Как е животът на село? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121120)
 Любов и изневяра (29688)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3174)
 Образование (7299)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18505)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как е животът на село?
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 2502 пъти
Здравейте! Много ми се иска да получа информация от първа ръка, относно това как живеят младите хора на село? Върти ни се една идея, но не знаем дали не си го представяме твърде идилично.
С мъжа ми сме около 30-те, имаме син на 1. 5годинки и чакаме второ детенце през март. Той работи от вкъщи, а аз съм начален учител и мисля, че след майчинството ще успея да си намеря работа и в малко населено място.
От Пловдив сме и много харесваме града си, но се уморяваме все повече. Все по често се усещаме, че не ходим никъде, защото няма да можем да паркираме. Блокът, трафикът, непознатите съседи, всичко вече много ни поттиска.
Говорим си и си мечтаем за живот в някое хубаво родопско дело, около Смолян. Да си имаме наша къща, с дворче, с куче. Да се научим да си отглеждаме плодове и зеленчуци. Децата ни да растат спокойно, в чиста среда. Да познаваме съседите, лекарят, учителите. Да си правим походи, да ходим за риба, за билки и плодове... просто да сме навън, някак по-близо до земята. Можем да си направим басейнче, да си вземем атв. Аз имам и разни идеи за детски лагери с къмпингуване, подобни на идеята за Скаутите. Звучи ли реално, или е утопия?

Поинтересувах се дали можем да наемем къща за месец, два и сами да се убедим дали този живот е за нас, но май няма как да стане. Къщите за гости са за нощувки, никой не дава дългосрочни наеми и май ще можем да се потопим в атмосферата, едва след като купим имот, което си е малко страшничко.
Благодаря ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: e66077a218
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според мен купуването на имот е добра идея, идеално е ако можете да си позволите вилата без да продавате апартамента. Така ако не ви хареса можете да се върнете в града, а и ще си имате място за отдих. Ако трябва да избирате между двете обаче ще е трудна дилема. Аз също съм учителка и знам, че по селата повечето училища са затворени поради липсата на деца. При мен се случи обратното, от село в големия град и то поради липса на работа. Дори в съседните по-малки градчета не успях да намеря, но то си е и до късмет. Все пак трябва да си готова, че трудно ще намериш такава работа на село. За някои от изброените неща си права, аз лично съм правила всичко това и не е идилия, а е прекрасно да береш гъби, билки, да отглеждаш зеленчуци, да ходиш за риба, да запалиш огън навън и да изпечеш царевица на жарта и тн. Тук в града хич не се чувствам добре, всичко това ми липсва, но все пак трябва да изкарвам пари, за да живея нормално. Ако ми се отдаде възможност бих се върнала

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 988798a1ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Трябва да е някое в което има хора , повечето се обезлюдяват . Не съм от село , живея в малък град , но сигурно е почти същото .Може би е малко скучно .

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 28a09ba4ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не ми се вярва да няма къщи, чиито собственици биха искали да ги отдадат под наем. Но няма да са луксозните къщи за гости, те са само за туристи за няколко дни.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 39fdd55163
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "Къща, с дворче, с куче, отглеждаме плодове и зеленчуци. Децата растат спокойно, в чиста среда. Да познаваме съседите, лекарят, учителите. Да си правим походи, да ходим за риба, за билки и плодове... просто да сме навън, някак по-близо до земята. Можем да си направим басейнче, да си вземем атв. "

Ми точно така е на село ;) Даже знам едно такова - Бели Вит. Поинтересувайте се ;)

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 7bfe896e0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Животът на село е хубав, ако обичаш спокойствието/самотата/тишината, имаш нова къща с изолация и имаш високи доходи, които не могат да бъдат изкарани в малките населени места. Минусите - големите вериги хипермаркети не са на 5-10 минути разстояние и селата обезлюдяват със засилващи се темпове. Аз самият съм от много красиво родопско село, но работя в чужбина. И когато се прибирам, виждам все по-малко и по-малко млади хора, което ме натъжава, защото разбирам все по-добре, че процесът е необратим и добрите стари времена никога повече няма да бъдат изживени.

 
  ...


...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: a352c060b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Според мен идеята ви е хубава, но защо не се ориентирате към някое село, което е близо до цивилизацията? Родопските села са супер, но в много от тях няма да познавате лекаря и учителите, защото такива няма. Някое малко градче като Девин примерно, ако държите да сте в Родопите, или някое село в непосредствена близост до голям град ще ви е в пъти по-добре от някое село, забравено от цивилизацията.
Все пак сте с малко дете и ако нещо ви се наложи, няма да е приятно да карате 1-2 часа до най-близката болница / аптека или нещо друго.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 2c66a6ded8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Е какъв е проблема да се наеме къща за 1-2 месеца?
Впрочем и месец е много. Само след 1-2 седмици ще разберете кооооолко сте в страни от истината за живот на село ;)

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 7951c98806
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Като човек, който също се е родил израстнал и продължава да живее и работи на село, а също така и факта, че също съм на 30г, мога да ви кажа някои плюсове и минуси на живота на село.
Не знам дали да започна с хубавите, или с лошите неща, затова ще ги редувам.
1. Животът на село е значително по-спокоен от този в големия град безспорно. Няма го напрежението, бързането, намръщените и противни лица в трамвая)))
2. Като за начало ще ви е трудно да се справяте с ежедневните задачи около домакинството, което ще отнема доста от свободното време, което имате и сте свикнали в града да използвате за почивка. Отглеждането на земеделски култури не е много лесна работа и изисква немалко умения и познания по градинарство, които вие в последствие ще усвоите несъмнено.
3. Всички съседи ще са ваша опора във вяко едно начинание. Ще си помагате взаимно в почти всичко. Хората на село са по-социални и по добри един към друг.
4. Желателно е да отглеждате някакви домашни животни, за да не купувате всичко от магазина. Това означава че ако гледате, примерно, 15 кокошки и 1 прасе, да кажем, или някакъв друг дребен добитък, трябва да се осигури фураж, който или би следвало да бъде закупен, или да бъде получен като среден добив, или рента от арендатор, като за целта е необходимо да имате някаква обработваема земя в околността, за да я дадете под аренда. Третия вариант е сами да обработвате земята си, но това е крайно трудоемко за хора които тепърва започват живот на село. Така, че за начало може само кученце да си вземете и няколко пернати животинки, които не изискват кой знае колко внимание.
5. Децата със сигурност ще играят до късно вечер с другите деца от махалата и няма да ви е страх, че нещо, или някой може да им навреди. Ще имат едно прекрасно детство, което в днешно време малко от хлапетата могат да изживеят.
6. Тоалетната е на двора. Гадно)) Но в зависимост от това с какви финансови средства разполагате, не е проблем да си изградите вътрешна.
7. Хората в селото, в което ще живеете ще се гордеят с вас и ще ви уважават, защото са свикнали младите да бягат от село, а не да идват от града за да живеят постоянно.
8. Вие като учител със сигурност ще си намерите работа в местното училище, ако въобще е останало нещо от него.
9. Не знам в колко голямо село възнамерявате да заживеете, но ако е прекалено малко и забутано няма да има лекар наблизо, което си е проблем, а и зимата снегопочистването няма да е на ниво. Пак казвам не знам колко развито е селото. Аз съм от северозападна България и живея в селище от около 2500 души, като имаме само поликлиника с 2-ма лични лекари и един зъботехник. Преди имаше и голяма болница с хирургично отделение, но вече не личи къде е била. Но то вече в северозападнала България нищо не остана. Там по вашия край не знам как е. Но при всички положения ще е в пъти по-добре.
***
Лично за себе си бих предпочел живота на село. Бях студент в София 5 години през които не успях да свикна с живота там по много причини. Просто не е за мене тази лудница. За разлика от 90% от приятелите ми и съучениците ми, аз избрах да се върна при корена.
"Дето се е окучило-там се е научило", казват хората тук. Поне за мене това важи с пълна сила :))).
Пожелавам ви наистина да осъществите това, което сте намислили и искрено ще се радвам ако го направите. Поздрави!!!

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: dd26d31df3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Разгледайте село Момчиловци!!! Невероятна атмосфера и хора! Недалеч от град Смолян! Силно препоръчвам!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 835e797c45
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторът:
Здравейте! Много благодаря на всички!
Не исках темата да става прекалено дълга, затова не съм писала подробно какво село търсим. Но държим да има детска градина, училище и лекар. Такива са 4, 5 от селата около Смолян, като ние търсим имот в 2 от тях: любимото ми (като на Номер 9) Момчиловци и с. Търън, което има около 800 души население.
Намирането на къща под наем в такова село е наистина трудно. Просто там няма такава практика и съответно нито една обява. Май никой не живее под наем на село. Все пак си мислим скоро да отидем за седмица до Момчиловци и Търън и да поговорим с кметовете, да разпитам и за евентуална на реализация по моята специалност. Мисля и да залепя обяви на спирката и кметството, че търсим къща под наем.
Номер 1, точно такава ни е идеята. Да запазим апартамента, като пасивен доход (под наем), пък и някой ден децата ни може да решат да учат в Пловдив. Това с работните места малко ме обезкуражава, защото много ми се работи по специалността, пък и по медиите все се тръби колко малко учители има, особено в тези региони, колко ценни кадри сме и т. н., макар че реално не се усещат така нещата.
Номер 8 много благодаря за гледната точка, толкова е ценна. За сега и отглеждането на зеленчуци ни се струва сложна наука, но вярвам, че ще се научим и ще ни носи удоволствие. За щастие имаме добри доходи, плюс наема от апартамента, мисля че ще се справим, дори да се налага да купуваме мляко, месо и яйца от съседите. За нас е сбъдната мечта изобщо да имаме достъп до такива екологично чисти, домашни продукти. Много ни липсва и това спокойствие и чувство за общност, което описваш. Тук детето ни никога няма да може да излезе да играе само, живеем между 2 натоварени булеварда, хората са непознати, няма деца. Нямаме двор, за да поиграе навън, трябва да го качим на колата и да го заведем в някой парк, не когато то иска, а когато ние имаме време. Като домашен любимец, не знам какво детство е това. Просто нямам търпение да си организираме нещата и след раждането да се преместим.
Пак ви благодаря, бъдете здрави!

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: dd26d31df3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   В село Момчиловци има действащо училище!

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: ab29d7abbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   Доста идилично си представяш нещата. Да, природата е хубава, обаче по ред причини 90% от селата са населени с роми или пенсионери. Нищо против бабите и дядовците, ама бързо ще се умориш да си говорите само за сериали и подобни. А и като казах роми, нали се сещаш, огради, резета, никакво излизане вечер по тъмно... страх да пуснеш децата сами...
А, сега за работата. По селата работа почти няма така, че искаш или не пак ще пътуваш до града за да ходиш на работа и да водиш децата на градина и училище. Защото дори и селото да е голямо пак не е сигурно, че ще има детска градина или училище или ако има ще е само до 4 клас. С лекарите и зъболекарите също е трудно. За най-малкия проблем ходиш до града. Лятото ок, ама зимата? Като знаем как се чистят пътищата между селата, направо си е приключение да стигаш до работа. А и не на последно място, сега децата ти са малки, пишеш даже, че второто още не е родено, ама като станат тийнейджъри? Ще искат да ходят насам натам, ще искат да имат приятели, забавления. Какво може да им предложи едно такова село? Селска дискотека, където масово купонът завършва с бой? Така, че това, което ти го измислила е идеално за млади пенсионери, които нямат нужда да ходят до града всеки ден, но не и за семейство с деца.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: a23669a64e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   Най-добре е да си построите собствена модерна къща. Старите къщи са често паянтови, каквито и ремонти да правите, не е същото. А и разпределението им е лошо. Да се стегне подобна къща ще струва почти толкова, колкото новата. Аз лично съм се чудел - жилищната площ все малка, а огромна част от къщата се ползва за складирането на разни боклуци...
В момента парцелите из селата се продават на безценица. Една средно голяма нова къща с парцела ще излезе колкото среден апартамент в Пловдив, да не говорим за София. Важните неща са:
1) Да няма роми нито в селото, нито в околните такива, радиус поне 20 км. С тези индивиди съжителство е невъзможно.
2) Да е близо (до към 25-30 км) до малък или средно-голям град. В такъв град ще има училище, болница, аптека, супермаркет и пр. С кола спокойно може да се ходи на работа ежедневно, взема се за половин час разстоянието. Като учител ще намериш работа във всяко населено място с действащо у-ще.
3) Пътищата да са долу-горе нормални. Знам, че за България това е много относително, но има села напълно откъснати от света. Важно е да е идилия, сред природата, но и бързо с кола да се стига до града.
4) Да има 4G покритие или да може да се прекара кабелен интернет. Казваш, че съпругът ти работи от вкъщи, предполагам, че е IT специалист.
5) Проучете съседите си предварително. Не е вярно, че на село хората си помагат - така е било едно време. Сега хората са овълчени, пълно е с крадци, алкохолици и абсолютни простаци из селата. Все пак като интелигентни хора трябва да имате някакви социални контакти, които да са на вашето ниво. А и да има кой да ви свърши някаква работа срещу заплащане.
6) Земеделието ще ви е общо взето едно хоби. Не си мислете, че може да се изхранвате с това. Трябват огромни усилия, а вие като работещи хора няма да имате възможност. Една малка градинка и това е.

Идеята е добра, но всичко трябва да се планира добре предварително. Важното е да съчетавате модерния живот с природата, качествената храна и въздух. Да запазите социалните контакти и да избягате от градската лудница. Трудно, но не и непостижимо...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker