Живота който живеем - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Живота който живеем
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 1615 пъти
Някога замисляли сте се какво е живота? Какво всъщност трябва са правим в него и кое наистина е съществено, а не това което ни е наредено да правим? От доста време насам виждам, че хората са се превърнали в роботи. Всеки се има за различен от останалите, твърди че има свое мнение, свои интереси, но дали наистина е така? На времето предците ни са водили войни помежду си, за земя, какво щеше да стане ако не са се били никога, всички щяха да бъдат задружни и да си помагат, да градят нещо съществено. Ако това беше станало в днешно време нямаше хората да се делят на религии, цвят на кожата, държави и така нататък. Сигурно скоро ще има и 3та или 4та световна война, за да се избиват пак хора, защото няма как да се оправят с цялото население... Те все още смятат че насилието решава проблемите... Ако хората наистина бяха така задружни щяха да градят заедно свой градове, или нещо друго, но най-важното е, че нямаше да си разменят някакви безценни хартийки в замяна на стока или нещо подобно. Всеки щеше да си работи и да си гледа семейството или работата... Хората щяха и да са по-напреднали в технологията, защото нямаше да губят време във войни и тем подобни. Всеки ден ходите на работа, прибирате се, грижите се за семейството и все същото всеки ден, докато накрая вече сте нетрудоспособни, разболеете се и умрете. В днешно време има толкова хора които прекарват по цял ден във видеогри, защото така могат да избягат от реалността и явно да правят нещо което им харесва... Хората са измислили всякакви занимания като спортове, игри, екскурзии и всякакви развлечения за да ни разсеят от действителността. Ние не може да направим нищо на нашата собствена планета без да поискаме разрешение от някого, може само да обикаляме света и да му се наслаждаваме, нищо повече.
Харесвате ли наистина този измислен свят в който живеете? Със хора около вас на които дори не можете да разчитате, да вярвате. Хората постоянно изневеряват, убиват, крадат. Защо? Къде е смисълът? В крайна сметка живота не е игра ли? Както във видеоигрите събирате точки и който отбележи най-голям резултат печели. Ходим на работа, събираме пари да си купуваме някакви мебели, техника и т. н. Осигуряваме и подкрепа на децата си, и те продължават същото. Не правите нищо съществено за света, нито за себе си, вие просто се ''борите за да оцелеете''. И в резултат на този начин на живот хората са станали безхарактерни, безволни, не им пука за останалите, чувстват се депресирани защото няма кой да сподели мнението им или просто имат проблем... Затварят се в някаква комфортна зона със приятелите и близките им и не допускат никой друг. Има и хора които са преминавали през екзистенциална криза, но едва ли за стигали до такива изводи... Повечето хора пък са съвсем далеч от такива мисли. Всеки път когато погледна някой човек виждам само един робот който е програмиран да работи и нищо друго, самият му поглед говори, че това освен да работи и да си гледа живота друго не го интересува, не би проявил и интерес. Всичко което човек е постигнал е това да замърси природата, нищо друго... Не знам какво повече да кажа дано сте ме разбрали...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: dd82b7a4e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   " От доста време насам виждам, че хората са се превърнали в роботи."

Само че в този списък трябва да вкараме и себе си. Нашето мнение тежи толкова, колкото и мнението на "роботите", защото и ние сме като тях. Само дето не го виждаш - ти осъждаш другите как се възприемали за специални, но не виждаш как ти самият също възприемаш своето мнение за специално и по-особено, т.е. ти също влизаш в тази групичка от мислещи се за специални хора, която осъждаш.

" На времето предците ни са водили войни помежду си, за земя, какво щеше да стане ако не са се били никога, всички щяха да бъдат задружни и да си помагат, да градят нещо съществено. "

Аха.. само, че това е нямало как да стане, защото ресурсите са били ограничени, а дори и днес, във века на консуматорството, все още има ограничени ресурси.

Предците ни са водили войни, за да имат достъп до тези ресурси, за да може техните наследници да живеят на по-плодородна почва, да ядат по-хубава храна, да имат достъп до питейна вода, достъп до важни икономически точки и така нататък. Много от човешкия прогрес се е случил покрай войните.

"Не правите нищо съществено за света, нито за себе си, вие просто се ''борите за да оцелеете''."

Ами дай пример де? Направи нещо съществено за света...? За себе си доста хора правят съществени неща впрочем. Светът се променя през личния пример. Ако искаш хората да правят неща за Света, почваш ти да правиш неща за Света и го показваш като технология на поведение на другите хора.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 4a3d8ac086
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Без да познаваш войната не можеш да познаваш мира.
Ти май искаш да живееш в някаква утопия, като гледам погледа ти към съвременния ни свят. Вярно, живота ни е гаден, но не ти ли стигат малкото щастливи моменти? И защо спортовете, екскурзии т.н да са само "някакви занимания"? Не опознаваш ли по този начин света? Не създаваш ли нови приятелства по този начин? Твърдиш, че сме ограничени с определен кръг семейство и приятели, но самият ти отхвърляш начините и възможностите за разширяване на комфортната зона.
Всеки си има свое разбиране за смисъла на живота и според тяхното разбиране те или се наслаждават на живота, или не. Твоето разбиране ми клони към втория вариант. Ще ти препоръчам сериозно да помислиш какво ти носи удоволствие и ако не се сетиш за нищо, то е време да потърсиш това нещо. Също така се запознавай с повече хора, които имат интереси като твоите. Има достатъчно групи, които имат за цел да помагат на обществото или природата. Да осъзнаеш проблема, който имаш със съвременния свят, не е достатъчно. Трябва да формираш идеи, с които да го промениш към по-добро, и да направиш нещо, а не да седиш безучастно.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 483ca717a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "предците ни са водили войни помежду си, за земя, какво щеше да стане ако не са се били никога, всички щяха да бъдат задружни и да си помагат, да градят нещо съществено"

Наивно разсъждаваш. Войните не са се появили случайно. Просто в един момент ресурсите не стигат за всички и по-силния убива по-слабия, за да оцелее. Ако не се избият, някои ще умрат по естествен път.

В природата нищо не е случайно и си има определени закони. Ако можеше така всички и винаги ад сме си задружни, в дивата природа лъвовете нямаше да се принуждават да убиват антилопи. И там всичко опира до ресурси - храна, вода, партньори, власт, територия и т.н.

Ако ние сме "роботи", то поне животните са точно натурални, каквито ги е създала природата и не робуват на морал, изсквания и изкуствени правила. Там можеш да видиш както пример за сътрудничество, така и борба за ресурси. Ето това е истинския живот и ние не сме изключение от него. Харесва ти или не войни е имало и ще има.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: c49c204380
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   ''Ето това е истинския живот и ние не сме изключение от него''
Така, защото вие го направихте така, и вие не можете да направите нищо по-въпроса, вие не искате да го промените. Не искам да си разширявам комфортната зона заради такива като вас - с ограничено мислене. Вие сте станали роби на собствените си принципи и като ми противоречите го доказахте.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 9979422998
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Ресурсите не са ограничени, но човешката алчност е огромна. Няма нищо по-голямо от човешката глупост. Човешката цивилизация по развитие не е достигала, нито съвършенство, нито високоразвит интелект. Масата от хора се държат като примитивни животни, всъщност ние пазим животинското в нас и често се водим по същите закони. С разликата, че вече разполагаме с оръжия способни да унищожат цялата Земя. Ако трябва да се търси нещо възвишено или се целим към истина, мъдрост, любов, чистота и Бог, не мисля, че човека е правилната картина. Още повече масата. Да, скритото е вътре в нас, но за целта се нуждаеш от много индивидуално развитие , четене, преживяване. Все пак има велики учени, философи, духовници и интелектуалци между нас. Но според мен наистина на Земята и 3-та и 5-та и 6-та световни войни да се случат - хората няма да постигнат нужното развитие. Та ресурсите не са проблем, проблемни сме ние, отказвайки да приемем поражението си.

 
  ...


...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 217e2ec472
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Да, разбирам какво искаш да кажеш. Не го харесваме тоя живот, но не се вижда по-хубава алтернатива засега. В (до)сегашния модел има само техническо и познавателно развитие на човечеството. А еволюцията на Хомо сапиенс в нещо по-добро е възпрепятсвано от физическите ограничения на човешкото тяло - опитните, знаещите, мъдрите умират, новоредените започват отначало. Може би някъде в бъдещето генното инженерство ще помогне в тази насока, но няма да е по нашето време и ни остава само да си живеем доколкото можем в грижи около физическото и психическото ни оцеляване.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 2236d42b46
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Войни ще има, този свят не е господен и княз е сатаната и в библията е казано, нещата са доста сложни, а наивността на повечето е изключителна и не смятам че ще бъда разбран, затова няма да доизкажа моята позиция, но определено те поздравявам че се замисляш, надявам се не временно.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 0ba7fe1177
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   5, извиняваме се, че "ние" създадохме войните :) Ако ставаше ей така да няма войни, за няколко милиона години все щяхме да го постигнем, не мислиш ли? Спрете да живеете в утопия. И аз искам от чешмите да тече мед, но реалността е малко по-различна.


Ако "ние" сме създали войните, то и хищниците в джунглата ли ги създадохме "ние"? Има си определени неписани закони, които не ни харесват, но това не променя факта, че ги има. По-добре ги приемете, вместо да живеете в заблуда, че "ние" сме ги създали.

Запознай се малко с реалността и над кое имаме власт и над кое не. Не мога да повярвам, че отговарям на толкова глупав коментар.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 3f7e9d64de
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Начало и изходна точка на алгоритъма наречен живот, се явява гладът. Гладът създава движение: в джунглите на Еквадор, с разсъмването, колибритата започват да търсят своята храна (цветен нектар), като целият им ден отива в прескачането от едно цвете на друго; капуцините(малки маймунки) тръгват за своята късна закуска, а с напредването на деня и повишаването на температурата излизат и студенокръвните, за да търсят и те своята си плячка;още по-нататък през деня, с увеличаването на влагата, капуцините си организират сиеста, но един друг обитател - ленивецът - се мобилизира, като му отнема 10 часа да се премести от една цекропия на друга, листата на които ползва за храна. До залез слънце вече се е преместил, но тогава излизат други обитатели на джунглата...
Гладът създава движение, без него нищо живо не би тръгнало да прави нещо.
Движението създава дълбочината в живота. С еволюцията, някои животни са развили ум: което дава възможност един проблем да се разглежда по начини, които могат да улеснят неговото решаване. Някои шимпанзета първо с една пръчка пробиват мравуняка, а след това вземат друга, минават я през зъбите си, за да стане наръбена, като снопчетата при четките за зъби - те са забелязали, че така могат да вадят повече термити на един път. Това е естествената дълбочина, която природата е създала, но човекът е нещо различно...

Гладът създава движение и както знаете цивилизациите се изграждат около водоизточници: Кхмерите били прекрасни дърводелци, а по времето на Кхмерската империя, воднистите ниви позволявали отглеждането на ориз и били толкова плодородни, че храната не само стигала, ами и оставала. Но след като са развили ума си да строят къщи от дърво, да култивират храна и след като се размножавали - какво повече им трябвало?! Кое е създало допълнителната дълбочина в живота?
Императорите са искали да увековечат царуването си, затова са заповядвали да се строят мономентни каменни сгради, а въпросът - "как?", е създал търсене на решения. Остатъците показват, че камъните са толкова добре издялани и толкова добре наложени без киреч, че смайват хората и днес. В камъните са издълбали гравюри - изкуство. Допълнителната дълбочина е създадена, но неин спътник е и страданието - роби са строили сградите, а не императорите и техните придворни. Императорите са искали повече територия и хората са воювали, а не императорите...
Допълнителната дълбочина е следствие от психологическите характеристики на човека - развиват се култури, определени норми в обществата и т.н.
И най-често, ако две общества, било то и малки, имат различие във вижданията си, то следва война. В Централна Република Африка днес воюват мюсюлмани против християни. В Папуа Нова Гвинея има над 800 племена, всяко с различен език и някои от тях все още воюващи помежду си.

Конкистадорите са покръствали насила индианците, колонизирали са ги, но с това им е даден и език. В Панама има, мисля, 8 племена - всяко със собствен език, но един официален - испански. Граждански войни няма - по-лесно е да се разбереш с човек, с който говорите на един език.

Давам нещата разкъсано по линията на времето само, за да се добие представа.
Добива на желязо е позволил да се търси начин как то да се обработва. Ковачеството е довело до това да може да се изобретяват различни видове съдове. С менците, хората са ходели - пък и сега на много места по света - за вода. След това е търсен начин как тя да се добива от земята - да се изпомпва. След това канализации... сега в Сингапур дестилират и ботилират вода от урина, понеже има дефицит на вода - технологиите за пречистването и са достигнали такова ниво. В Шри Ланка от слонски изпражнения се прави хартия - не се секат дървета.
Дълбочината, до която е достигнал живота позволява това, а занапред може да се мисли и за намаляване на страданието, равноправие, единност - не става за ден, нито за 10 поколения. Отнема много, много време. И всичко се движи като охльов. Няма как с един пост да се обхване всичко.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 0ba7fe1177
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   10, остави го, няма да те разбере. Виж му коментара под номер 5. Много ми е интересно, ако той и още един са на самотен остров с ограничени ресурси достатъчни само за един човек, как точно ще си сътрудничат. На 10-тия ден като започнат да примират от глад, ще започнат да се гледат на кръв.

Сътрудничеството е хубаво нещо, но е възможно само в условия на взаимна полза. А те не винаги са такива. Човек дори когато си сътрудничи, в крайна сметка го прави за собствена изгода. Ако изгодата е взаимна, сътрудничеството е лесно, но в момента, в който някой няма полза, започва края на сътрудничеството.

Не ми се вярва някой да сътрудничи за нечий друг интерес, а той самия да се обрича на глад. Авторчето като излезе от бащиния дом и изкара сам 5 лв, тогава да говори за подобни утопии. Иначе на теория звучи прекрасно, но ако беше възможно и изгодно за всички отдавна да се е наложило като единствен модел за толкова милиони години. Малко логика се иска, за да го схванеш. Едно време като ме хранеха нашите и аз си ги мислих тези глупости.

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: b2bf69856d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Единствено живот ,според мен има само на село.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 5f74d59481
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

13.   Природата е създала хората да се делят на групи, общества, държави........ Също природата е създала хората да воюват и да се избиват, все пак произлизаме от животните. Ще те разочаровам, но няма как да промениш законите на природата!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: bfb714857e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Живееш в най-изстаналаа страна в на контент, който е част от планета, в която доминантния вид е слабо окосмена маймуна. Какво очакваш ?

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: b018ce907c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Здравей! Казвам се Карл Маркс и ми харесва начина по който мислиш! Продължавай да четеш книжки, само не забравя по някое време да слезеш от моралния си пиадестал и да дойдеш при нас. Поздрави!

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 3c32ab9e99
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   Н 13 не природата, а човекът е измислил разделението! Целта-контрол! Какви глупости дрънкаш?

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 483ca717a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

17.   16, животните защо живеят на стада и се бият за надмощие? Пак ли човека им го е втълпил?

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 1d248e719c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Проблемът, е илюзията за добро и зло. Войната не е "зло", когато ти я печелиш, мирът не е добро, ако си под робство. Стига с това черно и бяло. Тук нали 300 години не сме били във война, а в робство и накрая именно това "зло" войната ни е дало свободата. А преди това? Едни "зли" българи са поробили Византия? А преди това едни кръстоносци са убивали в името на Исус. А днес едни лоши терористи убиват в името на Аалах. Пък тия "зли" хора по едно време са измислили АЛгебрата, АЛхимията и всички други АЛнеща, които сега са в основата на технологиите, здравеопазването и т.н. Това е ходът на времето. Нелсън Мандела е лежал за убийство, лош човек ли е?
Доброто и злото са абстрактни понятия. И неосъзнаването на това е пътя към нещастието. Ако не бяхме стигнали това тотално разделение на религии, цвят, пол, как щяхме да разберем колко е ценно единството? Как щяхме да ценим свободата, ако не знаехме какво е робството? Ако не бяхме стигнали върха в производството на ГМО, как щяхме да се върнем към екологичното земеделие?
Кое е напълно добро и зло? Как да намериш средата ако не знаеш къде са двата края?
Ето нашия модел:
Добро е да имаш образование? Може и да е зло, ако го изберат родителите ти, вместо теб.
Добро е да бъдеш богат? Има много богати нещастници и много щастливи бедняци.
Добро е да направиш семейство? Ами ако не е за теб? Ако имаш друго призвание? В сайта е пълно с родители, които се чувстват ограбени от този избор.
Обществото казва, че е добре да учиш, да работиш, да имаш имущество и вещи, да си семеен. Но това, може и да не си ти. Това са чужди мисли, рамки за успех и щастие. Но постигайки го, може и да не си щастлив и да се почувстваш жестоко изпързалян.
Нищо не е загубено, не сме в Ада, това е нашето време. И всъщност, ако махнеш черните очила, ще забележиш, че сега най малко от всякога ни пука кой е черен, кой жълт, кой вярва в Кришна, кой в Исус, кой е гей, кой би и т.н., а може би това е пътят към единството и любовта между хората. Но за да се появят техните защитници и да ни научат на това, е трябвало първо да ги осъдим.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 3c32ab9e99
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Н 17 може и да си прав щом считаш себе си за животно, вероятно и разсъждавал като такова! При тях/вас е борба за територия, разплождане и храна!
Виж, аз съм човек и нямам нужда да се бия или убивам за същото! Хората/човеците, имаме друг капацитет, други възможности!
Все пак отчитам като изненадващо бърза и положителна еволюция, че си се научил да четеш и пишеш! Остава и да започнеш да опознаваш човеците, може да ти хареса въпреки че, голяма част е с деструктивна мисъл и поведение!
Искам домашен любимец като теб, ще е весело да си говорим с такъв! Лек ден!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 483ca717a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   19, ако беше човек, както твърдиш, нямаше да се изказваш толкова пренебрежително и обидно, само защото имам различно мнение. Аз може да съм "животно", но няма да ти падна на нивото.

Опитвам се да ти обясня, че не винаги сътрудничестовото е възможно. На теб конкретно не ти се е налагало да убиваш, за да ядеш. Само че някои хора не са имали шанса да се родят в такива условия. А и не говоря само за убийство, а за неща като борба и конкуренция. АКо и сега се заядеш, няма да ти падам на нивото да ти отговарям повече.

Ако можеш да водиш нормален диалог като човек, за какъвто имаш претенции да си, заповядай.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 5d3183d74f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Така е, наистина. Ние, коментиращите тук сме имали щастието да се родим в условия, които ни позволяват в момента да се държим "цивилизовано". Но от личен опит мога да ви кажа, че са необходими само 3-4 седмици глад, страх или мизерия, за да се превърнем всички в животни. Няма как - имаме си основни вродени инстинкти и те могат да бъдат маскирани за известна степен, но винаги при екстремни обстоятелства маските падат.

Хубаво е, че авторът разсъждава над тези неща, но нека се замисли, че за да има той тази привилегия неговите предци са се борили и печелили - земя, ресурси, достойно съществуване.

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 0ba7fe1177
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   22 го каза много добре. Автора за да има привилегията сега да се прави на много духовен и цивилизован, неговите предци хилядолетия наред са убивали като зверове, са мрели като мухи във войни, от зарази и от глад.

Сега е лесно с чужда пита да се прави помен, но ако предците му не се бяха жертвали, сега авторчето щеше да се бори, конкурира, убива и рискува живота си за всяка хапка храна и всяка глътка вода.

По-горе го казаха - за да познаеш мира, трябва първо да познаеш войната. Казали са го много по-умни от нас хора.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker