвам че нямам, правя ремонт, или съм взела заем и т. н. т. Парички давам само на най-близки роднини. Щом се отнася за пари човек трябва много да внимава и на кого да дава, има кредити да се оправят, там щат не щат ще ги върнат.
Аз на заем не съм взимала, мен за щастие са ме научили да си права сметката. Аз не харча цялата си заплата и винаги съм пестяла между 20-50 % от заплатата си.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 2cb1fa44e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (39 гласа)

23.   20, дяволски си прав, тук повечето са утайката на обществото :). Човек не може да попита нещо в някоя тема и веднага му се нахвърлят с обиди, забележки за правопис и всичко друго, но не и с реални съвети. И без това като гледам стила на писане, пишат основно 20-тина заяждачи в половината теми, другите явно само четат и рядко коментират, което е по-добрия вариант. Но то по форумите като цяло си е така. Аз по себе си съдя, че когато живота ми е подреден, ми дреме на онази работа за "сподели", а когато съм потиснат и нещо не ми е наред, влизам тук я за да се оплача, я да прочета нещо от любопитство, при което в 99% от случаите ставам пишман, но пък се надявам, че в единия процент, ще науча нещо полезно, както и се е случавало, но този 1% има прекалено голяма цена.

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 4592ce1255
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Чета номер 13 и не вярвам на ушите си!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 41662191b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   Предполагам, че доста хора са гласували положително за коментар 2, само защото звучи нереално брутално, та чак е смешно.

Пари назаем не ми се е налагало да вземам до момента. Давал съм два, три пъти малки суми, но ответната реакция не е била добра. Или не връщат и прекратяват контакти, или само дават напразни обещания. За съжаление, май повечето хора искат пари само и само, за да "избомбят" някой честен и доверчив човек, който ги смята за приятел.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker