Как пестите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как пестите?
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 2252 пъти
Тема насочена към всички: как ние работещите пестим, успяваме или не? Разпределяме ли бюджета си? Всички мнения са важни. Нека подходим сериозно и си дадем идеи - хора с ниски и високи заплати, с коли и без коли, с деца и без деца, млади, възрастни, хора на живота, на заведенията, на шопинга или отричащи всичко това? Успяваме ли да спестим или едвам свързваме двата края? Ако не пестим, свързано ли е това с ходене по заведения, шопинг, пътувания, цигари, алкохол? Сигурни ли сме в бъдещето? Пазим ли си бели пари за черни дни? Ако имаме здравословен проблем - имаме ли заделени пари за разрешаването му? По-общо или по-сбито, без да се нападаме, да си дадем идеи и кураж. :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: 581cd90837
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз от опита си стигнах до седния метод. 2-3 мес. си пишеш всички разходи ден по ден и после гледаш без евентуално можеш кое можеш, ако желаеш. Смяташ горе-долу колко лева на мосец би могъл да отделяш.

После при всяка заплата това е първото, което правиш, Ако си си определил 100 лв, отделяш 100 лв все едно ги няма. Не ги ли отделиш психологически се стремиш да ги изхарчиш, без да осъзнаваш и в крайна сметка ги даваш за глупотси.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 1e8e9b8e44
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Настройваш се според дохода си и гледаш да караш с 50-60% от него. Има много хора и хорица, които се стараят да изхарчат всичко, което не само получават, а имат и спестено. Един вид да се отърват от парите - влече ги дъното. Други пък се хвалят с кредити и дават акъл на другите "сега така е модерно на Запад". Инфлацията изяждала спестяванията и затова било по-изгодно да си на кредит. Аз пък искам да съм "на дебит" (като обратно на кредит) като Бил Гейтс.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 3b543afb9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Аз започнах да си слагам по 20 лв.под една саксийка при всеки аванс.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 50a7e84c1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   По принцип не е много трудно, но за съжаление много хора в България, включително и добре печелещи нямат никаква финансова култура.
Както бяха написали по-горе...
- харчете 50-60% от доходите си, ако можете да си го позволите
- не взимайте кредити и не купувайте на лизинг, освен ако не са неща с инвестиционна цел - т.е. такива, от които вие ще изкарате пари или ще спестите нещо - апартамент, кола за бизнес и т.н. Ако стария телевизор още работи и нямате пари в брой за нов - значи просто не можете да си го позволите. кредит/лизинга не променят това, а го влошават
- не харчете пари за глупости - потресаващо е колко пари се дават за неща, които не носят особено или пропорционално удоволствие - за пиене по заведения, за скъпи екскурзии (вместо екскурзия на същото място в тризвезден хотел, вместо петзвезден), абонаменти за фитнеси, кабелни, екскурзионни клубове, медии и какви ли не още простотии, които хората изобщо не ги ползват
- не си го мерете със съседите/колегите/приятелите/враговете - много хора гледат да подражават на по-заможни от тях по дрехи, чанти, коли, пътувания и т.н. И парите им стигат колкото да им подражават само по дрънкулките, но не и по наистина важните неща - инвестиции, имоти и т.н.
- спестените пари освен в депозити и имоти могат да се инвестират и в други работи.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 885f93c56d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Да аз имам спестени. Не пуша - това е голям разход, готвя вкъщи. Чакаме второто си дете. За дрехи купувам втора ръка, но да изглеждат като нови. На заведения почти не ходим, мъжа ми обича да си стой вкъщи.

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 0fd995bfa0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Авторке, всеки сам за себе си трябва да си намери начин.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a8f2acb0fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Моите наичини за спестявате са няколко:
1. Златни монети. Обикновено си взимам 1/4 унция, защото има монопол на покупко-продажбата и разликата е около 40 лв. Тоест вземеш ли си виднъж, знаеш че поне година не я бараш, защото ако я препродадеш - ще си на загуба. А все пак се купува и с инвестиционна цел.
2. Стотинки в касичка. Винаги събирам по няколко месеца. Накрая излиза 1 торба и отивам до Монетния център да ги обменя. Обикновено излизат по около 500 лв.
3. Валута. Долори за инвестиция и евро, за да се затруднявам с харченето. Защото, за да си купя нещо - трябва да отида да ги обменя. Разчитам на мързела си и дийства.
4. Имам златно правило: харча само кеш. Всичко, което попадне в дебитната карта - си остова там. За да си напазарувом онлайн, действам с личната уговорка, че първо ще отида да вкарам тези пари по сметката. Обикновено ако ме домързи и се разубедя - значи не ми е трябвала тази покупка.
5. Най-важно! Имам приложение за разход. Препаръчвам книгата "Парите или живота". Тотално практическа и много полезна. Та тя казва да си записвате месечните разходи. До стотинка. По покупки. Накрая на месеца виждате за кое излишно нищо сте дали повече пари този месец и вече го имате наум за насталоящия. Аз не записвам, защото си има прилооение, с което е по-лесно и сечира автоматично.
6. Много важно! Не се вманиачавам толкова в спестяването, колкото в начинити да изкарвам по-голям доход. Не бих тръгнала да следя намаления и да подбирам стоки с малка ценова разлика, защото е времеемко и трудоемко.. защо ми е като знам, че мога да ги впрегна в по-полезни неща? Ценете си времето! И не живейте като бедни, защото е доказано, че човек се превръща в това, което мисли за себе си. Важен е балансът! Никакви крайности при спестяване/изразходване не са полезни.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 11e4424a71
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   При мен системата е следната - първо пестя, после гледам да се оправя с каквото имам. Дори преди шест години, когато работех за 800 лв, гледах да заделям по сто всеки месец.

В момента вземам 3500. Системата ми е следната:
В банката държа 7 заплати на влог (25 000) за черни дни - безработица, заболяване, мое или на близък, извънредни разходи. Инфлацията ги яде, но са с почти нулев риск и висока ликвидност.

Имам медицинска застраховка с покритие до 20 000 - служебна. Ако нямах, щях да си направя лична. Ако някога имам деца, бих си направил и застраховка живот.

Вече дохода си го разпределям по следния начин:

41% (1435 лв. ) за битови разходи - наем, сметки, храна, транспорт, дрехи, лекарства, фитнес и всички останали възникнали разходи. Живея скромно, със съквартиранти, нямам кола и не искам да си вземам още жилище. Но не ми стигат, вече не се чувствам добре и искам да вдигна стандарта. Сигурно ще кача това перо скоро.

24% (840 лв) за инвестиции. Понеже съм сам, инвестирам в по-рискови активи - стартиращи бизнеси и фондове с висока доходност. Но всеки си преценява толерантността към риск. Имам и кредит, който инвестирах в стартиращ бизнес на приятели. Изплащам го от тези 840 за инвестиции.

10% (350 лв. ) за забавление и удоволствия - кръчми, барове, дискотеки, кино, екскурзии

10% за обучение - професионални курсове, личностно развитие, книги. Някои хора са ми казвали "Мина 30, до кога ще учиш и ще се развиваш", но аз мисля, че човек е добре да учи цял живот.

10% (350) спестявам, за да си купя нещо, което не мога да вместя в месечния си разход - например телефон, компютър, кола, пътуване в чужбина - това е фонд за желания.

5% (175) давам за благотворителност - болни деца, животни, паметници или в помощ на приятели и роднини.

Според мен човек трябва първо да пести, после да харчи. В началото на всеки месец си пиша бюджета в една екселска таблица. Ако искам да си купя нещо, гледам дали мога да го вместя. Ако не мога, търся от какво да се лиша. Рядко надвишавам бюджета и ако го направя, другия месец компенсирам. С всяко покачване на дохода вдигам процента за инвестиции и намалям този за битови разходи. Другите пера ги държа както са.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: cfd54923fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   "Богат татко - беден татко", другото което е - българинат е човек на живота, но - с този стандарт ходене всеки ден по кафета, заведения, пушене, пиене, маниакално купуване на нови дрехи, коли и вещи...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 52f4f6611a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Купувам на децата само евтини дрехи, защото така не ме е яд като ги скъса и изцапа, освен това децата бързо ги израстват и им трябват нови и също така защото на децата изобщо не им пука с какво са облечени. Ако аз си купя рокля за 100 лева, мога да я обличам поне пет години, а детето ми една дреха повече от една година не може да носи. Но обувките му са винаги качествени, там може да се получи деформация и затова не си позволявам евтини обувки за детето.

Спестявам от лекари и лекарства, за щастие още мога. Варим си чайове и посещаваме лекар само в краен случай. Една настинка може да се влачи цяла зима, независимо дали си бил на лекар, вирус след вирус.

Спестявам от бензин, поне така си мисля, гледам да карам икономично.

Отдавна не ходим на ресторант, просто като имаш деца, не ти прави удоволствие да ги забавляваш и тях в ресторанта и да им бършеш дрехите от доматения сос...

Ползвам служебен лаптоп, нямам личен.

Дарения не правя. Подаръци за Коледа не си правим в семейството, само за децата.

Преди пет години отказахме цигарите, преди 10 - алкохола.

И така ни остават пари за нещата, които обичаме: малко по-качествена храна и пътувания. Имаме и заделени, остава ни по нещо в края на месеца. Само мъжът ми работи последната година. Пак остава по нещо. Опитваме се да покажем на детето, че парите не растат по дърветата. Сега си е харесало много скъп подарък. Съответно аз започнах полека да продавам бебешките му неща и го карам да взима участие в процеса, да види как се събират пари и каква е стойността на подаръка.

Мисля, че за семейните хора най-най-важното е да имат застраховки "Живот". По-важно и от собствено жилище.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: d09f2fa949
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Извини ме, нямам време да чета коментарите преди моя, съжалявам, ако се повтарям.
Ще ти посоча накратко един начин, по който аз пестя, но не е само този. Ако имаш някаква заделена сума, прецени каква част от нея можеш да заложиш в банката като гаранция за кредит -да кажем 3000 лв. Отиваш и казваш, че залагайки сумата (като обезпечение) ти искаш да изтеглиш заем (дават 80-90 % от нея), или около 2800-2900 ще получиш). В моята банка такива заеми са за срок не по-малък от 18 месеца. Те ще ти предложат план за разсрочено връщане на сумата за тези 18 месеца (ако са 18). Лихвата е ниска –около 4 %, защото ти имаш обезпечение, не искат доказване на доход. Теглиш сумата след няколко дни от банковата ти сметка, след като ти одобрят кредита, а те със сигурност го одобряват, понеже е обезпечен и я внасяш като влог в друга твоя (спестовна)сметка. Заложената от теб сума е блокирана докато не изплатиш заема. Заема изплащаш всеки месец, а ако заплатата ти я дават по банков път директно ти я удържат и нямаш главоболия.
След 18 месеца си с 2800 лв. спестени и освободен залог. Можеш да започнеш отново.
Разликата ти да внасяш всеки месец на своя воля е в дисциплината. От банката не можеш да избягаш, а разчитайки на себе си само, може и да изхарчиш заделените месеци наред пари.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker