Колко ток харчат климатиците. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Колко ток харчат климатиците.
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 8375 пъти
Ремонтирам вторит етаж на къщата си засега ще стегна една стая в която ще живея. Мисля да си купя климатик, но не знам колко ток ще харчи после, затова питам вас.

Вторият етаж е 120 кв. а стаята, в която ще живея сега е 16. Разглеждам климатици 12-ки. Ако на даден климатик консумираната мощност е 1 kw то за 24 часа ще са 24, цената за 1 kw e 17 ст = около 4 лв за ден. Правилно ли смятам нещата, или зависо на каква мощност ще работи? Става въпрос за отопление и за охлаждане по принцип.

Оглеждам се не за чак толкова скъп климатик и се чудя има ли смислъл въобще, ако няма да е качествен. Също така се чудя кой е най удачния и икономичен вариант за отопление на къща 250 кв.

И понеже не мога да отделя много пари за климатик заради ремонтите се чудя дали не е по-добре с газова печка да мина тая зима отколкото с евтин климатик.

Благодаря ви много за помощта.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: ad62bab565
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Вземи си една печка на дърва и въглища и не се занимавай,хем е най-евтино,хем е най-топло

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 0957c7defd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Колко ще харчи зависи от климатика, изолацията, външната температура, времето и режима на работа. За ориентир - хиперинвертор за 2200 лв. 18 квадрата стая, външна изолация и двоен стъклопакет, едната зима работи на макс температура и сила на вентилатора, и съм по къс ръкав - 30-40 лева на месец. Миналата зима на макс температура, но вентилатор на най-слабо, след като обърне въздуха, не по къс ръкав - около 20 лв. на месец. И в двата случая климатика не работи когато когато съм навън или ми стане прекалено топло, или когато спя - като се завия просто няма смисъл. Рядко някоя зима да се наложи по 1-2 дни да го оставя и през ноща, когато навън е много студено. Съседът е с някакъв евтин и от октомври до март му работи без спиране, а отоплява по-малко помещение. Това е за Пловдив, за София сигурно ще са по-големи сметките заради по-студения климат там.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 85f45f0583
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Здравей. Климатиците са ней-евтиното, икономично и ефикасно средство за отопление! Освен това стават и за охлаждане - което не го може нито един от другите отоплителни уреди :) Вкарваш 1 киловат електрическа мощност, а изкарваш 5 киловата топлина - къде го има това? !

НО... трябва да бъдат изпълнени няколко условия!

Първото от тях е да имаш много добра топлоизолация на помещението. Най-добре външна, но ако няма как - и вътрешна върши работа. Дебелината на изолационния материал трябва да е поне 10 см! Тези, дето ги слагат масово по 5 см вършат в пъти по-малко работа. Когато изолацията е външна, материалът на стените (тухла, бетон) започват да ти играят ролята на акумулираща печка! Когато изолацията е вътрешна този ефект го губиш, но пък за сметка на това много бързо стопляш или охлаждаш, вместо да чакаш дни наред да се темперират стените...
От изолационните материали най-добра е каменната вата, след това един "черен" стиропор (с графитни частици вътре), след това е фибрана, и накрая е обикновения (бял) стиропор. Има и още едно - депрон, което е страшно ефективно, но то е много тънко и скъпо, и става по-скоро за тънки вътрешни изолации...

Другото условие е, климатикът да бъде МНОГО ДОБРЕ РАЗЧЕТЕН! Ако стаята ти е 16 кв. м. изобщо не помисляй за климатик 12-ка. 10-ка е оптимумът, и даже 9-ка. По-малките климатици са ПО-ЕФЕКТИВНИ и С ПО-МАЛЪК НЕСНИЖАЕМ МИНИМУМ (което означава, че "на празен ход" ти харчи по-малко ток).

Много важно е да вземеш КАЧЕСТВЕН КЛИМАТИК, с COP над 4, 5. А те не са евтини (~2000 лв. ). Ако ти се струва много, можеш да използваш кредит енергийна ефективност "REECL" - в Сибанк ще ти правят най-малко въртели. Така климата става от 2000 към 1650 лв.
Препоръчвам ти Toshiba Daiseikai 5, 6 или 8, или поне Suzumi.
LG високият клас също имат добри и тихи решения.
Разбира се има и други добри.

Поздрави и успех в начинанието!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 85f45f0583
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

4.   Пак съм №3.
Разбира се забравих да отговоря на най-важния въпрос (от заглавието) :)

Не, климатикът ти няма да работи постоянно на 1KW. Темперира ли веднъж помещението, вече започва да харчи мно-о-ого малко. Това зависи и от качеството на топлоизолацията на помещението (най-вече) но да речем 200-300W. Така че сметката, която правиш, можеш да я раделиш на 3 или на 4. Това прави, да речем, по 30-40 лв. на месец, или 150-200 на сезон. Ако лятото ползваш за охлаждане - най-много 300 да станат. И това е (на година)!

Живея в жилищен блок, в който зимата без отопление и нищо от моя страна, в най-големите студове температурата вътре е 12-13'С. В хола направих хубава вътрешна изолация (10 см). С климатика държим денем 22-24'С, а нощем 18-19'С. При тези условия работата му почти не се отразява на сметката за ток! Най-много 10, хайде 15 лв. да добавя в най-студените месеци. През лятото е същото, даже още по-малко като среден разход. При температура вкъщи под 28'С изобщо не го включваме. Това лято (в София) не е пускан нито веднъж.

Но пак повтарям - инвестицията в качествена и достатъчно дебела топлоизолация е изключително важна! Там не трябва да се пести нито стотинка. Тази инвестиция е дълговременна (поне 20 години), не харчи ток и въобще веднъж сложена няма никакви разходи по поддръжката ѝ. Носи само плюсове - и зиме и лете.
Като сложиш хубава изолация, с каквото и да се отопляваш, то става супер-икономично. Но с хубав климатик (COP над 5) просто избиваш рибата...

С газова печка разходите със сигурност ще са повече. Да не говорим за риска да се задушиш или гръмнеш... Освен това лятото няма да ти помогне с жегата.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: bf82ae8c00
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   4 лева ти е само тока. Сметни още различни такси като зелена енергия, такса пренос, ддс и прочие и ще откриеш, че от 4 станаха 10 лева.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 3e73a61cea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Аз съм с фуджицо, 2 бр. инвертори от тази зима в нова сграда с изолация и без тец. Супер съм доволен, зимата не съм ги спирал, апартамента е 3 стаен, 92 кв.м. вратите през деня разтворени, настроен на 21 градуса. Сметките се движеха между 100 и 120 лв. плюс бойлер. За справка в подобно жилище, съм плащал на топлофикация над 250 лв. Цената на двата климатика 16 ка и 9 ка беше 3000 лв. Иначе лятото за охлаждане е двойно по- евтино, сравнено с отоплението. Вземи висок клас климатик, най- скъпи и най - добри са хитачи и дайкин.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker