Трябва ли да се кръстя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Трябва ли да се кръстя?
преди: 5 години, 8 месеца, прочетена 3909 пъти
Не съм кръщаван в християнската вяра. Роден съм през 1986 г. и тогава в периода на социализма не е било желателно бебетата да се кръщават, а на по-късна възраст не съм се сещал. Въпросът ми е, при това положение, когато влизам в църква трябва ли да се кръстя? Ако го правя това не е ли погрешно?

Ако някой се интересува защо не премина свето кръщене, отговорът е, че се колебая дали съм вярващ, а не искам да го правя просто като някаква стандартна процедура без реално да разбирам и усещам каква отговорност и смисъл има това.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 8 месеца
hash: a968539398
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Дали (имаш право) да се кръстиш в църква не знам - питай попа най-добре. Иначе трябва да минеш процедурата кръщене/кръщаване за да си запазиш място на оня свят - нещо такова има. Дали си вярващ или не няма значение, но като му дойде времето, ако не те намерят по списъците на оня свят може да те върнат за претопяване :) Така че може да се подсигуриш, не боли.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 119a9ac6f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей! Радвам се, че си задаваш такива въпроси защото и аз също като теб съм минал по този път.

Когато бях ученик в гимназията и студент в университета постоянно си задавах въпроси дали има Бог или няма Бог. Гледах един документален филм за астрономията. В този филм се говореше специално за произхода на галактиките, звездите, размерите във вселената ме накара сериозно да се замисля за съществуването на Твореца. Но след като прочетох книгата "Душата на науката" аз окончателно повярвах и се кръстих в една православна църква (това беше преди 7 години).

Относно ритуала за кръщенето не е толкова страшно. Просто един свещеник ще прочете молитва и ще те потопи в осветена вода (мен само ми потопи краката).

Но преди да приема светото кръщене бях малко карък. Тоест имах проблеми с ученето, проблеми със спането, проблеми с приятели и роднини и т. н. Но след кръщенето всичко изчезна.

Съветвам те да прочетеш евангелието на Марк (което е част от Новият завет). Това евангелие е най-лесно за разбиране от всички евангелия (те са 4 на брой), но ти трябва да прецениш дали искаш да бъдеш християнин.

В името на Господ Исус Христос амин.

П. С. Относно кръщаването на малки деца. В древността е имало много висока детска смъртност и хората са си мислели, че след смъртта малките деца отиват директно в ада и поради тази причина родителите са си кръщавали децата и постепенно с времето това е станало традиция. Така, че не се притеснявай, че си кръстен като малък. В евангелията се казва за да стане някой християнин, първо да осъзнае, да повярва и след това да се кръсти с вода.

Това е!

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 79e180b4ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Напиши от къде си за да ти кажа някой добър свещеник, при който да отидеш и да си поговорите. Можеш да потърсиш в интернет или църковните магазини литература по темата за тайнството кръщение. Ето кратък материал: https://www.youtube.com/watch?v=5VFHFbJ-YhM

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 67b1f4f1df
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Глупаво е човек да се води по чуждите разбирания в много отношения, включително вярата. Нещата са до както ги усещаш ти самия. Аз например съм кръстен, но съм ходил на църква веднъж в живота си. За мен църквата не е изискване, за да имам определени вярвания за живота и Съзиданието като цяло. Никъде в Библията не пише да се кръстиш в църквата. Това са измислени неща. Дори символът на кръстта става символ на Християнството много по-късно след живота на Христос.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 8d191048c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Ако вярваш силно в Бог, имай в предвид, че според християнската вяра, ако не си кръстен отиваш в ада.
Аз лично съм кръстен, обаче не може да ми пука по-малко за религии и така нататък, така че все тая ти си знаеш.

 
  ...


...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: a99ccc4b73
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Не съм вярваща в определена религия, нито пък съм си "избрала" определен Бог от всички религии т. н.
Наложи ми се по лични причини преди няколко години да проучвам неща свързани с човешк(ите)ата генетика и тогава установих някои умело завоалирани лъжи за произхода на човека. От там (много съм любопитна) продължих с проучванията вече на тема антропология и първите цивилизации (забележи множествоното число) и така назад до Атландида... и още по-назад.
Сега... понякога влизам (рядко) в каквато ми попадне църква ( ортодоксална, католическа) просто заради спокойствието и енергията, тишината в която мога да потъна в себе си за секунди и просто да благодаря за неща. Не е адресирано към някой Бог, но знам, че имам, всички си имаме някакви "пазители" като тези които са винаги около нас сме ние самите в същност, но на друго ниво...
Кръстила съм се в малко случаи по задължение без да влагам чувства или мисли в това и НЕ го приемам за лицемерие или нещо такова. Бог такъв какъвто се внушава е създаден от хората, а не обратно. Нямам защо да следвам указанията на други хора.
А и първата религия е създадена именно като в подкрепа на първият световен орден.
Ако те интересуват истини... проучвай, на много хора им е по-лесно да прехвърлят отговорности, очаквания т. н на някой Бог.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 98f3cd6193
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако искаш да го направиш ритуално - давай. Покръсти се за да се чувстваш като останалите. Дали извършваш грях кръстейки се или дали ще си грешник ако го направиш и все пак не си силно вярващ? Ами виж, повечето българи са кръстени. Мислиш ли че всички са силно вярващи (по начина по който църквата го оприличава)? Мислиш ли че тези дето са кръстени не извършват грехове? Мислиш ли че поповете не извършват грехове? Всички ся яко грешници и заради нечестиви мисли и нечестиви дейности. Всеки ден. Всеки ден. <br>
<br>
Аз съм кръщаван. Уж православно. Определям се като пратестант. Не спазвам и българската култура (религиозната). Само ако / като съм със семейството покрай тях, защото те го правят. Както й да е. Протестантизма отхвърля че за да те чуе Бог ти трябва някакъв посредник, било то патриарх (както във православието например) или папа (както във католицизма) или поп или каквото й да е. Църквата, джамията, както и другите му наименувания в други религии за мен е организация която оказва влияние на последователите си и ги афектира обикновено морално. Гледайки цирковете по новините щом става въпрос за църкви, джамии, повишения в длъжност и влияние обаче - абсолютно още повече отхвърлям тези хора. Пълен цирк и все пак някои хора ги следват. Руската патриаршия пък например играе двойно ч, директно с политиката и то открито. Хич не им пука. Иначе са набожници. Блажени. Другите църкви, джамии и тем подобни и ти го правят но са по-прикрити. Според мен, вярвай във каквото си искаш. Ако това да се покръстиш те накара да се почувстваш повече част от останалите - добре. Ако смяташ че църквата е връзка със бога спрямо правилата които представя за достоверни - добре. Има и мюсюлмани и евреи и будисти и хиндуисти. Те също представят виждания за връзка с бога и извършват различни ритуали. Която ***организация*** смяташ че може да ти даде чувство на запълненост - приеми я. Ако изобщо вярваш в тях. Аз съм по-критичен и ги виждам ниско. Ако също трябва да съм откровен, ако взимам страна на религията се определям като протестант заради горе-споменатите. Ако Бог съществува, а това не го отхвърлям - надали е дал точно тези правила които ни се дават на книга или по мнении, да се следват от нас, защото всеки казва друго във всяка религия. Накрая всички се мразят. Да им имам &apos;мира&apos; и &apos;любовта&apos; на тези религии и на лицемерите следващи ги и представляващи ги. Да не забравяме и хилядите други древни богове към които предците ни и предците на други са се кланяли. Със тях какво е станало? Ами просто са били заменени от по-влиятелна върху населението система, или както го наричат други - религия. Аз ги наричам пък организации, тъй като целта им е да влияят. Вярвам че нещо ни е създало и съм се чудел.. понякога пък съм се питал дали не съм и атеист. И все пак, после пак си казвам, абе все трябва да има нещо които да е създало всичко по накаква причина. Даже съм си фантазирал дали не сме във някакъв science-fiction където нашият свят всъщност се оказва на пример една съвсем малка жива клетка из между трилионите на друго по-голямо жшво създание, и де факто ние просто сме каквото сме давайки му живот, така както маса биологични организми дават живот на нас. Ха, ха. Филм. Всякакви работи са ми минавали във главата в чудене какво сме, как сме и защо сме. Прави каквото те прави щастлив авторе и вярвай в това което ти дава вътрешен мир. Всеки ще ти каже различно. Прави каквото те прави щастлив и спокоен. Това е най-важното.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 24144604ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Кой те излъга, че преди 89 бебетата не се кръщаваха! Моите и двете деца са кръщавани, а са родени няколко години преди тебе, тогава нямаше никакви проблеми за това. Не пиши за нещо, за което не си информиран! А за кръщаване няма определена възраст, можеш и сега да го направиш, е няма да те топят в казана, но си е пълноценно кръщаване, ставаш истински християнин! Като не си вярващ, какво търсиш в църквата?

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: b114d7e060
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   И аз не с кръстя, но няма и да го правя. Вярван в Бог, но не съм православна и следователно не спазвам техните обичаи, защото за мен те наблягат на някакви ритуали за пред хората, а не вярват наистина и не се молят.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 4e73064281
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   На 32 години си. Звучиш ми като порядъчен мъж. Искам да те попитам защо искаш да влизаш в църква след като не си сигурен дали вярваш (колебаеш се). Вярата в Бог не идва от ходене в църква и кръстейки се там като всички останали. Вярата в Бог идва от духовно просветление, а не от кръстене и посещение на църкви. Бих ти препоръчал преди да решиш какво да правиш купи си една библия и започни да четеш направо Новия Завет на Исус Христос. Хубаво е да започнеш направо със Светото Евангелие от Иоана, макар, че то е последното Евангелие. После можеш да се върнеш в началото на Новия Завет и да прочетеш и останалите три, на Матей, на Марк и на Лука. Когато свършиш с Евангелията прочети и всичко до края на Новия завет. Недей да прескачаш каквото и да е от целия завет. Чети съсредоточено и когато свършиш ще разбереш дали още се колебаеш да вярваш или не. Не бъди хипокрит във вярата си. Много от тези, които ходят на църква и се кръстят не са истински вярващи, защото като излезат от църквата започват да лъжат и лицемерничат. Аз много рядко влизам в църква и когато влезна се кръстя както правят и останалите хора. Дори и хич да не ходиш на църква това не значи, че не си вярващ. Аз със чиста съвест мога да кажа, че съм повече вярващ в Бог отколкото всички попове които съм срещал досега. Чел съм Библията няколко пъти, така, че знам за какво говоря. Ти не можеш да станеш вярващ само от кръстене и ходене на църква. Вярата понякога идва отгоре, както е станало с Баба Ванга. Библията не е единствения източник чрез която ще добиеш някакво духовно знание. Купи си също книгата: "Космогонията на Розенкройцерите" от Макс Хайндл, има я на български в книжарниците. Още една препоръка; напиши в гугъл Богослов Ваклуш Толев и виж какви книги има от него и си купи някои от тях. Хайде стига толкова. Бъди истински любознателен.

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: fc313fb0b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Това , че не си кръстен , не ти пречи да посещавам храма , да се прекръстваш , да си казваш молитва и т.н.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 734b27c5bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Aми, като не си кръстен, значи няма нужда да даваш отчет кръстиш ли се или не.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: ae5bc6fc5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Както го чувстваш.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 9c3db395b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Ако не си вярващ, не се кръстиш, това е.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 96e6f7be86
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Те тези дето се кръстят нито вярват, нито имат право. Правят го за пред хората. Аз не съм кръстена и няма и да се кръстя. Ако искам да съм религиозна, ще избера протестантството, но да целувам икони - никога! Те повечето православни обичаи противоречат на Библията - имат кумири (светии, богородички), кръстят деца, а човек се кръсти, когато осъзнава, опъват мушами по гробищата (нали отиваме в рая и ада, какво търсят там), опяват човек след като е умрял (той ако не се е покаял преживе и 10 попа да опеят, няма да отиде в рая).
Правили са ми грозен коментар защо не се кръстя и как така не са ме кръстили - врътнах се и повече не съм ходила по религиозни събития. Аз уважавам чуждия избор и присъствах, за да ги подкрепям. Явно мен не само не ме уважаваха, но се опитваха да ми налагат мнението си и да ме обвиняват, че съм атеистка все едно протестантството и католицизмът не се изповедания на християнството. Все тая вече.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b138535f3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Кръщаването означава да се отречеш от сатана, и да приемеш в себе си семето на възкресението и обновеният човек(нов Адам). Но това е само едно семе. Ако ти не се стараеш след това да се грижиш за него, поливаш и гледаш, тоест да живееш по християнски, то ще си остане просто семе. И Хитлер е бил кръстен. Ако си кръстен, а не се грижиш за семето все тая. Ако пък живееш по християнски, но не си кръстен тогава пък нямаш семе от което да израсте дърво и да даде плод.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 74820c1454
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Авторе, пак съм номер 3. Напиши от къде си? Почти всички коментирали нямат никакъв хабер, но след 50 години държавен атеизъм, няма и как да е различно.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ee11f4b50e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   "Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен; а който не повярва, ще бъде осъден." - Кръщението е знак на това, че си повярвал, то е свидетелство. Първо бъди сигурен във вярата си и после се кръсти. "Ако ли някому от вас не достига мъдрост, нека проси от Бога, Който дава на всички щедро и без укор, - и ще му се даде. Но да проси с вяра и никак да не се съмнява; защото, който се съмнява, прилича на морска вълна, издигана и размятана от вятъра; такъв човек да не мисли, че ще получи нещо от Господа."

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a8b267aaca
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Напиши във гугъл 'Москва обяви разкол в православния свят заради църковната независимост на Украйна'.

Църквата се е превърнала във институция за контрол и власт. Абсолютното оръжие за контрол над населението както винаги е било във която й да е религия.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 489e630d16
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Самото кръстене като акт е много старо и предхожда християнската религия. Когато се кръстим уравновесяваме енергиите в тялото си, така че аз лично бих го препоръчала на всеки.

Ако говориш за кръщене то също има много дълбоки корени. Пречистването с вода е много използвано в окултния свят и също по-късно е навлязло в християнството. Водата чисти отрицателната енергия, и в съчетание с думи/мисли (например молитва) има огромна сила.

Имаш пълното право да влизаш в църква, дори да не си вярващ. Да не говорим, че между вярващ и религиозен има много голяма разлика. За ритуалите спазвай тези, които имат значение за теб. Но наистина няма смисъл да правиш нещо, което не разбираш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker