Съвет за кола втора ръка - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121115)
 Любов и изневяра (29687)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18503)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Съвет за кола втора ръка
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 1144 пъти
Здравейте,
търся малко съвети за модели втора ръка, не конкретни обяви, а по- скоро насоки. Бюджетът е 5000-6000лв без консумативи тоест само цената на колата. Ще ми се да е нещо в периода 2006-2008 година и да не е много тясно за висок човек отпред.
- бензин, ръчка, 4/5 врати
-да е по- скоро здрава по- ходовата част и двигателя
-95-120 коня е най- разумно според мен, но няма толкова значение
Газова няма да слагам, икономичност не може да е кой знае колко голяма, но да не е танк с 12/13 извънградско нали
-климатик
Та моделът, който ми хванаха окото най- много засега е Мазда 3 1. 6 105к. с- като дизайн вътре, вън най- ми хареса. Само ме притеснява да не е тясничко отпред. Седаните са по- рядки засъжаление, както и 2. 0 литровия двигател
За Мазда 6 не знам дали ще стигне бюджета.
Благодаря на всички за мненията.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: 016456ecec
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Като ще е Мазда 3 по-добре вземи с 1.6 хди. Едно обслужване на двигателя с качествени части, хубаво масло и след това читава нафта,и няма да имаш ядове.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: cfd47b8227
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Маздата е надеждна, но податлива към ръжда, поддръжката е скъпа и купето е прекалено семпло и скучно, а и не знам дали няма да ти е тясна. Ако ще е японска, по-добре да е Тойота (или поне Хонда Сивик), примерно Корола или ако искаш по-голяма Авенсис, най-добре Аурис, но е по-скъп. Форд C-max от тези години също е доста надежден, а и Фокуса. Голфа и Кия Каренс също са надеждни. Само че последната е почти изцяло дизел.

Имай предвид, че в момента почти всичко, което се предлага по автокъщите е дизел. Няма да ти е лесно да намериш читав бензин. А и бензина има доста по-малък ресурс примерно 400 000 км, а колите по автокъщите 2006-2008 вече са на по 300-350 000. Сам смятай още колко ресурс имаш, че после се почват едни ремонти на помпи, бутала, едни чудесии и става мазало.

Вярно, че дизела има турбо, дюзи и демферен маховик, които са скъпи за ремонтиране, но дори и да се прецакат, ще си избиеш разходите от ниския разход за гориво с годините. Докато при бензина със сигурност ще ги дадеш тези пари под формата на гориво, а риска по скъпи ремонти пак си го имаш предвид по-малкия ресурс.

Но каквото и да вземеш, задължително преди да капарираш минаваш сервиз, за да видиш какво и има, че иначе рискуваш да дадеш за още за половин кола пари още първата година, за обслужване отделно. Ако не се съгласят, знай, че нещо не е чиста работата.

Аз на скоро си купих Кия Каренс 2007 и си я прекарах през сериз предварително, за да се уверя, че е читава.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 95444ff2ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Хонда Сивик 2007-8 е колата, която търсиш.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 82202507b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Маздата е много добър избор. Други подходящи са Хонда Сивик, Хонда Джаз, Тойота Аурис и другите япончета. Като цяло с япончетата няма как да сбъркаш.

Като си харесаш модел, гледай най-много и конкретния екземпляр, защото може да си си харесал някоя кола дето всичките ревюта да са ѝ топ, но конкретният екземпляр да е каран в планинско село в Швейцария и да има изгнило например, после майсторски прикрито с кит. Първата ми кола така се опарих.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 7da40e5151
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз ще те посъветвам да бягаш от дизел втора ръка. За нова кола е супер, но за автомобил на незнайни километри - по-добре не рискувай. Само ремонт на турбо, дюзи и демпферен маховик могат да ти разкажат играта. Бая километри ще трябва да караш, че да си избиеш парите, ако изобщо го направиш, защото е много спорно. Да не говорим, че обикновено и самото обслужване на дизел в повечето случаи е по-скъпо. Да, ресурсът на дизела е по-голям, но той е и на повече километри. Тези повече километри амортизират и всичко останало по колата - ел. система, ходова част, скоростна кутия и т.н. Принципно, японският бензин се слави като добър, но гледай да е наистина японски, защото все по-често се слагат двигатели от други производители. Каквото и да избереш, задължително в официален сервиз и на диагностика. На око и на слух нищо няма да разбереш, дори и да вземеш със себе си специалист. Японките ги гледай внимателно и за ръжди.

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: dae51ea2d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Маздата здраво ръждясва.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6beb283637
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   5, от японските само Тойота останаха със собствени двигатели. Другите са основно с такива на Хюндай. Колкото до бензин или дизел, и едното и другото си имат предимства и недостатъци и мога да го потвърдя от личен опит, защото имам такъв и с двата, но по-важното е да е читав двигателя. Иначе като цяло дизела е по-подходящ за по-голям пробег, защото тогава си избива парите, а при малък пробег, по-добре бензин. Но повтарям, че по-важно е да случиш на читав, че ако не е, започват ядовете. И не се заблуждавайте, че щом при бензина нямаш скъпи дюзи, турбо и маховик, поддръжката му задължително е евтина. Всичко е относително.

Принципно не е лошо да се купи от Германия лично и на място след прекарване от сервиз, но излиза по-скъпо с докарването. Но пък риска да те излъжат е по-малък, защото техните джамбази не са чак като нашите. Най-малко препоръчвам да е карана в България, макар че и сред тях има читави, но си е късмет, ако намериш таква. И в никакъв случай газ, не си струва риска. В България не са много хората, които могат да си сложат качествено ГИ, а това може да ти коства живота.



Аз едно съм разбрал - колкото и да разбираш, каквато кола, с каквто и двигател да вземеш, покупката на кола си до голяма степен на късмет. Разбира се, в някаква степен може да се намали риска, ако разбираш и внимаваш, но сдъбата винаги има последната дума.

Просто още купувайки я, трябва да си с нагласата, че без поддръжка няма да минеш. Къде повече, къде по-малко, но такава има. И не правете компромис с гуми и спирачки, защото носите отговорност и за другите на пътя. Ча не ти работи климатика си е твой проблем, но спирачки и гуми са проблем на всички нас.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: c6debe861e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Skoda Octavia, братчед. Заеби тия японски боклуци.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6d5a54f23b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   7, съгласен съм с теб. С две ръце те подкрепям за гумите и спирачките, както и за внасяне на кола от Германия. Да, от Германия е по-скъпо, но за това си има причина. Родните джамбази внасят основно скрап и след това започва едно наливане на пари докато тази скрап заприлича поне малко на автомобил. Колкото до дизел и бензин, наистина и двата двигателя си имат предимства и недостатъци, но смачкан от каране дизел втора ръка няма смисъл. Джамбазите ги внасят тук на по 500 хил. км., че и повече, т.е. ресурсът вече му е взет и от тук нататък следват скъпите ремонти. Като се замисля, не познавам човек, който да си е купил джамбазки дизел и да не е ремонтирал турбо, дюзи, маховик или двигател, или пък всичко изброено накуп. Включително и аз съм в това число. В момента карам точно дизел на незнайни километри и двигателя започна сериозно да гори масло, т.е. трябва да се прави. Няма да го ремонтирам обаче, защото и турбото не е особено добре, а маховик и дюзи май изобщо никога не са пипвани, т.е. трябва да налея минимум няколко хиляди лева за ремонти и пак няма да мога да сменя всичко от изброеното. Да не забравяме, че и горивните помпи на тези коли хич не са евтини. До момента съм минал само 45 хил. км. с този автомобил и вече е за хвърляне. За себе си реших да си взема нова кола нисък клас, но да знам, че първите 100-150 хил. км. няма да имам сериозни проблеми. Иначе, относно японските бензини Хонда и Митсубиши също имат собствени двигатели, както и Нисан, но трябва задължително да се провери, защото има едни същи модели с различни агрегати. Субару също ползват собствени двигатели, но там задължително трябва да имаш проверен майстор, който да разбира от тези коли, иначе е беля на главата като се счупи.
От 5

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6beb283637
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   10, съгласен съм. Иначе аз познавам доста хора, които са си взели джамбазки дизел и не са правили скъпи ремонти. Но трябва да се уточни, че не е задължително турбото да е скъпо. Например на форд фокус 2001 г. рециклажа е около 200-300 лв, което не е болка за умиране. Трябва да се има предвид и че дюзите на повечето също се рециклират за около 150-200 лв на дюза. Ако трябва да се рециклират и 4-те пак си е сума, но например на Тойотите 4д4 не подлежат на рециклаж и там даваш 2 бона за нови. На моята Кия например съдинител с демпферен маховик е 700 лв, като имаш предвид, че само съединител е около 300-400, така че където 400, там и 700.

Дори и всичко възможно да ти се прецака при дизела, ще дадеш 800 за дюзи, 300 допълнително за демпфер, 700 за турбо рециклаж с монтан и демонтаж и 300 за почистване ДПФ. Това са няма и 2,5 бона и ще ги спестиш от гориво за 20 000 км, които ще ги навъртиш за 2-3 г. макс. С моето каране даже за година и половина. Пояснявам, че моята Кия е 140 коня и ми гори градско 8, при положение че е 1600 кила. Нали се сещаш 140 коня 1600 кила на бензин какъв ще ти е разхода. Със сигурност тръгваш от 12, ама минимум. Предната ми беше бензин 115 коня 1100 кила и ми гореше 10 градско, по-предната 50 коня 800 кила - 7 градско, а сега колата ми е 3 пъти по-мощна и 2 пъти по-тежка и гори само с 1 л отгоре. Иначе има добавки, които помагат много за дюзите и може и да се разминеш.

За мен ако караш по 2-3 хил км на година, само тогава си заслужава бензин или ако е малолитражка. Но иначе съм съгласен, че всичко е относително и зависи основно на какво ще случиш. Също и километрите не са чак толкова решаващи. Виждал съм дизел на 750 000 и вървеше като нов. Виждал съм и на 100 000 за хвърляне. Едно е да се кара по аутибан, друго е в бг дупките.

Между другото и новата не е гаранция. Един си взе чисто нова Шкода Супърб (уж е сравнително висок клас) за 60 бона (ако не ме лъже паметта) и на 40 000 км пак сменя дюзи. А ниския клас не е много удобен за дълъг път, направо си като пребит след 300 км, но зависи за какво ти трябва.

Абе каквото и да си говорим, има една приказка - кола и жена на късмет, кучето и мъжа както ги научиш. :)

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 3ea3543c50
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, наистина има разлика между отделните модели и цените на частите, но то важи и с обратна сила. Както има маховик за 300-400 лева, така има и за 3 000. Колкото до рециклажа на турбо и дюзи, аз лично не вярвам особено в това. Не, че не става, но не можеш да го сравниш с новото. Моето турбо например също е рециклирано, но не е добре. Просто в единия случай даваш 300 лева и караш примерно 50 хил. км., а в другия даваш 1000 и караш 150 хил. км. Не споря, че двигатели се чупят и на 20 000 км., но това са просто дефектни бройки, а изрядни на 750 хил. км. са рядкост. Те затова и ги изхвърлят. Просто, защото ресурсът на автомобила като цяло е приключил и от тук нататък става неизгодно да го поддържаш. Иначе, аз лично нямам проблеми с ниския клас. Често ми се е налагало да пътувам със служебни Дачии, като за ден съм правил по 800-900 километра. Не ми е изморително изобщо. Дори вървят доста прилично за автомобил 75 коня. Все пак да уточня, че не съм голям фен на дизайн и глезотии. За мен е най-важно автомобилът да е здрав и надежден. Че Дачията е дървена отвън и отвътре, спор няма. Доста по-скъпи коли обаче не са много по-добре. Понеже спомена Шкода Супърб и аз съвсем скоро се возих на една чисто нова. Добър автомобил, нищо лошо не мога да кажа, но пластмасите по таблото и около жабката си бяха досущ като тези на Дачия. Отличаваше се само по една по-фешън лайсна и това, че има мултифункционален дисплей. Все пак да уточня, че покупката на бензинов автомобил втора ръка също не означава, че няма да има проблеми. Наскоро приятел, който принципно доста разбира от коли си купи бензинов Ситроен. Еми, двигателя се оказа свършил. Излезе му над 1 500 лева да го позакърпи, като това е при условие, че всичко сам си прави и не плаща за труд, а също така и е ползвал сравнително евтини части. Така, че автомобил втора ръка - задължително диагностика преди покупка. Не, че ще хване всичко, но може да спести доста главоболия. Друго важно нещо е да се вземе номерът на шасито и да се провери в официалният представител на марката. В повечето случаи излиза история поне за първите няколко години и изминатите километри. Така може да се направи поне груба сметка какъв е пробегът на автомобила. Най-често картинката е следната: първите 5 години колата е изминавала по 30-40 хил. км. годишно, после, след като вече няма история, излиза че останалите 5 и повече години до момента има минавани по 2-3 хил. км. на година. И на малките деца е ясно, че това са глупости.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker