Инвестирате ли част от дохода си, каква и в какво? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Инвестирате ли част от дохода си, каква и в какво?
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 1665 пъти
Факт е, че 95% от хората не са доволни от финансовото си положение. Не само в България, така е и в САЩ, и в Западна Европа. И интересното е, че това е така дори при по-висок доход. В повечето случаи човек и 500 и 5000 да изкарва, ще намери за какво да ги изхарчи. Познавам хора с 20 000 и нагоре доход, които не могат да се оправят с финансите си - живеят много над стандарта си, на тръни са да не загубят работата си.
Стандартният модел го знаем - някой лев в банката, кола, ипотека за апартамент и каквото остане след месечните разходи - почивки и снимки във Фейсбук. Но ако следваме модела на повечето хора, ще имаме техните резултати. А повечето хора очевидно не са доволни от тях.
За собственото жилище - смятал съм предимства и недостатъци на наем и ипотека и излиза горе долу еднакво - лихвите по ипотеката са горе долу колкото наема.
Какво можем да направим, за да подобрим финансовото си положение? Вдигане на дохода - със сигурност трябва да се стремим към това. Но е добре да инвестираме - парите ни да правят пари, да реализират доходност. Отделно пенсиите в България са мизерни и ще стават още по-мизерни, както и в цяла Европа. Няма млади хора, раждаемостта се срива. Та, старините трябва да си ги подсигурим сами, държавата няма да го направи.
Вече в какво точно да се инвестира, всеки си преценява. Стандартно колкото по-висока е доходността, толкова по-рисковано е. Недвижимите имот, било ти за лично ползване или отдаване под наем, носят 4-5% доходност на година и са със сравнително нисък риск - дори да се повтори 2008, цената да падне с 30-40 %, едва и ще е с 90% (макар че в Банско с толкова паднаха).
Има инвестиционни фондове с различна възвращаемост - 4-5 средно са по-консервативните а рисковите, ивнестиращи в малки компании, докарват 10-15. Там обаче има случаи на 50% загуба за година, но в дългосрочен план 15-20 години излизат на плюс винаги досега.
Може да се инвестира и в отделни компании и стартиращ бизнес - вече дали ние ще си го управляваме или ще инвестираме в чужд проект, всеки си преценява. За собствен бизнес се искат освен пари, също знания, умения, идеи. Аз например, понеже съм ерген на 32, миналата година инвестирах почти всичко в рисковано стартиращо начинание, което до момента ми е удвоило парите почти. Но един стартиращ бизнес както може да донесе много, така и да се провали.
Иначе аз за инвестиции заделям всеки месец по 25% от заплатата си (3500 вземам). Дори когато вземах 800 преди години, пак заделях едни 50 лв. Много хора казват, че нямат пари, но според мен идеята е човек първо да заделя, а после да се оправя с останалото. Жилище още нямам, приемам го аз лично като лукс, не като инвестиция. Разделих се с приятелката ми, с която обмисляхме покупка, а сам да си вземам не искам. Като се опарича, ще си взема такова, каквото ми харесва. И ще го плащам от парите, които са ми за разходи.
Интересно ми е, вие спестявате ли, каква част от дохода си и в какво инвестирате? Споделете също и книги, които са ви помогнали в тази насока.
Поздрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: ef75779332
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "За собственото жилище - смятал съм предимства и недостатъци на наем и ипотека и излиза горе долу еднакво - лихвите по ипотеката са горе долу колкото наема"

Не си ги сметнал правилно, защото не си взел предвид инфлацията. Наема ти с годините расте, поне колкото инфлацията, а вноската ти си стои същата и инфлацията я яде, стига да не е пряко обързана с юрибор. Освен това вноските ще ги плащаш 20 г., а наема до гроб. Въобще не излиза еднакво.

Да не говорим, че ако го купиш с инвестиционна цел, можеш дори и наем да прибираш, който наем да ти изплати кредита и реално да купиш жилището само с първоначалната вноска, която заедно с всички такси, рпървоначални ремонти и обзавеждане няма да е дори половината от цялата стойност на жилището, един вид ще го купиш на половин или дори 1/3 цена. А след изплащането му дори ще имаш и допълнителна печалба от наем, без да се налага да плащаш.

Подозирам, че освен инфлацията не си сметнал и разликата в периодите между ипотечния кредит и периода на получаване/спестяване на наем. Сметни го, взимайки предвид тези фактори и ще видиш, че има голяма сметка да си имаш жилище. Може би в началото няма да усетиш, но след 20 г. ще има голяма разлика и ще я усещаш осезаемо. И всичко това го казвам от опит, не са голи приказки.


Колкото до взаимни фондове аз лично не бих инвестирал в такива, защото в дългосрочен план печалбата е нищожна, а риска е сериозен. В тази възвращаемост, която си посочил не влизат и един куп такси и разлика между покупна и продажна цена на фонда. Аз лично не бих поел такъв риск за печалба 1-2% над депозит.

Бих добавил варианта земеделска земя, която си има много предимства, но там си зависим от реколта, климат и т.н. Ако реколтата е лоша, никой няма да ти плати и стотинка рента. Освен това има прекалено много некоректни играчи. Да купиш магазин, който да отдаваш под наем също е вариант, но трябва много да внимаваш за мястото. И принципно трудно ще намериш магазин на хубаво място, който да се продава.

Някои инвестират и в индекси също, но за мен не си заслужава заради лихвения суап, който отнема сериозна част от печалбата.

С две думи за мен най-добрите инвестиции са жилищните имоти - най-прости в сравнение с другите и безрискови са. Бизнес, ако разбираш от такъв и стартъпи, ако знаеш какво и с кого да правиш. Но за последните си трябва нюх и не е за всеки.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 2f447bd804
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не, всичко спестяваме за жилище. Наистина наемът е еднакъв с ипотечните вноски, но в един момент го изплащаш и можеш да го продадеш на старини, когато идват болестите ти трябват средства за тях. Или да го оставиш на детето си. Ако успеем да изплатим две жилища, това ще ни е инвестицията. В едното да живеем, другото или за продан един ден, ако потрябва, или за доходи от наем.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 33e7fa915a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Автора: 1, съгласен съм, че живеенето в собствено жилище може би излиза по-изгодно, ако не инвестираме разликата от наем до вноска. Ще ти кажа как го смятам. Вземаме жилище за 100 000 лв. примерно. 20 000 внасяме сега и 80 000 лв. кредит. За улеснение, ще смятаме в днешни левове. Лихвата е плаваща, в момента е на историческо дъно от 3 - 3.5%, стигала е до осем. Залагам 5%. 80 000 за 30 години, годишната вноска е 5153.52, което прави общо 154 605 20 000 = 174 505. Но трябва да сметнем инфлацията. Вземам за сметките 2% инфлация, тоест всяка година вноската ни ще намалява с 2% реална стойност към днешни пари. Като го метнеш, тотал излиза, че сме дали 137 118 (включително първоначалната вноска) днешни левове за главница и лихви.
Жилището ще иска поддръжка, ремонт, смяна на обзавеждане. Не разбирам нищо от тези неща и за всичко ще трябва да плащам. Залагам 1% от стойността на жилището на годишна база. Там цените ще се покачват, но залагаме 1000 лв. на година днешни пари. Тоест за 30 години ще сме дали 30 000 сегашни лева за поддръжка и ремонти. Тотал за жилището сме дали 137 118.
Цените на жилищата няма как да знаем дали ще тръгнат нагоре или надолу. Приемаме, че растат с темпа на инфлацията. Така че жилището след 30 години ще струва пак 100 000 днешни лева (тогавашни 180 000 излиза ). Така че от лихви и ремонти ме назад 67 000 лв.
Ако вземем жилището под наем, наемът излиза приблизително 5000 лв. на година сегашни пари. Приемаме, че расте с темпа на инфлацията, съответно за 30 години сме назад със 150 000 лв. наеми.
Излиза, че ако купим жилището сме едни 83 000 сегашни лева напред. Наистина е по-изгодно, съгласих се.
Да видим обаче, ако инвестираме разликата в наема и вноските поддръжката. Залагаме 10% годишна доходност, след инфлация - 8. Инвестираме 20 000 сегашни лева и още 1000 на година (разликата между вноската и наема поддръжката). След 30 години имаме 315 000 сегашни лева.
Тук обаче трябва да се има предвид, че инвестиция с 10% доходност носи известен риск. Ако човек не е склонен да го поеме, жилището е по-добър вариант. Аз съм по-рисков тип и вкарвам в по-доходни стартиращи компании. Но ако да речем, бях семеен, щях да предпочета имота.
Вече има и нефинансови плюсове и минуси:
Собственото жилище можеш да го обзаведеш както си искаш - по твой вкус, предпочитания. Да си е твоята кочинка. Минус е, че когато смениш работата, може да се наложи да губиш много време в път, а ако заминеш за чужбина, може би ще се наложи да го продадеш на загуба.
Когато сме под наем, лошото е, че трябва да се съобразяваме с вкуса на собственика и могат да ни изгонят по всяко време. Два пирона не можем да забием. Основен плюс за мен е, че се нанасям винаги близо до работата ми и пестя по час-два на ден от път. За мен това е много важно. А ако утре реша а замина, за ден съм си събрал багажа.

Друг фактор - сега лихвите са много ниски и всичко живо тегли ипотеки и купува жилища - с цел живеене или препродажба, Но рано или късно 2008 ще се повтори, лихвите ще скочат, с това и вноските по кредитите (с плаваща лихва са) и цените може би ще паднат. Нямам кристална топка, но естествено икономиката работи така. Така че според мен сега не е добър момент за жилище, освен ако нямам излишни пари и силна емоционална потребност да го притежавам.
За взаимните фондове с активно управление - и аз не бих инвестирал. Има едни ужасни такси между 1 и 3% от цялата сума, които като ги сметнеш, ти изяждат повечето печалба. В индекси инвестирам, те дългосрочно са напред досега и там таксите са под половин процент.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: cdaa983d7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   3, принципно си прав, но има подробност.

"Залагаме 10% годишна доходност, след инфлация - 8" Такава доходност ако има, е свързана с доста по-голям риск от жилището. Разбира се, че по-рисковата инвестиция е по-доходностна. Въпроса е заслужава ли си риска. Защото риска е нож с две остриета. Ако нещата не се получат по планирания начин тези 10% могат да станат и -10, гаранция няма. докато с жилището риска е значително по-нисък. Всичко въпрос на това какъв риск си склонен да поемеш. Ако става въпрос някоя акция може да ти донесе и 1000% доходност, но може да ти донесе и -100, там е в известен смисъл хазарт, освен ако нямаш информация, която повечето нямат.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 33e7fa915a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Номер 4, за риска пак е малко спорно. Ще ти дам пример за няколко индекса с десетина процента възвращаемост ( -, според зависи).
IJS, S & P 500, Russel 2000. Ако ги погледнем, падат, когато и имотите падат. Така че рискът е сходен.
Първият индекс е за малки компании в САЩ, вторият е за петстотинте най-големи фирми в американската икономика. Третият е за най-големите компании в света. Не мисля, че са много по-рискови от имота. Икономиката на САЩ, дори да тръгне надолу, ще се съвземе, както и на света. Единственият вариант да загубим всичко в тези индекси е трета световна война, но тогава дали сме инвестирали в злато, петрол, акции или имот - все тая.
За единични акции и стартиращи бизнеси - там си е доста рисковано. Позволявам си този риск, понеже съм ерген и да сбъркам, мога да се коригирам. Но и доста енергия влагам, за да създам нужните връзки, с които да събера информация.
Имотът също носи рискове. Например в Банско имаше страхотен бум преди 2008-ма. След кризата англичаните не можеха да си плащат вноските и много апартаменти излязоха на пазара. Отделно самия град го презастроиха и стана бетонна джунгла. Цените паднаха с 90%. Реален пример, от България, близкото минало.
Относно имоти в София или Варна - вече който искаше от малките градове да се изсели в София, го направи. Няма да расте кой-знае колко градът. Просто няма от къде да се захранва вече с хора. А населението на България намалява в дългосрочен план. След 20-30 години ще сме пет милиона, половината сигурно цигани. Намаляващо население, намаляващо търсене на жилища. Така че дългосрочно не очаквам цените да се вдигат много.
Освен това, когато банките вдигнат лихвите, много хора няма да могат да си плащат вноските и това ще изкара много имоти на пазара.
Не съм против покупката на жилище, но ако го направя, ще е най-вече по емоционални причини. Вноската за ипотеката ще си я вадя от парите за потребление, не за инвестиции и ще си взема нещо, което ми харесва.
Номер 2 - вноската за жилище си е по-висока от наема. Отделно имаме още разходи за поддръжка на апартамента, не са за подценяване. За старините съм съгласен, но тогава може да осребрим и друга инвестиция (злато, земя, акции, бизнес), не само жилище.
Друго, което ме спира за жилище - ако сега се набия със 100 000 евро кредит, а пак удари криза и не мога да го изплащам, банката ще го продаде на половин цена и пак оставам на улицата (при криза падат и имотите, справка 2008 г.)

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ef75779332
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Имота не е необходимо непрекъснато да поскъпва, освен когато го продаваш, защото това е много дългосрочна инвстиция и там разчиташ на наеми. Колкото до индекса там си има риск, защото флуктуациите са големи. Отделно индексите са във валута, което добавя и валутен риск. Утре долара може да стане 1,20 и тогава целия ръст на индекса се обезсмисля. Имай предвид, че често (не винаги) долара и индекса са в обратна зависимост. Трето имаш и лихвен суап, който ти отнема поне половината печалба, а ти него изобщо не го калкулираш в цялата картинка. И не на последно място - не забравяй, че условията се менят. Това, че предните 20 г. е давал 10% среден ръст, изобщо не означава, че трябва да стане трета световна, за да започне да дава 0% в следващите 20 г. Много хора се подвеждат по тази логика, но тя е грешна.

Ако намериш инвестиция с доходност 10% и риск като на недвижим имот, гарантирам ти, че хората вкл. и аз ще те замерват с пачки, за да им кажеш коя е.

Ако риска е толкова малък, колкото твърдиш, пенсионните фондове щяха да се избиват да инвестират в тях, нямаше да инвестират в съкровищни бонове и облигации с 3% доходност. Не мислиш ли? Там има цял екип от финансисти, които ги мислят тези неща. Явно са доста тъпи, щом не са забелязали, че индексите дават 10% доходност при нисък риск.

Повярвай ми, много по-опитен съм от теб и знам какво говоря. Тези твои разсъждения, които сега ги мислиш, аз съм ги мислил преди 15 г.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: dbbce572b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Инвестирам в злато, платина, акции и облигации.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ef75779332
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   7, има разлика между инвестиция и спекула.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b57e6acc77
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От автора - номер 7, любопитно ми е, в какви акции и как инвестираш? На борсата, в извънборсови компании? В интекси или в акции на отделни фирми? Идеята ти е да ги държиш дългосрочно или търсиш продажба с печалба?

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: cdaa983d7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9, той каза, че инвестира, а не че печели. Това са две различни неща. В каквото и да купиш, има 2 варианта - да спечелиш и да загубиш. 50/50 е. Въпрос на късмет е. Ако икономиката върви, всичко поскъпва и когато и да купиш обикновено печелиш. При първата криза обаче всичко отива по дяволите. Дори и професионалните инвеститори се разоряват, при това доста по-често отколкото си мислят повечето хора. Има множество експерименти с котки, маймуни и всякакви животни, които инвестират. Примерно надписват 2 купички с име на компания, на едната пишат "къса позиция", на другата "дълга позиция". Интересното е, че почти винаги животните печелят по-добре от професионалните инвеститори. Това са съвсем реални експерименти и изобщо не се бъзикам.

Малко са истински далновидните хора, които знаят кога да излязат от пазара. Според статистиката само 2% от инвеститорите са дългосрочно на печалба. 5% са на нула, останалите са на загуба за период от няколко години.

Когато 5 години подред си печелил, вече започваш да си мислиш, че винаги всичко ще поскъпва, претръпваш и не можеш да усетиш затишието пред бурята. Не говоря само за кризи като 2007 г. Има и миникризи на финансовите пазари, те са много волатилни и са достатъчни да заличат 5 годишна загуба.

Никога не инвестирам в нещо, което не носи рента/наем/лихва или какъвто да е пасивен доход. Това да разчиташ нещо да поскъпва си е чист хазарт. Може да поскъпне, може и да поевтинее. Дори Уорън Бъфет е казвал, че никога не може да е сигурен дадена акция на къде ще се движи. Но той поне знае какъв е шанса това да се случи, а 98% от инвеститорите дори и това не знаят.

Той знае примерно, че вероятността дадена акция да поскъпне е 60% и като купи 10 акции на различни компании, той знае, че 6 ще поскъпнат, 4 ще поевтинеят и ще е на печалба като цяло. Но той за да го разбере това се среща с всеки един от собствениците на компаниите и ги преценява до колко са добри предприемачи. А ти нямаш тази възможност.

Ако ставаше толкова лесно, всички щяхме да сме милионери, но уви. Затова купувай жилища, земи и всякакви такива и ги давай под наем. Хем флуктуациите не са чак толквоа големи, хем имаш някакъв наем, който ще ти формира нискорисков макар и не голям доход. Всичко друго е бош лаф, освен ако нямаш вътрешна информация.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: dbbce572b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   От номер 7:

Ами всъщност не инвестирам в нищо, защото съм на заплата и нямам достатъчно излишни пари. Написах го само, за да се почувствам важен.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ef75779332
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, хахаха това беше добро. То май 90% са така - пишат/говорят, за да се почувстват важни. Затова обикновено нищо смислено и полезно не се пише в този сайт, понеже всеки пише предимно, за да се почувства важен, а не да помогне. Ти поне си откровен.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker