Относно религиите! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (100841)
 Любов и изневяра (23903)
 Секс и интимност (11779)
 Тинейджърски (20535)
 Семейство (5091)
 Здраве (8088)
 Спорт и красота (4226)
 На работното място (2312)
 Образование (6208)
 В чужбина (1344)
 Наркотици и алкохол (961)
 Измислени истории (742)
 Проза, литература (1531)
 Други (13974)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Относно религиите!
преди: 9 години, 9 месеца, прочетена 2942 пъти
Така, първо искам да кажа, че не искам да обидя никого с тази тема, а само да се опитам да кажа това, което мисля.

Ето какво се чудя. Защо в днешно време, с толкова напреднала цивилизация, с толкова научи открития, все още има много (тъпи, с извинение) хора, които вярват в религии.

Всеки знае, че те са били измислени, за да подчинят народа.

Примерно според вас защо в исляма се забранява да се яде свинско? ! Ами много просто. Повечето мюсюлмански държави се намират в много горещи места. И жегите, в комбинация с свинско за обяд могат да доведат до много лоши неща. А защо ги обрязват? Защото е по-хигиенично и доста от тях се намират в пустинни области, в които няма възможност да се измиват често.

Така.. мога да дам още примери, но сега не ми се обяснява. Пиша това, защото видях една тема (написана преди 2 години) в която някаква жена станала от християнка - мюсюлманка и такива глупости и долу имаше стотици коментари, от които прочетох 30 някъде и нито един не ми хареса и затова реших да направя тази тема.

Другото, което искам да кажа е че религиите са забавили цивилизацията на хората с хиляди години. Ако ги нямаше, сега щяхме да сме много по-развити. От навлизането на Християнството в Рим (около 0 г. ), до времето, когато Християнството и като цяло Религиите спряха да имат толкова важна роля в живота на човека (1800 г. ) цивилизацията на хората почти не е "мръднала". Добре че са последните 200 години, че да дръпнем малко поне.

Ако премахнем религиите, ще сме много по-добре. И без това не са верни, защо да стават още атентати, защо да се водят още безсмислени войни на религиозна основа? Защо?

На 15 години съм и съм го осъзнал, а има хора на по 30-40 и т. н. които не са.

Това е от мен. Ако може без обидни коментари :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 9 месеца
hash: 9187045361
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

1.   Прав си за причините и последиците от религиите. Но те определят не само това, в което вярваш, а и начина ти на живот. Също така, ако не бяхме християни, нямаше да се запазим като българи при 5 века робство. Затова има и толкова коментари по тези теми. Не си мисли, че всеки приказва, защото вярва в това или онова. Причините са много по-различни от колко ти си мислиш.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 354ce3729a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

2.   Това вече го беше писал някъде, или греша?
В заблуда си за много неща - морето винаги изглежда до колене, докато не нагазиш в него...
Младостта ти и липсата на житейски опит те оправдават донякъде, обаче.
Също така от опростенческата ти представа за нещата, и от толкова "простите им и логични" обяснения лъха неподправен, наивен материализъм, който искрено се надявам някога да промениш. Засега просто приеми на доверие, че Битието представлява нещо много повече от това, което възприемаме с петте си сетива като "материален свят". Знай също, че будното, ежедневно съзнание е една много малка част от човешката същност, останалата е несъзнавана, скрита от волята и обсега на съзнанието ни.

Само с няколко изречения - религиите са важен етап от духовното развитие на много хора. Те изглеждат нелепи както от материалистична гледна точка, така и от гледна точка на силно духовно напредналите личности. За хората на междинно ниво обаче, религиите са си много хубаво и задоволително обяснение на маса неудобни екзистенциални въпроси от рода на "Какво представлява съзнанието? ", "Защо сме тук? ", "Какво представляваме? ", "Какво диктува вътрешните ни импулси - в кого да се влюбиш, какви дейности да препочиташ, какви дарби и таланти да имаш? ", "Какъв е мисълът на живота? ", "Какво представлява смъртта и има ли някаква форма на съществуване отвъд нея? ", "Какво представляват материята, енергията и вероятностните полета на най-ниско ниво? ", "Израз на какво са свободната воля и принципа на неопределеността на Хайзенберг? ", "Какво е Съдбата? А случайте на спонтанна телепатия между близки хора? Синхроничностите? Сънищата? Променените състояния на съзнанието? Екстрасензориката? Праната? . "

Религиитенищо не са спели нито забавили - от нивото на всеки един човек зависи за какво средство (или "патерица"/"проходилка") ще се хване по пътя на собственото си развитие. Средствата, които са над твоето моментно ниво представляват лост, за който можеш да се хванеш и да се издърпаш напред. Тези които са на и под твоето ниво са вече на практика безполезни за тебе, и ако продължаваш да се държиш за тях поради някакви сантименти, или поради липсата на воля да продължиш напред, наистина можеш да забавиш развитието си. Масовото разпространение на религиите може да ни говори само едно - че те са много мощно и същевременно много лесно смилаемо средство за духовно развитие, допадащо на много хора. (Не бери грижа, че може да се използват и като средство за манипулация на масите - манипулираният ТРЯБВА да бъде манипулиран, докато сам не осъзнае и не отхвърли това... )

Обзалагам се, че не си запознат в детайли с нито една религия, нито с хилядолетните философски и духовни въпроси, които тя третира, след като гледаш толкова "от високо" на нещата. Много полезно, а предполагам и интересно за тебе ще е да го направиш.

Религиите имат толкова общо с тероризма и атентатите, колкото общо има футбола с вандалщината на феновете и побоищата след мачовете - просто всичко е до нивото на развитие на съответните групи хора.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 2bf492b8d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

3.   първо, не си спомняш, но 10-тина години преди твоето раждане е имало комунистически режим, забраняващ религиите и това не е довело до нищо добро - зверства, диктатура, възродителен процес - мисли и за Хитлер и Сталин - двамата атеисти.
Човекът има ПОТРЕБНОСТ от религии, за да се пребори със страха си от смъртта, ако е прост и необразован му трябват и минимум норми на поведение, ценности, надежда. Няма нищо лошо да си атеист, но трябва да приемеш, че има хора, които не са.
Аз бях писала като „християнка“ в темата, която споменаваш, защото вярвам, че религията е повече от неяденето на месо или обрязването, повече от вярата в един брадат дядко - религията ВЪЗПИТАВА, внушава ценности, учи ни на добро и зло.
Християнството например има светци, чиито живот е за пример и е ориентир. Христос учи да обичаме, да си помагаме, да прощаваме - все неща, които дори един атеист трябва да спазва, за да води нормален социален живот.
Да, по-голямата част от хората са прости и това е естествено, не може всички да сме интелектуалци, да имаме висше или да идваме от добро семейство и да си правим сами изводи за живота. Над 90% от хората имат нужда от нормите, който ни дава религията и, не случайно има една дума „Религията е опиум за масите“ (май на Сталин) - да така е.

Дори да забраниш религиите, масите ще си търсят религиозоподобно учение като комунизма, националсоциализма и т. н., които да им дават норми за поведение.
Ето, затова и религията е много важна, но и много опасна - като опиум за масите прости люде, тя може да ги насочи в грешната посока - пример преди са били религиозоподобните учения на комунистите и нацистите, днес, а и в нашата история - това е Ислиямът.
Бъди си атеист, но не забравяй, че ценностната ти система, понятията ти за добро или зло са от ХРИСТИЯНСТВОТО и имаш привилегията да живееш в свободна, демократична ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА.
В Ислиямът думата прошка не съществува - само набери в гугъл „17-годишна убита с камъни“ и ще видиш, какво имам предвид. Затова е важно да ценим православната си религия и да възпитаваме в традициите й децата си, защото индетичността и начинът ни на живот са застрашени и просто го дължим на предците ни, сложили главите си на дръвника, вместо под фереджето, за да живеем днес свободни (атеисти). Особено за децата религията е важна, защото те не могат да си обяснят света около нас, имат нужда от стълб и от набор от ценности и пример за поведение, простички обяснения...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 64ad194dfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

4.   90% си прав, но Висша сила има, макар и да не е белобрад старец с тояга, както ни я представят религиите. Аз съм атеист, но се паля като чуя за фанатическо разпространение на исляма, защото за мен това е най-фалшивата религия, създадена най-късно, с низки цели (извинявам се, ако някой се засегне, но това си е моето мнение). А иначе човекът не може без вяра, без празници и т. н. затова религиите са си още валидни и до днес. Я си представи щяхме ли да празнуваме Коледа и Великден, ако нямаше християнство? По същия начин е и за мюсюлманите, будистите и т. н.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 7db3cdfbac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

5.   От автора към номер 2:

Може и така да е, може наистина все още да не съм осъзнал каквото трябва, явно не е дошло времето все още.
Иначе си прав, че не съм запознат в детайли с нито една религия, просто не намирам/намирах смисъл да го правя.

Към номер 3:
Радвам се, че в държавата ни се изповядва главно Православно Християнство. Което според мен е по-добре от Исляма, не те задължава за много неща.

Към 4:
Така е. А между другото и аз съм се чудил дали наистина има висша сила, но засега съм по-скоро скептично настроен.

Благодаря на всички коментирали.

 
  ...


...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 97a33dae79
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

6.   Колко глупости изчетох... авторе, трябва да има повече хора като теб! Религиите не само че забавят развитието, ами и ни дърпат назад. Аз съм спорила много по тази тема с религиозни хора и някак си никой не можа да ме обори. Защо хората имат нужда от религия и от какво трябва да се "спасят". Защото ако питате един християнин, той ще ви каже точно това "защото бог (пиша го нарочно с малка буква) иска да те спаси от греховете ти". Ами извинявайте, но аз не виждам от какво трябва да ме спаси. Безгрешни хора няма, не твърдя, че съм такава. Но аз винаги задавам един и същ въпрос на вярващите - кое е по-важно, да си добър човек или да вярваш в бог и да го приемеш. И понеже двамата с мъжа ми се интересуваме от това, сме чели доста неща от библията. Според нея може да грешиш, но ако приемеш господ в себе си, той ще ти прости. За мен е по важна връзката с природата например, обичта към животните.
1. Според християнстово, дори да си добър човек, ако не вярваш в господ - отиваш в ада!
2. Според християнството е позволено да си имаш роб. Описано е при какви случаи го придобиваш и в какви случаи губиш власт над него. Тоест робството е нещо съвсем нормално.
3. Ако се спазва всичко, което е написано в библията, сега 99% от хората трябваше да бъдат позорно убити с камъни!
4. Християнството позволява сношение между роднини и между хора от един и същ пол! (да, не бързайте да роптаете.. Адам и Ева са имали двама сина... как точно са се народили всички хора...? Случката се повтаря с Ной.. значи е нормално в едно семейство всеки да... другия)
5. АБСОЛЮТНО всички религии освен Будизма са препис една от друга. Всичко се повтаря с малко променен сюжет.
6. Според християнството светът е на около 7000 години.
7. Християнството слага кръст на еволюцията и техническия прогрес. Когато се приберете вкъщи, пуснете си компютъра и пиете една студена бира от хладилника, това не е благодарение на християнството, а на развитието на човешкия разум в продължение на столетия.
Мога да продължавам с това до утре сутринта, защото много се дразня на всичко, свързано с религия, политика и банкова система.
Ако утре стане някакъв катаклизъм и някой вярващ попадна в гората и трябва да оцелява и да се бори сам срещу дивата природа, нека не се чуди защо господ не чува молитвите му и не му пусне крайче хляб.
Не религията ни прави по-добри, а обичта към природата и животните, защото без тях ние сме едно нищо. Вярвайте в доброто, обичайте се, уважавайте хората до вас и не им правете това, което не искате да правят на вас. Това е истината.
Тази глупост трябва да спре!!!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 480528be59
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

7.   Ти да не си фарисей, езичник. Ще се моля за теб, и дано един ден да не се пържиш в ада. Не си свидетел на нито едно изцелени, на нито едно чудо, за да твърдиш обратното. Не зная как мога да те разобедя. По принцип такива хора като теб, цял живот вярват в иллиюзия. Не зная какво да ти кажа, освен, че и аз също като теб съм на 15 г... Как може да твърдиш обратното, когато не си го почувствал...

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 354ce3729a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

10.   Скъпа №6, и ти, както и авторът, си права за много неща. Също така вярвам, че си и прекрасен човек, имайки предвид принципите, които изповядваш. Допускаш обаче няколко елементарни грешчици: едната от тях е, че приравняваш всички на себе си - хората са различни, разбери го, и според нивото си на развитие имат нужда от различни неща, някои и от религия - и ако тя за теб е безумие и няма смисъл, то не за всички е така; другото е, че възприемаш религиите прекалено буквално и се заиграваш с глуповатите им пилантерийки, вместо да гледаш същността им. И да - будизмът и (х)индуизмът са най-близо до истината. Ако се поинтересуваш обаче от истинската духовност и нейното систематично (научно) изследване ще откриеш един цял вълнуващ и непознат свят и ше намериш отговорите и логичното обяснение на безброй въпроси, които сега ти се струват неразгадаеми (и поради това може би безсмислени). Ще разбереш и какво представляват религиите, от какво са произлезли и защо, понеже всики те в основата си са едно и също нещо. Ще се научиш и как да ги тълкуваш, и как да отделяш зърното от плявата.
"Вярвайте в доброто, обичайте се, уважавайте хората до вас и не им правете това, което не искате да правят на вас." - това са всъщност непреходни духовни принципи, които обаче се обзалагам, че не знаеш какво представляват всъщност и защо са точно такива, а не обратното.
Политиката и банковата система също са част от еволюцията на Съзнанието, и по-точно на определени групи хора (чиито бог в момента са властта и парите, така че и тях можем да ги причислим към съвременните религии...).
Човешкият разум, хех, той е много хубав и мощен инструмент, лошото е, че като всеки хубав и мощен инструмен може да свърши страхотна работа, но може и да направи невероятни бели (както не веднъж е ставало). На деца е опасно да дадеш да си играят с ръчна граната...
На теб и на автора мога да препоръчам цела поредица от книги и филми (не библейски или религиозни), които да понадигнат за вас крайчеца на булото на духовността, стига да не подходите към тях с предубеждение. Мога да ви насоча и към истински преживявания, от които да почерпите директен духовен опит и да си изясните нещата, стига да имате интерес и желание, и да сте достатъчно настойчиви и последователни в търсенията си.
Сигурна ли си, че компютърът и бирата са неща наистина полезни и въобще - венеца на човешката цивилизация? Виждам обаче, че интуитивно усещаш кои са наистина важните неща - ЧОВЕШКИТЕ ВЗАИМОТНОШЕНИЯ и КАРМАТА, която си създаваме. Един ден, когато умрем, няма да си вземем нищичко материално от този свят - нито колите, нито къщите, нито компютрите или бирите... ще си вземем само създадените или разрушени отношения с други хора, както и спомените за постъпките и намеренията си.
В ада няма да отидете, споко, няма такова място... Единственият ад ще е да осъзнаеш на едно много по-високо, по-будно и по-осъзнато ниво дайствителните измерения на това, което си избирал, вършил и причинявал. А от това, доколко си си научил уроците ще зависи дали "ще повтаряш класа" или ще продължиш напред...

Ray

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 6baa7f2107
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

11.   изобщо не е вярно това, което пишеш.....за сьжаление обаче не при всеки човек може да се случи така, че наистина да проумее истината.....а тя е, че има Бог и Библия, която трябва да се чете от всички хора .....за краткия си живот на 23 годишно момиче ми се случиха безумно много неща, от които го видях......хората са се развивали и продьлжават да го правят благодарение точно на едни други хора, които не спират да се молят .....само и единствено Бог е в сьстояние да заличи и незаличими неща.....Бог показва милост и иска от нас просто и ние да можем да покажем такава .....за сьжаление това в доста от случаите е трудно, но не и невьзможно .....Има Бог и просто аз не мога и никога няма да пиша друго, защого знам, че е така .....А ако човек има себе си за нещо е нищо .....Бог си има начините да го покаже на всеки .....и дано ако не с всички то поне с повечето се случи така, че в сьрцата си да го усетят ......защото онзи мир, който Бог може да ти даде никой човек не е сьстояние и не може ;( ;( :) :) :)
di_23

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: b669726339
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

12.   Аз също съм съгласен за някой неща с автора
Искам да ви кажа аз какво мисля без да засягам никого. повечето от това което пише в билията е вярно само дето е разказвано от 300 до 500 години от уста на уста и е станало от мухата слон. напр. Исус си е най нормално момче само дето успяла майка му да избяга от заповедта на Владетеля /повярвал на свойте гледачи/. Да го води докато е малък по различни места от там от всички хора по различните земи той набира мъдрост още от малък. За нормалните тогавъшни хора той се равнява на господ, защото в повечето случай има отговор на всички въпроси. А на тея на който няма отговор казва господ така е решил. Всичко това разказано от дядо на внуче 500 години всеки сложил нещо от себе си. Чак след това се намерило някой да запише легендите и затова изглеждат неестествени. За Ной е същата работа как си представяте сам мъж да построй толкова голям ковчег и как после е обиколил цялата земя да събира животните от всички континенти. Ами не разбира се той по скоро е единственият отселял в околноста от голяма приливна вълна качил е семейството и домашните си животни на лодката. Но след 300 год пра пра внукът му разказал на своят внук как имало голямо наводнение и дядо Ной спасил всички животни и семейството си, разбира се поокрасено от всички разказвачи.

 
  ...

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 97a33dae79
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

13.   Ray, благодаря ти за обърнатото внимание. Нямах предвид, че компютърът и бирата са най-полезните неща, които човешкият разум е сътворил. Давах пример. Благодаря ти и за препоръчаните книги и филми, уви не можа да ме навиеш, че "ще ми надигнат крайчеца на булото на духовността". Сигурно ще го помислиш за предразсъдък, но ние сме различни хора, както сам каза и всеки вярва в нещо различно. Това, че моите разсъждения не съвпадат с твоите, не означава че това е плод на необразованост от моя страна. Всеки може да вярва в каквото поиска, за съжаление човешкият мозък е ужасно податлив към заблуждение и халюцинации - на английски си има много подходящ термин - delusion. Бих искала да задам един въпрос - кое е по-важно - да си добър човек и да помагаш на другите или да си вярващ и да проповядваш дадена религия? По-умните ще забележат че във въпроса има уловка и както и да се отговори, отговорът не е в полза на религията. Ако по-важното е да си добър, защо ти е нужна религия? Ако пък е по-важно да си религиозен, тогава религията не подтиква към добри дела, а към подчинение.
Който и да се опитва да ме убеждава, няма да може. Аз съм добър човек, който помага на хората около себе си и ги уважава, обичам животните и природата... общителна съм и имам невероятно положителна нагласа за всичко. Странно защо когато кажа, че не почитам религиите, виждам объркване и смут в хората. Веднага всичко добро, което са видяли от мен и цялото добро впечатление отива по дяволите. Наистина странно...
Номер 11, аз също съм момиче на 23 и не съм минала през по-малко глупости. Съжалявам за това, че единственият мир, който намираш е в бог... това е пропиляване на цял един смислен човешки живот. Аз намирам мир в отношенията с хората и в хармонията, която сама създавам около себе си.
Като заключение, не искам да споря с вас, защото не вярвам, че в спора се ражда истината. По-скоро всеки си остава със своите убеждения и само си докарва главоболие. Пожелавам ви всичко най-добро в живота и много успехи. Нека не си пречим един на друг и да уважаваме мнението на другия.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 7db3cdfbac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

14.   Автора:

Ако беше вярно, защо повечето добри хора живеят в бедност, а тези с лоши намерения управляват света. Примерно италианският премиер. По цял ден се чука с курви, живее си живота както си иска и Бог не му прави нищо... Или пък тези наши политици... крадат си парите от данъците, почти не ги интересуват българите, кефят си се по цял ден, а ние духаме супата. Защо няма справедливост, защо Бог не ги наказва. Нали е за това, да наказва лошите и да помага на добрите, а в днешно време е точно обратното. Все пак има и изключения.

И това, че църквата е спирала, измъчвала и дори убивала велики откриватели, само защото техните открития противоречели на представите им, не е ли доказателство, че ни е забавила развитието.

Аз не мога да разбера, как така средновековния човек е мислел, че Земята хем е безкрайна и плоска, и хем всичко обикаля около нея... Това е просто невъзможно. Просто се опитайте да си го представите.
Няма как никой по него време да не се е сетил, просто явно тогава ако не си се подчинявал и не си им вярвал на всичко, което казват, те е чакала смърт...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 354ce3729a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

15.   №13, конкретен отговор на въпросът ти: по-важното е да си добър човек и да помагаш на другите. Не е хубаво да си вярващ, а да си преживял, осъзнал и ЗНАЕЩ. Сляпата вяра е основна предпоставка за dеlusions...
Можеш ли да отговориш обаче на въпроса ЗАЩО трябва да си "добър човек, който помага на хората около себе си и ги уважава, обичам животните и природата... общителна съм и имам невероятно положителна нагласа за всичко"? Виж например контра-аргументацията на автора в пост №14? Защо в първия абзац той не е прав?
Друг е въпросът доколко наистина си такава, понеже го твърдиш ти, а не хората около теб. Многократното споменаване на думичката "Аз" май ми говори за голямшко его... Невярването в конструктивния спор за съжаление говори също в подкрепа на това... Това че ти не умееш нещо не означава, че то не съществува по принцип. Неведнъж след конструктивен спор съм капитулирал, променяйки мнението си, дори това да е изисквало някои допълнителни проверки (усилия) и най-вече преглъщане на егото (т. е. на безусловната вяра в собствената си абсолютна правота, съвършени разбирания и осведоменост... ). "По-умните ще забележат че във въпроса има уловка" - логично е най-умният да е този, който е измислил въпроса и е заложил уловката в него, нали така :)
"Странно защо когато кажа, че не почитам религиите, виждам объркване и смут в хората. Веднага всичко добро, което са видяли от мен и цялото добро впечатление отива по дяволите. Наистина странно... " - няма нищо странно, единственото логично обяснение е, че ти си в грешка. Както писах и в предишния си пост - просто не си доживяла до етапа, при който вътре в себе си (не просто на приказки) ще осъзнаеш и ще признаеш различността на другите, както и равностойността им с теб.
Добре, продължавай да си живееш така, не правейки нищо за духовното си развитие, но съм длъжен да те предупредя - то е неизбежно, независимо дали това ни харесва или не. И понеже е неизбежно, се реализира на принципа на моркова и тоягата - ако не следваш моркова (собственото ти любопитство и вродено желние за развитие) те подпукват отзад с тоягата (ужасно неприятни, болзенени и потресаващи житейски събития - шамари с цел пробуждане).
На 20 години наистина морето изглежда до колене - всичко е просто и пределно ясно, а останалите (които не го разбират) са глупаци; на 40 нещата вече съвсем не изглеждат така - има ясно осъзнаване за морските дълбини, обеми, налягания и обитатели, макар още да не ни дреме особено за това (плуваме си край брега, печем се на слънце, пачанга, и въобще не ни пука); едва след 60 обаче хората започват истински да живеят за другите - посвещават се на внуци и деца, или на големи каузи, понеже вече чувстват, че морските дълбини скоро ще ги погълнат, а те залисани в суетата и себелюбието са поизостанали с житейската си програма... Защото смисълът на живота НЕ Е щастието, нито в материалното благополучие - смисълът е в развитието, в осъзнаването. А ако успеем да съчетаем развитието с щастието и с интересното - по-добро от това здраве му кажи...
Недей да съжаляваш за №11 - наистина тя куцука на крива патерица (религията), но все пак е с една крачица по-далеч от материализма и съответно по-близо до истината...
Авторе, Бог (както го наричаш, макар че зад това понятие седи цяла йерархия на Съзнанието) ни е дал СВОБОДНА ВОЛЯ за да експериментираме с нея и да сърбаме последствията, които си навличаме чрез упражняването й. Ти например имаш пълната свобода да скочиш от някой 20-етажен блок (нито някой ще те спре, нито е направено така, че да е невъзможно да го сториш, дори да искаш). Едва ли ще го направиш обаче. Защо? Защото осъзнаваш последствията. А осъзнаваш последствията, защото имаш опит - скачал си и си падал от по-малки височини и знаеш какво е, чувстваш гравитацията всеки ден, знаеш какво е силен удар и т. н. - всичко това ти помага много лено да си представиш какво би станало ако скочиш от такава височина. ТОВА ти пречи да го направиш - осъзнаването на последствието, мъдростта от житейския ти опит. Същото е и с политиката, и с Берлускони, и с целия шибан/прекрасен свят ако щеш - с тази разлика, че повечето хора НЕ ОСЪЗНАВАТ последствията от това, което вършат. Повечето дори вярват, че последствия (за тях самите) изобщо няма да има, ако успеят да ги избегнат до смъртта си (след нас и потоп... ).
:)) Отново се получи голяма тирада., а и поизбягахме от първоначалната тема като че ли. Само да обобщя с няколко думи - религията, църквата, вярата, духовността, истината... това са все неща, накои от които могат да нямат нищо общо едно с друго, макар че за материалистичното и атеистично съзнание са едно и също (т. е. еднакво далечни, както всички негри/китайци са ни еднакви, докато не ги опознаем отблизо).

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: ad646fcdfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

16.   Авторе, похвално е, че млад човек като теб си задава такива въпроси, но едно забравяш - не всички са като теб или дори като мен. Аз съм номер 3 и вече ти писах, че повечето хора на тази планета са прости и необразовани и ИМАТ НУЖДАТА от религиозно преживяване, от набор от норми, от пример за подръжание, от поп дори, за да изплачат болка и мъка.
Специални в България, според мен, църквата не е забавила развитието ни - напротив, помогнала ни е да се съхраним като българи и европейци - а ислиямът ни е пратил в средновековието, защото сме били в шариат 500 години да не забравяме, комунизмът (уж атейстично учение) дава последният удър.

Авторе, нашите политици са възпитани в атеизъм - какво виждаш - по-безкомпромисни са от всички. Берлото да не мислиш, че карде така и е оставил хората да гладуват в Италия? Какво ни засяга сексуалния му живот.

Колкото до това, дали и защо Бог не се намесва - теолозите ще ти кажат, че от времето на Адама хората имаме свободна ВОЛЯ и сами ковем съдбата си. Това ми харесва в християнството - всичко си зависи от теб самия, има доста будизъм в християнството. Ако четеш повече от посланията на Христос (сега не те съветвам да постиш и т. н. ), а просто посланието да обичаш, да прощаваш - ще бъдеш по-добър човек. Другото добро е, че ни учи, че винаги може да се променим към по-добро, никога не е късно (дори престъпникът на кръста бива опростен).... религията е не само да вярваш, а е една рамка, в която можеш да живееш дори и като учен човек много спокоен и хубав живот.
Познавам доктори, професори по ядрена, по лазерна физика и ги питам - как може да вярвате точно вие в Бог, да идвате на църква и т. н. - и какво ми казват - има граници, които науката не може да стигне, неща отвъд видимото, което може да измерим с инструментите си или да наблюдавеме.

И още - християнството те учи да не съдиш хората - какъв бил Берло теб малко те засяга, важното е ТИ ДА БЪДЕШ ДОБЪР ЧОВЕК и освен това - кой е казал, че само в богатството е щастието, защо мислиш, че добрите хора трябва да получават материална награда и защо мислиш, че няма добри богати хора?

Светът е шарен, красив, а животът непредвидим - похвално е търсенето ти, но не във форум като тук ще го намериш - повечето ще са от масата - чети философи, чети класика, чети дори религиозни книги и ще намериш истината, поне за себе си!

Успех

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 12963cee6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

17.   Към автора-ние не можем да знаем колко Бога, колко сили има, но знаем, че със сигурност НРАВСТВЕНИЯТ ЗАКОН В СВЕТА е валиден за всички ни. той гласи, че който прави зло, зло му се връща, а който прави добро, добро го стига. От наблюдения го знам, че е така, истина е. Истина е също, че не можеш да обикнеш нещо, което не познаваш. Познаеш ли Бог, ще го обикнеш, ще черпиш сила, ще се пречистиш. Аз смятам, че няма значение в какво вярваш, важното е да го обикнеш и то да ти носи удовлетворение. За някой неща си прав

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 97a33dae79
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

18.   No15, аз не обидих никого с коментарите си, за съжаление май съм единствена. Значи според теб аз не вярвам, защото съм недорасла за това. Защо сте толкова сигурни, че вярата идва с времето. На колкото и години да стана, няма да се заблудя така, както вас. Аз вярвам в неща, които нямат нужда от вяра, за да съществуват. Малко си противоречиш между другото - не мога да разбера за или против религията си... първо не било правилно да се осланяш на религията, после пък.. не можело да я отречеш. Такива като теб се наричат агностици - не приемат религия, но се колебаят за съществуването на някаква висша сила. Другото, за което си противоречиш - първо казваш, че хората сме различни и вярваме в различни неща, после се оказва, че ако не вярвам в това, в което вярваш ти - съм недорасла. Интересно :)
Знаеш ли че в библията пише, че бог е предначертал всеки твой ден и никой не може да избяга от съдбата си. Значи именно той е създал всички убийци, изнасилвачи, а дори и атеисти. Нека някой ме обори....
Не съм съгласна да се обиждаме кой колко е израснал духовно, не обиждай хората на материализъм и голямо его. Лично според мен духовното израстване няма връзка с религията. Съжалявам, че хората намират единственото обяснение и спасение в религията... става ми жал. Не виждам смисъл да споря повече, не ми допринася по никакъв начин върху развитието. Дано някой ден се осъзнаете.

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: eb10d47c9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

19.   Напълно съм съгласен с автора... браво... ето какво се има в предвид под "нестандартно мислене". Ние, уш зрелите неможем да си представим света без религий или с един език или с една валута

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 262e7be57b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

20.   Бас държа, че коментар 15 е писан от Ray.
Съгласна съм и с него, и с 18. Не виждам тук противоречие... колкото до религиите, казват, че когато Бог е ходил по земята, не е имало религия. Религията е създадена, когато човека е изгубил връзката си с бога.
И всичките религии, философии, учения и т. н. са за това - да се възстанови тази връзка.
Съгласна съм, че целта ни тук не е щастието, а развитие и ОСЪЗНАВАНЕ.
Но не мога и да отрека всички ония, които казват, че целта и най-важното е да бъдем щастливи. Иначе за какво да се развиваме и осъзнаваме, ако сме нещастни и не можем нищо друго, освен да създаваме за себе си и за другите ад? ! За някаква илюзорна награда, рай в небесата? !
Та, както казва Буда - правилно насочена мисъл и правилно действие. :) :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 354ce3729a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

21.   №18, обидчивостта и "фръцкането" са също белег за голямо его и ниска степен на осъзнатост. Голеият им минус е, че те възпрепятстват да научиш нови, интересни и наистина важни неща.

Не четеш внимателно и пак си знаеш само твоето. Пример:
- "Не е хубаво да си вярващ, а да си преживял, осъзнал и ЗНАЕЩ. Сляпата вяра е основна предпоставка за dеlusions... "

Твоят коментар:
- "Защо сте толкова сигурни, че вярата идва с времето. "

Сляпата вяра и осъзнаването са две много различни неща (първото се основава на възприемането на нечии чужди идеи и възгледи за нещата, а второто - на лични преживявания, опит и наблюдения). Осъзнаването идва не толкова с времето, колкото с опита (а с времето само дотолкова, доколкото опита се трупа във времето).

Друг пример:
- "религията, църквата, вярата, духовността, истината... това са все неща, накои от които могат да нямат нищо общо едно с друго.. "

Твой коментар:
"Лично според мен духовното израстване няма връзка с религията. "

Не казваме ли твърде подобни неща в случая? С малкото доуточнение, че за някои хора между двете има връзка, т. в. религията е важна част от духовното им развитие.

- "На колкото и години да стана... "

Всъщност за еволюцията на индивидуалното съзнание просто (само) години не са достатъчни, необходими са множество телесни превъплащения (или "животи").

Изобщо не се съмнявам в съществуването на "някаква висша сила" (както я наричаш), и това не е защото съм "повярвал" на нечии бъртвежи или хилядолетни писания, събирани от кол и въже, а на базата на лични преживявания (повечето от които - съвсем целенасочени) и набюдения, и на техния анализ/осъзнаване. И не на последно място - пиша ти всичко това, понеже преди доста време НАПЪЛНО съм споделял твоето мислене. Нещо повече - отправял съм подобни на ТВОИТЕ изказвания към хората, които са ми намеквали, че не съм съвсем прав и пропускам важни неща. Единственото, което искам да разбереш е, че МОЖЕ БИ твоето мислене ще претърпи съществено изменение, а дори и това да не стане - не бъди толкова крайна в усещането си за собствена правота, както и в актовете си на себеизява - това не е полезно за теб самата. Повечето от полжителните ти страни в самооценката ти са илюзорни - доказателство за това е и начинът по който те възприемат хората: първо така, пък после инак (те първо виждат маската, която им поднасяш, а едва по-късно и истиската ти същност). Многократно в живота си ще имаш разтърсващото осъзнаване, че хора, които до момента си смятала за дълбоко заблудени, всъщност са се оказали напълно прави.

Хората са различни, понеже са на различен етап от развитието си, и ако оставим на страна някои дребни склонности и таланти, по които наистина се различаваме, то като духовни същности сме много подобни. Истината (като универсална категория) също е една, но е многопластова - на всяко ниво от осъзнаването й нещата могат да изглеждат по различен начин - от дребни различия до пълна противоположност на представите ни за нея. При мен няма противоречия, така изглежда само през твоите очи, понеже си свикнала да възприемаш света дуалистично: или-или. Всъщност Битието е по-скоро парадоксално, отколкото ортодоксално. Бог и човек не са някакви неща различни и отделни, а са проявления в различен мащаб на едно и също нещо (което от немай-къде наричам Метасъзнание). Запознай се с фракталната геометрия - ще ти помогне поне визуално да придобиеш представа.

"Знаеш ли че в библията пише, че бог е предначертал всеки твой ден и никой не може да избяга от съдбата си. "

"Бог" (между другото - заедно с теб самата, но в едно по-будно твое състояние) е предначертал някои важни и съществени за твоето развитие събития в живота ти. Кога точно ще станат, в каква среда и при какви обстоятелства - не е от съществено значение. Можеш дори да успееш да "избегнеш" някое от тях (макар че е много малко вероятно). Доколкото за това, какво ще закусваш утре (т. е. за дребните неща) - това си е вече абсолютно твой избор... Метасъзнанието създава вероятностни потенциали (както морето създава вълни и вятър), а ти ги отработваш според това колко опитен сърфист си (според духовния си опит/ниво) - един ще се пльосне веднага, друг ще отплува натам, накъдето го задуха вятъра, а най-опитният ще отиде където си иска, при това (! ) в пълен синхрон с физическите ("божиите") закони. Наример, "Господ" създава ситуацията да намериш на улицата ранен човек в безпомощно състояние. От тук нататък "топката е у теб" - имаш свободната воля да вземеш решение как да постъпиш: 1) да му помогнеш и да го закараш в болница, макар да знаеш, че след това целия ти ден (и може би не само този) ще премине в писане на показания, а може накрая и да те изкарат престъпник, или 2) да избягаш и да се направиш, че нищо не си видял(а)... (възможни са, разбира се, и други варианти - напр. да звъннеш анонимно на Спешна помощ и да офейкаш после... ) Помисли в тази ситуация как би постъпил осъзнатия човек (който знае, че всички хора са свързани на някакво ниво) и как би постъпил циганинът, за когото да откраднеш от ближния е нещо напълно естествено и съвсем в реда на нещата?

Та ти зададе конкретен въпрос (с "уловка" при това) и получи конкретен отговор. След това аз ти зададох конкретен въпрос, но не получих отговор. Защо? Защото съм дълбоко заблуден агностик, който при това си позволява да "обижда" ли?

Би ли се подложила на една елементарна хипноза (отдавна утвърден, медицински, научен метод, в който няма и грам мистика или религия), която да поразчупи малко материалистичното ти мислене? Или смяташ, че собственоръчното придобиване на ново познание за себе си е "вкарване в заблужение"?

С поздрав и искрена обич: 354ce3729a

 
  ...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: b669726339
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

22.   Бог не съществува така както го описвате. Бог е в нас във всички нас. В мисълта ни. Прочетете нещо за "Силата на мисълта". Преди толкова много години хората са разбрали за силата на мисълта и за да си го обяснят по лесно са го нарекли Бог. Тази сила командва всичко което се случва покрай вас или с вас, от избора за закуска до това дали ще станете петролен магнат. И това е вашата сила вашето подсъзнание ако успеете да го насочвате в посоката което желаете то ще ви води. Който иска нека да я приема като бог.

 
  ...

...
преди: 9 години, 9 месеца
hash: 97a33dae79
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

23.   No21, не мога да повярвам, че прочетох всичко това. Може би защото из цялата плява търсех някъде нещо, което да ме вдъхнови. Аз не получих отговор на въпроса си, прочетох отново само каква съм материалистка (нещо, което искрено ме забавлява). Мисля, че времето, което си изгубил за този дълъг коментар е било напразно пропиляно. И за фракталната геометрия не можа да ме навиеш, аз се интересувам от квантова механика, химия, физика и микробиология. Не си хаби живота да се занимаваш с хора като мен. Отивам да си сложа "маската" и да поуча малко, вместо да се опитвам да убедя дебели глави като теб в нещо... хахаха
Номер 22, много съм съгласна с теб :) всичко е до това да вярваш в това, което правиш и то ще стане. Никога не трябва да се прокрадва негативизъм.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 7db3cdfbac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

24.   Ето какво мисли един от най-великите физици в цялата история - Стивън Хокинг:
"Гледам на мозъка като на компютър, която спира да работи, когато се повредят компонентите му. Няма рай или живот след смъртта за повредените компютри; това е приказка, създадена за хора, които се страхуват от тъмното"
Думите му отиват по-далеч от изказаното в негова книга от 2009 г., че няма необходимост от създател, за да се обясни съществуването на Вселената. Тогава това му твърдение предизвика критики от религиозни лидери. Хокинг настоява да се прави ясно разграничение между използването на Бог като метафора и вярата във всемогъщ творец, който с ръцете си направлява Космоса.

Днес физикът отрича да съществува каквото и да било след смъртта и препоръчва хората да се съсредоточат върху това най-добре да изживеят живота си и да постигнат колкото се може повече.

Интервюто е взето преди конференцията Google Zeitgeist в Лондон, на която той ще изнесе лекция на тема "Защо сме тук?".

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 7db3cdfbac
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

25.   Не Бог е създал Вселената, а законите на физиката. Това твърди известният британски физик теоретик Стивън Хокинг, който в миналото допускаше намесата на Господ при сътворението на света при т. нар. Голям взрив, предаде Ройтерс.

“Тъй като съществуват закони на физиката, като този за гравитацията, Вселената може да се създаде от нищото. Спонтанното сътворение е причината да има нещо друго освен нищото”, твърди Хокинг в новия си труд “Великият дизайн”, откъси от който публикува британският в. “Таймс”. В книгата, създадена в съавторство с американския физик Леонард Млодинов, пише, че серия от нови теории е направила намесата на Бог в сътворението излишна.

Прикованият към инвалидна количка Хокинг (68 г.) става известен през 1988 г. с “Кратка история на времето”. В нея той не изключва намесата на Бог при създаването на Вселената.

От 1974 г. физикът работи върху теория, която да съчетае двата крайъгълни камъка на съвременната физика - теорията на относителността на Айнщайн, която покрива гравитацията, планетарните феномени, и квантовата теория, която описва света на субатомно ниво. “Ако открием цялостна теория, това ще е окончателен триумф на човешкия разум, ще узнаем как е мислил Бог”, написа той през 1998 година.

С новата публикация Хокинг се дистанцира от намесата на Господ, както и от теорията на Исак Нютон, че Вселената не може да възникне от хаоса, а е необходима намесата на висши сили.

Посочвайки откриването през 1992 г. на планета в орбита около друга звезда, която не е нашето Слънце, той казва: “Това прави съвпадението на нашите планетарни условия - едно Слънце, щастлива комбинация от разстоянието на Земята до него и масата на звездата ни - не толкова уникално, за да се твърди, че планетата ни е създадена за удобство на хората”.

По-рано т. г. Хокинг заяви, че единственият шанс за оцеляване на човечеството е колонизирането на Космоса, тъй като се изчерпват ресурсите на Земята. И предупреди, че на всяка цена трябва да се избягват контакти с извънземни, тъй като последствията ще бъдат унищожителни.

 
  ...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: a095db06d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

26.   Автора е само на 15 но добре се е ориентирал. Обаче има и съществени пропуски и грешки в резсъжденията, предвид крехката му възраст напълно нормални. Важен е стремежа към разсъждения, хладнокръвни и лишени от натрапчиви лични емоции :). А - нито Хокинг или Айнщайн са истина от последна инстанция ;))

 
  ... горе^
преди: 9 години, 7 месеца
hash: 97a33dae79
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

27.   Препоръчвам на всички ви да прочетете "The God Delusion" на Richard Dawkins, преводът на български е "Делюзията Бог" (нямам идея защо...). А ако не ви се дават парички за книги, можете да гледате в Youtube много негови дискусии с учени, вярващи и невярващи. Това се отнася и специално за Ray...

 
  ...

...
преди: 9 години, 7 месеца
hash: f819c23a72
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

28.   логично е да няма живот логично е да няма и интелигентен живот много неща са логични но логиката не всеки път е истината (гледаи малко стани богат и виж за какво става дума :) )


какво дави кажа аз вярвам в житова след смърта вярвам в Бог ако така може да се каже но не вярвам в книги писани от хора и преписвани от още много много хора препрявани 1000 пъти да се огажда на някои владетел или папа неможе целия ни живот и вселена да бъдат описани в една книга нооо има нещo вярно в тия книги всяка библеиска история да кажем е факт от нещо което се е случило макарче много добре пренаписано. мога да ви кажа едно даже и да не вярвате в бог и си мислите че тои не съществува бог пак неви мрази за това и когато доиде момента да се срещнете с него и разберете грешката си тои че ви прости за това.
като цяло това мога да кажа.

Просто хора живеите си живота бъдете добри един към друг мислите за общото благо това е което е истината не мразете хората за това че не мислят като вас защото така говорят само хората но не и бог

 
  ...
преди: 7 години, 6 месеца
hash: 210c4d27fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

29.   МНОГО ТЪПА ТЕМА

Авторе сега ще отговоря на въпроса ти. Питал си защо се случват толкова нещастия по света след като има Бог. С извинение, но ти си много прост (не те обиждам). Не може от 7 милиарда човека на земята 5 да зли и 2 да добри, а ти да искаш да се случват само хубави неща.


Номер 6 говориш глупости - никъде в Библията не е казано, че ако си добър, а не вярваш ще отидеш в ада. Какво преиначаваш всичко (с извинение, но си тъпа - цитирам автора)? Къде го пише това.


Вуйчо е монах кажи рече знае библията наизуст - той защо живее добре в манастира? Нали добрите са пропаднали а? Отговори ми де? Той сега е на 31 години беше на 20 когато стана монах смятай това са 11 години от както нищо лошо не му се е случвало и на останалите монаси, с който живее. Някой са се замонашили преди други след него. Та той знае библията като 5-те си пръста на ръката. Каквото и да го питаш ти дава отговор веднага и не само той другите монаси също.

За Бог е важно да спаси всеки един човек независимо добър ли е или лош. Не може ти да правиш добри дела, а в същото време да искаш нещо в замяна - е няма как... След като Бог не съществува тогава защо монасите го сънуват всяка вечер - ВСЯКА СЛЕД МОЛИТВА КЪМ НЕГО АМА БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ.


Не е вярно религията не ни дърпа назад. По времето на комунизма да не би да е било по-добре а кажи бе "всезнайко" нали много неща си осъзнал. Какви науки какви глупости дрънкаш? Науката какво обяснява нищо съществено. Обяснява ли душата на човек? - не нямат отговор за това. Обяснява ли слизането на Исус Христос на земята щом няма Бог - не и за това отговор няма.


Да вземем на предвид теорията ви за взрива? Да ама нали някой трябва да го предизвика тоя взрив нали трябва да има подходяща атмосфера за да се получи то не може ей така от нищо то. Много знаете вие само дето се правите на големите разбирачи. Какви научни открития бълнуваш? Какво са открили нищо. Няма нито едно смислено доказателство за да опровергаят Бог?Хайде не вярваш, че вуйчо ми и останалите монаси сънуват всяка вечер Бог. Хубаво давам пример веднага със себе си. Винаги когато се помоля, ама винаги започвам да се чувствам по-добре, когато изляза от църква също. От какво става това?


Ние като строим неща било то коли, самолети, телефони, апарати и други от взривове ли ги правим? Много тъпо наистина. Това е като все едно аз да нарисувам една картина с две деца. Едното да твърди, че аз съм го нарисувала, а другото да казва "Не аз се получих от взрив" колко малоумно само звучи.Щом твърдите, че нямало Бог тогава къде са нашите близки след смъртта? Под земята ли или са се преродили? Ако е едното от двете тогава защо ги сънуваме? Сега ще кажете, че е заради това, че мислим за тях. Не е вярно.


Две години преди вуйчо да се замонаши (бил е на 18 а тате на 16 или 17 малка им е разликата 1 или 2 години беше) е починала баба. По тази логика той, а и тате дядо също трябва да са я сънували всяка вечер да, ама не. Когато е трябвало вуйчо да приеме монашеството и да се откаже от всичко в името на Бог му е било много трудно, защото дяволът го е разубеждавал.


Вечерта преди да стане монах обаче е сънувал баба. Тя му е казала, че така ще е добре за него, че ако има деца те няма да са добри и ще го нараняват с всеки изминал ден. За да не се осъмни, че си фантазира дори му е казала какво дядо ще му каже на сутринта (бил е вкъщи аз тогава съм била на 1-2г. ) и думите и са били следните цитирам: "Спокойно не се притеснявай аз ще те обичам такъв какъвто си ти не правиш нищо лошо като станеш монах не се отказваш от кой знае какво. Това само ти помага за духовното спасение. Не учи две години в симинарията за да се откажеш сега. Обещавам ти, че в началото ще идвам да те виждам ще довеждам и Йоана (мен) също Сталин (баща ми) и той ще идва като може" - това са били думите и.

Само да кажа вуйчо се казва Лазар. На сутринта когато е станал е отишъл да закусва. По време на храненето дядо му е казал абсолютно същите думи. Все едно, че ги е повтарял от нея, а вуйчо ги е запомнил де.

Той казва, че аз съм му любимка - единствено дете съм на тате той няма деца. Казва също и че когато е станал монах първото нещо, което е взел в ръце съм била аз. :) Радвам се, за което. Хайде обясни това де? После нямало Бог да бе добре аз по-хубаво да се застрелям някъде отколкото да повярвам на глупостите ви.


Йоана

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker