Толкова ли е бедна България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (88092)
 Избор на редактора (164)
 Любов и изневяра (20333)
 Секс и интимност (10315)
 Тинейджърски (19256)
 Семейство (4288)
 Здраве (7208)
 Спорт и красота (3781)
 На работното място (1809)
 Образование (5105)
 В чужбина (1145)
 Наркотици и алкохол (856)
 Измислени истории (709)
 Проза, литература (1416)
 Други (11701)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Толкова ли е бедна България?
преди: 8 месеца, 29 дни, прочетена 1537 пъти
Здравейте,

Млад човек съм, не разбирам от икономика, но се замислям наистина ли сме толкова зле, колкото твърдят всички? Наистина ли българинът е толкова беден, колкото се изкарва? В България заведенията са пълни денонощно, като си купуваш кола трябва да отидеш в КАТ в 5 сутринта, понеже опашките са километрични, в Гърция по курортите учат български понеже българите я пълнят всяко лято. Всеки втори беден студент има собствена кола (нещо, което дори на Запад е немислимо), бабичките по селата хвърлят на телефонните измамници по 50 000 лева кеш (един германец се беше учудил откъде българските пенсионери имат толкова пари кеш). Един приятел наскоро се върна от Франция и каза, че там не трябва да пушиш на улицата, защото при теб ще дойдат поне 10 човека, които да ти поискат цигара, понеже нямат пари да си купят. Тук никой пушач не се лишава от цигари. Друг приятел, който 5 години живя в Гърция каза, че заплатите станали по-ниски от тук. Това едва ли е вярно, но все пак каза, че България е напреднала сериозно. Моето определение за беден е човек, който буквално няма какво да сложи на масата си. Наясно съм, че в България има много такива хора, но все пак толкова ли сме зле или просто българина има черта да е недоволен от всичко? Какво мислите?

П. С Не се опитвам да правя добра реклама на държавата. Тя е много далеч от стабилна за мен.

Моля редакторите да публикуат темата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 29 дни
hash: efccb18991
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Българина повече обича да се оплаква, отколкото да е зле. Исках да си резервирам една почивка и всички хотели за 1 месец напред бяха заети. Бяха останали само няколко, където нощувките са по 200 лв.

Миналата година реших да празнувам нова година на заведение и при опита си да резервирам, разбрах, че всички места в заведението са били заети още от октомври. А куверта не беше много евтин.

Има и хиляди други примери, които показват, че не сме чак толкова бедни. Истинска бедност има в Сомалия примерно. Това не е бедност. Може да не сме като Швейцария, но не сме бедни.

 
  ...
преди: 8 месеца, 29 дни
hash: 6315ae8c5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

2.   Отговорът на въпроса ти е и Да и Не. Около 80-90% от младите хора (под 30-35 години) живеят наистина много добре, и аз съм се чудила откъде и как успяват да изкарват толкова. Не на всички тях родителите им са богати и живеят добре. Много родители мизерстват - т. е. хранят се с некачествени неща, не ходят на лекар, зъболекар, не ходят на почивки, екскурзии и т. н., за да може дъщеричката или синчето да си купи дрешка за 100-200 лв, телефон за 3000 лв, да харчи за други неща и да не "изостава" от връстниците си.
С увеличаване на възрастта процента на хората, които живеят бедно нараства. Много от хората на възраст над 45-50 години дефакто работят (произвеждат) най-много, а получават най-малко.
Сред пенсионерите има и много богати, но те са много малко. Това, че някои са имали спестени 5-10 хиляди изобщо не значи, че са богати, просто са спестявали като не са харчили за нищо друго, освен за хляб, останалото си го произвеждат сами с много труд. Т. е. тия пари са събирани с десетилетия лишения и начин на живот, който сегашните млади не биха живяли и една седмица.
Давам отговор на въпроса ти: Да, болшинството хора в България наистина живеят добре, но се оплакват, защото тази "традиция" няма как да се изкорени ей така, цял живот ни е насаждано, че сме "бедни". Значителна част от хората наистина са бедни и се оплакват с право, защото разликата между бедни и богати е голяма и става все по-голяма. Това е характерно за страните от "третия свят".

 
  ...
преди: 8 месеца, 29 дни
hash: 9bc9f45bfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Толкова е бедна. Няма пари за елементарна хигиена (в училищата, в градския транспорт, в поликлиниката) и за адекватни заплати на лекарите, за нормални болнични стаи, за консумативи. Прави ли ти впечатление как си носиш ВСИЧКО в болницата, до лъжицата и не разчиташ на болнична храна? Как няма тоалетна дори на етажа и оперирани хора трябва да ходят по стълби до тоалетна. Два пъти съм лежала в болница в Германия, не ми е трябвала дори вода отвън. Втория път раждах, имаше всичко и за бебето: дрехи, памперси, сапунчета, вана, всичко.

Влез в едно провинциално западно училище. Виж какво имат и как им преподават. Ние нямаме пет лева да се усмихнем, да внесем ноухау, да го приложим.

Ти мериш на индивидуално ниво. Интериндивидуални различия има и в най-равните общества, в комуни и при амишите например. На европейско ниво сме бедни. На световно - по средата.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 29 дни
hash: 9bc9f45bfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Заведенията са пълни - тези, в които цените са "народни". Виж, тези с европейските цени, те не са пълни. Да имаш лев и нещо за бира или стотинки за чай/кафе не е богатство.

Опашки пред КАТ за регистрация. Опашките са от зле действащата система за регистрация, не от големия наплив. Освен това повечето от тези коли богатите хора не си купуват.

Да, който има пари, ходи и в Гърция на море, но много повече хора изобщо не ходят.

Всеки втори беден студент си няма кола, вярвай ми. И със сигурност много от колите не са собствени, а семейни. Което не е признак на бедност всъщност.

ЕДНА бабичка хвърли бол пари през прозореца, не е като да е всеки ден по една.

Мои приятели спряха цигарите, защото не им стигаха парите. В единия случай, за да могат да плащат на гледачка за болен родител. Ако България не беше бедна, щеше да поема грижата за слабите и болните.

България е напреднала, всъщност за София мога да го кажа най-вече. Не може да се отрече.

По твоето определение по-скоро не е бедна, защото повечето жители имат какво да сложат в уста. Богатите страни обаче нямат такива гладни жители и дори изхранват нашите като отидат при тях.

Има голямо мрънкане, факт е, има и развитие, има и много какво да се желае. Аз не заради бедността, а заради липсата на държава не се връщам: няма здравеопазване, няма качествено образование, няма правосъдие. Това са неща, които определят качеството на живот. Ако те работеха, бедността не ми пречи. Аз и сега карам шкода, мога да живея и в по-малко жилище и да нося по-вехти дрехи. Това не е важното.

 
  ...
преди: 8 месеца, 29 дни
hash: 0d218754b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Кое е немислимото на Запад с колите? Не студентите, а още учениците им са с коли на 18г. За кой Запад говориш? Погледни брутният вътрешен продукт на отделните държави и на България и ще си отговориш толкова ли сме бедни или колко.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 29 дни
hash: db03fa15bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

7.   Да, бедна е! Най-бедната в ЕС! Всеки втори крета с до 600 лв доход!

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: 5418554d21
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Дали България е толкова бедна? Можеш да си отговориш на въпроса само ако дадеш точно определение за бедност. Ако определението ти за бедност е гладен то в света няма бедни щом са оцелели, значи са имали какво да ядът следователно не са бедни. Реално ако българин има 30лв месечно за по 1кг картофи на ден значи масата му не е празна следователно не е беден така ли? Айде да сложим малко по висока граница на бедност, че все пак сме в Европа де?
Има няколко факта които трябва да осъзнаеш за да си отговориш на въпросите които си си задал.
Първо младите хора, особено последните 10 години, когато са карали гимназия, родителите са им давали 5-10лв джобни, и когато завършат и осъзнаят че минималната заплата е по 15лв чисти за цял ден труд започват да ревът колко е трудно и колко е бедна държавата, колко са ниски заплатите, свикнали са 5 лв да са им парите за "семки и бонбонки". В сравнение с чужбина българите имат в манталитета си черта, която клони към прекалена грижовност за децата си и ако половината студенти в България са без кола това говори по скоро за бедност на нацията, бас правя че ако дойде момент изведнъж да се увеличи заплащането в България, това първо ще се осети по имането на младежите, защото родителите ще продължат да пестят за да има за "децата". Манталитета е такъв! Българина слага на първо място децата да са добре, на второ домът му да е обновен, докато европееца слага на първо място собственото си удоволствие /развлечения, ресторанти/ и после лечение, ако остане може автомобил и на 4 място нещо за вкъщи, но пълнолетните му деца не са нито на първо, нито на второ, нито на трето място в класацията за харчене в главата му. А Българина като спечели от тото първата му мисъл "ще дам на децата или внуците".
Колко много баби са хвърлили хиляди на измамници? Общо измамените баби да са 200 бр, всеки месец четеш за по 1-2 баби, това прави за 10 години 200 баби, всички те имат парите от продажба на имоти, ниви или апартаменти. А това че други 700 000 баби живеят с по 200 лв пенсия прави ли ти впечатление?
Френският ти приятел спомена ли ти че преди няколко месеца във Франция увеличиха пак акциза на цигарите и една кутия стана 8-12 евро? Спомена ли ти че тези които просят цигара не са от френски произход а мигранти? Напливът на мигранти в общинските им градове е шокиращ. Макар в България сравнението минимална заплата/цена на цигари да излиза по зле, за хората в Франция е неприемлива за техните минимални заплати. С Френска нето минимална заплата можеш да купиш около 160 кутии цигари, с българска нето минимална заплата 80 кутии цигари. Ако погледнеш картофите примерно в Карфур Франция 20кг чувал днес струва 5 евро, в България подобен чувал е 20лв, а френските доходи доста по високи.
Реално за мен бедност е ако в дадена държава четиричленно семейство с двама работещи на минимална заплата имат доход който не надвишава линията за бедност. Тоест всеки работещ да може да осигурява на поне едно свое дете и на себе си живот над линията на бедност. За 2018 линията на бедност е 321 лв, следователно минималната заплата чисто трябва да е 642лв или бруто 820лв.

 
  ...
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: 4909d6f6b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

9.   Бедна е но духовно. Това е по-страшното. Другото се ядва.

 
  ...
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: d504b47f77
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Има много страни в Африка и по света, при които не може да се представи каква е истинската бедност и страдание от недохранване.
Въпреки това България е най-бедната в ЕС и една от най-бедните в Европа и от редица развтити страни, към който стаднарт се определяме, че принадлежим. Разделението на бедни и богати също е голямо. Но единствено пенсионерите страдат от крайната бедност, граничеща с физическо оцеляване. Много голяма част от средната класа и дребните бизнесмени страдат от липса на морал, от алчност и човешка простотия.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: 1a46671279
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

11.   Мисля, че ако всеки българин отиде в Етиопия и види какво наистина означава да си беден, ще преосмисли възгледите си за бедност. Ние сме бедни за Европа, но за света сме на средно ниво.

Истинска бедност е да няма какво да ядеш, да умираш, понеже нямаш пари за лекарства, да нямаш къде да спиш и какво да облечеш, да нямаш чиста течаща вода. На фона на такива хора, ние сме като Бил Гейтс. Не че няма такива хора и в България, но не е чак толкова масово, по-скоро са изключения. Не казвам, че това е хубаво, но не е като в Етиопия. Не казвам, че сме като САЩ, но в никакъв случай не сме и бедни. "Бедни" е много силна дума.

Мисля, че трябва да ценим малко повече това, което имаме, дори да не е много - без крайности, разбира се. Най-малкото ще сме по-щастливи.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: 1a46671279
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

12.   Думата "беден" произлиза от "беда". Това, че колата ти не струва 100 бона, а само 3 не е беда. Беда е да не си ял 3 дни. "Бедни" не е точната дума.

 
  ...
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: 5418554d21
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   11 Да сравниш България с Етиопия е малко нагло, какво искаш да ни кажеш, че България по БВП е 8 пъти по добре от Етиопия и 7 пъти по зле от Дания, това ли?
Смешно е човек който не е ходил, не е живял в Етиопия да я дава за пример за бедност, само по това че е чел в вестникарска статия, че там имало бедни. Обявяваш че вторият по големина производител на царевица в Африка населението му страда от глад? Населението на Етиопия за последните 10-15 години е нараснало с 20 мил, и това не е защото нямат с какво да си хранят децата, които средно в семейство са по 5-7 бр.
Човек който не е живял в дадена държава и не знае какви са заплатите и съответно цените няма как да каже колко е добър или лош живота там. Реално нашите цигани в България в по малките населени места живеят точно като етиопците, носят си вода с туби, живеят в колиби. Хората с нисък доход в Етиопия не плащат никакви данъци, от селата ходят на пазар веднъж седмично продават произведеното и купуват нужното без ДДС, а нашите цигани и дъвка да си купят й плащат ДДС-то. Годишния данък за джип в Етиопия е 1/5 част от минималната им заплата, колко е данъкът за джип в бг?
Да не говорим че там възрастните мъже се хранят веднъж дневно, защото през другото време са надрусани с кхат.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: 3efdb20110
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Стандарта на живот е г/д като на този който живеи и този на мигрант на минимална заплата. Квалифицирана работа (разбирай медицина / IT) носи доходи които са подобни едва ли не на чавек който работи на минимална на Запад. За бога, във сайтове за обяви сервитьорити получават повече. Да включим че взимат и бакшиш. Имай в предвид чя на късмет болшинството българи имат частни домове. Ако човек е на квартира направо не знам. На Запад ако си образован може да изкарваш много пари. Ако развивяш бизнес също. В България ако развиват хората бизнеси също могат да правят пари. Ама не знаят как. Хората трябва да учат бизнес а не го правят. Учат някакви си Межденародни икономическш отношения, адвокатства, политологии и разни там глупости. Файда... после се оплакват. Та те даже не 'учат' ами минават ей така. Във тази страна останаха предимно мутри, тарикати, далаверджии, мушенници и хора без маниери. Много от тези се изнасят и на вън също и носят ш слава българска.

Гордост.

 
  ...
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: f3982ed24f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Защо да се сравнявам с Етиопия, след като съм в Европа. Я идете на лекар, където всичко е безплатно само консумативите се плащат - в много случаи няколко хиляди. Я да видим 8 - ми клас и натам - на мен ми хвръкнаха 400лв. за учебници и тетрадки онзи ден. Възрастни родители - помощ от храна до болести, иначе няма как.
Искам детето ми да отиде в чужбина, не че няма да оцелее тук, но живота не е само оцеляване.

 
  ...
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: 1249be8894
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   До тези, които пишат за по-бедните страни от нас:
Преди време писах тема за това, сега пак ще го кажа: Проблемът при нас е, не че сме бедна държава, т.е. бедна на природни ресурси, а че благата са неравномерно разпределени.
В почти всички държави от "третия свят" има "сух сезон", поне 6 месеца, а в някои почти целогодишно има недостиг на вода. Това няма как да се компенсира. Храна може да се внася, но не и вода, това могат да си го позволят само в най-богатите на петрол държави.
В много от тези държави допълнителни фактори за бедност са невъзможността да се отглеждат много от "хранителните" земеделски култури, високият брой на населението (демографски бум), недостигът на квалифицирани кадри. Последните две зависят от хората, но те често са следствие от другите условия, пречещи на развитието.
В България няма нито едно от тези неща, нито едно! Ето това е проблемът! Просто тук има само много богати и много бедни.
Държавите от Северна Европа (Скандинавските), също не могат да отглеждат почти нищо заради климата, но нямат недостигът на вода (което е най-фатално) и внасят голяма част от храната и не само. Но защо там живеят най-добре - защото има социално равенство. Средствата са сравнително равномерно разпределени, няма нископлатен труд. Така всяко дете има достъп до добро образование и може да стане лекар, адвокат, преподавател или друг специалист. Няма социално недоволство. Така всички сфери като здравеопазване, правосъдие, образование са на ниво и целия организъм, наречен държава, функционира перфектно.
Няма никаква причина и тук да не е така, тук може да е още по-добре предвид природните дадености. Но не е, защото едната част от народа експлоатира и живее на гърба на другата.

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: f4c5f42c27
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Бедна е България, защото извън няколкото големи града по другите населени места няма постоянна течаща вода, токът прекъсва често и много пенсионери нямат средства да живея достоен живот. Отиди на гости на някои възрастни хора от някое неголямо и нетуристическо село и виж как живеят.

 
  ...
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: 203a938750
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   О не, нека се сравняваме със страни, в които средното IQ e 65...

 
  ...
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: efccb18991
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   За оценка на богатството на една страна икономистите са измислили показателя БВП на глава от населението. Да, може да не е съвсем точен и може да е осреднен, но все пак си е надежден поне като приблизителен ориентир.

От 230 държави България е на 80 място. Т.е. 79 държави са по-богати от нас, а 150 или почти 2 пъти повече по-бедни. Това не е бедност, а нещо средно между бедност и богатство, по-близо до богатство. Това са реалните цифри и класации, всичко друго е субективна преценка.

Това, че смятаме водата, храната, дрехите и подслона за даденост и си мислим, че само защото сме се родили в Европа, ни се полагат по рождение и не бива да се сравняваме с Африка, а само с Швейцария и САЩ, е друг въпрос.

19, ако си мислиш пък, че в САЩ пращят от IQ, си в дълбока заблуда. По-важно е IQ-то и морала на управляващите, не обикновените хора. IQ-то не е критерий дори за личен успех, камо ли за обществен. Ако става въпрос, С. Корея и Монголия са доста напред по IQ, но са супер зле по богатство. С. Арабия и ОАЕ пък са с доста под средното IQ, но са сред най-богатите страни.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: 0508cbdf2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Авторке, на мен едно нещо ми е интересно да те попитам: ако българите започнат да бъдат доволни, ти самата ще станеш ли доволна? ;-)

 
  ...
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: 8ea27835cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

22.   България не е бедна. Безработицата е рекордно ниска. Дори обратното, има нужда от кадри. Който няма пари, проблема си е в него. Не в държавата. Българина все се сравнява с по богатия човек. Но по богатия човек работи толкова много, че дори няма време за децата си. Бедния има време за всичко, но го пропилява да виси в кварталната кръчма. За да си богат трябва да си много работлив и отговорен. И с години да си преследваш целта. А бедния човек не работи, той търси някъде да му плащат голяма заплата и да няма много работа.Но не намира такава работа и понеже за 500 лв няма да ти ходи на работа предпочита за 140 или там колкото отпускат социалните да си седи в къщи. И после се оплаква, че няма пари. Вече всички са с огромен модерен телевизор, с таблети, коли. Обаче нали много са бедни.
Благодарение на нашия премиер България се развива много бързо. До преди 10 години беше зле. Наистина и аз нямах пари тогава.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 28 дни
hash: 8ea27835cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

23.   Номер 4 защо държавата да се грижи за болния родител на приятелите ти? Вие хора много искате да получавате, а колко давате? Плащаме най ниските данъци.. здравната осигуровка е колко 30тина лева. А искаме с тия 30 лв чудеса.
И все пак в спешната помощ е безплатна. За разлика от Америка, където ще ти връчат тлъста сметка. Ако в България правеха така, заплатите на медиците щяха да са големи. Ама не, вие 30 лв плащате и не сте доволни. Да не говорим как някои си хвърлят боклука и не чистят защото ,,плащали данъци". Плащате данък смет за извозване на боклука, а не плащате да ви чистят боклуците под балкона. И в богатите страни само да ви светна хората са добросъвестни и не разчитат държавата да им оправя кочината

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: 9bc9f45bfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   За едно си също говорим, номер 23. Аз плащам 500 евро месечно застраховка за мен и детето ми общо (понеже ме попита). Тук обсъждаме, че България е бедна: хората не могат да плащат добре за добро качество.
Аз не казвам държавата да се грижи. Казвам, че парите не стигат ЗА ЗДРАВЕ и това е признак на бедност.

 
  ...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: 0f1a87b7da
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Не те знам къде живееш и в каква среда, но най-вероятно живееш в голям град и хората около теб са от средната класа или дори богати. Обаче защо не се разходиш до някое село да видиш за какво става дума? Да разбереш, че 400 лева са ОГРОМНА заплата, как безработицата е голяма и повечето хора преживяват с пенсиите на родителите си и с каквото си изкарат от градинката. И това е България! Казваш заведенията са пълни, всеки има кола (ако не знаеш трошка 3 ръка се намира и за 500 лева), а всеки по-дълъг уикенд всички са в Гърция. Това важи за около 10% от населението, които богати и 20% до 30%, които са горе-долу добре. А останалите 60 или70%? А те всяка отпуска са на "бали", ама на балите на село. Че ако не помогнат на баба и дядо с полската работа няма буркани и зимата ще е глад. Така, че не съди само по това, което виждаш в центъра на София. Ами питай как се оцелява и се гледа семейство с 600 лева заплата.

 
  ...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: 4c6759ee40
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   До 23: Аз лично, ако получавах европейска заплата и ако здравеопазването и другите неща са както в Западна Европа /а за това няма никаква пречка, защо съм обяснила в коментар 17./ - нямам нищо против да плащам високи данъци, точно каквито са там.
И явно още над 2 милиона българи не са имали нищо против, щом са емигрирали.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: df4e9c39cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   Хора, вместо да се оплакваме по форуми - дайте да свалем псевдомутрите! Не говоря само за политици! Дайте ние, бедните и мислещите се за средна класа, каквато няма в България, да обявим бойкот срещу богаташите с рокли за по 50 000, джипове за по 100 000 и прочие, защото се оказва, че ние ги обслужваме като послушни робчета. Да не им даваме да изкласят в нито едно отношение, да ги изолираме, да спрем да ги обслужваме във всякакъв битов план - магазини, банки и прочие. Да свалим псевдоелита, не говоря за насилие, а бойкот. Защото това, че благата не са разпределени зависи от послушанието ни на нас, които с превърнахме роби и зрители на тоя панаир. Събудете се хора!

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: f5735f0c76
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   До 28
И утре, като свършат паричките, революцията ти ще приключи с гръм и трясък.

 
  ...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: 2b3cb0960f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   До 22

Това, че робите работят, не значи, че имат пари.
С много промит мозък си.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 3e59a8a7b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

31.   Нека кажем, че и заплатите тук не са невероятно високи, но пък и твърде малко хора имат добра финансова култура. Забелязвам тенденция хората да си купуват неща, от които нямат нужда и които не могат да си позволят. Освен това, доста хора са склонни да карат на хляб и лютеница, само и единствено, за да си позволят ужасно скъпа почивка или пък Iphone. Възпитана съм в семейство, в което можеш да отидеш на море за две нощувки или изобщо да не отидеш, но не и да нямаш качествена храна на масата. Всичко е въпрос на приоритети. За мен е правилно, преди всичко, хладилникът ти да е пълен, в аптечката да имаш основните нужни лекарства и да си заделил пари в случай, че нещо непредвидено изскочи (за черни дни).

Има го и другия момент, в България се усеща голяма разлика във финансовото положение на различните домакинства. Това са едни крайности, които не са съвсем нормални. Едно е бедност в София, а друго е бедност в някое забравено от Бога село. Възможно е и съседи да имат съвсем различни финансови възможности. Все си мисля, че едните са много богати, другите бедни, а тези по средата са малцинство и не могат да се определят.

Иначе икономиката си е странна наука. Възхищавам се на икономистите, работата им не е за мен. Това, което разбирам е, че след всеки икономически връх, следва един още по-качествен спад. Бих казала, че България не е богата държава, защото съм ходила в държавно училище, сега съм в държавен университет, виждала съм общежития, виждала съм държавни болници, досещате се, нали? Имам чувството, че лошата финансова култура е толкова внедрена, че даже плъзва във всички министерства. Не ми харесва това, че си плащам осигуровките и въпреки всичко, в болницата трябва да си нося и закупувам какво ли не.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 9bc9f45bfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

32.   До социалиста във форума: човек, този филм сме го играли и няма нужда дори да гледаме навън, за да видим последствията. Като разпределиш капитала равномернно и го изпапаш (понеже идеалисти като теб нямат план за развитие, а само ентусиазъм в излишък), правиш крачка назад и се връщаш във феодалното общество. България, след като започна да се развива като пазарна икономика след Освобождението, беше върната един стадий назад от овчарите, които искаха не да се образоват, не да постигнат и те нещо, а фабрикантите да нямат. Мал шанс и сега трябва да извървим пътя наново. Ако може, без повече крачки назад, че ще стигнем до племенен строй.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: df4e9c39cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   29 - нашите парички са песъчинка за тях. Те не са почвали да ги има, че да свършват. И моля те: нашите "париЧКИ" не идват от мутрите. И един послепис, че на човек който казва "парички" нямам доверие никога!

 
  ... горе^

...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: 98bc4c514c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   И в болницата и във влака-все си е същото! Всеки, който пътува Варна-София, и обратно, трябва да си носи храна и вода за из път! Иначе няма как! А нали нашите умни глави решиха да закрият "РСВ"-за тези, които не знаят, това звено беше към ЖП-то и се казваше "Ресторанти и Спални Вагони"! Хора са ми казвали, че във вагон-ресторантите цените не са били народни, но хора не са липсвали! Но вече като дошла Демокрацията, вагон-ресторантите започвали да се поопразват-цените се повишили, всеки е започнал да си прави или купува закуски и да си носи! А имаше ресторанти и столове по гарите, някои вече и не работят!

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: a97c0c94af
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

35.   33 - Ти не разбра. "Паричките" беше шега, защото като спреш, да работиш, ще спрат да ти плащат и повярвай ми, все ще има хора, който е им работят и ще им продават. Познай, кой ще изкара по-дълго на този бойкот! И всичко е тяхно. Магазините за храни, дрехите, лекарствата транспорта. Има и много малки частни фирми, но те не могат, да задоволят и 1/5 от потребностите на обществото.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: a97c0c94af
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   И какво става, когато "разпределиш благата". В края на деня (или века) всичко се връща по стария начин. 1% държат 70% от парите.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker